«Τίνος είναι το σχέδιο, ρε παιδιά;» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του κωμικοτραγικού έργου που ανεβάζει της τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με έναν έναν τους υπουργούς του να αποποιούνται την πατρότητα του υγειονομικού σκέλους του σχεδίου για τον τουρισμό, που ανακοινώθηκε επίσημα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στις 20 Μαΐου και στη συνέχεια εξειδικεύτηκε από τον αρμόδιο υπουργό, Χάρη Θεοχάρη. Τι κι αν διαφήμιζε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τότε από τηλεοράσεως ότι η κυβέρνησή του λειτουργεί και στο άνοιγμα του τουρισμού «όπως πάντα, με πυξίδα τον ρεαλισμό και με χάρτη μας το μελετημένο σχέδιο», φαίνεται ότι οι υπουργοί του δεν είναι και τόσο μελετηροί.
Ηταν σαφές από την πρώτη στιγμή ότι η κυβέρνηση παρουσίασε ένα... σχέδιο χωρίς σχέδιο. Η εξαγγελία για εξασφάλιση 600 κλινών Covid στα νησιά, χωρίς να αποσαφηνίζεται σε ποια νοσοκομεία βρίσκονται αυτές καθώς και πώς θα στελεχωθούν και θα εξοπλιστούν -με δεδομένες τις διαχρονικές ελλείψεις- οι μονάδες υγείας, προφανώς δεν ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας τουριστών, εργαζομένων στον τουρισμό και φυσικά των μόνιμων κατοίκων.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το σχέδιο που παρουσίασε με power point σε εθνική μετάδοση, αμέσως μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης περιελάμβανε εκτός των άλλων και ένα σλάιντ με τίτλο «Risk Assessment...», δηλαδή «Εκτίμηση Κινδύνου...» (οι τρεις τελείες περιλαμβάνονταν στην παρουσίαση). Η «εκτίμηση κινδύνου...» αφορούσε την «προσβασιμότητα σε υποδομές υγείας» και τη «δυνατότητα ελέγχου (testing)». Εδώ λοιπόν τα νησιά χωρίζονταν σε τρεις ζώνες «κινδύνου» - χαμηλού, μεσαίου και υψηλού. Στην ομάδα υψηλού κινδύνου εντάσσονταν οι περιοχές με καθόλου ή απλές υποδομές υγείας και καθόλου υποδομές για ελέγχους, στην ομάδα μεσαίου κινδύνου οι προορισμοί με γενικά νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας με κλίνες Covid-19 και υποδομές για ελέγχους (π.χ. Θήρα, Κάλυμνος, Κως, Νάξος, Πάρος, Ρόδος, Σύρος) και στην ομάδα χαμηλού κινδύνου η ηπειρωτική Ελλάδα, η Κρήτη και οι προορισμοί στους οποίους υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στις βασικές υποδομές υγείας το πολύ σε 2 ώρες (με πλοίο ή αυτοκίνητο).
Ο εν λόγω σχεδιασμός προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις αυτοδιοικητικών παραγόντων των νησιών, που διαμαρτυρήθηκαν ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τον τουρισμό. Αποτέλεσμα ήταν να σπεύσει αρχικά προχθές ο υφυπουργός Τουρισμού και βουλευτής Δωδεκανήσου, Μάνος Κόνσολας, να δηλώσει ότι «το υπουργείο Τουρισμού ουδέποτε διαχώρισε τα νησιά σε κατηγορίες ως προς την επικινδυνότητά τους» και χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας να αποσαφηνίσει ότι «το υπουργείο Υγείας έχει ένα ενιαίο σύστημα διαχείρισης και πρωτοκόλλων για όλα τα νησιά μας. Οπως αντιμετωπίσαμε τον κορονοϊό τον χειμώνα και την άνοιξη, έτσι και το καλοκαίρι. Φυσικά και δεν υπάρχει διαχωρισμός»...
Το όλο «μπέρδεμα» δε από την πλευρά των υπουργών αποδόθηκε σε δημοσιεύματα κυριακάτικων εφημερίδων που απλώς αναπαρήγαγαν το σχέδιο του υπουργείου Τουρισμού! Οι υπουργοί δηλαδή διέψευδαν τα δημοσιεύματα αυτά, ακυρώνοντας στην ουσία την κυβέρνηση!
Είναι προφανές ότι και στην περίπτωση του ανοίγματος του τουρισμού, που πλησιάζει (15 Ιουνίου), προηγούνται η πολιτική απόφαση και οι εξαγγελίες με γνώμονα το «success story» της κυβέρνησης Μητσοτάκη και έπεται ο σχεδιασμός. Αλλά ας μην ανησυχούμε, αφού ο πρωθυπουργός μάς διαβεβαίωσε στο ίδιο διάγγελμα (20 Μαΐου): «Θα κάνουμε το φετινό καλοκαίρι επίλογο της κρίσης και πρόλογο της αναγέννησης».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας