Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Θύελλα για τις καθαιρέσεις σε Νοσηλευτικές Υπηρεσίες
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θύελλα για τις καθαιρέσεις σε Νοσηλευτικές Υπηρεσίες

  • A-
  • A+

Η ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων καταγγέλλει τη διοίκηση του νοσοκομείου και τη διοίκηση της 6ης ΥΠΕ για αναιτιολόγητες αποφάσεις, ζητά την άμεση ανάκλησή τους και προτείνει «οι κρίσεις και οι τοποθετήσεις του προσωπικού σε θέσεις ευθύνης να γίνονται με όσα ορίζει ο νόμος» και να λαμβάνονται υπόψη τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα των υπαλλήλων ● «Σύννομες οι αποφάσεις», απαντά ο διοικητής

Να ανακληθούν αποφάσεις με τις οποίες υποβιβάζονται από τις θέσεις ευθύνης που κατέχουν στελέχη της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου «Γ. Χατζηκώστα» των Ιωαννίνων ζητά η ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων από τη διοίκηση του νοσοκομείου και τη διοίκηση της 6ης ΥΠΕ, σε ένα θέμα που πήρε ήδη πανελλαδικές διαστάσεις.

Το Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει τη διοίκηση του νοσοκομείου ότι με σειρά αποφάσεών της στις 30 Απριλίου «καθαίρεσε, υποβίβασε και μετακίνησε αναιτιολόγητα στελέχη της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας» και ότι οι «ενέργειες έγιναν χωρίς εισήγηση των αρμόδιων υπηρεσιών του νοσοκομείου». Με τις αποφάσεις υποβιβάσtηκε η διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας σε τομεάρχη και μία εκ των τομεαρχών σε προϊσταμένη τμήματος.

Η ΑΔΕΔΥ υπογραμμίζει ότι «η Διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας καθώς και οι δυο Τομεάρχες έχουν ασκήσει επί σειρά ετών καθήκοντα προϊσταμένου τμήματος, Τομεάρχη και οι δυο εξ αυτών Διευθύντριας νοσηλευτικής υπηρεσίας», ότι οι υπηρεσιακές εκθέσεις τους όλων των ετών είναι άριστες και θέτει θέμα τήρησης των διατάξεων του Υπαλληλικού Κώδικα περί αναπλήρωσης για τις αποφάσεις που ελήφθησαν. Παραθέτει δε σειρά αναφορών στη νομοθεσία και τις ειδικές διατάξεις που ισχύουν για τη Νοσηλευτική Υπηρεσία των νοσοκομείων.

Η ΑΔΕΔΥ ζητάει οι κρίσεις και οι τοποθετήσεις του προσωπικού σε θέσεις ευθύνης να γίνονται με όσα ορίζει ο νόμος, από τα αρμόδια όργανα (Υπηρεσιακά Συμβούλια, Συμβούλια Επιλογής) και μέχρι να λειτουργήσουν τα όργανα αυτά, τα οποία δεν λειτουργούν εδώ και χρόνια, να λαμβάνονται υπόψη τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα των υπάλληλων.

Με απόφασή της τη Δευτέρα και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει τις συγκεκριμένες αποφάσεις του διοικητή και τον καλεί να τις ανακαλέσει άμεσα. «Η 6η ΥΠΕ οφείλει να μη νομιμοποιήσει αυτές τις αποφάσεις και να ζητήσει την ανάκλησή τους και την επαναφορά των διωγμένων στις θέσεις που κατείχαν» σημειώνει.

Από τη μεριά του ο διοικητής του νοσοκομείου «Γ. Χατζηκώστα», Σπύρος Δερδεμέζης, όταν ρωτήθηκε για το θέμα από τοπικά ΜΜΕ, τόνισε ότι όλες οι αποφάσεις είναι σύμφωνες με τη νομοθεσία και τη νομολογία και στόχο είχαν την καλύτερη λειτουργία του νοσοκομείου και έθεσε θέμα παράλληλων καθηκόντων, τονίζοντας ότι υπήρχαν «συνάδελφοι που για πολλά χρόνια κατείχαν πλέον της μίας θέσης και σε επίπεδο προϊσταμένων τμημάτων και σε επίπεδο υποδιευθυντών και διευθυντών». Πρόσθεσε δε ότι όσοι ανέλαβαν θέσεις ευθύνης έχουν και τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα.

«Ιδιες πρακτικές»

Καταγγελίες όμως έγιναν και για το Νοσοκομείο Πρέβεζας, στο οποίο άλλαξαν με απόφαση της διοίκησης τέσσερα άτομα από θέσεις προϊσταμένων. Ο σύλλογος εργαζομένων του νοσοκομείου κάνει λόγο και για «συνδικαλιστικές διώξεις» λόγω του ότι στα τέσσερα άτομα συμπεριλαμβάνονται η πρόεδρος του Δ.Σ. του συλλόγου και ένα μέλος της διοίκησης. Πολυάριθμα σωματεία και σύλλογοι, όπως και η ΑΔΕΔΥ, υποστηρίζουν με ανακοινώσεις τους τον σύλλογο, ο οποίος πραγματοποίησε στάση εργασίας με αιτήματα την άμεση ανάκληση της απόφασης και τη διενέργεια κρίσεων σύμφωνα με τον νόμο.

Πέραν της ΑΔΕΔΥ, πανελλαδικό χαρακτήρα στις καταγγελίες δίνει και η ΠΟΕΔΗΝ, η οποία μιλάει για «ίδιες πρακτικές» όπως και με την προηγούμενη κυβέρνηση. «Προϊστάμενοι Οργανικών Μονάδων Νοσοκομείων καθαιρούνται με αποφάσεις των Διοικητών (Βέροια, Χατζηκώστα Ιωαννίνων, Πρέβεζα, Γ. Γεννηματάς Θεσσαλονίκης κ.ά.)» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ και κάνει λόγο επίσης για «συνδικαλιστικές διώξεις» στην περίπτωση της Πρέβεζας.

ΥΓΕΙΑ
Στάση εργασίας γιατρών και νοσηλευτών αύριο 8 πμ-12
Παράλληλα θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας στις 8.30 το πρωί. Ζητούν μονιμοποίηση επικουρικών και καταβολή των δεδουλευμένων τους.
Στάση εργασίας γιατρών και νοσηλευτών αύριο 8 πμ-12
ΥΓΕΙΑ
Αρνητικά 105 τεστ στο Νοσοκομείο «Ελπίς»
Διενεργήθηκαν 90 τεστ σε υγειονομικούς και 15 σε νοσηλευόμενους και ήταν όλα αρνητικά. Στο νοσοκομείο σήμανε συναγερμός χθες μετά τον εντοπισμό πέντε κρουσμάτων.
Αρνητικά 105 τεστ στο Νοσοκομείο «Ελπίς»
ΥΓΕΙΑ
Σε καραντίνα το νοσοκομείο «Ελπίς»
Ανησυχία στο Νοσοκομείο Ελπίς μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων του νέου κορονοϊού σε γιατρούς, νοσηλευτές και ασθενείς.
Σε καραντίνα το νοσοκομείο «Ελπίς»
ΥΓΕΙΑ
Επίσκεψη της ΠτΔ στον «Ευαγγελισμό» ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Νοσηλευτών/τριών
«Για εμένα, όπως και όλους τους συμπατριώτες μας, είχε μεγάλη σημασία ότι την κρίσιμη στιγμή ανταποκριθήκατε όλοι, γιατροί και νοσηλευτές, με αυταπάρνηση».
Επίσκεψη της ΠτΔ στον «Ευαγγελισμό» ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Νοσηλευτών/τριών
ΥΓΕΙΑ
Διαμαρτυρία στις πύλες των νοσοκομείων
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις πύλες των νοσοκομείων πραγματοποιούν σήμερα από το πρωί οι υγειονομικοί, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτικού Προσωπικού. Στόχος τους, να αναδείξουν τις παθογένειες του...
Διαμαρτυρία στις πύλες των νοσοκομείων
ΥΓΕΙΑ
Νοσοκομείο «Σωτηρία»: η νίκη της ζωής πάνω στον θάνατο
Το πνευμονολογικό κέντρο αναφοράς της χώρας, έχει νοσηλεύσει πάνω από 240 ασθενείς με COVID-19. Εφτασε στα όριά του, απροετοίμαστο και υποστελεχωμένο και κατέγραψε ίσως τις μεγαλύτερες επιτυχίες.
Νοσοκομείο «Σωτηρία»: η νίκη της ζωής πάνω στον θάνατο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας