Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο αόρατος εχθρός είναι εδώ
AP Photo/Petr David Josek
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο αόρατος εχθρός είναι εδώ

  • A-
  • A+

Ενας νέος κορονοϊός, o 2019n-CoV, σαρώνει τον πλανήτη, προκαλώντας πνευμονία στους ανθρώπους και παγκόσμια ανησυχία. Ο νέος ιός ξεκίνησε από την κινεζική πόλη Ουχάν στα τέλη Δεκεμβρίου και μέσα σε τρεις μόλις μήνες έχει εξαπλωθεί σε 184 χώρες του κόσμου. Μέχρι σήμερα μετράει περισσότερες από 1,4 εκατ. μολύνσεις και 75.000 θανάτους παγκοσμίως.

▇ Τι είναι οι κορονοϊοί;

Οι κορονοϊοί είναι μια ομάδα ιών. Ονομάζονται έτσι λόγω των κορυφών στην επιφάνειά τους που μοιάζουν με κορόνες. Εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στα μέσα της δεκαετίας του 1960. Υπάρχουν τέσσερις κύριες υποομάδες κορονοϊών, γνωστές ως άλφα, βήτα, γάμα και δέλτα. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί επτά κορονοϊοί που μπορούν να μολύνουν τους ανθρώπους.

Κοινοί ανθρώπινοι κορονοϊοί:

● 229Ε (άλφα κορονοϊός)
● NL63 (άλφα κορονοϊός)
● ΟΟ43 (βήτα κορονοϊός)
● HKU1 (βήτα κορονοϊός)

Αλλοι ανθρώπινοι κορονοϊοί:

● MERS-CoV (ο βήτα κορονοϊός που προκαλεί το Αναπνευστικό Σύνδρομο Μέσης Ανατολής ή MERS)
● SARS-CoV (ο βήτα κορονοϊός που προκαλεί το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο ή SARS)
● 2019 Novel Coronavirus (ο νέος κορονοϊός ή 2019-nCoV)

Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο συνήθως μολύνονται με τους ανθρώπινους κορονοϊούς 229Ε, NL63, OC43 και HKU1. Μερικές φορές οι κορονοϊοί που μολύνουν τα ζώα μπορούν να εξελιχθούν και να μετατραπούν σε νέους ανθρώπινους κορονοϊούς αρρωσταίνοντας και τους ανθρώπους. Τρία τέτοια πρόσφατα παραδείγματα είναι ο νέος κορονοϊός 2019, ο SARS και ο ΜERS.

▇ Τι προκαλούν οι κορονοϊοί;

Οι κορονοϊοί προκαλούν συνήθως ήπια έως μέτρια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, με συμπτώματα που προσομοιάζουν με αυτά του κοινού κρυολογήματος: καταρροή, βήχας, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, πυρετός. Σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή υποκείμενα νοσήματα ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρότερη λοίμωξη στο κατώτερο αναπνευστικό -βρογχίτιδα ή πνευμονία-, νεφρική ανεπάρκεια, ακόμη και θάνατο.

▇ Ποια είναι η ταυτότητα του νέου κορονοϊού;

Τα πιο κοινά συμπτώματα του Covid-19 περιλαμβάνουν πυρετό, κόπωση και ξερό βήχα. Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να έχουν μυαλγίες και αρθραλγίες, ρινική συμφόρηση, ρινική καταρροή, πονόλαιμο και διάρροια. Τα συμπτώματα ξεκινούν ήπια και σταδιακά. Κάποιοι άνθρωποι που μολύνονται δεν εμφανίζουν συμπτώματα και αισθάνονται καλά. Η πλειονότητα (περίπου 80%) αναρρώνει από την ασθένεια χωρίς να χρειαστεί ειδική θεραπεία. Ενας στους έξι που μολύνεται με Covid-19 αρρωσταίνει βαριά και αναπτύσσει δυσκολία στην αναπνοή. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία και όσοι έχουν υποκείμενο νόσημα, όπως είναι η υπέρταση, τα καρδιαγγειακά, ο διαβήτης, έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά. Στις πιο σοβαρές εκφράσεις του o νέος κορονοϊός μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή πνευμονία, σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, σήψη και σηπτικό σοκ ακόμα και θάνατο.

▇ Πώς μεταδίδεται;

Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω μικρών σταγονιδίων από τη μύτη και το στόμα, που εξέρχονται μέσω της αναπνοής, του βήχα ή του φτερνίσματος από άτομο που έχει προσβληθεί. Τα σταγονίδια προσγειώνονται σε αντικείμενα ή επιφάνειες και μπορεί να μολύνουν άλλους ανθρώπους όταν αυτοί αγγίξουν με τα χέρια τους τις επιφάνειες και στη συνέχεια πιάσουν τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα, εισάγοντας τον ιό στον οργανισμό τους. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να κρατάμε απόσταση ενός μέτρου από τους ασθενείς.

▇ Ποιος είναι ο χρόνος επώασης του Covid-19;

Η επώασή του -το χρονικό διάστημα μεταξύ μόλυνσης και εκδήλωσης συμπτωμάτων- διαρκεί από μία έως 14 μέρες. Οι περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζουν συμπτώματα μέσα στις πρώτες πέντε έως έξι μέρες. Ωστόσο, άνθρωποι που έχουν μολυνθεί μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί, δηλαδή να μην εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα παρόλο που έχουν τον ιό στον οργανισμό τους.

▇ Πόσες μέρες επιβιώνει στις επιφάνειες;

Δεν είναι βέβαιο, αλλά φαίνεται ότι συμπεριφέρεται όπως και οι άλλοι κορονοϊοί. Μελέτες -συμπεριλαμβανομένων μελετών για τον νέο κορονοϊό- δείχνουν ότι οι κορονοϊοί μπορεί να επιμείνουν στις επιφάνειες από μερικές ώρες μέχρι μερικές μέρες. Ο χρόνος επιβίωσης εξαρτάται από τις συνθήκες (π.χ. είδος επιφάνειας, θερμοκρασία ή υγρασία περιβάλλοντος).

Αν πιστεύετε ότι μια επιφάνεια είναι μολυσμένη, καθαρίστε τη με ένα κοινό απολυμαντικό για να εξουδετερώσετε τον ιό και να προστατέψετε τον εαυτό σας και τους άλλους. Πλύνετε τα χέρια σας με ζεστό νερό και σαπούνι. Αποφύγετε να αγγίξετε τα μάτια, το στόμα ή τη μύτη.

Ο πλανήτης σε συναγερμό

▇ Πόσο επικίνδυνος είναι ο 2019n-CoV;

Ο αριθμός των θανάτων από τον νέο κορονοϊό έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον ανθρώπινο απολογισμό της επιδημίας του SARS την περίοδο 2002-2003, η οποία επίσης ξεκίνησε από την Κίνα. Ο SARS σκότωσε περίπου το 9% αυτών που μολύνθηκαν - σχεδόν 800 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και περισσότερους από 300 στην Κίνα μόνο. Ο MERS, ο οποίος δεν εξαπλώθηκε τόσο ευρέως, ήταν πιο θανατηφόρος, σκοτώνοντας το ένα τρίτο των ανθρώπων που μόλυνε.

Ενώ ο νέος κορονοϊός είναι πιο διαδεδομένος από τον SARS όσον αφορά τους αριθμούς περιπτώσεων, το ποσοστό θνητότητας παραμένει σημαντικά χαμηλότερο, στο 3,4%, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Στην πραγματικότητα, ίσως είναι πολύ πιο χαμηλή, αφού πολλοί ασθενείς με ήπια συμπτώματα ενδεχομένως δεν απευθύνθηκαν στις υγειονομικές αρχές και συνεπώς δεν έχουν καταμετρηθεί. Σύμφωνα με υπολογισμούς του ΠΟΥ, ο μέσος αριθμός νέων λοιμώξεων ανά μολυσμένο άτομο είναι 1,4-2,5 ασθενείς. Σημειωτέον ότι στην εποχική γρίπη κάθε ασθενής κολλάει κατά μέσο όρο 1,3 άλλα άτομα. Η κρίσιμη διαφορά είναι βέβαια ότι σε αντίθεση με τη γρίπη, για τον 2019-nCoV δεν υπάρχει εμβόλιο κι αυτό σημαίνει ότι είναι πιο δύσκολο για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού -ηλικιωμένους ή άτομα με χρόνια νοσήματα- να προστατευτούν. Αντιστοίχως, δεν υπάρχει ανοσία για τον πληθυσμό σε παγκόσμιο επίπεδο.

▇ Υπάρχει θεραπεία;

Οχι ακόμα. Δεν υπάρχει εμβόλιο ή ειδική αντιιική αγωγή για την πρόληψη ή τη θεραπεία της νόσου. Ωστόσο, όσοι αρρωσταίνουν πρέπει να λαμβάνουν φροντίδα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Πιθανά εμβόλια και συγκεκριμένες θεραπείες βρίσκονται υπό διερεύνηση. Ελέγχονται σε κλινικές μελέτες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συντονίζει τις προσπάθειες ανάπτυξης εμβολίων και θεραπειών για την πρόληψη και θεραπεία του Covid-19.

Οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι προφύλαξης από τον ιό είναι το συχνό πλύσιμο των χεριών, η κάλυψη του βήχα με το εσωτερικό του αγκώνα ή χαρτομάντιλο, η διατήρηση της απόστασης τουλάχιστον ενός μέτρου από άτομα που βήχουν ή φτερνίζονται.

▇ Τι μέτρα λαμβάνονται για την αναχαίτιση της διασποράς του ιού;

Επιστήμονες σε όλο τον κόσμο τρέχουν να αναπτύξουν εμβόλιο αλλά έχουν προειδοποιήσει ότι δεν θα είναι διαθέσιμο πριν από το 2021.

Στο μεταξύ, πολλές χώρες έχουν θέσει σε εφαρμογή δρακόντεια μέτρα για να καθυστερήσουν τη διασπορά του κορονοϊού, στα οποία περιλαμβάνονται εθνικές καραντίνες, απαγόρευση συναθροίσεων, κλείσιμο σχολείων, εστιατορίων, μπαρ, αθλητικών κέντρων, ενώ ταυτόχρονα έχουν επιβάλει την υποχρεωτική τηλεργασία από το σπίτι.

Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν ακυρώσει πτήσεις σε όλο τον κόσμο. Ορισμένες χώρες έχουν κλείσει τα σύνορά τους, ενώ κάποιες έχουν επαναπατρίσει τους πληθυσμούς τους που ζουν στο εξωτερικό.

▇ Είναι μια διεθνής κατάσταση έκτακτης ανάγκης;

Ναι. Στις 30 Ιανουαρίου ο ΠΟΥ χαρακτήρισε την επιδημία του νέου κορονοϊού υγειονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ στις 11 Μαρτίου κήρυξε πανδημία.

Ο παγκόσμιος υγειονομικός συναγερμός αποτελεί έκκληση προς τις χώρες σε όλο τον κόσμο να συντονίσουν την απόκρισή τους στον ιό υπό την καθοδήγηση του ΠΟΥ. Πέντε παγκόσμιες καταστάσεις έκτακτης υγειονομικής ανάγκης έχουν καταγραφεί από το 2005: η γρίπη των χοίρων το 2009, η πολιομυελίτιδα το 2014, ο Εμπολα το 2014, ο Ζίκα το 2016 και ξανά ο Ebola το 2019.

Αφιέρωμα- Ειδική έκδοση της «Εφημερίδας των Συντακτών»

ΥΓΕΙΑ
Ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ
Μεγάλος συνωστισμός στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Ασθενείς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες στέκονται ατελείωτες ώρες στις ουρές υπομονετικά να έρθει η σειρά τους και να παραλάβουν τα απαραίτητα για την υγεία τους...
Ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ
ΥΓΕΙΑ
Διψήφιο αριθμό κρουσμάτων «έδειξαν» τα τεστ από τους ταξιδιώτες πτήσεων της 1/7
Σε εξέλιξη η διαδικασία ιχνηλάτισης των επαφών των 11 κρουσμάτων που καταγράφηκαν κατά τα τεστ σε ταξιδιώτες που ήρθαν στην Ελλάδα με πτήσεις στη 1/7.
Διψήφιο αριθμό κρουσμάτων «έδειξαν» τα τεστ από τους ταξιδιώτες πτήσεων της 1/7
ΥΓΕΙΑ
Παράταση περιοριστικών μέτρων σε τέσσερις δήμους της περιφέρειας Ξάνθης
Τουλάχιστον μέχρι τις 10 Ιουλίου θα ισχύσουν τα οριζόντια περιοριστικά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της πανδημίας του νέου κορονοϊού σε τέσσερις δήμους της ΠΕ Ξάνθης.
Παράταση περιοριστικών μέτρων σε τέσσερις δήμους της περιφέρειας Ξάνθης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας