• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.1°C / 27.4°C
  3 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.0°C / 26.9°C
  4 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 27.0°C
  3 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 23.9°C / 25.0°C
  2 BF
  21%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  38%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 21.2°C / 26.0°C
  3 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.6°C / 22.4°C
  2 BF
  27%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  2 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.2°C / 24.1°C
  2 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 24.9°C
  2 BF
  38%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.2°C / 25.8°C
  2 BF
  43%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 19.6°C / 23.7°C
  2 BF
  46%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  49%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.1°C / 26.9°C
  2 BF
  34%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 24.0°C / 28.3°C
  2 BF
  38%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  3 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.4°C / 28.2°C
  3 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.3°C
  3 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 25.0°C
  4 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  36%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στα κάγκελα οι γιατροί για επείγοντα και εφημερίες

 • A-
 • A+
Νοσοκομεία: η αυτονόμηση των ΤΕΠ και η αλλαγή εφημέρευσης που σχεδιάζει η Αριστοτέλους φέρνουν υπερεργασία και υπερεφημέρευση ● «Μα θέλετε να μας εξοντώσετε;», ρωτάει η ΕΙΝΑΠ. ● «Χαμός θα γίνει», δηλώνει η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ. ● Οι προσλήψεις προχωρούν, απαντά το υπουργείο Υγείας με 2.900 μόνιμους, 900 επικουρικούς και άλλους αν χρειαστούν.

Ογδόντα με εκατό άνθρωποι στέκονταν όρθιοι υπομονετικά, υποφέροντας άλλος περισσότερο άλλος λιγότερο, για να ανοίξει η πόρτα του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), κηρύσσοντας την έναρξη της εφημερίας του «Ευαγγελισμού». Παρασκευή 10 Ιανουαρίου, λίγο πριν από τις δυόμισι το μεσημέρι. Οι χρόνοι αναμονής από εκεί και πέρα, μέχρι να διεκπεραιωθεί κάθε περιστατικό, ανάλογα με τη βαρύτητά του, κυμάνθηκαν από τις 2 έως τις 17 ώρες!

Μόνο δέκα από τους αρρώστους την ημέρα εκείνη είχαν πραγματικά ανάγκη επείγουσα δευτεροβάθμια περίθαλψη. Οι υπόλοιποι -η συντριπτική πλειονότητα- χρειάζονταν πρωτοβάθμια φροντίδα.

Εναν μήνα νωρίτερα, o υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είχε εξαγγείλει την αλλαγή του τρόπου εφημέρευσης των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου και την αυτονόμηση των ΤΕΠ τους, συστήνοντας λίγες μέρες μετά (18/12) ομάδα εργασίας για την οργάνωση των εφημεριών στα νοσοκομεία της Αττικής.

Η ομάδα εργασίας μέχρι στιγμής, σύμφωνα με συνεργάτες του υπουργού Υγείας, δεν έχει ολοκληρώσει το έργο της, ωστόσο οι διαρροές δίνουν και παίρνουν. Το πρώτο σενάριο, που είναι και το επικρατέστερο, θέλει να έχουν γενική εφημερία τα νοσοκομεία κάθε 3 μέρες αντί για 4 που εφημερεύουν σήμερα! «Μα θέλετε να μας εξοντώσετε;», ρωτάει η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Η προσέλευση στα ΤΕΠ τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί κατά 25%, θυμίζουν οι γιατροί. «Τώρα θα προστεθεί επιπλέον 25% λόγω πιο συχνής εφημερίας και φυσικά τα ράντσα, ειδικά στα μεγάλα νοσοκομεία, θα πολλαπλασιαστούν», επισημαίνουν και κάνουν λόγο για επικείμενη υπερεντατικοποίηση της εργασίας τους.

Σημειώνεται πως οι γιατροί αναφέρονται στα ράντσα γιατί η εξάλειψή τους μαζί με την παροχή αποτελεσματικότερων υπηρεσιών, χωρίς μάλιστα ώρες αναμονής και ταλαιπωρία για τον πολίτη, είναι οι στόχοι που έχει θέσει το υπουργείο Υγείας και ο λόγος του νέου σχεδιασμού.

Το δεύτερο σενάριο, «ακραίου και εξαιρετικά επικίνδυνου πειραματισμού» κατά τους γιατρούς, θέλει εφημερία των ΤΕΠ ανεξάρτητη από την εφημερία του υπόλοιπου νοσοκομείου. Δηλαδή να αντιμετωπίζονται στα επείγοντα ενός νοσοκομείου ασθενείς και στη συνέχεια όταν χρειάζεται εισαγωγή να διακομίζονται αλλού.

«Χαμός θα γίνει», λέει στην «Εφ.Συν.» η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Ασθενείς θα μεταφέρονται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο με σοβαρά ή πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας κι όλο αυτό θα συντονίζει και θα εκτελεί το επίσης υποβαθμισμένο από άποψη μέσων, διασωστών και γιατρών ΕΚΑΒ!

Στην ομάδα εργασίας η Αριστοτέλους δεν έχει συμπεριλάβει τους πλέον αρμόδιους ΟΕΝΓΕ και ΕΙΝΑΠ. «Η σημερινή πολιτική ηγεσία, παρά τις υποσχέσεις της στην ΕΙΝΑΠ, προχώρησε στον διορισμό επιτροπής για τον τρόπο εφημέρευσης αγνοώντας μας παντελώς», σημειώνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Σύμφωνα με συνεργάτες του υπουργού, η ομάδα εργασίας είναι απολύτως αντιπροσωπευτική καθώς σε αυτή συμμετέχουν νοσοκομειακοί γιατροί του Λεκανοπεδίου. Απορίας άξιο ακόμα είναι ότι από την ομάδα απουσιάζει το όνομα του Νίκου Παπαευσταθίου, προέδρου του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), ο οποίος διαθέτει την εμπειρία και τις γνώσεις αφού έχει διατελέσει και παλιότερα πρόεδρος του ΕΚΑΒ (2004-2012), ενώ στη συνέχεια κατέλαβε και διατηρεί μέχρι σήμερα τη θέση του διοικητή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ). Η Αριστοτέλους εμφανίζεται καθησυχαστική: φυσικά και έχει πλήρη άποψη και γνώση ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ.

Σχέδια επί χάρτου

Η αυτονόμηση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και η αλλαγή του τρόπου εφημέρευσης των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου, χωρίς μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, προκαλούν εύλογη ανησυχία στους νοσοκομειακούς γιατρούς. Οι ίδιοι δηλώνουν πως θα βρεθούν απέναντι στην υπερεργασία και την υπερεφημέρευση του ήδη υπηρετούντος ανεπαρκέστατου αριθμητικά προσωπικού του Εθνικού Συστήματος Υγείας που προμηνύουν οι σχεδιασμοί του υπουργείου Υγείας και προειδοποιούν ότι θα απαντήσουν μαζικά και δυναμικά.

«Σχέδια επί χάρτου, αν δεν γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν οι τραγικές ελλείψεις, αν δεν αναπτυχθούν δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία», χαρακτηρίζει τους σχεδιασμούς της Αριστοτέλους η Αφροδίτη Ρέτζιου.

Με τα πιο μελανά χρώματα από την πλευρά της η ΕΙΝΑΠ περιγράφει αναλυτικά τη σημερινή εικόνα της εφημερίας του συστήματος Υγείας, μιας κατάστασης «κατά γενική ομολογία απαράδεκτης και προσβλητικής για ασθενείς και υγειονομικούς», που απασχολεί διαχρονικά τους γιατρούς πρώτης γραμμής στα ΤΕΠ, έχει απασχολήσει όλες τις κυβερνήσεις, κυρίως όμως απασχολεί τους εκατοντάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια ασθενείς που προσέρχονται στα ΤΕΠ την ώρα της ανάγκης.

Απάντηση

Σε ερώτημα της «Εφ.Συν.» το υπουργείο Υγείας απαντά, κάνοντας λόγο για 2.900 προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού, φέτος, και εκτιμά ότι οι νέοι εργαζόμενοι του ΕΣΥ θα έχουν φτάσει στις θέσεις τους πριν από το καλοκαίρι, διευκρινίζοντας ότι οι 400 θέσεις είχαν προκηρυχθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Επιπλέον, βρίσκονται σε εξέλιξη 900 θέσεις επικουρικών γιατρών, ενώ, αν κριθεί ότι χρειάζονται και άλλοι, το υπουργείο λέει ότι θα προχωρήσει σε νέα προκήρυξη θέσεων.

Τρεις είναι οι άξονες της Αριστοτέλους, όσον αφορά τα ΤΕΠ, σημειώνουν συνεργάτες του υπουργού Υγείας:

1. Το χωροταξικό.
2. Η ηλεκτρονική επιχειρησιακή διασύνδεση ΕΚΑΒ και ΤΕΠ.
3. Προσλήψεις.

Το παράδειγμα του «Σωτηρία»

Ακραίο παράδειγμα το Νοσοκομείο «Σωτηρία», που αντί να ενισχυθεί, αφού οι πνευμονοπάθειες είναι στην τέταρτη θέση από άποψη νοσηρότητας και θνησιμότητας, αποδυναμώθηκε επικίνδυνα: οι 12 πνευμονολογικές κλινικές έγιναν 8, οι ειδικευόμενοι από 115 έγιναν 35 και οι ειδικευμένοι από 65 έγιναν 35!

Τα προβλήματα

Το πρόβλημα της ελλιπούς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) παραμένει, υπογραμμίζουν οι γιατροί. Το 60-70% των προσερχομένων στα ΤΕΠ είναι περιστατικά ΠΦΥ. «Αν αυτό δεν λυθεί ή αν δεν πάρει σοβαρό τρόπο αντιμετώπισης, η σημερινή κατάσταση θα συνεχίζεται», ξεκαθαρίζουν. Χρειάζεται, σημειώνουν, μεγάλος αριθμός Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου στο Λεκανοπέδιο με οικογενειακό γιατρό και ειδικότητες, τα οποία να εφημερεύουν σε δύο ή και τρία 8ωρα για να απορροφήσουν τα περιστατικά ΠΦΥ.

Ακόμα δύο παράμετροι που αν δεν ληφθούν υπόψη «απλά εμπαίζουμε υγειονομικούς και ασθενείς», λένε οι γιατροί, είναι ο μεγάλος αριθμός διακομιδών από μικρού και μεσαίου μεγέθους νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου, όλης σχεδόν της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας-Εύβοιας και των νησιών προς τα μεγάλα της Αττικής, λόγω της υποστελέχωσης και της έλλειψης εξοπλισμού στις περιφερειακές μονάδες. Ταυτόχρονα, υπάρχουν και χιλιάδες ασθενείς που προτιμούν νοσοκομεία των Αθηνών και έρχονται μόνοι τους για τον ίδιο ακριβώς λόγο.

Τα επτά αγκάθια

1. Παιδιατρική, ψυχιατρική, γυναικολογία, ογκολογία, καρδιοχειρουργική είναι ειδικότητες για τις οποίες πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα για την αντιμετώπιση τόσο του τακτικού όσο και του επείγοντος περιστατικού.

2. Για την παιδιατρική δεν φτάνουν τα Νοσοκομεία Παίδων στο κέντρο της Αθήνας. Το Παίδων Πεντέλης είναι εντελώς υποβαθμισμένο, το ίδιο και οι παιδιατρικές κλινικές των γενικών νοσοκομείων.

3. Για τους ψυχικά πάσχοντες και για την αποσυμφόρηση της άθλιας κατάστασης των ψυχιατρικών κλινικών πρώτα από όλα χρειάζονται δομές ΠΦΥ. Είναι απαράδεκτο, επαναλαμβάνουν οι γιατροί, να εφημερεύει ψυχιατρικό τμήμα γενικού νοσοκομείου σε διαφορετική ημέρα από το υπόλοιπο νοσοκομείο.

4. Το «Αλεξάνδρα», το «Ελενα Βενιζέλου» και οι γυναικολογικές κλινικές των γενικών νοσοκομείων δεν φτάνουν για την κάλυψη των αναγκών ούτε για τη γενική εφημερία. Αντίστοιχη κατάσταση ισχύει και για τα τρία ογκολογικά νοσοκομεία.

5. Ελάχιστα είναι διαχρονικά τα εφημερεύοντα καρδιοχειρουργικά τμήματα και μόνο ένα εφημερεύον κέντρο επεμβατικής νευροακτινολογίας (για «εμβολισμούς» ραγέντων ανευρυσμάτων και άλλων αγγειακών δυσπλασιών εγκεφάλου).

6. Στη γενική εφημερία πρέπει να προβλέπεται 24ωρη λειτουργία όλων των εργαστηρίων (ακτινολογικά, αξονικός, υπέρηχοι, βιοχημικά κ.λπ.) με το ανάλογο προσωπικό, κάτι που τώρα δεν συμβαίνει ακόμα και στα μεγάλα νοσοκομεία.

7. Διαχρονικά η πολιτεία δεν έχει δείξει κανένα ενδιαφέρον και καμιά σοβαρότητα στην ειδική αντιμετώπιση. Οι γιατροί ζητούν να προβλεφθούν Κέντρα Τραύματος, χρεωμένα στα μεγάλα νοσοκομεία, που ήδη επί δεκαετίες αγόγγυστα αντιμετωπίζουν τη συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών τραύματος και που με το έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό τους μπορούν να σώσουν ζωές.

Μια εικόνα της εφημερίας του Λεκανοπεδίου

Ολος ο νότιος τομέας εξυπηρετείται από ένα «ξεδοντιασμένο» από προσωπικό «Ασκληπιείο» και ένα υποβαθμισμένο «Τζάνειο», που στέλνει το παιδί από το νησί με σκωληκοειδίτιδα κατευθείαν στο Παίδων λόγω έλλειψης παιδοχειρουργού.

Ο δυτικός τομέας πάσχει αντίστοιχα, με τα Νοσοκομεία της Νίκαιας και του «Θριασίου» να έχουν τεράστιες ελλείψεις και το «Αττικό» να πνίγεται στα ράντσα.

Στον βόρειο τομέα οι περισσότερες ειδικότητες εξυπηρετούνται μόνο από το «Σισμανόγλειο», ενώ ο ανατολικός τομέας, πολυπληθής και αυτός, δεν έχει νοσοκομείο παρά μόνο υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΓΕΙΑ
Το «Καραμανδάνειο» βάζει λουκέτο στις εφημερίες
Ο Δήμος Πατρέων διοργανώνει αύριο κινητοποίηση στις 19.30 στην πλατεία Γεωργίου και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας (ΕΙΝΑ) καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο.
Το «Καραμανδάνειο» βάζει λουκέτο στις εφημερίες
ΥΓΕΙΑ
Μην πυροβολείτε τους γιατρούς
Εξαλλοι είναι οι νοσοκομειακοί γιατροί με την απαράδεκτη επίθεση που έχει εξαπολύσει τις τελευταίες ημέρες εναντίον των υγειονομικών συνολικά η κυβέρνηση.
Μην πυροβολείτε τους γιατρούς
ΥΓΕΙΑ
Το Παίδων «Αγία Σοφία» ψυχορραγεί
Το μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας αδυνατεί να πραγματοποιήσει τακτικά χειρουργεία επ' αόριστον λόγω ελλείψεων σε προσωπικό ● Ανάλογη κατάσταση και στα Γενικά Νοσοκομεία Κοζάνης και Νίκαιας.
Το Παίδων «Αγία Σοφία» ψυχορραγεί
ΥΓΕΙΑ
Στα... επείγοντα η κατεδάφιση του ΕΣΥ
Η κυβέρνηση προωθεί προς ψήφιση άρον άρον και με συνοπτικές διαδικασίες το νομοσχέδιο του Θ. Πλεύρη για τη δημόσια υγεία, με στόχο να ψηφιστεί μέχρι την Τετάρτη.
Στα... επείγοντα η κατεδάφιση του ΕΣΥ
ΥΓΕΙΑ
Υγεία με ΣΔΙΤ θέλει η κυβέρνηση
Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει ως προτεραιότητα την περαιτέρω εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας μέσω της πιο έντονης εμπλοκής των ασφαλιστικών εταιρειών και της διεύρυνσης της αγοράς των υπηρεσιών υγείας με...
Υγεία με ΣΔΙΤ θέλει η κυβέρνηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας