Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ροκανίζουν τις δωρεές για τα νοσοκομεία
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ροκανίζουν τις δωρεές για τα νοσοκομεία

  • A-
  • A+
Η κυβέρνηση ξεκινάει το ξήλωμα της δημόσιας Υγείας, μετατρέποντας σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής που θα γίνει με χρήματα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ● Με το ίδιο νομοσχέδιο ακυρώνει τη δημιουργία μονάδων παραγωγής ραδιοφαρμάκου σε 4 νοσοκομεία, καθιστώντας το Δημόσιο και τους ασθενείς ομήρους του μονοπωλιακού ιδιώτη προμηθευτή!

Ξεκινάει η επιχείρηση άλωσης του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας της Ν.Δ. Από το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προχωράει στη δημιουργία νοσοκομείων - επιχειρήσεων, που θα λειτουργούν κάτω από τη σκέπη του Δημοσίου και θα έχουν στόχο την πώληση υπηρεσιών στον άρρωστο, την ώρα της ανάγκης.

Η αρχή γίνεται με τη μετατροπή του νομικού καθεστώτος του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής -που αποτελεί μέρος της δωρεάς “Πρωτοβουλία για την Υγεία” του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος- από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Θυμίζουμε ότι η δωρεά του Ιδρύματος, με συνολικό προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 400 εκατομμύρια ευρώ, συμφωνήθηκε, υπογράφηκε και κυρώθηκε με νόμο από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά, ως γνωστόν, η Ν.Δ. έχει άλλα σχέδια. Τι κι αν η δωρεά που εξασφάλισε η προηγούμενη κυβέρνηση αφορά τον δημόσιο τομέα Υγείας; Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έρχεται να ανατρέψει τον σχεδιασμό για ενίσχυση του ΕΣΥ με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «Κύρωση της από 3.2.2020 Επιμέρους Σύμβασης Δωρεάς - Εργο Ι και της από 3.2.2020 Τροποποιητικής Σύμβασης της από 3.6.2019 επιμέρους σύμβασης Δωρεάς - Εργο VI Μεταξύ του ιδρύματος “Κοινωφελές Ιδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος”», που ψηφίστηκε χθες.

«Εχετε υπερβεί τα εσκαμμένα», είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές της Ν.Δ. ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας προχθές στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων. «Εδώ έχουμε μια εργαλειοποίηση της δωρεάς για να προωθήσετε ένα ιδεοληπτικό σχέδιο αγοραίας μετάλλαξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας με προπομπό το νέο νοσοκομείο Κομοτηνής», επισήμανε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακύρωση της δωρεάς

Στην ίδια κατεύθυνση, με το ίδιο νομοσχέδιο η Ν.Δ. αποφασίζει να ακυρώσει τη δωρεά του ΙΣΝ που αφορά τη δημιουργία μονάδων παραγωγής ραδιοφαρμάκων στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Ηρακλείου, Ιωαννίνων και Λάρισας, καθώς και στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου». Οι μονάδες αυτές θα παρήγαν τα απαραίτητα ραδιοφάρμακα για την ποζιτρονική τομογραφία (PET/CT), μια σύγχρονη μέθοδο μοριακής απεικόνισης που βρίσκει πολλές εφαρμογές στην Καρδιολογία, τη Νευρολογία και, κυρίως, την Ογκολογία.

Για την Ογκολογία, η PET/CT θεωρείται κορυφαία μέθοδος και χρησιμοποιείται στην αρχική διάγνωση, στη σταδιοποίηση του καρκίνου, στην παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας, στον σχεδιασμό της ακτινοθεραπείας -πρακτικά σε όλους τους τομείς διαχείρισης του καρκίνου.

Ειδικότερα, η δωρεά του ΙΣΝ προέβλεπε την εγκατάσταση εξοπλισμού PET/CT στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Λάρισας και Αλεξανδρούπολης και τη δημιουργία μονάδων παραγωγής ραδιοφαρμάκων σε αυτά και επιπλέον στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Παπαγεωργίου. Η Ν.Δ., λοιπόν, αφαίρεσε το δεύτερο κομμάτι της δωρεάς, αφήνοντάς τη μισή.

«Παιχνίδια με τις τιμές»

Η απόφαση αυτή της Ν.Δ. είναι κακή για δύο λόγους: α) επιτρέπει να ζει και να βασιλεύει το μονοπώλιο παραγωγής και προμήθειας ραδιοφαρμάκου στη χώρα μας από ιδιώτη που κερδοσκοπεί διαχρονικά σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, β) αφαιρεί τη δυνατότητα από τους αρρώστους όλης της χώρας να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε δωρεάν PET/CT στα δημόσια νοσοκομεία.

Για το πρώτο: Ο ιδιώτης επιχειρηματίας, με έδρα το Λαύριο, που έχει το μονοπώλιο παραγωγής ραδιοφαρμάκου στη χώρα, μέχρι τον Ιανουάριο του 2015 πληρωνόταν από τον ΕΟΠΥΥ 800 ευρώ για κάθε απαραίτητη για την εξέταση PET/CT δόση του ραδιοφαρμάκου! Μετά τη διαπραγμάτευση του πρώην υπουργού Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, η τιμή κατέβηκε στα 700. Μόλις υπογράφηκε δε η δωρεά για τις μονάδες παραγωγής ραδιοφαρμάκου με το ΙΣΝ και ανακοινώθηκε η δωρεά της Περιφέρειας Αττικής για δύο ακόμα μονάδες στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «Οι Αγιοι Ανάργυροι» και στο Ειδικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιά «Μεταξά», στις αρχές του 2019, ο ΕΟΠΥΥ ξεκίνησε νέο κύκλο διαπραγμάτευσης με τον επιχειρηματία για την τιμή του ραδιοφαρμάκου. Διαπραγμάτευση που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες και έκλεισε στα 470 ευρώ, αφήνοντας όλο το πεδίο ελεύθερο στον ιδιώτη, αφού η κυβέρνηση ακύρωσε τη δημιουργία μονάδων παραγωγής ραδιοφαρμάκου σε πέντε νοσοκομεία της χώρας -ικανά να καλύψουν όλον τον πληθυσμό!

Για το δεύτερο: Η παραγωγή ραδιοφαρμάκου από τα ίδια τα νοσοκομεία κυρίως της περιφέρειας είναι σημαντική, γιατί ο χρόνος ζωής του είναι 4,5 ώρες. Επομένως, τα δρομολόγια Αθήνα - Θεσσαλονίκη ή Αθήνα - Χανιά ή Αθήνα Αλεξανδρούπολη, πέραν του ότι κοστίζουν επιπλέον, βάζουν εμπόδια στην πρόσβαση των ογκολογικών ασθενών στην απαραίτητη εξέταση, όταν τη χρειάζονται.

ΥΓΕΙΑ
«Θα ξαναγίνουν όλα δημόσια όταν επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ...»
Ο Παύλος Πολάκης μιλά στην «Εφ.Συν.» και ξεκαθαρίζει πως «όταν ο λαός επιβάλει την επιστροφή μας στην κυβέρνηση, τα νοσοκομεία θα επανέλθουν στον πλήρη δημόσιο έλεγχο και θα δημιουργηθούν μονάδες παραγωγής...
«Θα ξαναγίνουν όλα δημόσια όταν επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ...»
ΥΓΕΙΑ
Υγειονομική βόμβα τα ράντζα στο «Αττικόν»
Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο κατηγορούν την κυβέρνηση για την κοροϊδία με τις ανεκπλήρωτες εξαγγελίες ενίσχυσης του ΕΣΥ ● Βολές και προς τα ΜΜΕ που αποσιωπούν τις κινητοποιήσεις «με κυβερνητική εντολή».
Υγειονομική βόμβα τα ράντζα στο «Αττικόν»
ΥΓΕΙΑ
Το Δημόσιο νίπτει τας χείρας του για την Υγεία
Το ν/σ στοχεύει στην απαλλαγή του κράτους από το κόστος των υγειονομικών μονάδων και τη μετάθεση του οικονομικού βάρους στα ταμεία, τους ΟΤΑ και τους ασθενείς, που θα ψάχνουν και δεν θα βρίσκουν γιατρό.
Το Δημόσιο νίπτει τας χείρας του για την Υγεία
ΥΓΕΙΑ
Δραματική η αναμονή στο Νοσοκομείο Χανίων
Αν ζεις στον Νομό Χανίων και χρειαστείς να κάνεις κάποια εξέταση στο Δημόσιο, το ξεχνάς. Μπορεί να πάρει μέχρι και δύο χρόνια. Αλλά και τα ραντεβού καθυστερούν ή δεν υπάρχουν.
Δραματική η αναμονή στο Νοσοκομείο Χανίων
ΥΓΕΙΑ
Ερμαια των ιδιωτικών συμφερόντων οι ασθενείς
Βορά της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον χώρο της Υγείας γίνονται οι ασθενείς, καθώς από σήμερα δεν θα μπορούν να κάνουν τις προγραμματισμένες εξετάσεις τους στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια.
Ερμαια των ιδιωτικών συμφερόντων οι ασθενείς
ΥΓΕΙΑ
Βαριά ασθενής η παροχή Ανακουφιστικής Φροντίδας
Μόνο 600 από τους 120.000 έως 135.000 ασθενείς που χρειάζονται ανακουφιστική αγωγή στη χώρα μας εξυπηρετούνται ετησίως. Περισσότεροι από 95% από τους ασθενείς αυτούς θα μπορούσαν να στο λαμβάνουν στο σπίτι τους
Βαριά ασθενής η παροχή Ανακουφιστικής Φροντίδας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας