Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Παραμύθι η ετοιμότητα του ΕΣΥ
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παραμύθι η ετοιμότητα του ΕΣΥ

  • A-
  • A+

Τέσσερα στα δέκα κρεβάτια Μονάδας Εντατικής Θεραπείας που διαθέτει η χώρα για τον κορονοϊό ήδη νοσηλεύουν ασθενείς. Από τις συνολικά 247 κλίνες ΜΕΘ που διατίθενται αυτή τη στιγμή για θεραπεία ασθενών με κορονοϊό (37 νέες την τελευταία εβδομάδα), οι 91 είναι κατειλημμένες.

Η διαφημιζόμενη από την κυβέρνηση «επιχειρησιακή ετοιμότητα» με εφεδρείες ακόμα και για το χειρότερο σενάριο πλέον καταρρίπτεται. Από τα στοιχεία που παρέθεσε χθες ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, για τον νέο αριθμό των ΜΕΘ, καθίσταται σαφές ότι η κυβέρνηση πορεύεται με τη λογική του μικρότερου κόστους για το ΕΣΥ συνεχίζοντας να στηρίζει απλόχερα τον ιδιωτικό τομέα.

Οπως είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Υγείας, «ανάλογα με την εξέλιξη της νόσου και εφόσον χειροτερέψουν τα δεδομένα θα κινηθούμε», μια στρατηγική που έρχεται σε πλήρη αντίφαση με όσα ακούμε τόσες εβδομάδες για έναν ιό αδίστακτο. Εναν ιό, που όπως είπε και χθες ο Σωτήρης Τσιόδρας, «αν τον αφήναμε, θα έτρεχε και στην κυριολεξία θα μας διέλυε». Ελλείψει σχεδιασμού και στήριξης του ΕΣΥ, η έμφαση καθημερινά δίνεται στη γενικευμένη καραντίνα, τα σκληρά μετρά και την τήρησή τους.

Τα μέτρα, όπως είπε χθες ο Σ. Τσιόδρας, θα επαναξιολογούνται ανάλογα με την πορεία της νόσου, θα παραταθούν και θα κρατήσουν σίγουρα μερικές εβδομάδες ακόμα, ενώ πρόσθεσε πως μελέτες αντισωμάτων και μαζικός εργαστηριακός έλεγχος θα μας δείξουν πώς θα πορευτούμε. «Αν ακολουθούσαμε την πορεία της Ισπανίας, θα είχαμε 265 νεκρούς σήμερα. Είναι σημαντικό ότι ζούμε στην Ελλάδα, όπου η στρατηγική μας αποδίδει» επανέλαβε.

Η χώρα μας μετράει πλέον 1.544 καταγεγραμμένα κρούσματα, καθώς 169 νέα προστέθηκαν χθες. Από τις νέες διαγνώσεις, 27 αφορούν τον γενικό πληθυσμό και 142 τους πληθυσμούς στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» (119) και τη δομή φιλοξενίας στη Ριτσώνα (23). Συνολικά έχουν διενεργηθεί 18.844 έλεγχοι.

Ενενήντα ένας συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με μέση ηλικία τα 65 χρόνια - 16 γυναίκες και 75 άντρες. Περισσότεροι από τους μισούς (75%) έχουν υποκείμενο νόσημα ή είναι άνω των 70 ετών. Παράλληλα 9 ασθενείς έχουν εξέλθει από ΜΕΘ, ενώ χθες καταγράφηκαν τρεις νέοι θάνατοι που ανεβάζουν το σύνολο στη χώρα μας στους 53 (μέση ηλικία 72 έτη - 39 άνtρες, 14 γυναίκες).

Απαντώντας σε δημοσιεύματα σχετικά με τους θανάτους από Covid-19 σε νέα άτομα ή και παιδιά, ο Σ. Τσιόδρας είπε ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, καθώς εξαιρετικά σπάνια εκδηλώνεται με τη σοβαρή της μορφή η νόσος, ιδιαίτερα στα παιδιά.

Παρέθεσε δε αποτελέσματα μεγάλης μελέτης με δεδομένα 37 χωρών, σύμφωνα με την οποία το 0,66% όσων προσβάλλονται από τον ιό καταλήγει. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, τα ποσοστά θνητότητας για τους 50 ετών και άνω ήταν 8%, για τους 60 ετών και άνω 12%, 70 ετών και άνω 16% και 80 ετών και άνω 18%. Επιπλέον άλλες μελέτες δείχνουν ότι ένα μικρό υποσύνολο των ασθενών με κορονοϊό αναπτύσσουν σοβαρές νευρολογικές βλάβες. Αυτά τα νευρολογικά σύνδρομα οφείλονται σε φλεγμονή στον εγκέφαλο και αναφέρονται σε ποσοστό έως 15% των σοβαρά ασθενών.

● Υστερα από έκκληση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων ο Σ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στους δότες μυελού των οστών λέγοντας τους ότι έχει εξασφαλιστεί η ασφαλής πρόσβαση σε νοσοκομεία όπου θα γίνεται η δωρεά, προσθέτοντας ότι «ένας μυελός σώζει παιδιά και συνανθρώπους μας που πάσχουν από πολύ σοβαρά νοσήματα».

Δωρεά 50 κλινών ΜΕΘ από τη Βουλή στο «Σωτηρία»

Με 50 επιπλέον κρεβάτια εντατικής θεραπείας ενισχύει η Βουλή το νοσοκομείο «Σωτηρία». Η διάσκεψη των προέδρων αποφάσισε χθες τη δωρεά ύψους 8 εκατ. ευρώ στο νοσοκομείο, με στόχο οι νέες κλίνες να παραδοθούν εντός 60 ημερών από την έναρξη των εργασιών και να τεθούν σε πλήρη μόνιμη λειτουργία. Οι 32 θα στεγαστούν σε νέο κτίριο και οι 18 στο υπάρχον.

Τη σχετική πρόταση είχε καταθέσει το Κίνημα Αλλαγής και στηρίχτηκε ομόφωνα από όλα τα κόμματα. Παράλληλα, η Βουλή στηρίζει με ένα εκατ. ευρώ και το υπουργείο Αμυνας για την προμήθεια συστημάτων επιτήρησης στα ελληνοτουρκικά σύνορα του Εβρου. Χ.ΙΩ.

ΥΓΕΙΑ
Σφίγγει περισσότερο η θηλιά μετά τα χθεσινά 1.547 νέα κρούσματα
Η πανδημία θεριεύει και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων συζήτησε νέα κατασταλτικά μέτρα σε έκτακτη χθεσινή σύσκεψη κυρίως στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα • «Οι ενδείξεις μιλάνε καθαρά για επιθετική αύξηση προ των...
Σφίγγει περισσότερο η θηλιά μετά τα χθεσινά 1.547 νέα κρούσματα
ΥΓΕΙΑ
Οι... Πόντιοι Πιλάτοι νίπτουν (σχολαστικά) τα χέρια τους για τον υγειονομικό διαχωρισμό
Η εξαγγελία για εξασφάλιση 600 κλινών Covid στα νησιά, χωρίς να αποσαφηνίζεται σε ποια νοσοκομεία βρίσκονται δεν ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας τουριστών, εργαζομένων στον τουρισμό και κατοίκων.
Οι... Πόντιοι Πιλάτοι νίπτουν (σχολαστικά) τα χέρια τους για τον υγειονομικό διαχωρισμό
ΥΓΕΙΑ
Πιο αυστηρά μέτρα για τη θωράκιση των ασθενών
Στο τραπέζι η προφυλακτική θεραπεία για τους υγειονομικούς, η χορήγηση αγωγής στους ασθενείς με ηπιότερα συμπτώματα και η αυστηροποίηση των κριτηρίων για τη λήψη εξιτηρίου των νοσηλευόμενων με COVID-19...
Πιο αυστηρά μέτρα για τη θωράκιση των ασθενών
ΥΓΕΙΑ
Το τσουνάμι του κορονοϊού
Αλήθειες και ψέματα πίσω από τους αριθμούς ● 1.211 γνωστές διαγνώσεις και 136 βαριά νοσούντες σε ΜΕΘ ● ● Ακόμα πιο αυστηρά μέτρα προτείνει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων σε κάθε επίπεδο.
Το τσουνάμι του κορονοϊού
ΥΓΕΙΑ
Κυβερνητική ομολογία ανικανότητας για την «θωράκιση» του ΕΣΥ [έγγραφο]
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ζητούν μείωση εδώ και τώρα των τακτικών χειρουργείων ● Δεν γνωρίζουν καν πόσες είναι οι διαθέσιμες κλίνες.
Κυβερνητική ομολογία ανικανότητας για την «θωράκιση» του ΕΣΥ [έγγραφο]
ΥΓΕΙΑ
Πώς η παραπληροφόρηση επιβαρύνει τον αναρρώσαντα από κορονοϊό
Ο διευθυντής της Κλινικής Covid-19 στον «Ευαγγελισμό», Γιάννης Καλομενίδης μιλά στην «Εφ.Συν.» για την κατάσταση που βιώνουν οι ασθενείς κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά τον κορονοϊό.
Πώς η παραπληροφόρηση επιβαρύνει τον αναρρώσαντα από κορονοϊό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας