Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Συσκέψεις, μέτρα και εκκλήσεις για ψυχραιμία, μετά το 4ο κρούσμα στην Ελλάδα
Νοσοκομείο «Αττικόν» / EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Συσκέψεις, μέτρα και εκκλήσεις για ψυχραιμία, μετά το 4ο κρούσμα στην Ελλάδα

  • A-
  • A+

Τρόπους για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού στην Ελλάδα, όπου πλέον έχουν καταγραφεί τέσσερα κρούσματα, αναζητούν οι ελληνικές αρχές, ενώ ο ΠΟΥ έχει εκφράσει φόβους για πανδημία. Πέρα από τις οδηγίες των αρμόδιων υπηρεσιών, την Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις στην Περιφέρεια Αττικής, αλλά και στο υπουργείο Υγείας, για να αποφασιστεί πώς θα αντιμετωπίσουν πιθανά νέα κρούσματα.

Πάντως, οι καρναβαλικές εκδηλώσεις έχουν ακυρωθεί με ΠΝΠ σε όλη τη χώρα, για προληπτικούς λόγους και η κατάσταση αξιολογείται διαρκώς. Επίσης υπεγράφη η ΚΥΑ των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας, σύμφωνα με την οποία αναστέλλονται προσωρινά όλες οι οργανωμένες εκπαιδευτικές εκδρομές εκτός Ελλάδος από την 28.02.2020 και έως και την 13.03.2020, λόγω των εξαιρετικών δυσκολιών στην ιχνηλάτηση των επαφών με επιβεβαιωμένα κρούσματα στο εξωτερικό και για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Το 4ο κρούσμα

Το τέταρτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Ελλάδα είναι μια 36χρονη καθηγήτρια, που είχε ταξιδέψει στην Ιταλία και η οποία βρίσκεται σε απομόνωση στο «Αττικόν». Το ένα από τα παιδιά της βρέθηκε αρνητικό στον Covid-19, ενώ η κόρη της προ βρισκόταν στο Λονδίνο με σχολική εκδρομή παραμένει εκεί μαζί με ένα συμμαθητή της και έναν καθηγητή τους ώστε να βγουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων για τον ιό.

Καθώς η καθηγήτρια έκανε ιδιαίτερα μαθήματα, την Παρασκευή παρέμειναν κλειστά για προληπτικούς λόγους τα εκπαιδευτικά ιδρύματα στα οποία φοιτούν οι μαθητές της: 4ο ΓΕΛ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ, 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ, 11ο ΛΥΚΕΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ, 1ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ, 1ο ΓΕΛ ΓΛΥΦΑΔΑΣ, 19ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ, 5ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ.

Κανόνες υγιεινής και ασφάλειας

Εκκλήσεις για τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής σε ατομικό επίπεδο, αλλά και στους χώρους εργασίας, κάνουν οι ελληνικές αρχές, ενώ ο πρωθυπουργός επιστράτευσε και την Εκκλησία, για να αυξηθεί η ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τον κορονοϊό.

Την ανάγκη αυστηρής τήρησης των κανόνων υγιεινής σε όλους τους εργασιακούς χώρους επισημαίνει η Γενική Γραμματεία Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που εφιστά την προσοχή τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στους εργαζόμενους της χώρας να ακολουθούν τις κατευθυντήριες οδηγίες που έχουν εκδοθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, ενώ τονίζει ότι σε κάθε περίπτωση, πρέπει να τηρούνται οι υφιστάμενες διατάξεις του κώδικα νόμων για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων (ν. 3850/2010).

Το υπουργείο Υγείας για την κάλυψη τυχόν επιπλέον αναγκών, προχώρησε στην προκήρυξη για την πρόσληψη 5 γιατρών, 10 νοσηλευτών, 4 διοικητικών υπαλλήλων και 1 νομικού για την Κεντρική Υπηρεσία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Οι θέσεις θα είναι με τετράμηνη σύμβαση και δελτίο παροχή υπηρεσιών.

Επίσης, στο πλαίσιο της λήψης μέτρων για την προφύλαξη νοσηλευόμενων ασθενών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, αποφάσισε να απαγορεύσει το επισκεπτήριο και την παραμονή συνοδών ασθενών στα νοσοκομεία όλης της χώρας, για τους νοσηλευόμενους ασθενείς με ογκολογικά, αιματολογικά νοσήματα, ή άλλα νοσήματα που προκαλούν ανοσοκαταστολή (συγγενή ή επίκτητη, λόγω φαρμακευτικής αγωγής ή χρονίου νοσήματος).

Σύσκεψη στην Περιφέρεια Αττικής

Στην Περιφέρεια Αττικής στη διάρκεια σύσκεψης για τον κορονοϊό, συζητήθηκε το σχέδιο δράσης, αφού έγινε πλήρης ενημέρωση για την παρούσα κατάσταση. Συζητήθηκαν εκτενώς τα μέτρα πρόληψης και ενημέρωσης που πρέπει να ληφθούν με στόχο την συντονισμένη και αποτελεσματική διαχείριση της κατάστασης.

Τα μέτρα που αποφασίστηκαν είναι:

  • Δημιουργία Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Κρίσης για τον κορονοϊό
  • Συγκρότηση Επιτροπής Εξειδικευμένων Επιστημόνων
  • Έκδοση εντύπου οδηγιών πρόληψης και ενημέρωσης (επισυνάπτεται το σχετικό έντυπο)
  • Εντατικοποίηση ελέγχων από κλιμάκια της Περιφέρειας για τον εντοπισμό κρουσμάτων αισχροκέρδειας
  • Ενημέρωση των εργαζομένων και των υπηρεσιών της Περιφέρειας για τα προληπτικά μέτρα προστασίας

Οι αθλητικές εκδηλώσεις

Όσον αφορά τη διεξαγωγή των προγραμματισμένων αθλητικών δραστηριοτήτων τα προσεχή 24ωρα, το υφυπουργείο Αθλητισμού ανακοίνωσε ότι θα εκτιμάται καθημερινά η κατάσταση και θα προχωρά ανάλογα στη λήψη μέτρων, σύμφωνα με τις εισηγήσεις της «Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες» του Υπουργείου Υγείας, που αποτελείται από ειδικούς επιστήμονες, καθηγητές επιδημιολόγους και λοιμωξιολόγους.

Όπως αναφέρθηκε στην ανακοίνωση του υφυπουργείου Αθλητισμού, η εισήγηση των ειδικών, υπό τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ήταν καθησυχαστική και δεν συντρέχει λόγος, με τις παρούσες συνθήκες, οποιασδήποτε παρέμβασης και εκτάκτου μέτρου στη διεξαγωγή των αθλητικών συναντήσεων για τις επόμενες ημέρες.

ΚΟΣΜΟΣ
Φόβοι για πανδημία από τον ΠΟΥ, ενώ ο κορονοϊός εξαπλώνεται και σε νέες χώρες
«Η επιδημία γίνεται μεγαλύτερη. Το σενάριο ο κορονοϊός να φτάσει σε πολλές χώρες, αν όχι σε όλες τις χώρες, είναι κάτι που εξετάζουμε και προειδοποιούμε γι' αυτό», τόνισε εκπρόσωπος του ΠΟΥ, ενώ αυξάνονται...
Φόβοι για πανδημία από τον ΠΟΥ, ενώ ο κορονοϊός εξαπλώνεται και σε νέες χώρες
ΥΓΕΙΑ
Ποια σχολεία είναι κλειστά λόγω κορονοϊού - Συνεχής ενημέρωση
Ορισμένα σχολεία σε όλη την Ελλάδα δεν ανοίγουν τις πύλες τους για μάθημα τη Δευτέρα, εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού που έχει χτυπήσει και τη χώρα μας. Η σχετική λίστα ανανεώνεται συνεχώς.
Ποια σχολεία είναι κλειστά λόγω κορονοϊού - Συνεχής ενημέρωση
ΥΓΕΙΑ
Αισιοδοξία αποπνέουν οι ΜΕΘ
Τα καλά νέα προέρχονται από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, καθώς οι μισοί ασθενείς που νοσηλεύονταν σε βαριά κατάσταση στον «Ευαγγελισμό» είτε αποσωληνώθηκαν είτε ανάρρωσαν πλήρως.
Αισιοδοξία αποπνέουν οι ΜΕΘ
ΥΓΕΙΑ
ΕΙΝΑΠ: Κενά περιεχομένου τα επαινετικά σχόλια όταν συνοδεύονται από ανεπάρκειες
Το μεγαλύτερο πρωτοβάθμιο σωματείο νοσοκομειακών γιατρών καταγγέλει την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για περικοπές των αμοιβών των δεδουλευμένων εφημεριών και τεράστιες καθυστερήσεις στις καταβολές τους.
ΕΙΝΑΠ: Κενά περιεχομένου τα επαινετικά σχόλια όταν συνοδεύονται από ανεπάρκειες
ΥΓΕΙΑ
Ψάχνουν γιατρούς μίας χρήσης
Η κυβέρνηση εν μέσω κρίσης, ανακοινώνει καθυστερημένα τα μέτρα για την ενίσχυση του ΕΣΥ ● Νέο «όχι» στα περισσότερα τεστ από τον Σ. Τσιόδρα ● Ξαναλανσάρουν τις τηλεφωνικές γραμμές υποστήριξης.
Ψάχνουν γιατρούς μίας χρήσης
ΥΓΕΙΑ
Οργή νοσηλευτών: Μένουμε στη μάχη αλλά χωρίς όπλα
Υγειονομικοί του Νοσοκομείου Χίου κάνουν πατέντες με μάσκες στο ραφείο, αφού οι περιβόητες δωρεές ακόμα δεν έχουν φτάσει, ενώ στο Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών μιλούν για παντελή έλλειψη ενιαίου σχεδίου...
Οργή νοσηλευτών: Μένουμε στη μάχη αλλά χωρίς όπλα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας