Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Θα ξαναγίνουν όλα δημόσια όταν επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ...»

Παύλος Πολάκης, βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην αν. υπουργός Υγείας

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Θα ξαναγίνουν όλα δημόσια όταν επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ...»

  • A-
  • A+

«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έρχεται σήμερα, χωρίς ίχνος ντροπής γι’ αυτό που κάνει, να “πριονίσει” τη δωρεά και να την κάνει όχημα εισαγωγής ιδιωτικών συμφερόντων στο δημόσιο σύστημα Υγείας», επισημαίνει ο τέως αναπληρωτής υπουργός Υγείας. «Πρόκειται για τη συνολικότερη απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να τα παραχωρήσει όλα στους ιδιώτες και στο πεδίο της Υγείας!», υπογραμμίζει ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Παύλος Πολάκης μιλά στην «Εφ.Συν.» και ξεκαθαρίζει πως «όταν ο λαός επιβάλει την επιστροφή μας στην κυβέρνηση, τα νοσοκομεία θα επανέλθουν στον πλήρη δημόσιο έλεγχο και θα δημιουργηθούν μονάδες παραγωγής ραδιοφαρμάκου».

● Ξεκινάει το ξήλωμα της δημόσιας Υγείας;

Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, αποφασίζεται η απόδοση σε νοσοκομείο που προβλέπει η δωρεά (Κομοτηνής) καθεστώτος Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), αντί για ΝΠΔΔ που προβλεπόταν. Θα ακολουθήσει και το δεύτερο νέο νοσοκομείο της δωρεάς του ΙΣΝ, το Παιδιατρικό Θεσσαλονίκης. Με τον τρόπο αυτό: δεν υποχρεώνει τις μονάδες να λειτουργούνται από εργαζομένους και επιστήμονες δημοσίους υπαλλήλους, αλλά συμβασιούχους. Μπορεί κατά το δοκούν να κάνει διορισμούς ή να ανανεώνει συμβάσεις προσωπικού.

Οι μονάδες δεν είναι υπόχρεες σε δημόσιο λογιστικό σύστημα και σύστημα προμηθειών, ενώ την ίδια ώρα τούς δίνει το δικαίωμα να συναλλάσσονται με εργολάβους (σίτισης, φύλαξης, καθαριότητας) και μεγάλα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για εξετάσεις. Με σαφήνεια ξεκαθαρίζω ότι, όταν ο λαός επιβάλει την επιστροφή μας στην κυβέρνηση, θα καταργήσουμε το καθεστώς αυτό και θα επαναφέρουμε τα νοσοκομεία σε πλήρη δημόσιο έλεγχο.

Για πρώτη φορά, επίσης, στην ιστορία του δημόσιου συστήματος Υγείας, η νέα Σύμβαση προβλέπει ιδιωτική ασφάλιση των υποδομών των νέων νοσοκομείων (διαρκής και όχι μόνο κατά τη φάση των κατασκευών, κάτι που θα το καταλαβαίναμε), γεγονός που το μόνο που δεν μας λέει είναι το πότε αυτό θα επεκταθεί και στα υπόλοιπα δημόσια νοσοκομεία της χώρας και βέβαια το ποιος θα φάει την “μπουκιά” από αυτή την “καινοτομία”».

● Για τα PET/CT και τη δημιουργία μονάδων παραγωγής ραδιοφαρμάκου εργαστήκατε προσωπικά. Τι βλέπετε στο νομοσχέδιο της Ν.Δ.;

Για τα υπερσύγχρονα απεικονιστικά μηχανήματα PET/CT, με μια «περίεργη» και ανεξήγητη διατύπωση, αφήνει ο νόμος ανοιχτή τη δυνατότητα να μην μπουν στα καθορισμένα νοσοκομεία για τα οποία θα αγοραστούν, αλλά σε «άλλους δημόσιους χώρους». Παρά τη δέσμευση του υφυπουργού στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, προχωράνε στη νομοθέτηση με τη διατύπωση αυτή.

Για τα μηχανήματα παραγωγής ραδιοφαρμάκων (συμπεριλαμβανομένου και αυτού που χρησιμοποιούν τα νέα PET/CT), για τα οποία η δωρεά προέβλεπε την αγορά τεσσάρων -εκτός των δύο που είχαμε εξασφαλίσει εμείς με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής-, ακυρώνουν τώρα το κομμάτι αυτό της δωρεάς προς το προφανές όφελος του ιδιώτη μονοπωλιακού προμηθευτή που εκβιάζει επί χρόνια το Δημόσιο και κερδοσκοπεί με ζεστό κρατικό χρήμα.

Η αγωνία των κυβερνητικών βουλευτών στην Επιτροπή της Βουλής, όπως του Θ. Πλεύρη, που φωνασκούσαν ως δικηγόροι του ιδιώτη, λέγοντας ότι εμείς δεν είχαμε πετύχει σύμβαση με το μονοπώλιο, μόνο να διαστρεβλώσουν και να συγκαλύψουν την αλήθεια επιχειρούν, αφού είναι γνωστό ότι ο επιχειρηματίας δεν ερχόταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, λειτουργώντας εκβιαστικά και μονοπωλιακά, παρά μόνο όταν εμείς βάλαμε τα δύο μηχανήματα με λεφτά της Περιφέρειας, ενώ έτρεξε να μειώσει τις τιμές, όταν μας είδε να βάζουμε και αυτό το θέμα στη δωρεά του Ιδρύματος.

Τώρα, με την ακύρωση, σε πολύ σύντομο χρόνο από σήμερα, εκτιμώ ότι θα επιβάλει πάλι μονοπωλιακές αυξήσεις στο Δημόσιο… και αυτό είναι σκάνδαλο!

Από την πλευρά μας θέλω να κάνω σαφές ότι, όταν αναλάβουμε ξανά τη διακυβέρνηση της χώρας, θα επαναφέρουμε το θέμα στο Ιδρυμα «Στ. Νιάρχος» για νέα δωρεά μονάδων παραγωγής ραδιοφαρμάκου (όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί) και, αν αυτό δεν τελεσφορήσει θετικά, θα τα εγκαταστήσουμε και λειτουργήσουμε εμείς με δημόσιους πόρους.

ΥΓΕΙΑ
Ροκανίζουν τις δωρεές για τα νοσοκομεία
Ξεκινάει η επιχείρηση άλωσης του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας της Ν.Δ. Από το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, η κυβέρνηση προχωράει στη δημιουργία νοσοκομείων - επιχειρήσεων, που θα έχουν στόχο την πώληση...
Ροκανίζουν τις δωρεές για τα νοσοκομεία
ΥΓΕΙΑ
Οι ιδιώτες... κατέφτασαν οι ασθενείς πού θα πάνε;
Παίζοντας τον ρόλο κυβερνητικού λαγού, η ηγετική ομάδα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου παρουσίασε τις δήθεν ρηξικέλευθες προτάσεις της, ανοίγοντας διάπλατα τον δρόμο άλωσης του δημόσιου χαρακτήρα της Υγεία.
Οι ιδιώτες... κατέφτασαν οι ασθενείς πού θα πάνε;
ΥΓΕΙΑ
Ερμαια των ιδιωτικών συμφερόντων οι ασθενείς
Βορά της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον χώρο της Υγείας γίνονται οι ασθενείς, καθώς από σήμερα δεν θα μπορούν να κάνουν τις προγραμματισμένες εξετάσεις τους στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια.
Ερμαια των ιδιωτικών συμφερόντων οι ασθενείς
ΥΓΕΙΑ
Δεκαεννέα αξονικοί τομογράφοι στο ΕΣΥ
Δεκαεννέα υπερσύγχρονοι αξονικοί τομογράφοι θα εγκατασταθούν τους επόμενους μήνες σε αντίστοιχο αριθμό νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Δεκαεννέα αξονικοί τομογράφοι στο ΕΣΥ
Ο Παύλος Πολάκης στο Ντινάν
ΥΓΕΙΑ
Πολάκης: Να επιστρέψει το Ντυνάν στο ΕΣΥ
Τον στόχο της κυβέρνησης να επιστρέψει το νοσοκομείο διαμάντι» - όπως χαρακτήρισε το «Ερρίκος Ντυνάν» - στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που παράνομα και αντισυνταγματικά ονομάστηκε ιδιωτική κλινική και εκχωρήθηκε...
Πολάκης: Να επιστρέψει το Ντυνάν στο ΕΣΥ
ΥΓΕΙΑ
Π. Πολάκης: Σε τροχιά εκσυγχρονισμού το ΕΣΥ
Παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη εγκαινιάστηκαν η Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας του Νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός», δυναμικότητας 11 κλινών, το νέο σύγχρονο φαρμακείο 157 τ.μ. και το τελευταίας...
Π. Πολάκης: Σε τροχιά εκσυγχρονισμού το ΕΣΥ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας