Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τουρισμός: Το βάρος και των νησιών στην Αττική

φωτογραφία αρχείου

EUROKINISSI

Τουρισμός: Το βάρος και των νησιών στην Αττική

  • A-
  • A+
Διακομιδή ασθενών σε νοσοκομεία της Αττικής, προβλέπει το σχέδιο υπηρεσιών υγείας για τα νησιά ♦ Ενεργοποίηση ιδιωτικού τομέα, δειγματοληπτικοί οι έλεγχοι από την 1η Ιουλίου.

Το σχέδιο για την ενίσχυση των υγειονομικών δομών στη νησιωτική χώρα με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού, καθώς και το άνοιγμα της Ελλάδας ανακοίνωσαν σήμερα (Παρασκευή) ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, παρουσία του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα.

Κύριο χαρακτηριστικό τού εν λόγω σχεδίου ότι το βάρος πέφτει για ακόμα μια φορά στα νοσοκομεία της Αττικής, καθώς προβλέπεται η διακομιδή των ασθενών από τη νόσο COVID-19 στην ηπειρωτική χώρα. Παράλληλα, θα υπάρξει και μετακίνηση προσωπικού από νοσοκομεία της Αττικής προς δομές στα νησιά, για την κάλυψη των αναγκών κατά την τουριστική περίοδο. 

Επίσης, προβλέπεται η ενεργοποίηση του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος θα συμμετέχει σημαντικά στην υγειονομική κάλυψη των νησιών, όπως προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο. 

Αίσθηση προκάλεσε εξάλλου και η ανακοίνωση πως από την 1 Ιουλίου θα υπάρχει μόνο δειγματοληπτικός έλεγχος για κορονοϊό των επισκεπτών της χώρας – και όχι καθολικός, όπως είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση, κατά το πρόσφατο παρελθόν.  Ο υπουργός Τουρισμού ανέφερε για το θέμα αυτό πως θα γίνονται «δειγματοληπτικά τεστ στα αεροδρόμια. Περιορισμός σε ξενοδοχείο μέχρι να πάρει τα αποτελέσματα ο ταξιδιώτης. 14 μέρες καραντίνας αν βρεθεί θετικός ο ταξιδιώτης».

EUROKINISSI

Ανοίγουν τα σύνορα... 

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως ανοίγει ουσιαστικά τα σύνορα –ακόμα και για κατοίκους χωρών που χτύπησε ιδιαίτερα η πανδημία–, αψηφώντας για τους κινδύνους που δημιουργούνται. Ο ίδιος ο κ. Θεοχάρης ανέφερε πως από τις 15 Ιουνίου «αίρεται η απαγόρευση για πτήσεις από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία. Στις θαλάσσιες αφίξεις εξακολουθεί να απαγορεύεται ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό. Επιτρέπεται για σκάφη αναψυχής μόνο με το πλήρωμα. Από 1/7 έχουμε αφίξεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, ουσιαστικά εγκαινιάζοντας τον τουρισμό και στα νησιά», προσθέτοντας ότι θα υπάρξει «συνδιαμόρφωση με την ΕΕ της λίστας τρίτων χωρών που θα εξακολουθήσουν να εξαιρούνται από τις πτήσεις».

Στη συνέχεια ανάφερε πως «από 1/7 επιτρέπεται πλήρως ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό στα ελληνικά λιμάνια», ενώ «τα αεροδρόμια ανοίγουν όλα από 1/7 και την ίδια ημέρα ενεργοποιούνται 7 σημεία εισόδου από τα χερσαία σύνορα».

Κικίλιας: Οι 18 ΜΕΘ μπορεί να γίνουν 79

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είπε ότι «έχουμε δεσμεύσει 446 απλές κλίνες και 18 κλίνες ΜΕΘ για covid19 στα νησιά και μπορούν να αυξηθούν άμεσα σε 674 απλές κλίνες και 79 κλίνες ΜΕΘ, αν χρειαστεί» και πρόσθεσε πως «τα κέντρα και οι δομές σε όλα τα νησιά έχουν εξοπλιστεί και λειτουργούν 24 ώρες/24ωρο», ενώ όπως είπε «ενισχύθηκαν στα νησιά οι γιατροί, έγιναν εκπαιδεύσεις και ασκήσεις ετοιμότητας».

Ωστόσο, δεν διευκρινίστηκε το πώς μπορούν οι 18 κλίνες ΜΕΘ να γίνουν 79, καθώς δεν αναφέρθηκαν ούτε οι χώροι που μπορεί να γίνει αυτό ούτε το από πού θα προέλθει το προσωπικό και ο εξοπλισμός τους. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι Κινητές Μονάδες Υγείας θα διεξάγουν τεστ, θα συλλέγουν στοιχεία για επιδημιολογικές έρευνες και θα ενισχύουν την ιχνηλάτηση», ενώ «οι Πλωτές Ομάδες Υγείας θα συνεργάζονται με δήμους μικρών νησιών, θα διενεργούν τεστ και θα υποστηρίζουν τον ΕΟΔΥ, σε εθελοντική συνεργασία με ΜΚΟ».

«Υπάρχει ανάγκη για ανάπτυξη ταχέων μοριακών εξετάσεων, γι' αυτό βάζουμε μικρούς αναλυτές στα νησιά», υπογράμμισε ο Βασίλης Κικίλιας και ανακοίνωσε ότι «επιπλέον μοριακοί αναλυτές (PCR testing) θα εγκατασταθούν και σε άλλα νησιά».

«Έχουμε 11 κάψουλες (αρνητικής πίεσης) για αεροδιακομιδή, θα προμηθετούμε κι άλλες», υπογράμμισε ακόμα ο κ. Κικίλιας και συμπλήρωσε ότι «οι πλωτές διακομιδές θα γίνονται από τα διαθέσιμα πλωτά μέσα ή από ιδιώτες, αν χρειαστεί».

Ακολουθεί το κυβερνητικό σχέδιο για τα νησιά:

ΥΓΕΙΑ
Συναγερμός στην Αττική, ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων και στη Θεσσαλονίκη
Πάνω από 50 νέες μολύνσεις τις δύο τελευταίες ημέρες ♦ Διψήφιος αριθμός εισαγόμενων κρουσμάτων ♦ 11 περιστατικά στη Θεσσαλονίκη, 18 στην Αττική
Συναγερμός στην Αττική, ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων και στη Θεσσαλονίκη
ΥΓΕΙΑ
Διψήφια τα κρούσματα στην Αττική, σταθερά ψηλά τα εισαγόμενα
Τα «ορφανά» περιστατικά σε Αττική και Θεσσαλονίκη και οι μολύνσεις από το εξωτερικό δίνουν τον τόνο στην καθημερινή καταγραφή των νέων κρουσμάτων
Διψήφια τα κρούσματα στην Αττική, σταθερά ψηλά τα εισαγόμενα
ΥΓΕΙΑ
Περισσότερα τα εισαγόμενα από τα εσωτερικά κρούσματα το τελευταίο 24ωρο
Μικρή αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο με τα περισσότερα να εντοπίζονται σε ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας.
Περισσότερα τα εισαγόμενα από τα εσωτερικά κρούσματα το τελευταίο 24ωρο
ΥΓΕΙΑ
Οι... Πόντιοι Πιλάτοι νίπτουν (σχολαστικά) τα χέρια τους για τον υγειονομικό διαχωρισμό
Η εξαγγελία για εξασφάλιση 600 κλινών Covid στα νησιά, χωρίς να αποσαφηνίζεται σε ποια νοσοκομεία βρίσκονται δεν ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας τουριστών, εργαζομένων στον τουρισμό και κατοίκων.
Οι... Πόντιοι Πιλάτοι νίπτουν (σχολαστικά) τα χέρια τους για τον υγειονομικό διαχωρισμό
ΥΓΕΙΑ
Νέα τηλεφωνική γραμμή για τον κορονοϊό στην Αττική
Νέο τηλεφωνικό Κέντρο Βοήθειας και Πληροφόρησης για τον κορονοϊό (2142142000) των κατοίκων της Αττικής, που μέχρι στιγμής μετράει τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα δημιουργούν ο Ιατρικος Σύλλογος...
Νέα τηλεφωνική γραμμή για τον κορονοϊό στην Αττική
ΥΓΕΙΑ
Κλείνουν όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα για 14 μέρες λόγω κορονοϊού
Την απόφαση για αναστολή της λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων για 14 μέρες ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
Κλείνουν όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα για 14 μέρες λόγω κορονοϊού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας