• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.2°C / 18.4°C
  2 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.2°C / 17.1°C
  0 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 21.0°C
  4 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 13.1°C / 17.9°C
  1 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 15.9°C
  4 BF
  48%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 16.5°C
  2 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 12.4°C
  1 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 19.6°C
  2 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  16°C 14.4°C / 19.8°C
  1 BF
  89%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.9°C / 19.9°C
  2 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 18.5°C
  5 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 14.6°C
  4 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.9°C / 21.9°C
  2 BF
  46%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 15.9°C
  3 BF
  48%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 15.5°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 22.8°C
  2 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 14.5°C / 18.6°C
  3 BF
  56%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 16.3°C
  1 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 17.2°C
  2 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  2 BF
  49%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μένουμε σπίτι, αλλά δεν «ξεχνάμε» εμφράγματα και εγκεφαλικά

 • A-
 • A+
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων και η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία απευθύνονται και στους ασθενείς, από τους οποίους ζητούν να μην υποεκτιμούν τα συμπτώματά τους και να μη φοβούνται να προσέλθουν στο σύστημα υγείας λόγω του νέου κορονοϊού.

Τον κώδωνα του κινδύνου για εγκεφαλικά και εμφράγματα που δεν αντιμετωπίζονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας κρούουν οι αρμόδιοι επιστήμονες. Νευρολόγοι και καρδιολόγοι μιλούν για εντυπωσιακή μείωση της προσέλευσης σε σχέση με την περίοδο προ πανδημίας και φοβούνται για «παράπλευρες απώλειες», λόγω ανεπαρκούς αντιμετώπισης των περιστατικών τα οποία ανήκουν σε ομάδες παθήσεων με υψηλό κίνδυνο θανάτου και αναπηρίας, εφιστώντας την προσοχή των αρμόδιων αρχών.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων και η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία απευθύνονται και στους ασθενείς, από τους οποίους ζητούν να μην υποεκτιμούν τα συμπτώματά τους και να μη φοβούνται να προσέλθουν στο σύστημα υγείας λόγω του νέου κορονοϊού.

Οι νευρολόγοι

Σε μελέτη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων, οκτώ στους δέκα επαγγελματίες υγείας (σε σύνολο 426 γιατρών από 55 χώρες) που αντιμετωπίζουν ασθενείς με αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια δήλωσαν ότι οι ασθενείς αυτοί δεν αντιμετωπίζονται με τον συνήθη τρόπο τόσο στην οξεία φάση όσο και στη φάση της αποκατάστασης στα νοσηλευτικά τους ιδρύματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Και προειδοποιούν ότι η έλλειψη βέλτιστης θεραπευτικής αντιμετώπισης μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερες πιθανότητες θανάτου και μικρότερες πιθανότητες καλής λειτουργικής έκβασης των ασθενών αυτών.

Περίπου 1.500.000 Ευρωπαίοι πολίτες εκδηλώνουν κάποιο τέτοιο επεισόδιο σε ετήσια βάση. Το 20% των ασθενών αυτών καταλήγει λόγω του επεισοδίου, ενώ το 1/3 παρουσιάζει υπολειμματική αναπηρία και εξάρτηση. Η πιθανότητα της καλής λειτουργικής έκβασης των ασθενών αυτών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ταχύτητα με την οποία προσέρχονται σε νοσοκομεία στα οποία υπάρχει πρόσβαση σε εξειδικευμένες θεραπείες για τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.

Στις θεραπείες αυτές συγκαταλέγονται οι θεραπείες επαναιμάτωσης στο οξύ ισχαιμικό επεισόδιο (ενδοφλέβια θρομβόλυση, μηχανική θρομβεκτομή), οι χειρουργικές και ενδοαγγειακές θεραπείες αντιμετώπισης των εγκεφαλικών αγγειακών δυσπλασιών σε ασθενείς με αιμορραγικά επεισόδια, η νοσηλεία σε εξειδικευμένες μονάδες αντιμετώπισης, οι θεραπείες δευτερογενούς πρόληψης και οι θεραπείες αποκατάστασης.

Δεν υπάρχουν τεκμηριωμένα δεδομένα που να υποδηλώνουν ότι η επίπτωση των εγκεφαλικών αγγειακών επεισοδίων έχει ελαττωθεί μετά την έναρξη της πανδημίας του COVID-19, λέει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός, αλλά σε πολλές χώρες λιγότεροι ασθενείς με πιθανά συμπτώματα εκδήλωσης τέτοιων επεισοδίων προσέρχονται στα νοσοκομεία.

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διαφορετικά αίτια όπως ο φόβος να μολυνθούν από τον ιό κατά την επίσκεψή τους στο νοσοκομείο και η υποκειμενική τους θεώρηση ότι το ιατρικό προσωπικό δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί με τη θεραπευτική αντιμετώπιση ασθενών με τέτοια επεισόδια λόγω των ανειλημμένων υποχρεώσεών του που σχετίζονται με την αντιμετώπιση ασθενών με κορονοϊό.

Οι καρδιολόγοι

«Μένουμε σπίτι αλλά προσέχουμε την καρδιά μας!» είναι το μήνυμα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Η αργοπορία στην αντιμετώπιση του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου έχει οδυνηρά αποτελέσματα διότι αυξάνονται οι θάνατοι, αλλά και οι επιπλοκές. Χρειάζεται ο ασθενής παραμονή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας πιο πολλές ημέρες, ενώ πολλαπλασιάζεται ο κίνδυνος να αποκτήσει καρδιακή ανεπάρκεια με επιπτώσεις στην πρόγνωσή του, στην ποιότητα της ζωής του, αλλά και οικονομική επιβάρυνση του συνόλου, με δεδομένο ότι χρειάζονται ακριβές θεραπείες στη συνέχεια (π.χ. απινιδωτές).

Ηδη επισημαίνουν οι Ελληνες καρδιολόγοι αναφέρονται ανεκδοτικά περιστατικά διεθνώς με επιπλοκές λόγω καθυστερημένης προσέλευσης ασθενών με έμφραγμα του μυοκαρδίου με καρδιογενή καταπληξία (shock), καρδιακή ρήξη, και γενικότερα «καταστάσεις που δεν βλέπουμε τόσο συχνά τώρα, που κατά πάσα πιθανότητα θα δούμε στο μέλλον». Ηδη, σημειώνουν, σε μεγάλο νοσοκομείο στο Μιλάνο σημειώνεται αύξηση των ασθενών με περιεμφραγματικές επιπλοκές.

Στη χώρα μας, επισημαίνει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, υπάρχει η διάχυτη εντύπωση από γιατρούς σε όλες τις μεγάλες Καρδιολογικές Κλινικές ότι τα έκτακτα περιστατικά και κυρίως τα εμφράγματα του μυοκαρδίου έχουν μειωθεί εντυπωσιακά από την έναρξη της πανδημίας. Η ίδια εικόνα επικρατεί και στο εξωτερικό. Οσο εξελίσσεται η πανδημία που ζούμε, σε όλο τον κόσμο οι καρδιολόγοι αναρωτιούνται: πού πήγαν όλα τα οξέα εμφράγματα του μυοκαρδίου (STEMI);

Στην περιοχή της Λομβαρδίας της Ιταλίας, τα ποσοστά των προσερχόμενων εμφραγμάτων μειώθηκαν κατά 70%. Υπάρχουν αναφορές από γιατρούς ότι εάν τα συμπτώματα δεν είναι τόσο σοβαρά, οι ασθενείς δεν καλούν ασθενοφόρο επειδή φοβούνται. Επίσης, στην Ισπανία, η Ομάδα Εργασίας της Επεμβατικής Καρδιολογίας της Ισπανικής Καρδιολογικής Εταιρείας προετοιμάζει ένα άρθρο που δείχνει μια πτώση των STEMI κατά 40%.

Στη Μαδρίτη η μείωση είναι ακόμα μεγαλύτερη, σύμφωνα με τους γιατρούς των νοσοκομείων της πόλης. Το 90% των νοσηλευόμενων ασθενών στα περισσότερα νοσοκομεία της Μαδρίτης είναι ασθενείς με COVID-19. Η παράλληλη πτώση των εμφραγμάτων στα μεγάλα νοσοκομεία θα μπορούσε να προσεγγίζει το 80%.

Σε μεγάλη καρδιολογική κλινική της ισπανικής πρωτεύουσας βλέπουν 3-4 ασθενείς με έμφραγμα εβδομαδιαίως, ενώ ο φυσιολογικός αριθμός θα ήταν περίπου τρεις ασθενείς κάθε μέρα. Και αυτό είναι μόνο για τα εμφράγματα, γιατί δεν συμπεριλαμβάνονται άλλα οξέα στεφανιαία επεισόδια. Οι γιατροί υποθέτουν ότι οι άνθρωποι είναι τρομοκρατημένοι στο σπίτι και δεν εμφανίζονται στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, τα οποία έχουν καταρρεύσει από την πίεση του COVID-19.

Ομοιες ιστορίες

«Οι ιστορίες είναι παράξενα όμοιες σε όλο τον κόσμο», επισημαίνουν οι Ελληνες καρδιολόγοι. Στο νοσοκομείο του Πανεπιστημίου George Washington στην Ουάσινγκτον, είδαν μόνο δυο-τρεις περιπτώσεις εμφραγμάτων τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, όταν συνήθως βλέπουν τρία εμφράγματα την εβδομάδα, με ετήσιο όγκο 120-150 περιπτώσεις.

Επιπλέον έχουν μειωθεί δραματικά οι εισαγωγές οξέων στεφανιαίων συνδρόμων. Στο νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Emory, στην Ατλάντα, η μείωση του όγκου των εμφραγμάτων υπολογίζεται μέχρι 50% τον τελευταίο μήνα. Στο Νοσοκομείο Καρδιάς και Θώρακα του Λίβερπουλ στην Αγγλία, στην τελευταία εφημερία αντιμετωπίστηκαν τρία περιστατικά με έμφραγμα του μυοκαρδίου μεταξύ 5 και 10 μ.μ. και στη συνέχεια κανένα όλη τη νύχτα. «Αυτό είναι ανήκουστο στο νοσοκομείο μας», ανέφεραν οι καρδιολόγοι.

Ακόμη λιγότερες είναι οι επείγουσες διακομιδές για άλλα οξέα στεφανιαία σύνδρομα, με τους Βρετανούς καρδιολόγους να προβληματίζονται για την ξαφνική «απουσία εμφραγμάτων εκεί έξω».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
Καλπάζει ο κορονοϊός στη Β. Ελλάδα, ιδιωτικές κλινικές στη μάχη με την Covid-19
Ανησυχητική είναι η κατάσταση όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη, όπου συνεχίζονται κανονικά οι εορταστικές εκδηλώσεις για τον πολιούχο Άγιο Δημήτριο, ενώ θα πραγματοποιηθεί και η στρατιωτική...
Καλπάζει ο κορονοϊός στη Β. Ελλάδα, ιδιωτικές κλινικές στη μάχη με την Covid-19
ΥΓΕΙΑ
Θεσσαλονίκη: Εκκενώνονται κλινικές για νοσηλεία περιστατικών Covid-19
Απελπιστική παραμένει η κατάσταση με τον νέο κορονοϊό στη Θεσσαλονίκη. Ιδιαίτερα υψηλά παραμένουν τα κρούσματα και χαμηλή η εμβολιαστική κάλυψη.
Θεσσαλονίκη: Εκκενώνονται κλινικές για νοσηλεία περιστατικών Covid-19
ΥΓΕΙΑ
Το επιδημιολογικό φορτίο αυξήθηκε κατά 28% τις τελευταίες δύο εβδομάδες
Αυξήθηκαν κατά 30% οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία και ιδιαίτερα στη Β. Ελλάδα παρατηρείται αυξανόμενη πίεση στο σύστημα υγείας, όπου η κάλυψη των ΜΕΘ είναι στο 90%.
Το επιδημιολογικό φορτίο αυξήθηκε κατά 28% τις τελευταίες δύο εβδομάδες
ΥΓΕΙΑ
Τριγύρω φουντώνει και μαίνεται η πανδημία, αλλά όπου υπάρχει ΕΟΔΥ έχουμε ξαστεριά
Μόνο ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, βλέπει μια «μικρή πίεση στα νοσοκομεία» και «διαθεσιμότητα σε ΜΕΘ».
Τριγύρω φουντώνει και μαίνεται η πανδημία, αλλά όπου υπάρχει ΕΟΔΥ έχουμε ξαστεριά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας