Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Θεραπεύουν το ΕΣΥ με «πλασέμπο»
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θεραπεύουν το ΕΣΥ με «πλασέμπο»

  • A-
  • A+
Η κυβέρνηση αναγνωρίζει μόνο στα λόγια την αξία του δημόσιου συστήματος υγείας, αφού στην πράξη, καλυπτόμενη από την αυτοθυσία των υγειονομικών, κάνει με το σταγονόμετρο προσλήψεις ορισμένου χρόνου ● Οχι στη γενικευμένη χρήση μάσκας τώρα και στα γάντια, συστήνει η Επιτροπή του υπουργείου Υγείας.

Την ώρα που η πανδημία ανέδειξε την -αμφισβητούμενη μέχρι και χθες από τους νεοφιλελεύθερους παγκοσμίως- τεράστια υγειονομική και κοινωνική αξία των δημόσιων συστημάτων καθολικής κάλυψης υγείας, η κυβέρνηση επιμένει στη λογική τού όσο το δυνατόν μικρότερου κόστους όσον αφορά τη δημόσια υγεία. Αντλώντας δύναμη από την υπερπροσπάθεια γιατρών και νοσηλευτών και από τη βραδεία εξάπλωση της πανδημίας, συνεχίζει να ενισχύει απλόχερα τον ιδιωτικό τομέα, να κάνει κοινωνική πολιτική στις πλάτες των εργαζομένων του ΕΣΥ και να κατασκευάζει μια ψευδή εικόνα της πραγματικότητας.

Απαντώντας σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» σχετικά με το αίτημα του υγειονομικού κόσμου για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας προχθές κατά την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, ο αρμόδιος υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης ανέδειξε ως δείκτη καλής λειτουργίας ενός συστήματος την ανταποκρισιμότητά του στις ανάγκες των ασθενών. Ωστόσο, είναι γνωστό τοις πάσι ότι η ανταποκρισιμότητα του συστήματος στην Ελλάδα οφείλεται κυρίως στα δρακόντεια μέτρα που πάρθηκαν πολύ νωρίς και στην αυτοθυσία των υγειονομικών.

Κατά τα άλλα, ο υφυπουργός συμφώνησε ότι είναι ευκαιρία να γίνει μια σοβαρή παρέμβαση, μόνιμη, σταθερή και σε βάθος χρόνου στο σύστημα υγείας. Τον ρωτήσαμε αν αυτή θα προβλέπει μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, άνοιγμα των κλειστών κλινών ΜΕΘ του ΕΣΥ και σταθερή ανάπτυξη νέων, ενίσχυση των δημόσιων εργαστηρίων και στήριξη της εξωνοσοκομειακής φροντίδας, της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

«Ολα αυτά», μας είπε αόριστα, «τα έχουμε βάλει μπροστά και τα υλοποιούμε», έτσι ώστε μετά την πανδημία να «έχουμε ένα πιο αποτελεσματικό, πιο αποδοτικό, πιο σύγχρονο σύστημα υγείας». Παράλληλα υπογράμμισε ότι «ο δημόσιος χαρακτήρας του συστήματος υγείας είναι αδιαπραγμάτευτος»!

Οπως, όμως, προκύπτει από το ρεπορτάζ και τις καταγγελίες σε όλη τη χώρα, η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική, οι προσλήψεις είναι πολύ λίγες σε σχέση με τις ανάγκες, με χρονική διάρκεια ενός ή δύο ετών, 150 κρεβάτια ΜΕΘ στο ΕΣΥ παραμένουν κλειστά και σε περίπτωση ανάγκης θα ακριβοπληρωθούν τα κρεβάτια του ιδιωτικού τομέα, ενώ η ΠΦΥ έχει πλήρως αποδυναμωθεί λόγω των μεταφορών γιατρών και νοσηλευτών στα νοσοκομεία.

Μάσκες και γάντια

Προς το παρόν δεν συστήνεται η γενικευμένη χρήση μάσκας στην Ελλάδα, αποφάσισε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας. Ωστόσο, ενδεχομένως να επαναξιολογηθεί ανάλογα με την πορεία του ιού, κυρίως για την προστασία σε ειδικές συνθήκες συγχρωτισμού από ασυμπτωματικούς και ασθενείς με ήπια συμπτώματα, επισήμανε χθες ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Σε κάθε περίπτωση, αντενδείκνυται η χρήση ιατρικών μασκών με βαλβίδα από τον γενικό πληθυσμό, αφού «μπορεί να είναι ακόμα και επικίνδυνες γιατί μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο», ξεκαθάρισε ο ίδιος.

Μάταιη και σε κάποιες περιπτώσεις επικίνδυνη χαρακτήρισε ο καθηγητής τη χρήση γαντιών μίας χρήσης από τον γενικό πληθυσμό.

Τόνισε ότι τα γάντια αυτά δεν είναι σχεδιασμένα για εκτεταμένη χρήση, ενώ η υπερβολική εξάρτηση από αυτά μπορεί να οδηγήσει σε ψευδή αίσθηση ασφάλειας. Υπογράμμισε δε πως «ο ιός μπορεί να επιμολύνει τα γάντια με τον ίδιο τρόπο που μολύνει τα χέρια και εμείς να μεταφέρουμε τον ιό σε άλλες επιφάνειες ή στον οργανισμό μας μέσω του αγγίγματος στο πρόσωπο, μια συνήθεια που βάσει μελετών επαναλαμβάνουμε 3-23 φορές την ώρα»!

Συνολικά 79 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με μέση ηλικία τα 67 χρόνια - 16 γυναίκες, 63 άνδρες. Περισσότεροι από τους μισούς (77%) έχουν υποκείμενο νόσημα ή είναι άνω των 70 ετών. Παράλληλα, 16 ασθενείς έχουν εξέλθει από ΜΕΘ.

Χθες καταγράφηκαν τρεις νέοι θάνατοι, που ανεβάζουν το σύνολο στους 86, με μέση ηλικία τα 73 έτη - 63 άντρες, 23 γυναίκες. Στη συντριπτική τους πλειονότητα (86%) είχαν υποκείμενο νόσημα ή ηλικία άνω των 70. Τα καταγεγραμμένα κρούσματα είναι πλέον 1.955, καθώς 71 νέα προστέθηκαν χθες, ενώ έχουν διενεργηθεί 40.645 έλεγχοι.

ΥΓΕΙΑ
Τα μπαλώματα της κυβέρνησης ξηλώνουν τη δημόσια υγεία
Ο κορονοϊός καλπάζει (436 νέα κρούσματα, 6 θάνατοι, 98 διασωληνωμένοι) και το υπ. Υγείας αρνείται να ενισχύσει το ΕΣΥ, επενδύοντας σε επικοινωνιακά τεχνάσματα.
Τα μπαλώματα της κυβέρνησης ξηλώνουν τη δημόσια υγεία
ΥΓΕΙΑ
Η κυβέρνηση αρνείται να ενισχύσει το ΕΣY
Για ακόμη μία φορά, ο υπουργός και ο υφυπουργός Υγείας αρνήθηκαν να συναντήσουν αντιπροσωπεία των γιατρών του ΕΣΥ, δείχνοντας πόσο μόνους τούς έχουν αφήσει στην άνιση μάχη με τον κορονοϊό.
Η κυβέρνηση αρνείται να ενισχύσει το ΕΣY
ΥΓΕΙΑ
Γιατροί... ΔΕΝ υπάρχουν στο Νοσοκομείο «Σωτηρία»
Καταρρέει ο μύθος των χιλιάδων προσλήψεων στο ΕΣΥ ● Κόντρα στη μαγική εικόνα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών, ομολογεί το αντίθετο.
Γιατροί... ΔΕΝ υπάρχουν στο Νοσοκομείο «Σωτηρία»
ΥΓΕΙΑ
Επανέρχονται σταδιακά τα τακτικά χειρουργεία και τα εξωτερικά ιατρεία
Σταδιακά επανέρχεται σε ομαλότερους ρυθμούς το Εθνικό Σύστημα Υγείας, παραμένοντας όμως σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση  για τον νέο κορονοϊό, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Επανέρχονται σταδιακά τα τακτικά χειρουργεία και τα εξωτερικά ιατρεία
ΥΓΕΙΑ
Στηρίζει το Μ-Λ ΚΚΕ τις κινητοποιήσεις γιατρών και νοσηλευτών
Στο πλευρό των αγωνιζόμενων γιατρών και νοσηλευτών στέκεται το Μ-Λ ΚΚΕ και στηρίζει την κινητοποίησή τους για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, αύριο Τρίτη, 7 Απριλίου, παγκόσμια ημέρα για την Υγεία.
Στηρίζει το Μ-Λ ΚΚΕ τις κινητοποιήσεις γιατρών και νοσηλευτών
ΥΓΕΙΑ
Ψάχνουν γιατρούς μίας χρήσης
Η κυβέρνηση εν μέσω κρίσης, ανακοινώνει καθυστερημένα τα μέτρα για την ενίσχυση του ΕΣΥ ● Νέο «όχι» στα περισσότερα τεστ από τον Σ. Τσιόδρα ● Ξαναλανσάρουν τις τηλεφωνικές γραμμές υποστήριξης.
Ψάχνουν γιατρούς μίας χρήσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας