• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 5.8°C / 12.3°C
  2 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.0°C / 8.3°C
  0 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 12.3°C
  1 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.0°C / 7.3°C
  2 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.6°C / 2.8°C
  2 BF
  74%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.7°C / 11.2°C
  1 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 13.1°C
  3 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  4 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.8°C / 13.4°C
  2 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  2 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.5°C / 5.5°C
  1 BF
  75%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.5°C / 9.0°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 5.8°C / 13.2°C
  0 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  10°C 7.3°C / 12.5°C
  2 BF
  69%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  8°C 2.7°C / 7.7°C
  1 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.7°C / 8.4°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  1 BF
  77%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Μην ξε-θυμηθείτε τα παιδικά εμβόλια»

 • A-
 • A+
Kαμπανάκι από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, για την πτώση των εμβολιασμών, η οποία συνιστά μια επικίνδυνη παράπλευρη απώλεια του «Μένω Σπίτι» που επιβλήθηκε λόγω πανδημίας.

Kαμπανάκι από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, για την πτώση των εμβολιασμών, η οποία συνιστά μια επικίνδυνη παράπλευρη απώλεια του «Μένω Σπίτι» που επιβλήθηκε λόγω πανδημίας

Δεν θέλουμε να δούμε, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν, την επιστροφή εξαφανισμένων ασθενειών. Δεν θέλουμε να δούμε σαρωτικές περιπτώσεις ιλαράς, κοκίτη και άλλα νοσήματα που συνδέονται με το αναπνευστικό SOS για τον παιδικό εμβολιασμό εκπέμπει η Μαρία Θεοδωρίδου, παιδίατρος-λοιμωξιολογόγος, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μαρία Θεοδωρίδου

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών μιλάει στην «Εφ.Συν.» για πτώση των εμβολιασμών, μια επικίνδυνη παράπλευρη απώλεια του «Μένω Σπίτι» που επιβλήθηκε λόγω πανδημίας, και απευθυνόμενη στους γονείς λέει: «Μην ξε-θυμηθείτε τα παιδικά εμβόλια. Πιάστε την αλυσίδα από εκεί που την αφήσατε και μην την εγκαταλείπετε».

«Καταγράφεται μια κάμψη των εμβολιασμών, η οποία είναι επικίνδυνη» μας λέει η Μ. Θεοδωρίδου και προσθέτει ότι «τα εμβόλια που δεν έχουν γίνει τους δύο τελευταίους μήνες πρέπει να αναπληρωθούν άμεσα».

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας συνέστησε τα παιδιά μέχρι 2 χρόνων να συνεχίζουν κανονικά τους εμβολιασμούς με ραντεβού στον παιδίατρο, της θυμίζουμε. «Αυτή είναι η γνωμάτευση της επιτροπής, επειδή το σύνολο των εμβολίων ολοκληρώνεται τα πρώτα δύο χρόνια και ακολουθούν οι επαναληπτικές δόσεις. Ωστόσο ούτε τα υπόλοιπα εμβόλια μπορούν να καθυστερήσουν και οπωσδήποτε δεν μπορούν να ακυρωθούν».

Η πτώση φαίνεται από τον αριθμό των εμβολίων που έχουν συνταγογραφηθεί την περίοδο του απαγορευτικού κυκλοφορίας, μας λέει αναφερόμενη στον φόβο που δημιουργήθηκε από τις συστάσεις της πολιτείας στους γονείς για τη μετακίνησή τους στους παιδίατρους. «Δεν θέλουμε να δούμε, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν, την επιστροφή εξαφανισμένων ασθενειών. Δεν θέλουμε να δούμε σαρωτικές περιπτώσεις ιλαράς, κοκίτη και άλλα νοσήματα που συνδέονται με το αναπνευστικό» υπογραμμίζει και ανατρέχει στο παρελθόν απευχόμενη την επανάληψη της εμπειρίας.

«Το 2017-2018 είδαμε την εμβολιαστική κάλυψη για την ιλαρά, που πρέπει να είναι 95%, να πέφτει στη δεύτερη δόση στο 88%. Είχαμε κενά». Σε γενικές γραμμές ως χώρα «είμαστε καλά, είμαστε ψηλά στην εμβολιαστική κάλυψη, αλλά δεν απέχουμε πολύ γιατί μπορεί να δημιουργηθούν κενά και να μας πάνε πίσω» συμπληρώνει.

Την ίδια σύσταση για τον παιδικό εμβολιασμό απηύθηνε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) πρόσφατα κατά την καθημερινή του ενημέρωση για τον Covid-19. «Εάν πέσουμε πίσω στους προγραμματισμένους εμβολιασμούς, ειδικότερα τους παιδικούς, ρισκάρουμε εξάρσεις, οι οποίες σημαίνουν πίεση των συστημάτων υγείας με ασθένειες που μπορούν να προληφθούν εν μέσω πανδημίας» τόνισε η δρ Carissa Etienne, γενική διευθύντρια των παναμερικανικών γραφείων του ΠΟΥ (PAHO).

Επιστροφή στα θρανία

Η επιστροφή στα θρανία των παιδιών, που επίκειται, δεν ανησυχεί την ομότιμη καθηγήτρια του ΕΚΠΑ. «Να διακοπεί η εκπαίδευση για όσο χρόνο ο ιός είναι τριγύρω μας νομίζω δεν ταιριάζει σε καμία λογική». Στους γονείς που αγωνιούν απαντά: «Τα παιδιά οπωσδήποτε δεν είναι πειραματόζωα, αλλά ούτε μπορούμε να τα κρατήσουμε στη γυάλα. Θα μολυνθούν και το πιθανότερο είναι να μην το καταλάβει κανείς στο περιβάλλον τους». Οσον αφορά τον Covid-19, η ίδια αποσαφηνίζει ότι «τα παιδιά δεν νοσούν ή νοσούν πολύ ήπια με μια συμπτωματολογία που κάνουν και άλλοι αναπνευστικοί ιοί».

Ούτε το γεγονός ότι κάποια παιδιά παρουσίασαν σύνδρομο Kawasaki σε άλλες χώρες είναι αρκετό για να ανακόψει το όποιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα μιας χώρας, μας λέει και αποσαφηνίζει ότι από τις μέχρι σήμερα δημοσιευμένες καταγραφές, διότι δεν έχουμε ακόμα επιστημονικές μελέτες, φαίνεται ότι πολλά παιδιά που παρουσίασαν το σύνδρομο δεν ήταν θετικά στον Covid-19, ενώ κάποια ήταν.

Ο κατάλογος των πιθανών αιτιών για το Κawasaki είναι μακρύς. Μεταξύ αυτών, ο στρεπτόκοκκος, το κοξάκι, η γρίπη κ.λπ. «Επομένως σε μια εποχή που έχουμε επιδημική εμφάνιση μιας ίωσης, ένα σύνδρομο το οποίο σχετίζεται με διάφορες λοιμώξεις που παίζουν τον ρόλο του εκλυτικού παράγοντα, θεωρώ ότι είναι μέσα στο πλαίσιο του φαινομένου που θέλει διερεύνηση, αλλά δεν θέλει ανησυχία» προσθέτει.

Ως προς τη χρονική περίοδο που ανοίγουν τα σχολεία, καταλήγει ότι «τώρα που και οι καιρικές συνθήκες ευνοούν και ενδεχομένως να μην είναι τόσο ενεργός ο ιός είναι καλό το άνοιγμα των σχολείων για όλες τις ηλικίες, ακόμα και για τα μικρότερα παιδιά, εφόσον δεν υπάρχει πίσω ενήλικας άνω των 60 ή ευπαθής». Τα παιδιά αυτά, μας λέει, δεν θα πάνε στο σχολείο, θα συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους από απόσταση. Το ίδιο και ορισμένοι εκπαιδευτικοί που ανήκουν στις παραπάνω ομάδες αλλά και τα παιδιά που έχουν νοσήματα. Υπάρχουν ομάδες παιδιών με κυστική ίνωση, συγγενείς καρδιοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, ρευματοπάθειες, ανοσοκοατασταλμένα.

Τελικά είναι τόσο επικίνδυνος ο ιός; Θα δούμε με την πάροδο του χρόνου αν αφήνει υπολείμματα και ποια είναι αυτά, εξηγεί. «Ως ιός μέχρι τώρα έχει υψηλό ποσοστό ασυμπτωματικής νόσου και φορίας. Είναι ένας ιός που διασπείρεται χωρίς να ενοχλεί και αναμένεται ότι θα αφήνει ανοσία. Αυτά είναι από τα καλά χαρακτηριστικά του» εξηγεί. «Σε καιρό πανδημίας, με τόσα φέρετρα, ποιος τολμάει να πει ότι είναι αθώος; Θα δούμε τα τελικά νούμερα νόσησης του πληθυσμού, τη συνολική θνητότητα, την εξέλιξή του σε δεύτερο χρόνο» καταλήγει.

Μέτρα προστασίας στα σχολεία

Τα άνω των 12 χρονών παιδιά που επιστρέφουν είναι σε ηλικίες που και έχουν ακούσει και μπορούν να πειθαρχήσουν στους κανόνες ατομικής υγιεινής, υπογραμμίζει η καθηγήτρια. Να πλένουν κάθε ώρα τα χέρια τους αποκλείεται, λέει, αλλά να έχουν το ατομικό αντισηπτικό τους μπορούν. «Και ας μη βάζουν μολύβια που μοιράζονται με άλλους στο στόμα, ας μην πίνουν από το ίδιο καλαμάκι, να κρατάνε τις αποστάσεις και όταν έχουν καταρροϊκά σύνδρομα να μένουν σπίτι» υπογραμμίζει.

Μάσκες να φοράνε; Αν τις επιλέγουν, μάλλον καλύτερες είναι οι υφασμάτινες -μια μπαντάνα ή αυτοσχέδιες από ένα παλιό t-shirt. Ωστόσο δεν είναι απαραίτητο γιατί εμποδίζουν την ανάσα και για τα παιδιά που φοράνε γυαλιά θολώνουν και γίνεται δύσκολο. «Προτιμώ τον καλό αερισμό της τάξης, ανοιχτά παράθυρα, κοινή καθημερινή καθαριότητα της τάξης και αποστάσεις».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
Ζητούμενο η παραγωγή εμβολίων δεύτερης και τρίτης γενιάς
Οι χώρες θα πρέπει να προετοιμαστούν για την παραγωγή εμβολίων β' και γ' γενιάς για την αντιμετώπιση των μεταλλάξεων του κορονοϊού στο μέλλον.
Ζητούμενο η παραγωγή εμβολίων δεύτερης και τρίτης γενιάς
ΥΓΕΙΑ
Εμβόλιο ή πρόστιμο 100 ευρώ: Τι προβλέπει η τροπολογία για τους άνω των 60
Ποιοι εξαιρούνται, πότε πέφτει στα 50 ευρώ η ποινή. Ορυμαγδός αντιδράσεων και ζητήματα αντισυνταγματικότητας, ενώ η κυβέρνηση πανηγυρίζει.
Εμβόλιο ή πρόστιμο 100 ευρώ: Τι προβλέπει η τροπολογία για τους άνω των 60
ΥΓΕΙΑ
Μετά τις 20 Δεκεμβρίου οι αποφάσεις για τον εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών
Η απόφαση για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών κατά της ασθένειας Covid-19 θα ληφθούν μετά τις 20 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής Εμβολιασμών. Την ίδια περίοδο αναμένονται τα πρώτα...
Μετά τις 20 Δεκεμβρίου οι αποφάσεις για τον εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών
ΥΓΕΙΑ
Το ΕΚΠΑ για τις οδηγίες FDA και CDC περί τρίτης δόσης
Έγκριση για μια ενισχυτική δόση από τα mRNA εμβόλια των Pfizer και Moderna σε όλους τους ενήλικες έδωσε ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA). CDC: Να την κάνουν όλοι οι άνω των 18 και κυρίως οι άνω των 50.
Το ΕΚΠΑ για τις οδηγίες FDA και CDC περί τρίτης δόσης
ΥΓΕΙΑ
Βρέφος δύο μηνών διασωληνώθηκε στο νοσοκομείο του Ρίου
Ένα βρέφος μόλις δύο μηνών εισήχθη και διασωληνώθηκε σε σοβαρή κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, στην Πάτρα, καθώς νοσεί με κορονοϊό.
Βρέφος δύο μηνών διασωληνώθηκε στο νοσοκομείο του Ρίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας