Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ρεμδεσιβίρη και ορός αντισωμάτων στον πόλεμο κατά του κορονοϊού
AP Photo/Ng Han Guan
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ρεμδεσιβίρη και ορός αντισωμάτων στον πόλεμο κατά του κορονοϊού

  • A-
  • A+
Ελπιδοφόρα μηνύματα από τα θεραπευτικά σχήματα που εφαρμόζονται και στη χώρα μας.

Για τη χρήση ενός ενδοφλέβιου φαρμάκου, στο οποίο έχουν πρόσβαση και οι Ελληνες ασθενείς, μίλησε στην ενημέρωση του Σαββάτου ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας. Το «ελπιδοφόρο μήνυμα», όπως το χαρακτήρισε, αφορά την ουσία ρεμδεσιβίρη που έδειξε αποτελεσματικότητα 68% και σε σοβαρά περιστατικά Covid-19, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση της διεθνούς φήμης ιατρικής επιθεώρησης The New England Journal of Medicine.

«Θέλουμε οι ασθενείς μας να μπορούν να ωφεληθούν και από τις νέες αναδυόμενες θεραπείες για τον ιό», είπε ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων του Πανεπιστημίου Αθηνών και εξήγησε ότι αυτό θα γίνει με τρεις διαφορετικούς τρόπους. Ο πρώτος είναι οι κλινικές μελέτες με το φάρμακο, στις οποίες συμμετέχουν τέσσερα νοσοκομεία στη χώρα μας, ο δεύτερος είναι δωρεάν πρόγραμμα διευρυμένης πρόσβασης σε άλλα τέσσερα επιλεγμένα νοσοκομεία και ο τρίτος η μελέτη «Solidarity» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία σύντομα θα αρχίσει σε άλλα τρία νοσοκομεία της χώρας.

Στις 3 Απριλίου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εξέδωσε θετική οδηγία για την παρηγορητική χρήση της ρεμδεσιβίρης σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς με Covid-19 που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης. Δηλαδή, ενέκρινε τη χρήση της ουσίας, εφόσον υπάρχει απειλητική για τη ζωή ασθένεια που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ικανοποιητικά με οποιοδήποτε φάρμακο έχει εγκριθεί επί του παρόντος, εξηγεί ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Ιατρικής Θάνος Δημόπουλος.

Σε αυτό το πλαίσιο, προσθέτει, δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό The New England Journal of Medicine στις 10 Απριλίου 2020 από τους Grein και διεθνή ομάδα επιστημόνων τα αποτελέσματα από την παρηγορητική χρήση ρεμδεσιβίρης σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς με Covid-19. Από τους 53 ασθενείς των οποίων τα δεδομένα αναλύθηκαν, 22 ήταν στις Ηνωμένες Πολιτείες, 22 στην Ευρώπη ή στον Καναδά και εννέα στην Ιαπωνία. Κατά την ένταξη στο πρόγραμμα, 30 ασθενείς (57%) έλαβαν μηχανικό αερισμό και τέσσερις (8%) έλαβαν εξωσωματική οξυγόνωση μέσω μεμβράνης. Μετά από μέσο διάστημα παρακολούθησης 18 ημερών, 36 ασθενείς (68%) εμφάνισαν βελτίωση ως προς την ανάγκη υποστήριξης με οξυγόνο, συμπεριλαμβανομένων 17 από τους 30 ασθενείς (57%) που έλαβαν μηχανικό εξαερισμό και οι οποίοι αποσωληνώθηκαν.

Συνολικά 25 ασθενείς (47%) έλαβαν εξιτήριο και επτά ασθενείς (13%) απεβίωσαν. Η θνησιμότητα ήταν 18% (έξι στους 34) μεταξύ των ασθενών που έλαβαν μηχανικό αερισμό και 5% (ένας στους 19) μεταξύ εκείνων που δεν έλαβαν μηχανικό αερισμό.

Ο τελικός καθορισμός της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας του φαρμάκου ρεμδεσιβίρη, σύμφωνα με τον Θ. Δημόπουλο, απαιτεί τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο κλινικές μελέτες που αναμένεται να δημοσιευτούν τους επόμενους μήνες.

Ανοσος ορός

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε επίσης στη χρήση ορού αντισωμάτων από τους ασθενείς που έχουν αποθεραπευτεί από τον Covid -19. Οπως είπε, απαιτούνται 14 ημέρες από την ημέρα που έχουν αποθεραπευτεί προκειμένου να είναι «καθαροί» από νόσο και συμπτώματα και να μπορούν να δώσουν αντισώματα για βαρέως πάσχοντες από κορονοϊό. «Iσως είναι μία θεραπευτική προσέγγιση που είναι ωφέλιμη όχι μόνο σε προχωρημένο στάδιο αλλά και στο αρχικό στάδιο της νόσου», τόνισε αλλά σημείωσε ότι γι’ αυτό το συμπέρασμα είναι πολύ νωρίς. Η θεραπεία θα εφαρμοστεί και στη χώρα μας, εξήγησε, προσθέτοντας ότι «χρειάζονται περισσότερα ερευνητικά αποτελέσματα για να είμαστε σίγουροι για την αποτελεσματικότητά της».

Ελληνες ερευνητές για τον Covid-19

Μία σημαντική δημοσίευση έκαναν πρόσφατα Ομάδα ερευνητών της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με επικεφαλής τον καθηγητή Παθολογίας Λοιμώξεων Ευάγγελο Γιαμαρέλλο σε συνεργασία με άλλους ερευνητές της Ελληνικής Ομάδας Μελέτης της Σήψης περιέγραψαν την πολύπλοκη διαταραχή που προκαλεί ο ιός στο ανθρώπινο σώμα. Στην εργασία τους, που έχει γίνει αποδεκτή για δημοσίευση στο διεθνούς κύρους επιστημονικό περιοδικό Cell Host & Microbe, περιγράφουν αναλυτικά πώς η νόσος Covid-19 οδηγεί τον οργανισμό σε αναπνευστική ανεπάρκεια.

«Αυτό γίνεται με δύο δρόμους», επισημαίνει ο καθηγητής Ευ. Γιαμαρέλλος. «Ο ένας δρόμος κατευθύνεται από μία πρωτεΐνη που ονομάζεται ιντερλευκίνη-1 και ο άλλος από μία άλλη πρωτεΐνη που ονομάζεται ιντερλευκίνη-6. Ευτυχώς υπάρχουν διαθέσιμα φάρμακα που στοχεύουν και τις δύο πρωτεΐνες», προσθέτει.

Ευεργετική η διακοπή του καπνίσματος

Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να μειώσει την πιθανότητα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό και την εξέλιξή της σε σοβαρή νόσο, σύμφωνα με νέα επιστημονική δημοσίευση Καναδών επιστημόνων στην ιατρική επιθεώρηση European Respiratory Journal 2020.

Η ομάδα της Janice M. Leung του Πανεπιστημίου British Columbia έδειξε ότι τα πνευμονικά κύτταρα των σημερινών καπνιστών και των ατόμων με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) έχουν αυξημένα επίπεδα του υποδοχέα του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης ΙΙ (ACE-2) που χρησιμοποιεί ο νέος κορονοϊός για να αποκτήσει πρόσβαση σε κύτταρα ξενιστή και να προκαλέσει μόλυνση.

Ωστόσο, διαπιστώθηκε επίσης ότι οι πρώην καπνιστές είχαν παρόμοια επίπεδα ACE-2 με άτομα που δεν είχαν καπνίσει ποτέ. Αυτό υποδηλώνει ότι η διακοπή του καπνίσματος έχει νόημα ακόμα και τώρα για να προστατευτεί κανείς από σοβαρή λοίμωξη Covid-19, εξηγεί ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα αυξημένα επίπεδα ACE-2 σε καπνιστές μπορεί να υποδηλώνουν μια απάντηση του οργανισμού που αποσκοπεί στην προστασία των πνευμόνων από την οξεία πνευμονική βλάβη που προκαλούν οι ουσίες του τσιγάρου. Επιπρόσθετα, σημειώνουν, οι ασθενείς με ΧΑΠ θα πρέπει να τηρούν αυστηρά τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και τη σωστή υγιεινή των χεριών για την πρόληψη της μόλυνσης διότι η αύξηση των επιπέδων ACE-2 δεν είναι εύκολα αναστρέψιμη.

ΥΓΕΙΑ
Ανοιχτή επιστολή εργαζομένων στην Υγεία: Για να νικήσουμε τον Κορονοιό χρειαζόμαστε…
«Οι εργαζόμενοι στην Υγεία δίνουμε μια μεγάλη μάχη για όλη την κοινωνία. Μέχρι τώρα έχουμε θρηνήσει ήδη ένα νεκρό συνάδελφο, περισσότεροι από 70 εργαζόμενοι της Υγείας ήδη νοσούν από τον ιό, πάνω από 400 είναι...
Ανοιχτή επιστολή εργαζομένων στην Υγεία: Για να νικήσουμε τον Κορονοιό χρειαζόμαστε…
ΥΓΕΙΑ
ΟΕΝΓΕ: Η κυβέρνηση θέλει να φιμώσει τη φωνή των γιατρών
Αρνήθηκε για μία ακόμη φορά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να δεχτεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς, χθες το απόγευμα κατά την δυναμική κινητοποίηση τους στην Αριστοτέλους.
ΟΕΝΓΕ: Η κυβέρνηση θέλει να φιμώσει τη φωνή των γιατρών
ΥΓΕΙΑ
Covid-19: Σε ΜΕΘ της Λάρισας νεαρή ειδικευόμενη γιατρός
Διασωληνωμένη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΓΝΛ νοσηλεύεται μία 27χρονη ειδικευόμενη γιατρός χειρουργικής του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Λάρισας.
Covid-19: Σε ΜΕΘ της Λάρισας νεαρή ειδικευόμενη γιατρός
ΥΓΕΙΑ
Εντείνεται η ανησυχία για την έξαρση κρουσμάτων και νέα μέτρα εν όψει
Η εξάπλωση της νόσου Covid-19 συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, καθώς φαίνεται ότι τα έως τώρα ληφθέντα μέτρα και οι περιορισμοί που επιβάλλουν οι αρχές δεν αποδίδουν.
Εντείνεται η ανησυχία για την έξαρση κρουσμάτων και νέα μέτρα εν όψει
ΥΓΕΙΑ
Θετικοί σε Covid-19 επτά γιατροί των δύο νοσοκομείων της Λάρισας
Οι γιατροί - κρούσματα έχουν τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η ιχνηλάτηση σε ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Ένας 92χρονος το τελευταίο θύμα του κορονοϊού στη χώρα.
Θετικοί σε Covid-19 επτά γιατροί των δύο νοσοκομείων της Λάρισας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας