Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αισιοδοξία αποπνέουν οι ΜΕΘ
EUROKINISSI / ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αισιοδοξία αποπνέουν οι ΜΕΘ

  • A-
  • A+

Περιθώρια αισιοδοξίας δίνουν όλα τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας καθώς χθες καταγράφηκε μείωση του αριθμού των διασωληνωμένων και αναλογικά μικρή αύξηση (επιβεβαιωμένων) κρουσμάτων και θυμάτων.

Οι μισοί ασθενείς που νοσηλεύτηκαν βαριά σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας είτε αποσωληνώθηκαν είτε ανάρρωσαν πλήρως. Αναλυτικότερα ένας στους δέκα (10,25%) έχει λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο, τέσσερις στους δέκα (43,58%) αποσωληνώθηκαν, ενώ το 15% εμφανίζει καλυτέρευση της υγείας του.

Τα παραπάνω στοιχεία μιας από τις μεγαλύτερες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας, του «Ευαγγελισμού», που συντονίζει η πνευμονολόγος-εντατικολόγος Αναστασία Κοτανίδου, μετέφερε χθες ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Οπως υπογράμμισε ο ίδιος, τα ενθαρρυντικά στατιστικά της ΜΕΘ του «Ευαγγελισμού» δείχνουν, εκτός των άλλων, και την υψηλή ποιότητα φροντίδας που δέχονται οι ασθενείς στις ΜΕΘ όλης της χώρας.

Tο κοκτέιλ φαρμάκων

Συνολικά 84 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με μέση ηλικία τα 67 χρόνια - το 20% γυναίκες. Περισσότεροι από τους μισούς (77%) έχουν υποκείμενο νόσημα ή είναι άνω των 70 ετών.

Παράλληλα, 14 ασθενείς έχουν εξέλθει από ΜΕΘ. Χθες καταγράφηκαν δύο νέοι θάνατοι που ανεβάζουν το σύνολο στη χώρα μας στους 83, με μέση ηλικία τα 74 έτη - 60 άντρες, 23 γυναίκες.

Η συντριπτική πλειονότητα (88%) είχε υποκείμενο νόσημα ή ηλικία άνω των 70. Τα καταγεγραμμένα κρούσματα είναι πλέον 1.884, καθώς 52 νέα προστέθηκαν χθες, ενώ έχουν διενεργηθεί 32.528 έλεγχοι.

Ο Σ. Τσιόδρας αναφέρθηκε εκτενώς στο κοκτέιλ φαρμάκων που λαμβάνει το σύνολο των ασθενών που νοσηλεύονται σε βαριά κατάσταση στην Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες χώρες όπου σε κάποιους ασθενείς δίνεται αυτό και σε άλλους όχι.

Ο συνδυασμός φαρμάκων, όπως προβλέπει ο θεραπευτικός αλγόριθμος που ενέκρινε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, περιλαμβάνει φωσφορική χλωροκίνη ή υδροξυχλωροκίνη μαζί με αζιθρομυκίνη και ενδεχομένως αντιμικροβιακή θεραπεία πνευμονίας από την κοινότητα με κολχικίνη.

Δεδομένου ότι η αποτελεσματικότητα της χλωροκίνης για τον κορονοϊό λόγω ελλιπών στοιχείων έχει αμφισβητηθεί ανοιχτά με παράδειγμα τον κορυφαίο ανοσολόγο Dr. Anthony Fauci, ο Σ. Τσιόδρας τόνισε ότι σε ένα δεκαπενθήμερο θα έχουμε τα στοιχεία της πιθανής ωφέλειας του φαρμάκου αλλά και των υπόλοιπων συνδυασμών του στους ασθενείς που έχουν νοσήσει σοβαρά και έχουν λάβει χλωροκίνη στη χώρα μας. Κλείνοντας το θέμα υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχουν καλύτερα φάρμακα, πορευόμαστε με τα καλύτερα υπάρχοντα».

«Παραμένουμε σε φάση μετριασμού, ενώ άλλες χώρες βλέπουν υψηλά ποσοστά θνητότητας (Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Ισπανία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο) και αυτό αποτελεί μια νίκη που ανήκει σε όλους μας», επισήμανε ο Σ. Τσιόδρας. Οσον αφορά τους επαγγελματίες υγείας, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν νοσήσει 245 και 101 έχουν τεθεί σε καραντίνα.

Η επόμενη μέρα

Για τα αποκαλούμενα «διαβατήρια ανοσίας», δηλαδή την ελευθερία κινήσεων όσων έχουν νοσήσει, για την επόμενη μέρα του πρώτου κύματος της πανδημίας, ο Σ. Τσιόδρας εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του ως προς τη συγκεκριμένη προσέγγιση, την οποία χαρακτήρισε «διχαστική» και ζήτησε μια πιο «ενωτική» αντιμετώπιση.

Με τη βοήθεια αξιόπιστων τεστ αντισωμάτων που θα γίνουν μαζικά στον πληθυσμό σε συνδυασμό, όπως είπε, με τα διαγνωστικά μοριακά τεστ που χρησιμοποιούνται σήμερα, θα βλέπουμε ποιοι έχουν νοσήσει, με τη στόχευση να βρίσκεται πρώτα στην «εμπροσθοφυλακή» του συστήματος (γιατρούς, νοσηλευτές).

Μετά το Πάσχα θα ξεκινήσει τελικά ο έλεγχος για τη διασπορά του ιού στον πληθυσμό και την ύπαρξη αντισωμάτων από τις Κινητές Μονάδες, όπως ενημέρωσε χθες ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Το πρόγραμμα θα εξελιχθεί σε δύο φάσεις: στην πρώτη θα γίνουν εξορμήσεις για ελέγχους με γεωγραφικά και επιδημιολογικά κριτήρια με στόχο την πληρέστερη εικόνα της διασποράς του ιού και στη δεύτερη φάση θα διερευνηθεί η ύπαρξη αντισωμάτων στον πληθυσμό.

Στο ζήτημα της αποτελεσματικότητας της χρήσης μάσκας σήμερα αναμένεται η τελική τοποθέτηση της επιτροπής του υπουργείου Υγείας.

Θυμίζουμε ότι το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων τοποθετήθηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας υπέρ της χρήσης απλών χειρουργικών μασκών, ακόμα και υφασμάτινων καλυμμάτων προσώπου, ραμμένων ή αυτοσχέδιων, για τη συγκράτηση της διασποράς του ιού στην κοινότητα.

Από την πλευρά του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προχθές αποφάσισε να αφήσει κάθε χώρα να αποφασίσει την εφαρμογή ή όχι ενός τέτοιου μέτρου ανάλογα με την πορεία της επιδημίας σε αυτήν αλλά και όσον αφορά συγκεκριμένους χώρους (π.χ. σουπερμάρκετ) και πληθυσμούς (π.χ. ευάλωτους πληθυσμούς). Παρόμοια θέση πήρε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Στην εισήγησή του ο ΠΟΥ επαναλαμβάνει την αρχική του θέση, ότι η χρήση μασκών δεν υποστηρίζεται από τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα και φέρει αβεβαιότητες και σημαντικούς κινδύνους. Οι κίνδυνοι αυτοί είναι:

■ Μόλυνση από το άγγιγμα και την επαναχρησιμοποίηση της μάσκας

■ Δυσκολία στην αναπνοή από τον χρήστη μάσκας

■ Ψευδής αίσθηση ασφάλειας που μπορεί να αποτρέψει από τα κρίσιμα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας

Τα κρίσιμα μέτρα:

● Αποφυγή συνωστισμού και κλειστών χώρων

● Τήρηση φυσικής απόστασης τουλάχιστον ενός μέτρου από άλλα άτομα, ιδίως από άτομα με αναπνευστικά συμπτώματα (βήχας, φτέρνισμα)

● Συχνό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι ή χρήση αντισηπτικού

● Κάλυψη της μύτης και του στόματος με λυγισμένο αγκώνα ή χαρτομάντιλο στον βήχα και στο φτέρνισμα. Απόρριψή του αμέσως μετά τη χρήση και καλό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι

● Αποφυγή αγγίγματος του προσώπου (μάτια, μύτη, στόμα)

ΥΓΕΙΑ
Εσπασαν πάλι τα μαύρα ρεκόρ
Στα 3.209 τα κρούσματα κορονοϊού που ανακοινώθηκαν χθες ● Στους 480 οι διασωληνωμένοι ● 60 οι θάνατοι ● Εντονες αντιδράσεις από τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία για την αντιμετώπιση του ΕΣΥ από την κυβέρνηση
Εσπασαν πάλι τα μαύρα ρεκόρ
ΥΓΕΙΑ
Κραυγή αγωνίας από το νοσοκομείο Κιλκίς
Άμεσες προσλήψεις επισημαίνοντας ότι πολλές κλινικές υπολειτουργούν με περίπου το μισό από το προβλεπόμενο ανθρώπινο δυναμικό και ότι δεν πρέπει να γίνονται καν σκέψεις για κλινική Covid χωρίς πνευμονολόγο,...
Κραυγή αγωνίας από το νοσοκομείο Κιλκίς
ΥΓΕΙΑ
«Κλείνει η κοινωνία για να αποφευχθεί η δυσφήμηση του πρωθυπουργού»
«Η ανεπάρκεια της κυβέρνησης της Ν.Δ. μάς οδήγησε στο δεύτερο lockdown. Πολιτικό λάθος και αμοραλισμός». Αυτό που μας λέει ο Σπύρος Ζακυνθινός, καθηγητής Εντατικής Θεραπείας- Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου...
«Το lockdown ήταν πρώιμο. Κλείνει η κοινωνία για να αποφευχθεί η δυσφήμηση του πρωθυπουργού»
ΥΓΕΙΑ
Το σύστημα υγείας δεν αντέχει άλλο (αυτή την κυβέρνηση)
Δυσβάστακτοι αριθμοί, κρουσμάτων, διασωληνωμένων και νεκρών ● Θέμα λίγων ημερών ο κορεσμός σε ΜΕΘ και κλίνες νοσηλείας ασθενών με covid-19 ● Επείγουσα τροπολογία επιτάσσει ιδιωτικά και στρατιωτικά νοσοκομεία...
Το σύστημα υγείας δεν αντέχει άλλο (αυτή την κυβέρνηση)
ΥΓΕΙΑ
Το τσουνάμι του κορονοϊού
Αλήθειες και ψέματα πίσω από τους αριθμούς ● 1.211 γνωστές διαγνώσεις και 136 βαριά νοσούντες σε ΜΕΘ ● ● Ακόμα πιο αυστηρά μέτρα προτείνει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων σε κάθε επίπεδο.
Το τσουνάμι του κορονοϊού
ΥΓΕΙΑ
Τσιόδρας: Θα έρθει δεύτερο κύμα πανδημίας, ίσως επαναφέρουμε κάποια μέτρα
Την ανάγκη διαρκούς επαγρύπνησης για την πανδημία του κορονοϊού, παρά τα λίγα κρούσματα που έχει καταγράψει η χώρα μας, υπογράμμισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος της ειδικής επιτροπής του...
Τσιόδρας: Θα έρθει δεύτερο κύμα πανδημίας, ίσως επαναφέρουμε κάποια μέτρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας