• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.6°C / 11.3°C
  3 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.2°C / 8.8°C
  3 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.0°C / 14.0°C
  4 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  25%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  0 BF
  37%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.8°C / 8.1°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 3.4°C / 4.1°C
  3 BF
  22%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.8°C / 13.6°C
  2 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.8°C / 12.5°C
  5 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.9°C / 7.9°C
  2 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 11.3°C
  6 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 6.2°C / 10.7°C
  3 BF
  40%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.2°C / 13.2°C
  4 BF
  60%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.5°C / 9.9°C
  0 BF
  36%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.1°C
  2 BF
  61%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 8.8°C / 11.8°C
  3 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.8°C / 11.5°C
  3 BF
  45%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.7°C / 8.8°C
  1 BF
  33%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.5°C / 8.8°C
  2 BF
  48%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  2 BF
  51%

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας (αριστερά) με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια 

EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο παιδικός φάρυγγας έκλεισε τα σχολεία

 • A-
 • A+
Το νέο δεδομένο -σύμφωνα με τον καθηγητή Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σωτήρη Τσιόδρα- αφορά την παρατήρηση ότι παιδιά με καθόλου ή πολύ ελαφρά συμπτώματα έχουν τεράστιο ιικό φορτίο και συμμετέχουν ενεργά στη μετάδοση για 14 μέρες, ίσως και περισσότερες. Το παραπάνω στοιχείο δεν ήταν γνωστό το περασμένο Σάββατο και η απόφαση πάρθηκε για την καταπολέμηση της διασποράς του νέου κορονοϊού.

Tην αναστολή λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών όλης της χώρας, για τις επόμενες 14 ημέρες, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Η απόφαση αφορά βρεφονηπιακούς σταθμούς, σχολεία, ΙΕΚ, δημόσια πανεπιστήμια και κολέγια του ιδιωτικού τομέα, καθώς και φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, κέντρα διά βίου μάθησης κ.ά.

Η απόφαση της κυβέρνησης ήρθε μετά την εισήγηση της Ειδικής Επιτροπής Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας για τη λήψη ενός έκτακτου μέτρου που λαμβάνεται για προληπτικούς λόγους και έχει στόχο τη μείωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα, επισήμανε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε ότι, στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται άμεσα ειδική μέριμνα για τους εργαζόμενους γονείς των ανήλικων μαθητών και μαθητριών, καθώς και για τις επιχειρήσεις οι οποίες πλήττονται.

Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε με αυστηρότητα ότι πρέπει να επιδείξουμε όλοι ατομική ευθύνη. Εξειδικεύοντας αυτή τη φορά, απευθύνθηκε στους γονείς, από τους οποίους ζήτησε να περιορίσουν τα παιδιά τους.

Γιατί αποφασίστηκε η λήψη αυτού του μέτρου; Η επιστημονική πίεση που ασκήθηκε στην Ειδική Επιτροπή Λοιμωξιολόγων ήταν μεγάλη για να γνωμοδοτήσει υπέρ ενός μέτρου που αφορά το κλείσιμο των εκπαιδευτικών δομών σε αυτή την πρώιμη φάση, εξήγησε αργότερα ο επικεφαλής της, καθηγητής Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών, Σωτήρης Τσιόδρας.

Το νέο δεδομένο αφορά την παρατήρηση ότι παιδιά με καθόλου ή πολύ ελαφρά συμπτώματα έχουν τεράστιο ιικό φορτίο και συμμετέχουν ενεργά στη μετάδοση για 14 μέρες και ίσως περισσότερες! Αυτό το νέο στοιχείο ήταν που καθόρισε την εισήγηση της Επιτροπής. Στοιχείο που οι επιστήμονες δεν είχαν στη διάθεσή τους το περασμένο Σάββατο, οπότε και συζητήθηκε ξανά εκτενώς η λήψη αυτού του μέτρου.

Ελληνική πρωτοβουλία

Παρ’ όλο που δεν υπάρχει βιβλιογραφία για την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου για τον νέο κορονοϊό, ούτε σύσταση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ή το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), οι Ελληνες επιστήμονες αποφάνθηκαν ότι, εάν πρόκειται να ληφθεί, χρειάζεται να γίνει τώρα, πριν επεκταθεί στην κοινότητα, πριν ξεφύγει από τον έλεγχο ο κορονοϊός, ώστε να επιβραδυνθεί όσο είναι δυνατόν η πορεία της επιδημίας.

Οποια στιγμή και αν ληφθεί ένα τέτοιο μέτρο, έχει πολλά μειονεκτήματα, υπογράμμισε ο Σωτήρης Τσιόδρας, αλλά αυτή τη στιγμή έχει περισσότερα θετικά παρά αρνητικά. Μπορεί να μην υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα για την εφαρμογή του, αλλά υπάρχουν τα επιστημονικά δεδομένα για τη συμπεριφορά του κορονοϊού στον φάρυγγα των παιδιών.

Εάν τα παιδιά μεταδίδουν τόσο πολύ, είναι μεγάλο ζήτημα, κατέληξαν οι επιστήμονες. Δεν θα περιμένουμε να γίνουμε Ιταλία, για να πάρουμε ένα τέτοιο μέτρο. Οσο πιο νωρίς, τόσο το καλύτερο. Για να καταλάβουμε τη διαφορά, οι ενήλικες 30-69 ετών μπορεί να έχουν ιικό φορτίο 20 ημέρες και παραπάνω στον οργανισμό τους, ωστόσο μετά τις 10 μέρες παύουν να μεταδίδουν τον ιό.

Ο «έξυπνος» ιός

Ο Σωτήρης Τσιόδρας έκανε λόγο για έναν «έξυπνο ιό» που «ξεπερνάει τους λοιμωξιολόγους»: «Εχει βρει τον τέλειο τρόπο να μεταδίδεται γρήγορα, να διαδίδεται από ανθρώπους που είτε δεν έχουν συμπτώματα ή έχουν πολύ ελαφρά συμπτώματα και να χτυπάει τους πιο ευπαθείς». Συμπεριφέρεται πραγματικά σαν βιολογικό όπλο, είπε σε μία αποστροφή του λόγου του. Οι περισσότεροι, πρόσθεσε, θα τον περάσουμε ελαφρά, αλλά δεν θα ισχύσει το ίδιο για τις γιαγιάδες και τους παππούδες μας.

Ηδη, επισήμανε ο Σ. Τσιόδρας, έχουμε τέσσερα ορφανά επιβεβαιωμένα κρούσματα, κρούσματα δηλαδή για τα οποία δεν θα προσδιορίζεται σαφής πηγή έκθεσης και που προέκυψαν από την αλλαγή του ορισμού του κρούσματος από τον ΕΟΔΥ, στην οποία προστέθηκαν τα σοβαρά αναπνευστικά σύνδρομα που απαιτούν νοσηλεία και για τα οποία δεν έχει τεκμηριωθεί άλλη αιτιολογία.

Ασθενείς δηλαδή με πνευμονία που προσέτρεξαν στο ΕΣΥ χωρίς ιστορικό ταξιδιού ή επαφή με άλλο κρούσμα. Ο χρόνος μας ως χώρα για την εξάπλωση του νέου κορονοϊού μετράει αντίστροφα 3-4 εβδομάδες. Επομένως, ό,τι είναι να γίνει από πλευράς πολλαπλασιασμού των κρουσμάτων, θα γίνει μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα και ένα τέτοιο μέτρο θα έχει τη μέγιστη αξία αυτές τις 10-15 μέρες.

«Μένω σπίτι»

Κρισιμότερο μέτρο όλων είναι αυτό τού «μένω σπίτι». Ο περιορισμός στο σπίτι με «το παραμικρό σύμπτωμα», εξήγησε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, παραμένει πρώτος στην ιεράρχηση των μέτρων περιορισμού του νέου κορονοϊού. «Εξακολουθώ να μην το βλέπω να γίνεται», είπε ο Σ. Τσιόδρας και απηύθυνε έκκληση να εφαρμόζεται.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η διασπορά του νέου κορονοϊού και στη χώρα μας είναι αναπόφευκτη τον επόμενο μήνα. Τι δεν θέλουν όμως; Να κολλήσουμε όλοι μαζί. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουν να μελετούν και να εισηγούνται όποια μέτρα είναι αποτελεσματικά.

Απώτερος στόχος των Ελλήνων επιστημόνων είναι να επιβραδυνθεί η διασπορά του ιού, στο μεταξύ να ανέβει η θερμοκρασία, καθώς οι κορονοϊοί δεν επιβιώνουν σε θερμοκρασίες άνω των 20-25 βαθμών Κελσίου, να μειωθούν τα κρούσματα και, όταν επιστρέψει το δεύτερο κύμα, το φθινόπωρο, να υπάρχει εμβόλιο και θεραπεία, ώστε να χορηγούνται αμέσως.

Eνίσχυση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας

Τα περισσότερα μέτρα έχουν ήδη ληφθεί, εξήγησε ο Σ. Τσιόδρας. Η επόμενη φάση περιλαμβάνει την εντατικοποίηση και την ενίσχυση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία αναφοράς κατ’ αρχάς και στη συνέχεια στα υπόλοιπα. Ηδη υπάρχει έτοιμο σχέδιο, όπως είχε αποκαλύψει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» η Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας - Εντατικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ). Το σχέδιο προβλέπει το άδειασμα ΜΕΘ νοσοκομείων από κοινά περιστατικά και τη μεταφορά τους σε κρεβάτια ΜΕΘ άλλων νοσοκομείων, είτε στον δημόσιο είτε τον ιδιωτικό τομέα -εάν χρειαστούν όλες- προκειμένου «να έχουμε ολόκληρες μονάδες για τον κορονοϊό». Τέτοιο σχέδιο που προσδιορίζει ποιες ΜΕΘ θα γίνουν Μονάδες Κορονοϊού υπάρχει για κάθε μία από τις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, μας λέει η Αναστασία Κοτανίδου.

Δύο νέες τροπολογίες

Η πρώτη αφορά την κάλυψη έκτακτων αναγκών σε εξοπλισμό νοσηλείας και παροχή υπηρεσιών με την οποία καθορίζονται οι όροι για την αγορά ειδικού νοσοκομειακού εξοπλισμού ΜΕΘ και ΜΑΦ από την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), οι υπερωρίες ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, η λειτουργία του ΕΟΔΥ και άλλων υπηρεσιών του τομέα υγείας εν όψει των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Η δεύτερη αφορά την παροχή της δυνατότητας στο υπουργείο Υγείας ή σε Νομικά Πρόσωπα τα οποία ενεργούν για λογαριασμό του να παραλάβουν δωρεάν κατασχεμένη ή δημευμένη αιθυλική αλκοόλη από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου να διατεθεί για παρασκευή αντισηπτικών ειδών και σκευασμάτων στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης για τον κορονοϊό.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
Αργή, βασανιστική αποσυμπίεση
Mε το βλέμμα στραμμένο από τη μία στο σύστημα Υγείας, που συνεχίζει να δέχεται πιέσεις, και από την άλλη στην κοινωνία, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας παρακολουθεί την πορεία του κορονοϊού...
Αργή, βασανιστική αποσυμπίεση
ΥΓΕΙΑ
Ολα για τον τουρισμό χωρίς δίχτυ ασφαλείας
Εκκληση του Β. Κικίλια κυρίως στους κατοίκους των νησιών να εμβολιαστούν ● Ο υπουργός Υγείας όμως περιορίστηκε μόνο σε γενικές αναφορές για την ενίσχυση υγειονομικών δομών και τις προσλήψεις, ενώ ο κορονοϊός...
Ολα για τον τουρισμό χωρίς δίχτυ ασφαλείας
ΥΓΕΙΑ
Ενέσεις ενότητας από τον Β. Κικίλια
Ο υπ. Υγείας παραδέχθηκε ότι «η πληρότητα στα νοσοκομεία φτάνει στα όριά της και η πίεση αυξάνεται» και κάλεσε τους ιδιώτες γιατρούς να στηρίξουν το σύστημα υγείας, ενώ προσπάθησε να ρίξει τους τόνους στην...
Ενέσεις ενότητας από τον Β. Κικίλια
ΥΓΕΙΑ
Εσπασαν πάλι τα μαύρα ρεκόρ
Στα 3.209 τα κρούσματα κορονοϊού που ανακοινώθηκαν χθες ● Στους 480 οι διασωληνωμένοι ● 60 οι θάνατοι ● Εντονες αντιδράσεις από τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία για την αντιμετώπιση του ΕΣΥ από την κυβέρνηση
Εσπασαν πάλι τα μαύρα ρεκόρ
ΥΓΕΙΑ
Η κυβέρνηση αρνείται να ενισχύσει το ΕΣY
Για ακόμη μία φορά, ο υπουργός και ο υφυπουργός Υγείας αρνήθηκαν να συναντήσουν αντιπροσωπεία των γιατρών του ΕΣΥ, δείχνοντας πόσο μόνους τούς έχουν αφήσει στην άνιση μάχη με τον κορονοϊό.
Η κυβέρνηση αρνείται να ενισχύσει το ΕΣY

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας