Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ξέφυγε η πανδημία στη Θράκη

Το χωριό Εχίνος της Ξάνθης

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΓΑΛΑΚΗΣ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ξέφυγε η πανδημία στη Θράκη

  • A-
  • A+
Γενικευμένη καραντίνα στους οικισμούς του Δήμου Μύκης στην Ξάνθη και στο Αγίασμα Ιάσμου της Ροδόπης ● 73 κρούσματα και 5 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα στον Εχίνο ● Βολές κατά της κυβέρνησης για ολιγωρία στη διενέργεια μαζικών τεστ.

Η έντονη ανησυχία για τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων αλλά και ο προβληματισμός για τη διαχείριση της κατάστασης από την πλευρά της Πολιτικής Προστασίας συνθέτουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα το σκηνικό στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης, μετά την απόφαση για γενικευμένη καραντίνα στους οικισμούς του Δήμου Μύκης στην Ξάνθη αλλά και στον οικισμό Αγίασμα του Δήμου Ιάσμου της Ροδόπης.

Στον Εχίνο του Δήμου Μύκης, στον οποίο εντοπίζεται το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο στην περιοχή, ήδη από τις 11 Ιουνίου έχουν σημειωθεί 73 νέα κρούσματα του ιού, ενώ τις τρεις τελευταίες ημέρες πέντε ασθενείς έχασαν τη ζωή τους, με την κατάσταση να φαίνεται πως ξεφεύγει από κάθε έλεγχο ήδη από το βράδυ της Τετάρτης, οπότε αποφασίστηκε να επιβληθεί αυστηρή καραντίνα και περιορισμός κατ’ οίκον για όλους τους κατοίκους με ορίζοντα επτά ημερών.

Από το ίδιο βράδυ έχει εγκατασταθεί και παραμένει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που διενεργεί τα απαραίτητα τεστ ανίχνευσης, ενώ παράλληλα έχει δημιουργηθεί τοπικό συντονιστικό όργανο για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Τεστ για τον κορονοϊό από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ 

EUROKINISSI (ΦΩΤ.:ΑΡΧΕΙΟΥ)

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, εκτός από την εύλογη ανησυχία για τον κίνδυνο περαιτέρω εξάπλωσης του κορονοϊού που είναι ορατός, έντονη είναι και η αγανάκτηση των κατοίκων αλλά και των επιστημονικών και παραγωγικών φορέων της περιοχής σχετικά με τη διαχείριση της κατάστασης από τις αρμόδιες αρχές της περιφέρειας αλλά και της Πολιτικής Προστασίας, καθώς όλα δείχνουν ότι υπήρξε ολιγωρία σχετικά με τη διενέργεια μαζικών τεστ στον γενικό πληθυσμό, όπως είχε ζητήσει μετ’ επιτάσεως ο Ιατρικός Σύλλογος Ξάνθης από την πρώτη στιγμή άρσης των περιοριστικών μέτρων τον Μάιο.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του ιατρικού συλλόγου, η διοίκηση του νοσοκομείου Ξάνθης δεν προχώρησε στην προμήθεια του απαραίτητου συστήματος για τη διενέργεια ταχύτερων μοριακών τεστ, με αποτέλεσμα να χαθεί και άλλος πολύτιμος χρόνος.

Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με ανθρώπους του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, καταγράφοντας την έντονη δυσφορία τους για την απόφαση της διαχειριστικής ομάδας να μην υιοθετήσει εγκαίρως τις προτάσεις τους, αν και, όπως τονίζουν, αυτή τη στιγμή και με την παρουσία του κλιμακίου στην περιοχή τα πράγματα φαίνεται να βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση.

Βέβαια, σοβαρές ευθύνες στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς σε σχέση με τη διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση με την πανδημία στην Ξάνθη επέρριψε και η Τομεάρχης Μακεδονίας-Θράκης του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη. «Η κυβέρνηση άφησε να διαχειριστούν την κατάσταση τοπικοί κομματικοί παράγοντες και να εμπλακούν σε όλα αυτά μικροπολιτικές σκοπιμότητες με συνέπεια να χαθεί η μπάλα. Και από την άλλη, επέτρεψε να λειτουργήσει ένας ιδιότυπος κοινωνικός αυτοματισμός, επέτρεψε να δαιμονοποιηθούν συγκεκριμένες περιοχές της Ξάνθης» ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90.1» και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη.

Ενα νέο πρόβλημα που προέκυψε μέσα στην πόλη της Ξάνθης έχει να κάνει με ένα κρούσμα που εντοπίστηκε σε εκπαιδευτικό που διδάσκει στο δημοτικό σχολείο μέσα στον αστικό ιστό της πόλης. Ο εκπαιδευτικός, που προέρχεται από τον Δήμο Μύκης, εντοπίστηκε θετικός μετά την εκδήλωση συμπτωμάτων και ως αποτέλεσμα κλείνει το σχολείο για να πραγματοποιηθούν τεστ σε όλους τους εκπαιδευτικούς του σχολείου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σχολείο, από άποψη μαθητών και εκπαιδευτικών, σε όλη την Περιφέρεια.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η διαδικασία δειγματοληψίας από τους κατοίκους του οικισμού των Ασωμάτων του Δήμου Ιάσμου στη Ροδόπη. Η δειγματοληψία στους Ασώματους γίνεται μετά τη δειγματοληψία στο Αγίασμα στο οποίο είχαν εντοπιστεί δύο κρούσματα το Σαββατοκύριακο και άλλα τρία στη συνέχεια μέσω της ιχνηλάτησης.

Μέχρι αυτή την ώρα όμως αυστηρή καραντίνα στη Ροδόπη έχει επιβληθεί μόνο στον οικισμό Αγίασμα, ο οποίος αριθμεί ελάχιστες κατοικημένες εστίες, ενώ με μια μικρή καθυστέρηση η αντιπεριφέρεια Ροδόπης αποφάσισε να προτείνει στον ΕΟΔΥ τη σύσταση ενός τοπικού συντονιστικού οργάνου αντιμετώπισης του κορονοϊού στη Ροδόπη, κατά τα πρότυπα της Ξάνθης.

ΥΓΕΙΑ
Πενθήμερη παράταση καραντίνας στον Εχίνο
Για άλλες πέντε ημέρες παρατείνεται η αυστηρή καραντίνα και ο κατ' οίκον περιορισμός στον Εχίνο Ξάνθης. Η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί στις 30 Ιουνίου
Πενθήμερη παράταση καραντίνας στον Εχίνο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παράταση των μέτρων στην Ξάνθη
Για επιτακτικούς λόγους δημόσιας υγείας οι περιορισμοί στους Δήμους Ξάνθης, Μύκης, Τοπείρου και Αβδήρων θα ισχύσουν για ακόμη μία εβδομάδα, μετά το πέρας της οποίας θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση
Παράταση των μέτρων στην Ξάνθη
ΥΓΕΙΑ
Από τη βόρεια Ελλάδα τα περισσότερα κρούσματα στο τελευταίο 24ωρο
Η επιδημική έξαρση στην Ξάνθη καλά κρατεί, καθώς ανακοινώθηκαν άλλες 10 νέες μολύνσεις. Σε συνολικά 7 ανέρχονται τα εισαγόμενα κρούσματα κατά την τελευταία καταμέτρηση.
Από τη βόρεια Ελλάδα τα περισσότερα κρούσματα στο τελευταίο 24ωρο
ΥΓΕΙΑ
Παράταση περιοριστικών μέτρων σε τέσσερις δήμους της περιφέρειας Ξάνθης
Τουλάχιστον μέχρι τις 10 Ιουλίου θα ισχύσουν τα οριζόντια περιοριστικά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της πανδημίας του νέου κορονοϊού σε τέσσερις δήμους της ΠΕ Ξάνθης.
Παράταση περιοριστικών μέτρων σε τέσσερις δήμους της περιφέρειας Ξάνθης
ΥΓΕΙΑ
Μίνι καραντίνα στον Εχίνο
Τα οριζόντια μέτρα στην Περιφέρεια της Ξάνθης, τα πιο αυστηρά για την επιβαρημένη κοινότητα, και η υπενθύμιση Χαρδαλιά για παρεμβάσεις όπου παρατηρείται νέα έξαρση του κορονοϊού.
Μίνι καραντίνα στον Εχίνο
ΥΓΕΙΑ
Τρίτη ημέρα με διψήφιο αριθμό κρουσμάτων
Τα συνεχή κρούσματα Covid-19 των τελευταίων ημερών έχουν προκαλέσει την ανησυχία των αρχών με τον τελευταίο απολογισμό του ΕΟΔΥ να καταγράφει 20 νέα περιστατικά. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.108,...
Τρίτη ημέρα με διψήφιο αριθμό κρουσμάτων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας