Αθήνα, 17°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
17°C
19.0° 16.2°
1 BF
76%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
11.7° 8.6°
1 BF
82%
Πάτρα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 15.0°
3 BF
77%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
9°C
9.4° 8.9°
1 BF
94%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
14.9° 12.4°
2 BF
77%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
11.0° 7.1°
1 BF
86%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
7°C
7.4° 6.8°
1 BF
81%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.6° 14.6°
0 BF
90%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
18.8° 16.6°
3 BF
69%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
5 BF
72%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
19.4° 18.4°
5 BF
82%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.1° 15.1°
4 BF
69%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
57%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
6°C
11.2° 5.9°
0 BF
100%
Λαμία
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.5° 14.5°
2 BF
80%
Ρόδος
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
18.8° 17.7°
2 BF
77%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.8° 15.0°
2 BF
62%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
11.6° 11.3°
2 BF
83%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
10°C
11.1° 8.7°
1 BF
88%
Καστοριά
Σποραδικές νεφώσεις
4°C
3.9° 3.9°
1 BF
96%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
EUROKINISSI / ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

«Φάρμακα υπάρχουν»... απλώς δεν τα βλέπουμε

Tο μαύρο άσπρο επιχειρεί να κάνει ο υπουργός Υγείας με τις πρωτοφανείς ελλείψεις φαρμάκων. Δεν μπορεί να έχει καταρριφθεί το πανελλήνιο ρεκόρ στις ελλείψεις, να λείπουν 400 κωδικοί από τα ράφια των φαρμακείων της χώρας, που αφορούν όλες τις κατηγορίες ασθενειών, να διαμαρτύρονται ασθενείς, σύλλογοι ασθενών, όπως η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), φαρμακοποιοί και οι θεσμικοί τους εκπρόσωποι (Φαρμακευτικός Σύλλογος Αθήνας και Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος), και ο Βασίλης Κικίλιας από τηλεοράσεως να δηλώνει «φάρμακα υπάρχουν».

Και από την πλευρά του ο αρμόδιος εθνικός φορέας για την εξασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος στον τομέα του φαρμάκου -ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ)- να εκδίδει επίσημη ανακοίνωση, υποτιμώντας τη νοημοσύνη όλων, κυρίως όμως των αρρώστων.

Ο ΕΟΦ μιλάει για 27 επίσημα δηλωμένες ελλείψεις -σαν να μη διαθέτει online πλατφόρμα με αναλυτικά όλα τα στοιχεία των εξαγωγών και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο!- και για παγκόσμιο πρόβλημα, ως εάν οι ελλείψεις 400 κωδικών είναι μία διεθνής πραγματικότητα που έχει αναδείξει η χώρα μας αλλά ο υπόλοιπος πλανήτης κρατάει επτασφράγιστο μυστικό! Περνάει δε στην αντεπίθεση, κουνώντας το δάχτυλο στους φαρμακοποιούς, ότι «οφείλουν να αντιμετωπίζουν με υπευθυνότητα ζητήματα που αφορούν την προστασία της υγείας των πολιτών».

Στην ίδια κατεύθυνση ο υπουργός Υγείας όπου σταθεί και όπου βρεθεί επιμένει ότι «φάρμακα υπάρχουν». «Μιλάμε για 27 σκευάσματα!» δήλωνε με πάθος στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 το πρωί της Κυριακής στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει».

«Κάποιοι μίλησαν για 400 φάρμακα που λείπουν από την αγορά. Ο ΕΟΦ έχει 27 φάρμακα. Σας παρακαλώ πολύ εν μέσω του χειμώνα και της γρίπης. Είναι ένα παιχνίδι το οποίο κάποιοι θέλουν να παίξουν», είπε ο υπουργός με παιδαγωγικό ύφος, αφήνοντας άφωνο το πανελλήνιο.

Μας είπε ακόμα πως «αν κάποιος τεχνητά θέλει να κάνει εξαγωγές παράλληλες νόμιμες ή παράνομες ή να κερδοσκοπήσει σε βάρος των πολιτών και των ασθενών στην Ελλάδα, να είναι σίγουρος ότι ο ΕΟΦ θα το ελέγξει και θα το πατάξει με την επίβλεψη του υπουργείου Υγείας».

Οι εξαγωγές, ενημερώνουμε τον υπουργό, είναι νόμιμες - ούτε παράνομες ούτε τεχνητές. Τεχνητές είναι οι ελλείψεις, λόγω των εξαγωγών, τις οποίες μπορεί και οφείλει να παρακολουθεί ο αρμόδιος ΕΟΦ και να επιβλέπει το υπουργείο Υγείας. Οταν δε παρατηρούνται και οπωσδήποτε πολύ πριν φτάσουμε στο ρεκόρ των 400 κωδικών σε έλλειψη, τότε η πολιτεία (υπουργείο Υγείας και ΕΟΦ) μπορεί να προβεί στη λήψη των απαραίτητων μέτρων, όπως απαγόρευση εξαγωγών στους κρίσιμους κωδικούς για τους οποίους οι Ελληνες ασθενείς δεν βρίσκουν φάρμακα.

Οι απαγορεύσεις αυτές, τις οποίες έχει τη δυνατότητα να επαναλαμβάνει κατά διαστήματα, διαρκούν 3-6 μήνες και είναι ένας τρόπος να λειτουργεί πυροσβεστικά ο ΕΟΦ προκειμένου να ομαλοποιηθεί η εγχώρια αγορά.

Επικίνδυνη άγνοια

Η επικίνδυνη άγνοια που επιδεικνύει η πολιτεία αλλά και η αδράνειά της στην επίλυση του τεράστιου προβλήματος για τη δημόσια υγεία που έχει προκύψει ήταν η αφορμή να επανέλθουν στο θέμα οι φαρμακοποιοί.

«Πολύ μεγάλες οι ελλείψεις φαρμάκων», ήταν ο τίτλος της χθεσινής ανακοίνωσης του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ). «Είναι προφανές ότι ο υπουργός Υγείας δεν είναι σωστά πληροφορημένος για τον αριθμό των φαρμάκων που λείπουν από την ελληνική αγορά», αναφέρουν οι φαρμακοποιοί και προσθέτουν: «Ασφαλώς και δεν είναι μόνο 27 που αναφέρει ο ΕΟΦ, λαμβάνοντας υπόψη μόνο τα στοιχεία των φαρμακευτικών εταιρειών. Είναι πάρα πολύ περισσότερα τα φάρμακα που λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων και ταλαιπωρούνται ασθενείς και φαρμακοποιοί».

Ο Ελληνας ασθενής αδυνατεί να βρει το φάρμακό του, συνοψίζουν οι φαρμακοποιοί, που ζητούν άμεση σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας και να αναλάβει η πολιτεία την ευθύνη της.

Είναι φάρμακα όλων των παθήσεων, επανέρχεται και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Κιλκίς (ΦΣΚ), αντιβιώσεις, παιδικά εμβόλια, ινσουλίνες, φάρμακα για το αναπνευστικό, για τον διαβήτη, την υπέρταση, για καρδιοπάθειες και ουρολογικά, την οστεοπόρωση, το γλαύκωμα, ηρεμιστικά, πνευμονολογικά, καθώς και φάρμακα για την ελκώδη κολίτιδα, τον θυρεοειδή και αντιπηκτικές ενέσεις...

Οι ελλείψεις «έχουν ενταθεί στον μέγιστο βαθμό. Κατάσταση η οποία συνεχώς χειροτερεύει αντί να βελτιώνεται», ενώ «οι φαρμακοποιοί δίνουν καθημερινά μεγάλο αγώνα για να βρουν έστω και ένα κουτί ώστε να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς, αλλά στο τέλος αυτό δεν είναι πάντα εφικτό διότι στα περισσότερα φάρμακα δεν υπάρχουν αποθέματα», καταδεικνύουν οι φαρμακοποιοί του Κιλκίς.

«Τραγικούς» χαρακτηρίζει υπουργό Υγείας και ΕΟΦ ο Κωνσταντίνος Λουράντος, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών (ΦΣΑ). «Υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων που ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε... Αρκεί μια βόλτα στα φαρμακεία γύρω από τα γραφεία σας για να διαπιστώσετε του λόγου το αληθές», «σταματήστε να παίζετε με τη νοημοσύνη μας και την ταλαιπωρία του ελληνικού λαού...».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Φάρμακα υπάρχουν»... απλώς δεν τα βλέπουμε

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας