Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μέτρα ΕΟΠΥΥ για φάρμακα και συνταγές
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μέτρα ΕΟΠΥΥ για φάρμακα και συνταγές

  • A-
  • A+
Με ηλεκτρονικό τρόπο, μέσω της ιστοσελίδας του Οργανισμού, κλείνονται ραντεβού για την παραλαβή σκευασμάτων υψηλού κόστους από τρίτα πρόσωπα, με απλή εξουσιοδότηση, ενώ οι ευπαθείς ομάδες θα προμηθεύονται επαναλαμβανόμενες συνταγές μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Με γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών την εποχή του κορονοϊού ο ΕΟΠΥΥ τροποποιεί τη διαδικασία λήψης συνταγών και φαρμάκων. Οι γιατροί μπορούν να εκδίδουν επαναλαμβανόμενες συνταγές μέχρι 30/6/2020 στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ως ευπαθείς ομάδες αναφέρονται τα άτομα άνω των 70 ετών και ανεξάρτητα από την ηλικία οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, όπως σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά προβλήματα, νοσήματα αναπνευστικού και ανοσοκατεσταλμένοι.

Παρόμοια διαδικασία εφαρμόζεται και στις ηλεκτρονικές γνωματεύσεις για υγειονομικό υλικό, σκευάσματα ειδικής διατροφής και άλλα ιατροτεχνολογικά προϊόντα που αφορούν τους παραπάνω ασθενείς. Αναστέλλεται προσωρινά για ένα μήνα η λειτουργία των Επιτροπών Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του ΕΟΠΥΥ.

■ Για τους ασθενείς που λαμβάνουν Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ):

Οσοι ασθενείς λαμβάνουν ΦΥΚ από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες μπορούν να ορίσουν άτομο που θα παραλαμβάνει τα φάρμακά τους με μια απλή υπεύθυνη δήλωση, η οποία δεν χρειάζεται θεώρηση. Στην υπεύθυνη δήλωση θα πρέπει να αναγράφονται ο αριθμός ταυτότητας αλλά και ο ΑΦΜ του ατόμου που θα παραλαμβάνει τα φάρμακα. Με τον τρόπο αυτό δεν είναι απαραίτητες οι θεωρημένες εξουσιοδοτήσεις που έπρεπε να είχε μέχρι σήμερα ο παραλαμβάνων.

Σχεδιάζεται ακόμα η λειτουργία προγραμματισμένων παραλαβών ΦΥΚ (με ραντεβού) των ασθενών ή των εκπροσώπων τους από το σύνολο των φαρμακείων του Οργανισμού. Η λειτουργία ξεκίνησε χθες πιλοτικά από το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ (οδός Απ. Παύλου 12, Μαρούσι) για ασθενείς που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας. Οι ασθενείς αυτοί, έχοντας στη διάθεσή τους ηλεκτρονική συνταγή σε ισχύ, έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετηθούν χωρίς αναμονή.

■ Πώς θα κλείσω ραντεβού;

Οι ασθενείς θα μπορούν να επιλέγουν συγκεκριμένη ημέρα και ώρα προσέλευσης ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του ΕΟΠΥΥ (www.eopyy.gov.gr και http://fykrandevou.eopyy.gov.gr/) και την εφαρμογή «Παραλαβή Φαρμάκων Υψηλού Κόστους». Η είσοδος στη συγκεκριμένη εφαρμογή γίνεται και με χρήση των προσωπικών κωδικών taxisnet.

Οι ασφαλισμένοι μπορούν να κλείσουν ραντεβού και μέσω του Φακέλου Ασφάλισης Υγείας του ΕΟΠΥΥ (η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στην κεντρική σελίδα του ΕΟΠΥΥ).

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για την πραγματοποίηση των ραντεβού είναι τα εξής: Από το κεντρικό μενού επιλέγετε «ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΕΟΠΥΥ». Η σελίδα ανακατευθύνει στο πρώτο βήμα από τα τέσσερα για την οριστικοποίηση του ραντεβού.

  1. Εισάγετε τα ψηφία του αριθμού της συνταγής. Οταν εισάγετε επιτυχώς τα ψηφία της συνταγής και επιλέξετε «Αναζήτηση», τότε η εφαρμογή εμφανίζει τη συνταγή την οποία πρέπει να επιλέξετε.
  2. Επιλέγετε τη συνταγή και ανακατευθύνεστε στο επόμενο βήμα, της επιλογής «Ραντεβού». Επιλέγετε «Φαρμακείο Παραλαβής» και στη συνέχεια «Ημερομηνία Παραλαβής» και ανοίγουν στο κάτω μέρος της οθόνης όλα τα διαθέσιμα ραντεβού.
  3. Επιλέγετε «Κλείστε Ραντεβού» σε κάποιες από τις διαθέσιμες επιλογές και ανακατευθύνεστε στο τελευταίο βήμα, της εμφάνισης της σύνοψης του ραντεβού και της ολοκλήρωσης της διαδικασίας.
  4. Επιλέγετε «ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ» και η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί.

Στη συνέχεια η εφαρμογή σάς αποστέλλει ενημερωτικό e-mail με αναλυτικές οδηγίες για τη διεκπεραίωση του ραντεβού.

■ Εξτρα δυνατότητες στους παρόχους

Δίνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικών υποβολών για εκτελέσεις ηλεκτρονικών γνωματεύσεων ειδικής αγωγής από πιστοποιημένους (μη συμβεβλημένους) θεραπευτές μέσω των ηλεκτρονικών εφαρμογών του Οργανισμού (eΔΑΠΥ Ανοικτής).

Οι θεραπευτές ή τα θεραπευτήρια μπορούν να υποβάλλουν δαπάνες που αφορούν εκτέλεση γνωμάτευσης ειδικής αγωγής και να αποζημιώνονται οι αντίστοιχες δαπάνες, μέσω ηλεκτρονικών υποβολών, κατευθείαν στους πιστοποιημένους θεραπευτές χωρίς να πληρώνουν οι ασφαλισμένοι, ούτε να υποβάλλονται ατομικά αιτήματα, όταν επιθυμούν να απευθύνονται σε πιστοποιημένους παρόχους.

Επισημαίνεται ότι για τις φυσικοθεραπείες ειδικής αγωγής, αυτές θα μπορούν να υποβάλλονται μόνο από τους παρόχους που έχουν δικαίωμα παροχής σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

■ Παρατείνεται η ημερομηνία των υποβολών (eΔΑΠΥ και αποστολή φυσικού αρχείου) όλων των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ Παρόχων Υπηρεσιών Υγείας για τον μήνα Φεβρουάριο 2020 έως και 31/3/2020, ημέρα Τρίτη.

Αλλαγή στοιχείων επικοινωνίας - Ακύρωση ραντεβού

Εάν θέλετε να αλλάξετε τα στοιχεία επικοινωνίας σας, επιλέγετε από το κεντρικό μενού «Ο Λογαριασμός μου» και στο αναδυόμενο υπο-μενού μπορείτε να διαχειριστείτε τα στοιχεία επικοινωνίας σας. Επιλέγετε «Επεξεργασία», εμφανίζεται αναδυόμενο παράθυρο και επεξεργάζεστε τα στοιχεία σας. Στη συνέχεια επιλέγετε «Αποθήκευση» και τα στοιχεία σας αποθηκεύονται.

Εάν θέλετε να διαχειριστείτε τις εξουσιοδοτήσεις για την παραλαβή των φαρμάκων, πηγαίνετε στην επιλογή «Διαχείριση Εξουσιοδοτήσεων». Στη σελίδα αυτή μπορείτε να δημιουργήσετε νέα εξουσιοδότηση από την αντίστοιχη επιλογή. Η εφαρμογή ανοίγει αναδυόμενο παράθυρο με δυνατότητα εισαγωγής των απαραίτητων δεδομένων. Εισάγετε τα απαραίτητα στοιχεία και επιλέγετε «Αποθήκευση», δημιουργώντας την εγγραφή στον πίνακα. Εκεί μπορείτε να επεξεργαστείτε εκ νέου την αποθηκευμένη εξουσιοδότηση, να την ακυρώσετε ή να την εκτυπώσετε.

Εάν θέλετε να ελέγξετε το Ιστορικό Ραντεβού/Αποστολών, μπορείτε να το κάνετε από την αντίστοιχη επιλογή. Η εφαρμογή ανοίγει τη σελίδα του Ιστορικού. Τέλος, εάν θέλετε, έχετε τη δυνατότητα να ακυρώσετε ραντεβού που είναι σε κατάσταση «Καταχωρημένο» και επίσης μπορείτε να επιλέξετε να προβάλετε όποιο ιστορικό επιθυμείτε. Επιλέγετε «Προβολή» από το εικονίδιο με το γρανάζι και ανακατευθύνεστε στη σελίδα εμφάνισης του ραντεβού με συγκεντρωμένα όλα τα απαραίτητα δεδομένα.

ΥΓΕΙΑ
Η... λυπητερή στους ασθενείς!
Ο ασθενής αναγκάστηκε να πληρώνει όλο και περισσότερα από την τσέπη του για να καλύψει τις ανάγκες του σε φάρμακα την τελευταία δεκαετία, οπότε η φαρμακευτική κάλυψη στη χώρα μας συρρικνώθηκε.
Η... λυπητερή στους ασθενείς!
ΥΓΕΙΑ
Κλείνει το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στη λεωφόρο Αλεξάνδρας
Ο Οργανισμός οδηγείται υποχρεωτικά στο κλείσιμο του φαρμακείου στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας 119, στην Αθήνα, το οποίο βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο 24ωρο Κέντρο Υγείας που θα λειτουργήσει ως Κέντρο για τον κορονοϊό. 
Κλείνει το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στη λεωφόρο Αλεξάνδρας
ΥΓΕΙΑ
Ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ
Μεγάλος συνωστισμός στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Ασθενείς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες στέκονται ατελείωτες ώρες στις ουρές υπομονετικά να έρθει η σειρά τους και να παραλάβουν τα απαραίτητα για την υγεία τους...
Ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ
ΥΓΕΙΑ
ΦΥΚ με ραντεβού από τον ΕΟΠΥΥ (πιλοτικά)
Ξεκινά η πιλοτική λειτουργία των προγραμματισμένων παραλαβών (με ραντεβού) Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, με τα φάρμακα για την σκλήρυνση κατά πλάκας.
ΦΥΚ με ραντεβού από τον ΕΟΠΥΥ (πιλοτικά)
ΥΓΕΙΑ
Διαχρονικές οι ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ
Η «Εφ.Συν.» ερευνά τα προβλήματα, την προμήθεια των απαραίτητων φαρμάκων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και την επάρκεια τους για σοβαρές θεραπείες υψηλού κόστους ● Δρομολογούνται επεκτάσεις και νέες υπηρεσίες.
Διαχρονικές οι ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας