Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πιο αυστηρά μέτρα για τη θωράκιση των ασθενών
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πιο αυστηρά μέτρα για τη θωράκιση των ασθενών

  • A-
  • A+
Στο τραπέζι η προφυλακτική θεραπεία για τους υγειονομικούς, η χορήγηση αγωγής στους ασθενείς με ηπιότερα συμπτώματα και η αυστηροποίηση των κριτηρίων για τη λήψη εξιτηρίου των νοσηλευόμενων με COVID-19 ασθενών.

Προφυλακτική θεραπεία για τους υγειονομικούς για τις επόμενες 8-12 εβδομάδες που αναμένεται να κυκλοφορεί ο ιός στη χώρα μας, χορήγηση φαρμακευτικής θεραπείας στους ασθενείς με ηπιότερα συμπτώματα που δεν νοσηλεύονται και αυστηροποίηση των κριτηρίων για τη λήψη εξιτηρίου από το νοσοκομείο των νοσηλευόμενων με COVID-19 ασθενών αλλά και για τη λήξη της καραντίνας στις διαγνώσεις της νόσου στην κοινότητα.

Τα παραπάνω μελετά και θα αποφασίσει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας με στόχο την καλύτερη θωράκιση του συστήματος ώστε να παραμείνει η χώρα μας ένα βήμα πιο μπροστά από τη νόσο.

Προς τον παρόν η Ελλάδα, βάσει της ανάλυσης τριών διαφορετικών μαθηματικών μοντέλων, δείχνει να παραμένει σε «μια κατάσταση βραδείας εξάπλωσης του ιού στον πληθυσμό», η οποία, όπως εξήγησε ο καθηγητής Σ. Τσιόδρας, «μας ευνοεί, μας δίνει χρόνο να αντιδράσουμε, να εξοπλιστούμε ακόμα περισσότερο απέναντι στον νέο ιό, να βγουν καλύτερα θεραπευτικά σχήματα». «Δεν εφησυχάζουμε. Φερόμαστε σαν να έχουμε όλοι τη νόσο. Παραμένουμε σε επαγρύπνηση και επιφυλακή, τηρούμε τα μέτρα φυσικής απόστασης και κοινωνικής αποστασιοποίησης, απέναντί μας έχουμε έναν ιό που στο 50% των περιπτώσεων μπορεί να μεταδίδεται από ασυμπτωματικούς ασθενείς» υπενθύμισε ο κ. Τσιόδρας.

Χθες η χώρα μας μέτρησε μειωμένο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. Οι 56 νέες διαγνώσεις (ποσοστό αύξησης επιβεβαιωμένων κρουσμάτων 4,8%, ενώ τις προηγούμενες μέρες ξεπερνούσε το 8%) ανέβασαν τον συνολικό αριθμό των καταγεγραμμένων περιπτώσεων σε 1.212.

Εβδομήντα δύο συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι -14 γυναίκες και 58 άνδρες-, με μέση ηλικία τα 65 χρόνια και με το 50% να έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα. Την ίδια ώρα πέντε συνάνθρωποί μας έχουν εξέλθει από ΜΕΘ. Επιπλέον, πέντε συνάνθρωποί μας κατέληξαν χθες από επιπλοκές της νόσου, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θανάτων σε 43. Πρόκειται για 32 άνδρες και 11 γυναίκες με μέση ηλικία τα 71 έτη και τη συντριπτική πλειονότητα αυτών (90%) με υποκείμενο νόσημα ή άνω των 70 ετών. Παράλληλα, στη χώρα μας μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί 15.961 διαγνωστικά τεστ.

Ψηφιακή πλατφόρμα

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας αποφάσισε χθες τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής σε ασθενείς στην κοινότητα με συγκεκριμένες ενδείξεις και ανάλογα με τη σταδιοποίηση του κινδύνου. Σε αυτήν την κατεύθυνση δημιουργείται ειδική ψηφιακή πλατφόρμα, που θα είναι σύντομα έτοιμη ώστε να πραγματοποιείται η παρακολούθηση των κρουσμάτων υπό θεραπεία.

Η Επιτροπή συζήτησε και τα ζητήματα της λήξης της καραντίνας σε επιβεβαιωμένα κρούσματα, που πλέον είναι μερικές εκατοντάδες, καθώς και των εξιτηρίων από τα νοσοκομεία για τα οποία αποφασίζει σήμερα. Η Επιτροπή κλίνει προς την αυστηροποίηση της ισχύουσας στρατηγικής, καθώς οι άνθρωποι με προβλήματα υγείας ή ανοσοκαταστολή (π.χ. καρκινοπαθείς) και όσοι νοσούν σοβαρά έχουν μεγαλύτερο διάστημα απέκκρισης του ιού από τον οργανισμό τους.

Για τον λόγο αυτό η Επιτροπή θα εισηγηθεί την ανάγκη ύπαρξης δύο αρνητικών τεστ προκειμένου ο ασθενής να λαμβάνει εξιτήριο από το νοσοκομείο. Στην περίπτωση των ηπιότερων περιπτώσεων ασθενών, που παραμένουν σε καραντίνα στο σπίτι, η Επιτροπή θα εισηγηθεί να διατηρείται η απομόνωση για 14 μέρες, «μέτρο υπερβολικό, αλλά ασφαλές», σημείωσε ο καθηγητής.

Οι περισσότερες μελέτες, εξήγησε, δείχνουν ότι μετά τη δέκατη μέρα έχει μειωθεί η παρουσία του ιού αλλά «ακόμα και αν τον βρίσκεις, δεν ξέρεις αν είναι ενεργός και μεταδόσιμος. Μπορεί να βρίσκεις απομεινάρια του αφού ο οργανισμός τον έχει πολεμήσει και τον έχει διαλύσει. Αυτό δεν σημαίνει ότι σταματάει η απομόνωση», διευκρίνισε ο Σ. Τσιόδρας. Κι άλλες χώρες υιοθετούν κλινικά κριτήρια που δεν περιλαμβάνουν τον εργαστηριακό έλεγχο, όπως το να μην έχει κάποιος τρεις μέρες πυρετό και να έχει περάσει μία εβδομάδα από την έναρξη των συμπτωμάτων, ένα μοντέλο που χρησιμοποιεί και το αμερικανικό Kέντρο Eλέγχου και Πρόληψης Nοσημάτων CDC.

Οσον αφορά την προφυλακτική θεραπεία για τους υγειονομικούς, η Επιτροπή παρακολουθεί τις θεραπείες που δοκιμάζονται μαζικά σε επίπεδο κοινότητας διεθνώς, με στόχο την ελάττωση της φλεγμονής που μπορεί να προκληθεί από τη νόσο, με απλά και φτηνά φάρμακα, και αναζητά το πιο ασφαλές και αποτελεσματικό. Για όσους υγειονομικούς θελήσουν, η Επιτροπή θα εγκρίνει τη χορήγηση σε αυτούς δύο φαρμάκων, της χλωροκίνης (χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ελονοσίας και αυτοάνοσων ασθενειών, όπως ο λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα) και της κολχικίνης (καρδιοπροστατευτικό), υπό μορφή προσεκτικής παρακολούθησης τόσο για πιθανές παρενέργειες όσο για την αποτελεσματικότητά τους.

Μην ξεχνάτε να εμβολιάσετε τα μωρά

Τη συνέχιση των εμβολιασμών των παιδιών μέχρι δύο χρόνων χωρίς καθυστερήσεις συστήνει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Η διακοπή του εμβολιασμού, ακόμα και για βραχύ χρονικό διάστημα, μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση επίνοσων ατόμων, να αυξήσει την πιθανότητα επιδημιών από νοσήματα που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό και να επιβαρύνει περαιτέρω το σύστημα υγείας.

Οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται στα παιδιατρικά ιατρεία σε προκαθορισμένη ημερομηνία ώστε η ανθρώπινη επαφή στην αίθουσα αναμονής να περιορίζεται στο ελάχιστο, ενώ κάθε παιδί θα το συνοδεύει ένας γονιός. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η Επιτροπή στα εμβόλια πρώτης προτεραιότητας, όπως διφθερίτιδας-τετάνου-κοκκύτη, πολιομυελίτιδας, αιμόφιλου της ινφλουέντσας, πνευμονιόκοκκου, MMR και μηνιγγίτιδας, με προτίμηση στη χορήγηση πολυδύναμων εμβολίων ώστε να μειώνονται οι επισκέψεις σε γιατρούς. Στον αντίποδα, οι εμβολιασμοί των παιδιών άνω των 2 χρόνων θα προγραμματιστούν εκ νέου μετά την υποχώρηση του τρέχοντος κύματος της επιδημίας.

ΥΓΕΙΑ
Οι... Πόντιοι Πιλάτοι νίπτουν (σχολαστικά) τα χέρια τους για τον υγειονομικό διαχωρισμό
Η εξαγγελία για εξασφάλιση 600 κλινών Covid στα νησιά, χωρίς να αποσαφηνίζεται σε ποια νοσοκομεία βρίσκονται δεν ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας τουριστών, εργαζομένων στον τουρισμό και κατοίκων.
Οι... Πόντιοι Πιλάτοι νίπτουν (σχολαστικά) τα χέρια τους για τον υγειονομικό διαχωρισμό
ΥΓΕΙΑ
Παραμύθι η ετοιμότητα του ΕΣΥ
Το 40% των κλινών ΜΕΘ για τον κορονοϊό έχει ήδη καταληφθεί ● Η κυβέρνηση προτιμά να στηρίζει απλόχερα τον ιδιωτικό τομέα ● Ξεπέρασε τα 1.500 ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων.
Παραμύθι η ετοιμότητα του ΕΣΥ
ΥΓΕΙΑ
Κινδυνεύουν ασθενείς και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία
Κραυγές αγωνίας των νοσοκομειακών γιατρών στη Βόρεια Ελλάδα που καταγγέλλουν τραγικές ελλείψεις στις μονάδες του ΕΣΥ, ενώ τα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά.
Κινδυνεύουν ασθενείς και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία
ΥΓΕΙΑ
Καλπάζει στην Ελλάδα η πανδημία του κορονοϊού με 407 γνωστά νέα κρούσματα χθες
Ακάθεκτος συνεχίζει να κυκλοφορεί και να μολύνει ο ιός της πανδημίας στη χώρα μας ● Kενά παραμένουν μόλις 26 ώς 28 από τα 107 διαθέσιμα κρεβάτια ΜΕΘ στο λεκανοπέδιο.
Καλπάζει στην Ελλάδα η πανδημία του κορονοϊού με 407 γνωστά νέα κρούσματα χθες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας