• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.7°C / 29.4°C
  2 BF
  32%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 24.4°C / 30.6°C
  2 BF
  57%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.3°C / 26.0°C
  1 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.1°C / 24.0°C
  2 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  1 BF
  61%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.7°C / 29.4°C
  2 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.0°C / 27.2°C
  1 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 26.0°C
  1 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.0°C / 25.6°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  2 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  2 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.1°C / 27.0°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.0°C / 30.0°C
  2 BF
  39%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.7°C / 28.3°C
  2 BF
  45%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 25.0°C
  4 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.2°C / 29.0°C
  1 BF
  30%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 24.0°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.7°C / 29.4°C
  3 BF
  66%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.0°C / 27.2°C
  2 BF
  36%
Πώς να κρυφτείς απ’ τα παιδιά...
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πώς να κρυφτείς απ’ τα παιδιά...

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Οδηγίες για τα παιδιά και τις οικογένειες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα περιοριστικά μέτρα λόγω του κορονοϊού (Covid-19) εστιάζοντας στις ιδιαίτερες ανάγκες και τις αναπτυξιακές προκλήσεις του παιδιατρικού πληθυσμού επεξεργάστηκαν τα στελέχη της Υπηρεσίας Παιδιών και Εφήβων της Α’ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινική του ΕΚΠΑ, Νάντια Μαγκλάρα και Ελένη Λαζαράτου, ευελπιστώντας να φανούν χρήσιμες στην παρούσα πρωτόγνωρη κατάσταση.

Παράλληλα καλούν τις οικογένειες που χρειάζονται συμβουλές για τα παιδιά ή υποστήριξη να τηλεφωνούν καθημερινά τις εργάσιμες μέρες και ώρες 9 π.μ. - 2 μ.μ. στα 210-7600100 και 210-7669584.

Ανάμεσα σε άλλα συνιστούν:

1 Προστασία από την υπερβολική έκθεση σε πληροφορίες σχετικά με την πανδημία.

Αποφεύγουμε την απευθείας έκθεση στη ροή των ειδήσεων των παιδιών μικρότερης ηλικίας. Συμβουλεύουμε κατάλληλα τους εφήβους μεγαλύτερης ηλικίας σχετικά με μια ελεγχόμενη έκθεση σε ένα ή δύο μέσα, την αξιοπιστία και ασφάλεια των οποίων θα έχουμε προηγουμένως συζητήσει μαζί. Ωστόσο θεωρούν επιβεβλημένη την ενημέρωση παιδιών και εφήβων με σύντονο για την ηλικία τους τρόπο σχετικά με τα πραγματικά γεγονότα, καθώς η απόκρυψη της κρίσης μπορεί να έχει σύνθετες επιπλοκές. «Τα παιδιά αντιλαμβάνονται από την πρώτη στιγμή τις μεγάλες αλλαγές που επισυμβαίνουν στην καθημερινότητά τους και οι ενήλικες χρειάζεται να ερμηνεύσουν τα γεγονότα, ώστε να μην αφεθεί το έργο της ερμηνείας αποκλειστικά στον χώρο της φαντασίας των παιδιών. Χρειάζεται λοιπόν να εξηγηθούν σε απλή και κατανοητή γλώσσα σύνθετες έννοιες, αλλά κυρίως η αλληλουχία που οδηγεί στην αναγκαιότητα επιβολής μέτρων περιοριστικών της ελευθερίας τους».

2 Παρέχουμε κατάλληλα ερεθίσματα και ενθαρρύνουμε συνεχώς και ενεργητικά το παιχνίδι. Διευκολύνουμε τα παιδιά να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους και να διαχειριστούν τον ελεύθερο χρόνο τους, αναζητούμε κάποιες δραστηριότητες εκπαιδευτικού χαρακτήρα χωρίς να προσπαθούμε να υποκαταστήσουμε το σχολικό πρόγραμμα.

3 Βοηθάμε τα παιδιά να βρουν αποτελεσματικούς τρόπους να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, όπως το άγχος ή τον φόβο. Κάποιες φορές μπορεί το παιχνίδι ή η ζωγραφική να διευκολύνουν τη διαδικασία αυτή. Τα παιδιά αισθάνονται ανακουφισμένα όταν εκφράζουν και μοιράζονται τα συναισθήματά τους. Τους προσφέρουμε μια προοπτική για το μέλλον, εξηγώντας τους ότι οι επιδημίες έχουν μια αρχή, μια μέση και ένα τέλος.

Επιδιώκουμε τη διαμόρφωση μιας νέας καθημερινής ρουτίνας για τα παιδιά, ιδιαίτερα για όσο διάστημα διαρκεί η αποχή από την οργανωμένη εκπαιδευτική διαδικασία του σχολείου. Η διατήρηση μιας σταθερής ώρας πρωινής έγερσης, μεσημεριανού γεύματος, ξεκούρασης, εκπαιδευτικής δραστηριότητας και νυχτερινής κατάκλισης βοηθά στην προσαρμογή στις νέες συνθήκες.

5 Επίσης βοηθούν μια ισορροπημένη διατροφή, καλή υγιεινή ύπνου και απαραιτήτως η ελάχιστη φυσική δραστηριότητα, ανάλογα με την ηλικία τους, που σύμφωνα με τις οδηγίες του ΠΟΥ είναι η μέτρια έως έντονη φυσική άσκηση επί 60 λεπτά τρεις φορές την εβδομάδα καθώς και η απευθείας έκθεση για κάποια ώρα στον ήλιο. Αποφεύγουμε την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης και έτοιμου φαγητού.

6 Διατηρούμε το δίκτυο των κοινωνικών σχέσεων του παιδιού μέσω εναλλακτικών τρόπων επικοινωνίας που μπορούν να υποκαταστήσουν τη διά ζώσης επαφή.

7 Δεν χάνουμε την ευκαιρία να διηγηθούμε θετικές και αισιόδοξες εικόνες από την κοινότητα, για παράδειγμα ατόμων που ανάρρωσαν ή βοήθησαν κάποιον που νόσησε, εμφυσώντας τους αισθήματα σεβασμού, ευγνωμοσύνης και εμπιστοσύνης στους επαγγελματίες υγείας που φροντίζουν τους ασθενείς με Covid-19.

8 Σημαντικό είναι να εξασφαλίζουμε την παραμονή των παιδιών κοντά στην οικογένεια και τους γονείς τους, εφόσον είναι ασφαλές, αποφεύγοντας τον αποχωρισμό τους από τα πρωταρχικά πρόσωπα φροντίδας τους. Αν πάλι χρειαστεί να απομακρυνθούν, εξασφαλίζουμε την κατάλληλη παροχή φροντίδας και την τακτική επικοινωνία με τους γονείς του.

Οπως επισημαίνεται στις οδηγίες, κατά τη διάρκεια στρεσογόνων περιόδων τα παιδιά συχνά προσκολλώνται εντονότερα στους γονείς και μπορεί να γίνονται περισσότερο απαιτητικά, ωστόσο συζητώντας μαζί τους για τις ανησυχίες τους μετριάζεται το άγχος τους.

«Τα παιδιά παρατηρούν τις συμπεριφορές και τα συναισθήματα των ενηλίκων, ώστε να εξάγουν συμπεράσματα σχετικά με τρόπους διαχείρισης των δικών τους συναισθημάτων σε κρίσιμες περιόδους. Σε περίπτωση που παρατηρήσουμε έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις ή δυσκολίες συμπεριφοράς, απευθυνόμαστε κατ’ αρχάς τηλεφωνικά σε ειδικό ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων και εκθέτουμε τις ανησυχίες μας».

Ειδικότερα για τα παιδιά με αναπτυξιακού τύπου δυσκολίες, που παρακολουθούν πρόγραμμα παρέμβασης, συστήνεται η επικοινωνία με τους θεραπευτές, ώστε να αναζητηθούν λύσεις συνέχισης της υποστήριξης των δυσκολιών του παιδιού είτε μέσω τηλεδιασκέψεων είτε μέσω αποστολής κατάλληλου υλικού στους γονείς.

Σε κάθε περίπτωση προστατεύουμε την υγεία μας, όχι μόνο επειδή τα παιδιά χρειάζονται έναν υγιή ενήλικα δίπλα τους, αλλά και γιατί η φροντίδα του γονιού για την ατομική του υγεία λειτουργεί ως πρότυπο μίμησης για την προάσπιση της δικής τους υγείας.

ΥΓΕΙΑ
Πεντάχρονος σε ΜΕΘ με σύνδρομο που προσβάλλει μικρούς ασθενείς με Covid-19
Το παιδί πάσχει από ένα σπάνιο πολυσυστημικό υπερφλεγμονώδες σύνδρομο (MIS-C), το οποίο εμφανίζεται στα παιδιά, 4-6 εβδομάδες μετά τη νόσησή τους από νέο κορονοϊό και προκαλεί σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα.
Πεντάχρονος σε ΜΕΘ με σύνδρομο που προσβάλλει μικρούς ασθενείς με Covid-19
ΥΓΕΙΑ
Θετικό στον κορονοϊό βρέφος 6 μηνών
Ένα μωρό 6 μηνών, καθώς και ένα 10χρονο παιδί από την Κοζάνη εντοπίστηκαν θετικοί στη νόσο Covid-19. Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στην περιοχή για την ιχνηλάτηση.
Θετικό στον κορονοϊό βρέφος 6 μηνών
ΥΓΕΙΑ
Μαθαίνοντας ελληνικά με παιχνίδι στα χρόνια της πανδημίας
Σήμερα, με εκατομμύρια παιδιά «κλειδωμένα» μέσα λόγω της πανδημίας, αλλά και την εξοικείωσή τους με τα ψηφιακά μέσα δεδομένη, η τεχνολογία ανοίγει παράθυρο ελπίδας, ειδικά στο πεδίο του ψηφιακού πολιτισμού.
Μαθαίνοντας ελληνικά με παιχνίδι στα χρόνια της πανδημίας
ΥΓΕΙΑ
Η διπλή δόση των εμβολίων μόνη προστασία από την ινδική παραλλαγή
Μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι μία δόση του εμβολίου της εταιρείας Pfizer δίνει ασφάλεια της τάξης του 33% έναντι στο νέο ινδικό στέλεχος, ενώ μετά από δύο δόσεις η προστασία φτάνει το 88%.
Η διπλή δόση των εμβολίων μόνη προστασία από την ινδική παραλλαγή
ΥΓΕΙΑ
Βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης αλλά η κατάσταση παραμένει εύθραυστη
Τη βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα επισήμανε η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία τόνισε ότι η χώρα μας, με βάση και τις νέες κλίμακες του ECDC, καταγράφει μέτρια κυκλοφορία...
Βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης αλλά η κατάσταση παραμένει εύθραυστη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας