Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Χτυποκάρδια στη Θεσσαλονίκη μετά το δεύτερο κρούσμα

Από την απολύμανση του 105ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χτυποκάρδια στη Θεσσαλονίκη μετά το δεύτερο κρούσμα

  • A-
  • A+

Σε «ασκήσεις ψυχραιμίας» επιδίδεται από χθες η Θεσσαλονίκη, κυρίως στο δημαρχείο της πόλης και στα μέσα μεταφοράς, αν και η «επιδρομή» στα φαρμακεία και εν μέρει στα σουπερμάρκετ δείχνει ότι ευκολότερα δίνει κανείς συμβουλές και δυσκολότερα τις ακολουθεί.

Ωστόσο, το δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα, που είναι το 10χρονο αγοράκι της γυναίκας που νοσηλεύεται ήδη στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, αν και δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία -αφού η ασθένεια στα παιδιά είναι σχεδόν ασυμπτωματική- ήρθε ως επιστέγασμα της παρουσίας του ιού στην πόλη.

Για τη διατήρηση μάλλον της κοινωνικής ηρεμίας έκλεισε χθες και για 14 μέρες το σχολείο όπου φοιτά το παιδί, ενώ οι αρχές συνεχίζουν την «ιχνηλάτηση» όσων ήρθαν σε επαφή κυρίως με τη μητέρα του. Ο μικρός νοσηλεύεται επίσης σε θάλαμο απομόνωσης στο ΑΧΕΠΑ και εμφανίζει ήπια συμπτώματα της ασθένειας. Την ανακοίνωση έκανε ο καθηγητής Παθολογίας - Λοιμώξεων και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΟΔΥ, Σωτήρης Τσιόδρας, προσθέτοντας ότι, αν και θα μπορούσε να κλείσει μόνο η τάξη στην οποία πήγαινε το παιδί, αποφασίστηκε για προληπτικούς λόγους να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα.

Ενημέρωση

«Για τα παιδιά είναι ήπια νόσος, σχεδόν ασυμπτωματική. Καθ’ υπερβολήν κλείνουμε όλο το σχολείο. Ομως θέλουμε να λάβουμε όλα τα μέτρα ασφαλείας», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, τη στιγμή που στο 105ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, στην περιοχή της Μαλακοπής, γινόταν απολύμανση. «Μου τηλεφώνησαν ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και η διευθύντρια πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης και μου είπαν ότι το σχολείο θα παραμείνει κλειστό. Ετσι εξέδωσα ανακοινώσεις στο σχολείο και φρόντισα να ενημερώσω όλους τους γονείς και το προσωπικό να μην έρθουν», ανέφερε ο διευθυντής του σχολείου, Νίκος Μπίντας, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία στους γονείς».

«Δεν θα παραδοθούμε ούτε στον πανικό ούτε στην παραπληροφόρηση. Οι περισσότεροι γονείς είδαμε το θέμα στα ΜΜΕ. Από τα στοιχεία που δόθηκαν και γνωρίζοντας την κοινότητα του σχολείου μας, καταλάβαμε. Ακολούθησε η επίσημη ενημέρωση, το σχολείο είναι κλειστό για προληπτικούς λόγους και θα γίνει απολύμανση. Αν δεν γινόταν, θα το ζητούσαμε και εμείς οι γονείς, κυρίως για λόγους ψυχολογίας», δήλωσε ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, Σπύρος Σαράφης. Χθες το απόγευμα, πάντως, έγινε προληπτική απολύμανση και στο κτίριο της ΧΑΝΘ, καθώς το 105ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, στο οποίο εντοπίστηκε το κρούσμα, είχε πραγματοποιήσει εκπαιδευτική επίσκεψη.

Στο μεταξύ, τρεις ταξιτζήδες που τις προηγούμενες μέρες μετέφεραν την 38χρονη με τον κορονοϊό μετά την άφιξή της στη Θεσσαλονίκη αναζητούν οι αρχές. Ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί Θεσσαλονίκης «ο Ερμής», Κλήμης Λεοντιάδης, εξήγησε ότι πρόκειται για τρεις άνδρες οδηγούς που μετακίνησαν τη γυναίκα σε τρία διαφορετικά δρομολόγια: από το αεροδρόμιο «Μακεδονία», από την Ανω Τούμπα και τρίτο, κέντρο πόλεως.

Στον Δήμο Θεσσαλονίκης και ειδικότερα στο δημαρχείο, το κλίμα δεν ήταν και το καλύτερο δυνατό: αρκετοί υπάλληλοι δεν προσήλθαν στην εργασία τους, ωστόσο για σήμερα αποφασίστηκε να επιτραπεί η χρήση όλων των αιθουσών του κτιρίου για εκδηλώσεις.

Χθες το πρωί, μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης συναντήθηκαν με τον γενικό γραμματέα Ευθύμιο Φωτόπουλο και στη συνέχεια εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία σημειώνουν ότι δεν θέλουν να δημιουργήσουν πανικό, αλλά «προκλήθηκε ιδιαίτερη ανησυχία στους εργαζομένους», καλώντας τη διοίκηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ενημέρωση του προσωπικού από γιατρούς εργασίας και τεχνικούς ασφαλείας, χορήγηση μασκών, απολυμαντικών και ιδιαίτερη προσοχή για εργαζομένους με προβλήματα υγείας.

Μετά τη συνάντηση, μοιράστηκαν όντως κάποια μέσα ατομικής προστασίας, ενώ ο δήμος με ανακοίνωσή του έκανε γνωστό ότι ενημερώθηκε το προσωπικό του, τοποθετούνται ενημερωτικές αφίσες σε στάσεις του ΟΑΣΘ και απολυμαίνονται δημοτικά και σχολικά κτίρια.

Δημοτικό Συμβούλιο

Με κοινή τους ανακοίνωση οι δημοτικές παρατάξεις της Κατερίνας Νοτοπούλου και του Σπύρου Βούγια διαμαρτύρονται, γιατί δεν κλήθηκαν οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο δήμαρχος το απόγευμα της Τετάρτης στο δημαρχείο. Αναφέρουν ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη διαχείριση του θέματος ερήμην του Δημοτικού Συμβουλίου, χωρίς τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων στη βάση των πρωτοκόλλων υγείας, θέτοντας σε κίνδυνο πρόσωπα και ομάδες του πληθυσμού», ζητούν έγγραφη ενημέρωση από τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα και τον πρόεδρο του Συμβουλίου Δρόσο Τσαβλή και κυρίως «άμεση και οργανωμένη προληπτική εξέταση όλων των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, των εργαζομένων του δήμου που συμμετείχαν εκ της θέσεώς τους στη συνεδρίαση, καθώς και των δημοτών που παρευρέθηκαν σε αυτήν».

Οι ρυθμοί της πόλης δεν φαίνεται να έχουν επηρεαστεί άμεσα, η μείωση επιβατών με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ ήταν μικρή –πλην ορατή–, ωστόσο μάσκες και αντισηπτικά εξαφανίστηκαν από τα φαρμακεία και συνεχίστηκε το άδειασμα ραφιών από προϊόντα πρώτης ανάγκης, κυρίως στα καλούμενα «φτηνά» σούπερ μάρκετ γίνεται αναφορά για αύξηση τζίρου μέχρι και 30%.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕΘ, Γιάννης Τόσκας, με επείγον έγγραφό του προς τη διοίκηση του ΟΑΣΘ, τις διοικήσεις των ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Σερρών και Χαλκιδικής και στο Σωματείο Ταξί «Ερμής», ενημέρωσε με οδηγίες και έκτακτες συστάσεις, δηλώνοντας ετοιμότητα για λήψη μέτρων.

Οπως δήλωσε στην «Εφ.Συν.» το μέλος του Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Βολώνης, «μάσκες, αντισηπτικά, ακόμη και το οινόπνευμα έχουν τελειώσει και όπως όλα δείχνουν δύσκολα θα προμηθευτούμε. Μάσκες, αντισηπτικά περιμένουμε από βδομάδα, όλα δείχνουν πάντως ότι θα έχουμε “σκούπα” και στα αντιπυρετικά».

● Υποπτο κρούσμα ανησυχεί από χθες και την πόλη των Σερρών. Οπως έγινε γνωστό, πρόκειται για μια 25χρονη που νοσηλεύεται από το απόγευμα της Τετάρτης στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών, στην Πνευμονολογική Κλινική.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η κοπέλα επέστρεψε την περασμένη Παρασκευή από την Πάντοβα της Ιταλίας μέσω Μπολόνιας και παρουσίασε πυρετό.

ΥΓΕΙΑ
Η «χαλαρότητα» στον ΕΟΔΥ βλάπτει σοβαρά την υγεία
Η αστοχία διάγνωσης του κορονοϊού σε 53χρονο και το «επικίνδυνο» ταξίδι του από νοσοκομείο σε νοσοκομείο ● Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο Μαμάτσειο Κοζάνης ● Πόσοι έχουν εκτεθεί με τη λάθος διαχείριση...
Η «χαλαρότητα» στον ΕΟΔΥ βλάπτει σοβαρά την υγεία
ΥΓΕΙΑ
Το πρώτο κρούσμα στη Θεσσαλονίκη «πέρασε» από το δημαρχείο
Η δημοτική αρχή και όλο το δημοτικό συμβούλιο της Θεσσαλονίκης τέθηκαν σε ιδιότυπη «καραντίνα», με απαγόρευση συναντήσεων αφού το πρώτο κρούσμα του ιού ήταν υποψήφια με τον συνδυασμό Ζέρβα.
Το πρώτο κρούσμα στη Θεσσαλονίκη «πέρασε» από το δημαρχείο
ΥΓΕΙΑ
«Το σύστημα δουλεύει γιατί υπάρχει το φιλότιμο»
Ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής του ΑΠΘ, Σίμος Μεταλλίδης, μιλά με περηφάνια για την ομάδα του στην κλινική του ΑΧΕΠΑ που συνεχίζει παρά τις αντιξοότητες να μετράει «νίκες»
«Το σύστημα δουλεύει γιατί υπάρχει το φιλότιμο»
ΥΓΕΙΑ
«Θυσιάζουν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας»
Οργή της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης ● Αντί για προσλήψεις μετακινούν γιατρούς της ΠΦΥ στα Επείγοντα των νοσοκομείων ● Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα προαύλια των νοσοκομείων στις 7 Απριλίου
«Θυσιάζουν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας»
ΥΓΕΙΑ
Αοπλοι στο πεδίο της μάχης
«Μάσκες ασφαλείας». Οι δύο αυτές λέξεις ακούγονται πια σαν διαρκής, επαναλαμβανόμενη ηχώ μιας αγωνιώδους έκκλησης από τα στόματα γιατρών και νοσηλευτών των δύο νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης (ΑΧΕΠΑ και...
Αοπλοι στο πεδίο της μάχης
ΥΓΕΙΑ
Χωρίς όπλα στην πρώτη γραμμή
Aντέχουν τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, αλλά ακροβατούν καθημερινά επί ξυρού ακμής οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και οι κλινικές ασθενών προσβεβλημένων από τον Covid-19.
Χωρίς όπλα στην πρώτη γραμμή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας