Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αχρείαστοι να ᾽ναι
ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αχρείαστοι να ᾽ναι

  • A-
  • A+
Συγκινητικό αντίο από τον Σωτήρη Τσιόδρα και τον Νίκο Χαρδαλιά στην τελευταία απογευματινή ενημέρωση για τον κορονοϊό ● Συνέστησαν επιφυλακή και εγρήγορση για ενδεχόμενο δεύτερο κύμα ● Τι απάντησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για την απόφαση του ΠΟΥ σχετικά με τη χλωροκίνη και την υδροξυχλωροκίνη.

Τίτλους τέλους έριξε χθες το υπουργείο Υγείας στην καθημερινή αρχικά και στη συνέχεια τρεις φορές την εβδομάδα ενημέρωση από τηλεοράσεως της πορείας του νέου κορονοϊού στη χώρα μας. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς τη στιγμή που η κοινωνία ανοίγει με γοργούς ρυθμούς (εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, μεταφορές, όλες οι εκπαιδευτικές δομές και φυσικά ο τουρισμός) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για δεύτερη κορύφωση της πανδημίας σε αυτή την περίπτωση, μας αποχαιρέτησαν. Ο πρώτος με το ποίημα «Στην απλότητα βρίσκεται η ευτυχία» (αποδιδόμενο στον Οδυσσέα Ελύτη) και ο δεύτερος παραδίδοντας τις τελευταίες αυστηρές οδηγίες περί ατομικής ευθύνης με σπασμένη φωνή.

Εβδομήντα δύο ημέρες μετά την καθιέρωση της ενημέρωσης στις 6 το απόγευμα, διανύοντας την τέταρτη εβδομάδα της δεύτερης φάσης και έχοντας περάσει από το «Μένουμε Σπίτι» στο «Μένουμε Ασφαλείς», «μπορούμε να πούμε ότι πολύ λιγότερο από το 1% του πληθυσμού στη χώρα μας μολύνθηκε από τον κορονοϊό», «ο δείκτης R που δείχνει την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας είναι μόλις 0,33%, πολύ κάτω από το 1%», ενώ «ένας κύκλος κλείνει αλλά παραμένουμε σε εγρήγορση, παραμένουμε συνεπείς στην τήρηση των κανόνων και των οδηγιών, παραμένουμε υπεύθυνοι στην καθημερινότητά μας», τόνισαν οι δύο άνδρες αντίστοιχα.

«Αντέξαμε όλοι μαζί», «το σύστημα υγείας της χώρας μας άντεξε εκεί που δεν άντεξαν άλλα πιο ισχυρά συστήματα υγείας στον κόσμο, γιατί λάβαμε τα μέτρα έγκαιρα» παραδέχτηκε ο Σ. Τσιόδρας.

«Σήμερα στη χώρα μας έχουν καταγραφεί 173 θάνατοι. Με το καλύτερο δυνατό σενάριο σχετικά με τη θνητότητα του ιού και χωρίς τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, δηλαδή μια μείωση των επαφών του πληθυσμού 10%, ο αριθμός των θανάτων θα ήταν σε μια μέση τιμή 13.685», ανέφερε και πρόσθεσε πως «τα μέτρα συνέβαλαν ώστε να μειωθεί κατά 80% η διασπορά του ιού στη χώρα».

Αναφερόμενος στα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα δύο μελετών σε αιμοδότες και εναπομείναντες ορούς από δείγματα που είχαν ληφθεί Μάρτιο και Απρίλιο, είπε πως στην πρώτη περίπτωση μόλις 0,7% βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό και στη δεύτερη θετικά βρέθηκαν το 0,35%.

Ωστόσο, «η επιφυλακή και η εγρήγορση για ένα τυχόν δεύτερο κύμα που θα αφορά αυτό τον ιό είναι σημαντική», όπως είπε ο ίδιος, καθώς «ο ιός εξακολουθεί να υπάρχει ανάμεσά μας» και η επιστροφή στην κανονικότητα θα πρέπει να γίνεται παρακολουθώντας τον και τηρώντας τα μέτρα υγιεινής και απόστασης.

Επιστήμη = Αβεβαιότητα

«Μοναδικό δεδομένο στην επιστήμη η αβεβαιότητα», επανέλαβε δύο φορές χθες ο Σ. Τσιόδρας, την πρώτη στον απολογισμό του έργου της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και τη δεύτερη απαντώντας σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» για τη στάση που θα κρατήσει η χώρα μας μετά την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) να διακόψει τις έρευνες χορήγησης σε ασθενείς με Covid-19 χλωροκίνης και υδροξυχλωροκίνης, καθώς αποδείχθηκε ότι το όφελος είναι μικρότερο από τους κινδύνους.

Θυμίζουμε ότι το θεραπευτικό πρωτόκολλο για τους ασθενείς με Covid-19 στη χώρα μας περιλαμβάνει τις εν λόγω ουσίες σε συνδυασμό με άλλες, ενώ, σύμφωνα με παλιότερες ανακοινώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, η ουσία θα δινόταν σε εξωνοσοκομειακούς ασθενείς αλλά και ως χημειοπροφύλαξη σε υγειονομικούς που θα συναινούσαν. Παρά την αβεβαιότητα της επιστήμης πάντως, ο καθηγητής παραδέχθηκε ότι η μελέτη δείχνει πως η βλάβη από τη χορήγηση των ουσιών υπερτερεί του οφέλους, ενώ, όπως είπε, οι ουσίες παραμένουν στον οργανισμό για αρκετό καιρό.

Η μελέτη που επικαλέστηκε ο ΠΟΥ δημοσιεύτηκε στο διεθνούς κύρους επιστημονικό περιοδικό «The Lancet» και εξετάζει 96.032 περιπτώσεις ασθενών που έλαβαν την ουσία σε 671 νοσοκομεία σε έξι ηπείρους. «Με το που δημοσιεύεται η μελέτη -δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει υιοθετήσει το σχήμα στον θεραπευτικό της αλγόριθμο, τρία μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και εγώ στείλαμε email ο ένας στον άλλο για να συγκαλέσουν έκτακτη συνεδρίαση», περιέγραψε χθες ο Σ. Τσιόδρας.

«Και σήμερα γίνεται προσπάθεια για τηλεδιάσκεψη προκειμένου να δούμε αν πρέπει να αλλάξουμε τον αλγόριθμο», πρόσθεσε. Ωστόσο, προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι η μελέτη δημοσιεύτηκε την περασμένη Παρασκευή (22.5.) και ακόμα δεν έχει λυθεί το πρόβλημα του θεραπευτικού αλγορίθμου της χώρας μας, όσο και αν «έχουμε πάρα πολύ λίγους ασθενείς πλέον στα νοσοκομεία», όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Οσο για τα στοιχεία που ζήτησε η «Εφ.Συν.» -πόσοι ασθενείς έχουν λάβει τη συγκεκριμένη θεραπεία ενδονοσοκομειακά, εξωνοσοκομειακά και πόσοι υγειονομικοί στο πλαίσιο της χημειοπροφύλαξης-, ο Σ. Τσιόδρας δεν είχε τις απαντήσεις. Ούτε για το τι δείχνουν τα μέχρι σήμερα δεδομένα λήψης του φαρμάκου στη χώρα μας και αν συμπίπτουν με τη μελέτη του Lancet. Αρκέστηκε σε μία αναφορά στη συνέχιση καταγραφής των περιπτώσεων στο μητρώο ασθενών που έχει ολοκληρωθεί και, όπως είπε, γρήγορα θα αξιολογηθεί και των ανεπιθύμητων ενεργειών στο σύστημα φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ. Τέλος, απάντησε ότι ο ίδιος δεν έλαβε την ουσία ως προφύλαξη, παρόλο που ερχόταν σε επαφή με ασθενείς, καθώς θεώρησε σκοπιμότερο και πιο χρήσιμο να λάβει θεραπεία εάν εμφανίσει τη νόσο.

ΥΓΕΙΑ
Η διασπορά στην κόκκινη γραμμή
Στο μεταίχμιο βρίσκεται η χώρα μας αφού είναι εξίσου πιθανόν να φθίνει ή να ξεφύγει προς τα πάνω η διασπορά του ιού της πανδημίας ● «Τελευταία» προειδοποίηση στην... γκεστ εμφάνιση από τον Σ. Τσιόδρα.
Η διασπορά στην κόκκινη γραμμή
ΥΓΕΙΑ
Σαρωτικοί έλεγχοι και καμπάνια ενημέρωσης στην Ξάνθη για τον Covid-19
Απ' άκρη σε άκρη θα είναι από αύριο οι έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ στην περιοχή, προκειμένου να γίνει πλήρης χαρτογράφηση της επιδημίας. Στη διαδικασία των ελέγχων θα συμμετάσχει και ο στρατός
Σαρωτικοί έλεγχοι και καμπάνια ενημέρωσης στην Ξάνθη για τον Covid-19
ΥΓΕΙΑ
Εμβόλιο, τήρηση μέτρων... και πολλή, πολλή υπομονή
Καθώς τα νέα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού εξαπλώνονται στην υφήλιο, ο επιστήμονας Δημήτρης Θάνος εξηγεί στην «Εφ.Συν.» γιατί συμβαίνουν και πώς μας επηρεάζουν οι μεταλλάξεις.
Εμβόλιο, τήρηση μέτρων... και πολλή, πολλή υπομονή
ΥΓΕΙΑ
26 κρούσματα μεταλλαγμένου κορονοϊού στην Ελλάδα
Συστάσεις από τον ΠΟΥ για γρήγορο εντοπισμό των νέων στελεχών που μπορεί να έχουν πολύ υψηλότερη μεταδοτικότητα ● «Χρειάζεται καλύτερη ιχνηλάτηση», επισημαίνει στην «Εφ.Συν.» ο ακαδημαϊκός Δημήτρης Θάνος.
26 κρούσματα μεταλλαγμένου κορονοϊού στην Ελλάδα
ΥΓΕΙΑ
Το λοκντάουν μόνο δεν αρκεί...
«Ανοίγουμε πάλι και ξαναβρισκόμαστε στο λοκντάουν, γιατί δεν λύνουμε τα θεμελιώδη προβλήματα», τόνισε ο δρ Μαϊκ Ραϊαν, εκτελεστικός διευθυντής υγειονομικών κρίσεων του Π.Ο.Υ, σε φόρουμ που διεξήχθη στη χώρα μας
Το λοκντάουν μόνο δεν αρκεί...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας