Ελλείψεις φαρμάκων, τελικά, υπάρχουν. Με μια λακωνική ανακοίνωση, εμμέσως πλην σαφώς, το υπουργείο Υγείας παραδέχτηκε τελικά χθες ότι εδώ και μια εβδομάδα αρνείται επίμονα κόντρα στις φωνές των ανά τη χώρα φαρμακοποιών και των θεσμικών τους εκπροσώπων, με κορυφαίο τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ), των Συλλόγων Ασθενών όπως η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), αλλά κυρίως των ασθενών που τρέχουν από φαρμακείο σε φαρμακείο, αλλάζοντας γειτονιές και ολόκληρες περιοχές για να βρουν το φάρμακό τους.
Μια σειρά από μέτρα ανακοίνωσε χθες η Αριστοτέλους, που δείχνουν ξεκάθαρα προς την κατεύθυνση των τεράστιων, άνευ προηγουμένου για τα ελληνικά χρονικά, ελλείψεων - 400 στον αριθμό κωδικών, σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο της Αθήνας, που αφορούν όλες τις κατηγορίες ασθενειών.
Τα μέτρα αποφασίστηκαν έπειτα από συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, χθες το πρωί, κατόπιν αιτήματος του τελευταίου. Ο πρόεδρός του, Απόστολος Βαλτάς, έφτασε στο υπουργείο με στοιχεία για τις εκτεταμένες ελλείψεις σε φάρμακα που συνέλεξε από όλους τους φαρμακευτικούς συλλόγους της χώρας.
Κατόπιν αυτών, αποφασίστηκε η -για όσο χρειαστεί- απαγόρευση εξαγωγών των φαρμάκων που είναι σε έλλειψη. Ακόμα, εντατικοποίηση ελέγχων σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τη διασφάλιση της επάρκειας των αποθεμάτων, όπως ορίζει ο νόμος, λήψη συγκεκριμένων μέτρων, μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που θα διασφαλίσουν την πρόσβαση του ασθενούς στο φάρμακο που έχει ανάγκη, χωρίς όμως να διευκρινίζεται ποια θα είναι αυτά, και δυνατότητα παράτασης χρονικής ισχύος των συνταγών σε φάρμακα που αποδεδειγμένα είναι σε έλλειψη.
«Ο αριθμός των φαρμάκων που είναι σε έλλειψη οπωσδήποτε δεν είναι 27. Τόσες περίπου είναι οι δραστικές ουσίες που βρίσκονται σε έλλειψη, δηλαδή οι κατηγορίες φαρμάκων. Υπήρχε μια παραπληροφόρηση του υπουργού Υγείας», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Απόστολος Βαλτάς.
Τα στοιχεία του ΠΦΣ δείχνουν δύο κατηγορίες ελλειπτικών φαρμάκων. Η πρώτη αφορά φάρμακα που δεν υπάρχουν στη συντριπτική πλειονότητα των νομών ή καθόλου σε όλη τη χώρα, περίπου 200, αλλά και άλλες κλιμακούμενες ελλείψεις σε περιοχές της χώρας, και η δεύτερη φάρμακα που είναι σε μεγάλη έλλειψη τα οποία οι φαρμακευτικές εταιρίες συνειδητά προμηθεύουν την αγορά περιορισμένα. «Ζητάω, ως φαρμακείο, 20 τεμάχια και μου δίνουν 5 και ξαναζητάω 20 και μου δίνουν 5. Αρα δεν μπορώ να καλύψω τις ανάγκες των ασθενών μου», εξηγεί.
Ο ΠΦΣ έφτασε στην Αριστοτέλους και με συγκεκριμένες προτάσεις. Η απαγόρευση εξαγωγών των φαρμάκων που είναι σε έλλειψη ήταν η πρώτη και προφανής. Επιπλέον, ακόμα και αν ο ΕΟΦ έχει την πληροφορία, ο ΠΦΣ πρότεινε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας τη θέση σε λειτουργία εφαρμογής που θα τον ενημερώνει ανά δεκαήμερο για τις ελλείψεις φαρμάκων με στοιχεία που θα συλλέγουν οι τοπικοί φαρμακευτικοί σύλλογοι από τα μέλη τους.
Στη συνέχεια, τα στοιχεία θα διαβιβάζονται στον ΕΟΦ, ώστε με αυτόν τον τρόπο να βγαίνουν οι απαγορεύσεις των προϊόντων εγκαίρως. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι εξαγωγές. Νόμιμες; Οι φαρμακαποθήκες δεν έγιναν για να εξάγουν αλλά για να καλύπτουν τις ανάγκες του Ελληνα πολίτη», ξεκαθαρίζει.
Οσον αφορά τα μέτρα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ο Απ. Βαλτάς τονίζει με νόημα ότι «ένα φάρμακο δεν μπορεί να είναι κλειδωμένο από τον γιατρό, δηλαδή να επιλέγει την εμπορική ονομασία ενός φαρμάκου, ενώ υπάρχουν δεκάδες με την ίδια δραστική ουσία, και να λέει “θέλω αυτό”. Αν το συγκεκριμένο είναι ελλειπτικό, τότε υπάρχει πρόβλημα για τον ασθενή, εκτός από μεγάλη ταλαιπωρία». Η λύση είναι η αναγραφή της δραστικής ουσίας που, όπως λέει, εφαρμόζουν οι περισσότεροι γιατροί.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας