• Αθήνα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  2°C 0.6°C / 5.2°C
  3 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.4°C / 4.7°C
  3 BF
  37%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.0°C / 8.4°C
  3 BF
  29%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  3 BF
  16%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  3 BF
  35%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.8°C / 4.0°C
  2 BF
  30%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -1.6°C / 1.2°C
  4 BF
  22%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.2°C / 7.6°C
  2 BF
  20%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.9°C / 8.2°C
  4 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 2.9°C / 3.9°C
  4 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 7.4°C
  6 BF
  70%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.6°C / 3.7°C
  3 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.7°C / 6.7°C
  4 BF
  37%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.5°C / 4.9°C
  2 BF
  24%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.7°C / 5.0°C
  2 BF
  52%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 5.8°C / 8.8°C
  2 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.8°C / 4.3°C
  3 BF
  74%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.7°C / 3.3°C
  0 BF
  39%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.5°C / 5.2°C
  3 BF
  42%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  2 BF
  32%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Υποβάθμιση της Νεφρολογικής Κλινικής για να βολευτούν ιδιώτες»

 • A-
 • A+
Τη μεθοδευμένη διάσπαση της Νεφρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) από τον διοικητή του Γιώργο Χαλκιαδάκη καταγγέλλει ο επί 17 χρόνια διευθυντής της κλινικής, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής, Ευγένιος Δαφνής, με συνέπεια την τεράστια ταλαιπωρία των νεφροπαθών και την επικίνδυνη έκθεσή τους σε λοιμογόνο περιβάλλον. Ο Ευγ. Δαφνής θεωρεί πως η πανδημία χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για τις επερχόμενες αλλαγές, ενώ υπάρχουν καταλληλότερες λύσεις που δεν επιλέγονται. Σημειώνεται πως σύμφωνα με έγκυρες ιατρικές πηγές, ιδιώτης επιχειρηματίας έχει ενοικιάσει κτίριο απέναντι από το ΠΑΓΝΗ για να ανοίξει ιδιωτικό κέντρο νεφροπαθών. Η «Εφ.Συν.» συζητά το θέμα που έχει προκύψει με τον κ. Δαφνή, έναν από τους κορυφαίους νεφρολόγους στην Ελλάδα με μεγάλη εθελοντική προσφορά τα χρόνια των μνημονίων στα κοινωνικά ιατρεία. Ο ίδιος ζητάει μέσω της εφημερίδας μας συγγνώμη από τους νεφροπαθείς της Κρήτης (αλλά και των Δωδεκανήσων και των νοτίων Κυκλάδων που παρακολουθούνται στο νοσοκομείο) καθώς 100 μέρες πριν από την αφυπηρέτησή του λαμβάνει χώρα μια τόσο δραματική υποβάθμιση της μοναδικής τριτοβάθμιας νεφρολογικής κλινικής του νησιού

• Γιατί το σωματείο εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ και ο σύλλογος νεφροπαθών της Κρήτης διαμαρτύρονται;

Με πρόσχημα τη δημιουργία τμήματος για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, η διοίκηση διέσπασε τις δραστηριότητες της Νεφρολογικής Κλινικής σε δύο ορόφους, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της. Σε άλλο όροφο στεγάζονται η ιατρική υπηρεσία μαζί με το τμήμα υπερήχων, επεμβατικών πράξεων, το εργαστήριο της και το εφημέριο και σε άλλο όροφο θα λαμβάνει χώρα η νοσηλεία των ασθενών. Η διενέργεια πράξεων καθημερινής ρουτίνας για μια Νεφρολογική Κλινική απαιτεί το ανεβοκατέβασμα των ασθενών μεταξύ των δύο ορόφων και τη μόνιμη απασχόληση ενός τραυματιοφορέα, ειδικότητας που βρίσκεται σε ανεπάρκεια στο νοσοκομείο μας, τις απογευματινές και βραδινές ώρες. Οταν δε, θα νοσηλεύονται ασθενείς με κορονοϊό, για να διεξαχθούν αυτές οι επεμβατικές πράξεις οι ασθενείς και οι γιατροί της Νεφρολογικής Κλινικής θα διέρχονται μέσα από ένα μολυσμένο περιβάλλον και όχι μόνο θα εκτίθενται στον κίνδυνο μόλυνσης, αλλά θα αυξάνουν τον κίνδυνο διασποράς του ιού στο νοσοκομείο. Επίσης οι εξωτερικοί ασθενείς που υποβάλλονται σε περιτοναϊκή κάθαρση και έρχονται για τον μηνιαίο έλεγχό τους σε άλλο όροφο θα εξετάζονται ιατρικά και σε άλλο νοσηλευτικά.

• Διαφωνείτε όμως με τη δημιουργία τμήματος για την αντιμετώπιση του κορoνοϊού;

Αντίθετα! Υποστηρίζω ανεπιφύλακτα την αναγκαιότητα της δημιουργίας του, το οποίο θα μπορούσε άνετα να στεγαστεί εκεί όπου τώρα μεταφέρθηκε η νοσηλευτική υπηρεσία της Νεφρολογικής Κλινικής. Σε αυτή την περίπτωση όταν θα νοσηλεύονται ασθενείς με κορονοϊό, η μόνη αναγκαία μετακίνηση θα ήταν εκείνη των γιατρών που θα περιθάλπουν τους ασθενείς με Covid-19. Επισημαίνω ότι ευτυχώς στο νοσοκομείο μας, χάρη στην πιστή εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης δεν έχει νοσηλευτεί κανένας ασθενής με κορονοϊό εδώ και έναν μήνα. Επιπλέον σε ένα με δύο χρόνια, όταν θα υπάρχει το εμβόλιο, δεν θα υφίσταται ανάγκη λειτουργίας ξεχωριστού τμήματος για τη νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό.

• Η διοίκηση του νοσοκομείου πριν προχωρήσει σε αυτή την απόφαση ζήτησε τη γνώμη σας;

Δυστυχώς όχι. Για λόγους ηθικής τάξεως καθώς και για επιστημονικούς η διοίκηση όφειλε τουλάχιστον να ζητήσει και να ακούσει την άποψή μου. Είμαι ο αρχαιότερος του παθολογικού τομέα και ο δεύτερος αρχαιότερος του νοσοκομείου, η δε δημιουργία και ανάπτυξη της κλινικής έλαβαν χώρα επί των ημερών της διεύθυνσής μου. Επίσης η διοίκηση όφειλε να ακούσει και την επιστημονική μου άποψη διότι το 1/3 των ασθενών με Covid-19, σύμφωνα με μια μεγάλη έρευνα σε 5.449 ασθενείς, δημοσιευμένη στο έγκυρο νεφρολογικό περιοδικό Κidney International, είχε κάποια μορφή νεφρικής βλάβης και το 15% χρειάστηκε υποκατάσταση της νεφρικής του λειτουργίας. Η διοίκηση όχι μόνο δεν έπρεπε να υποβαθμίσει τη λειτουργία της κλινικής, αλλά αντίθετα έπρεπε να ενισχύσει τα τμήματά της με νοσηλευτικό προσωπικό. Το νεφρολογικό τμήμα του ΠΑΓΝΗ έπειτα από δωρεές ιδιωτών έχει αποκτήσει σύγχρονο ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό, χωρίς το Δημόσιο να έχει επιβαρυνθεί ούτε με ένα ευρώ. Οι ασθενείς μας είναι αγανακτισμένοι καθώς ο ξενοδοχειακός εξοπλισμός της κλινικής έχει προέλθει από δωρεές που συνέλεξαν οι ίδιοι από κρητικές εταιρείες.

Ομως παρά τα διαδιδόμενα περί προσλήψεων, οι κρατικές μονάδες τεχνητού νεφρού του νομού είναι υποστελεχωμένες όσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό. Η μονάδα τεχνητού νεφρού του «Βενιζέλειου» έχει προσωπικό για την ασφαλή εκτέλεση συνεδριών σε 80 ασθενείς και καλύπτει 95. Στο ΠΑΓΝΗ οι έκτακτες συνεδρίες εκτελούνται με προσθήκες στον διάδρομο της μονάδας του τεχνητού νεφρού, παραπέμποντας σε εικόνες τριτοκοσμικού νοσοκομείου.

• Θα μπορούσε η Νεφρολογική Κλινική να μεταστεγαστεί σε άλλο χώρο;

Επειτα από καταγραφή που έγινε πριν από τρία χρόνια, 40 θάλαμοι νοσηλείας ασθενών στο ΠΑΓΝΗ έχουν άλλη χρήση από εκείνη την οποία όφειλαν να έχουν. Πολλοί θάλαμοι έχουν διαμορφωθεί σε ευρύχωρα γραφεία διευθυντών και των γραμματέων τους ή έχουν άλλες, άσχετες με τη νοσηλεία ασθενών χρήσεις. Η ορθολογική χρήση αυτών των θαλάμων θα μπορούσε να επιτρέψει τη λειτουργία της κλινικής Covid-19, χωρίς να διαταράξει τη λειτουργία της νεφρολογικής. Επίσης σε έναν από τους ημιώροφους, που δεν έχουν μεγάλη πληρότητα, θα μπορούσε άνετα να μεταστεγαστεί η Νεφρολογική Κλινική, χωρίς να διαταραχθεί η αξιοπρεπής νοσηλεία των ασθενών αλλά μόνον η άνεση κάποιων γιατρών.

• Ο σύλλογος νεφροπαθών ισχυρίζεται ότι η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ διακατέχεται από πνεύμα εμπάθειας προς την ομάδα τους, ενώ κάποιοι ισχυρίζονται ότι ο ίδιος διοικητής επιχείρησε να υποβαθμίσει τη λειτουργία του τμήματος παλαιότερα. Συμμερίζεστε αυτούς τους ισχυρισμούς;

Πράγματι και το 2016 ο ίδιος διοικητής αποπειράθηκε να υποβαθμίσει τη λειτουργία της Νεφρολογικής Κλινικής που αποτράπηκε την τελευταία στιγμή, μετά τη δυναμική παρέμβαση της νεοδιορισθείσας διοικήτριας της ΔΥΠΕ, Ελένης Μαυρομάτη. Υπήρξε δημοσιογραφικό ενδιαφέρον και είχε κατατεθεί σχετική επερώτηση από το ΚΚΕ στη Βουλή, με αποτέλεσμα η διοίκηση να υποχωρήσει.

Αδύνατο όμως να πιστέψω ότι μπορεί ο διοικητής ενός δημόσιου νοσοκομείου, διακεκριμένος γιατρός ο ίδιος, να δείχνει εμπάθεια προς μια συγκεκριμένη ομάδα ασθενών. Η εντύπωσή μου είναι πως η απόφασή του αποτελεί απόπειρα εφαρμογής από την πίσω πόρτα της κυβερνητικής αντίληψης παραχώρησης τομέων της Υγείας σε ιδιώτες, αρχικά μέσω της υποβάθμισής τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εξωνεφρική κάθαρση. Ο νομός Ηρακλείου έχει 350 αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς, με ρυθμό αύξησης περίπου 30 ασθενών τον χρόνο. Τα δύο κρατικά νοσοκομεία του νομού έχουν θεωρητικά την ικανότητα να εξυπηρετούν 170 μόνιμους ασθενείς. Οι υπόλοιποι ασθενείς έχουν παραπεμφθεί και αντιμετωπίζονται από τον ιδιωτικό τομέα. Πανελλαδικά από τους 11.000 νεφροπαθείς μόνο το 1/3 εξυπηρετείται από τα κρατικά νοσοκομεία. Οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί περί ενίσχυσης του δημόσιου τομέα της Υγείας όσον αφορά τη νεφρολογία είναι κενοί περιεχομένου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
«Εκρηξη» οργής των νεφροπαθών της Σαντορίνης
Στη Σαντορίνη των τεράστιων εσόδων δεκάδες οικογένειες νεφροπαθών βιώνουν επί χρόνια τις συνέπειες του τι συμβαίνει όταν αφήνεις την ελεύθερη αγορά να ρυθμίσει τα κοινωνικά προβλήματα.
«Εκρηξη» οργής των νεφροπαθών της Σαντορίνης
ΥΓΕΙΑ
Δύο νέα αεροσκάφη στο ΕΚΑΒ, νέος εξοπλισμός στα νοσοκομεία
Εκσυγχρονισμό των αερομεταφορών του ΕΚΑΒ και εγκατάσταση νέου ιατρικού εξοπλισμού στα νοσοκομεία προβλέπει το σχέδιο νόμου για την κύρωση συμβάσεων της δωρεάς του Κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στον...
Δύο νέα αεροσκάφη στο ΕΚΑΒ, νέος εξοπλισμός στα νοσοκομεία
ΥΓΕΙΑ
Τα δύσκολα δεν είναι πίσω μας...
Η επιστημονική κοινότητα δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό, καθώς το 5ο επιδημικό κύμα διασπείρεται σε όλη τη χώρα και η κάλυψη των εμβολίων είναι της τάξης του 69%.
Τα δύσκολα δεν είναι πίσω μας...
ΥΓΕΙΑ
Σχέδιο Πλεύρη για διάλυση του ΕΣΥ
Προωθεί συγχωνεύσεις, ιδιωτικοποιήσεις και απολύσεις των ανεμβολίαστων υγειονομικών μέσα στην κορύφωση του 5ου κύματος της πανδημίας ● Κραυγές αγωνίας από τα νοσοκομεία ● Τραγική η κατάσταση σε Αχαΐα και Ηλεία.
Σχέδιο Πλεύρη για διάλυση του ΕΣΥ
ΥΓΕΙΑ
Νέα επίθεση στην επιστράτευση γιατρών, από τον Ιατρικό Σύλλογο Κοζάνης
 Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για την επιστράτευση ιδιωτών ιατρών και από τον Ιατρικό Σύλλογο Κοζάνης, που καλεί τους υπεύθυνους του σχεδιασμού να δείξουν «στοιχειώδη ευθιξία και να παραιτηθούν»
Νέα επίθεση στην επιστράτευση γιατρών, από τον Ιατρικό Σύλλογο Κοζάνης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας