• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.2°C / 34.8°C
  4 BF
  30%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.8°C / 34.7°C
  4 BF
  30%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.8°C / 35.4°C
  2 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  3 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  48%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.1°C / 34.4°C
  3 BF
  32%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.4°C / 29.2°C
  3 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  3 BF
  27%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 33.8°C
  4 BF
  43%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.9°C
  4 BF
  37%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.8°C / 31.4°C
  4 BF
  30%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.0°C / 30.7°C
  3 BF
  37%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  3 BF
  52%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 32.3°C / 33.9°C
  0 BF
  26%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 31.2°C / 34.9°C
  2 BF
  29%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.3°C / 29.8°C
  4 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.8°C / 34.2°C
  3 BF
  26%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.3°C / 29.4°C
  3 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.8°C / 33.3°C
  3 BF
  36%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  1 BF
  37%
EUROKINISSI / ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η κυβέρνηση βάζει τους ιδιώτες στο ΕΣΥ από την κύρια είσοδο

 • A-
 • A+

Η μικρή αλλά σημαντική νίκη που σημείωσαν την περασμένη εβδομάδα οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι εργαζόμενοι στην Υγεία απέναντι στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Υγείας, παρά την προσπάθεια καταστολής και τρομοκράτησής τους από δυνάμεις των ΜΑΤ, ήταν αποτέλεσμα μιας μάχης -κατά του σχεδιαζόμενου (εδώ και δεκαετίες) από τη Ν.Δ. ξεπουλήματος της δημόσιας υγείας στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και της συρρίκνωσης της συνταγματικά επιβεβλημένης υποχρέωσης του κράτους για την προστασία της δημόσιας υγείας- που μας αφορά όλους.

Διότι η περαιτέρω εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας, μέσω της πιο έντονης εμπλοκής των ασφαλιστικών εταιρειών και της διεύρυνσης της αγοράς των υπηρεσιών υγείας με τις Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), προτεραιότητες της κυβέρνησης Ν.Δ., θα έχουν απρόβλεπτες συνέπειες για όλους εμάς ως ασθενείς, αφού θα ρυμουλκείται όλο το δημόσιο σύστημα υγείας από την επιχειρηματική δραστηριότητα. Η Ν.Δ. θα βάλει τους ιδιώτες όχι από την πίσω πόρτα του ΕΣΥ, όπως ισχύει, αλλά από την κύρια είσοδο. Και οι ιδιώτες, ως γνωστόν, καθορίζουν τις τιμές τους με κριτήρια που τους εξασφαλίζουν απεριόριστο κέρδος.

Ετσι, στην ανάγκη, οι άρρωστοι και το κράτος θα πρέπει να αγοράσουν, δηλαδή να πληρώσουν. Με το πρόγραμμα της Ν.Δ. για την Υγεία, τα δημόσια νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία θα πληρώνουν υπέρογκα ποσά στον ιδιωτικό τομέα, στηρίζοντας τη λειτουργία του εις βάρος του Δημοσίου και των ασθενών.

Γι’ αυτό επέλεξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να πάρει πάνω του (και όχι να αφήσει στον πλέον αρμόδιο υπουργό Υγείας) την εξαγγελία για «ένα πιλοτικό πρόγραμμα Συμπράξεων Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα σε τρία νοσοκομεία του ΕΣΥ» την Τετάρτη το βράδυ από το βήμα της Βουλής, στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό του 2020. Θέλει μεν να κλείσει το μάτι στο επιχειρηματικό κεφάλαιο, καταλαβαίνει πολύ καλά όμως ότι είναι μια κίνηση ακραία επιθετική προς τη δημόσια περίθαλψη, που θα προκαλέσει κυρίως κοινωνικές, αλλά και πολιτικές αντιδράσεις.

Η ψυχή του ΕΣΥ

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία κατόρθωσαν την περασμένη βδομάδα να ακυρώσουν ημερίδα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου με θέμα της ΣΔΙΤ στην Αίγλη Ζαππείου

EUROKINISSI / ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Γιατροί και νοσηλευτές -η ψυχή του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που ξεπερνούν τον εαυτό τους σε μια καθημερινή άνιση μάχη, σε συνθήκες τραγικής υποστελέχωσης, με μισθούς που εξαϋλώθηκαν τα μνημονιακά έτη- έβγαλαν τις άσπρες μπλούζες τους για λίγο και κατάφεραν, την περασμένη εβδομάδα, να δώσουν το στίγμα τους, ακυρώνοντας ημερίδα «ενημέρωσης και διαλόγου για τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα στην παροχή υπηρεσιών υγείας», που διοργάνωνε η «γαλάζια» ηγετική ομάδα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, σε ρόλο κυβερνητικού λαγού, στην Αίγλη Ζαππείου. Το δικό του σχέδιο για την Υγεία έχει από πολύ νωρίς δώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο οπαδός του «λιγότερου κράτους» και της «ελεύθερης αγοράς», όσο κι αν έχει προσπαθήσει να κρυφτεί πίσω από περίτεχνες, κάποιες φορές ακόμα και δακρύβρεχτες, αναφορές στις ανάγκες των ασθενών, δεν τα έχει καταφέρει. Η πριμοδότηση από τη Ν.Δ. του ιδιωτικού τομέα δεν θα μπορούσε να γίνει πιο εμφανής.

Η αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα θα επιστρέψει τη χώρα στις εποχές της ανεξέλεγκτης δράσης του και θα καταστήσει τον δημόσιο τομέα τροφοδότη των ιδιωτών. Βέβαια, η Ν.Δ. -αλλά και το ΠΑΣΟΚ- ουδέποτε αντιμετώπισε την υγειονομική περίθαλψη ως αποκλειστική υποχρέωση του κράτους, γι’ αυτό στο παρελθόν δεν έβαλε κανέναν φραγμό στη δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα.

Η προπαγάνδα της Ν.Δ. ξεκινάει με την επίμονη ανάδειξη των αδυναμιών του τραγικά υποχρηματοδοτημένου, υποστελεχωμένου ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ, φτάνει στην ανοιχτή δυσφήμηση του δημόσιου τομέα και ορισμένες στιγμές γίνεται έως και μακάβρια: «Τα νοσοκομεία μας καταναλώνουν πολλούς πόρους, δείχνουν όμως συχνά τριτοκοσμικά, με απαρχαιωμένο εξοπλισμό και με πάνω από 1.500 συμπολίτες μας που χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από νοσοκομειακές λοιμώξεις. Με ράντζα στους διαδρόμους -είχα την ευκαιρία να τα δω στην τελευταία μου επίσκεψη στο Αττικό Νοσοκομείο-, καθυστερήσεις στα χειρουργεία, λίγες μονάδες εντατικής. Με ταλαιπωρία, με παράπονα, αλλά και με έξοδα», έλεγε προεκλογικά ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Την παραπάνω παρουσίαση του ΕΣΥ με τα πιο μελανά χρώματα ακολουθούν οι... υποσχέσεις περί «τολμηρού άλματος στο μέλλον προς όφελος πάντα των πολιτών» του Κυριάκου Μητσοτάκη και μετάλλαξης του υπουργείου Υγείας «από υπουργείο της απόγνωσης σε υπουργείο της ελπίδας» του Βασίλη Κικίλια. Μόνιμο ρεφρέν του πρωθυπουργού και εσχάτως του υπουργού Υγείας, ότι «το δημόσιο συμφέρον δεν συνεπάγεται αναγκαστικά και το κρατικό συμφέρον», «πιστεύουμε ακράδαντα στη δημόσια δωρεάν υγεία. Οχι στην κρατική».

Το παράδειγμα

ΕUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Και κάπου εδώ εισάγεται η θέση της «γαλάζιας» παράταξης υπέρ των ΣΔΙΤ στο ΕΣΥ: «Δεν θα είχα καμία αντίρρηση να δοκιμάσουμε σε ένα μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας να διοικηθεί το νοσοκομείο αυτό σε σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα. Μια μακροχρόνια σύμβαση με ξεκάθαρα μετρήσιμα αποτελέσματα» είναι ένα από τα παραδείγματα που έχει αναφέρει ο πρωθυπουργός. Στα βήματά του ο Β. Κικίλιας πρόσφατα, μεταξύ άλλων προτάσεων για τη λειτουργία των ΣΔΙΤ στο ΕΣΥ, είπε: «Εάν κοστίζει στο ελληνικό κράτος η διαγνωστική εξέταση στα νοσοκομεία μας Χ και μπορεί ιδιώτης να μου τη δώσει με Χ/2, θα δώσω αυτή τη δυνατότητα στους γιατρούς και στο νοσηλευτικό-διοικητικό-παραϊατρικό προσωπικό, έτσι ώστε να μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους»!

 


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
«Η υποχρηματοδότηση, “δούρειος ίππος” των ΣΔΙΤ»
Η κυβέρνηση μας καλεί να συνδέσουμε την κάλυψη των αναγκών των ασθενών με τα προσδοκώμενα κέρδη των επιχειρηματιών και να ξεγράψουμε οποιαδήποτε σκέψη για δωρεάν υπηρεσίες υγείας για όλους.
«Η υποχρηματοδότηση, “δούρειος ίππος” των ΣΔΙΤ»
ΥΓΕΙΑ
Οι ΣΔΙΤ βλάπτουν σοβαρά την τσέπη των ασθενών
Η εμπειρία στις χώρες όπου έχουν εφαρμοστεί παρόμοια προγράμματα δείχνει αύξηση του κόστους υπηρεσιών υγείας, εκποίηση της περιουσίας των νοσοκομείων και επιβάρυνση των φορολογουμένων.
Οι ΣΔΙΤ βλάπτουν σοβαρά την τσέπη των ασθενών
ΥΓΕΙΑ
Ερμαια των ιδιωτικών συμφερόντων οι ασθενείς
Βορά της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον χώρο της Υγείας γίνονται οι ασθενείς, καθώς από σήμερα δεν θα μπορούν να κάνουν τις προγραμματισμένες εξετάσεις τους στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια.
Ερμαια των ιδιωτικών συμφερόντων οι ασθενείς
ΥΓΕΙΑ
Τα πιθανά αίτια της oξείας ηπατίτιδας που «χτυπά» νήπια
Μέχρι στιγμής περίπου 190 παιδιά παγκοσμίως έχουν νοσήσει από την οξεία ηπατική νόσο που δεν σχετίζεται με κανέναν από τους γνωστούς ιούς εκτιμά το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων.
Τα πιθανά αίτια της oξείας ηπατίτιδας που «χτυπά» νήπια
ΥΓΕΙΑ
Υγεία με ΣΔΙΤ θέλει η κυβέρνηση
Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει ως προτεραιότητα την περαιτέρω εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας μέσω της πιο έντονης εμπλοκής των ασφαλιστικών εταιρειών και της διεύρυνσης της αγοράς των υπηρεσιών υγείας με...
Υγεία με ΣΔΙΤ θέλει η κυβέρνηση
ΥΓΕΙΑ
Θανατηφόρα η εγκατάλειψη του δημόσιου συστήματος υγείας
Σοκ και δέος προκαλούν τα στοιχεία για τους θανάτους στη διάρκεια της πανδημικής χρονιάς που αποτυπώνουν την «εγκατάλειψη» νόσων πέραν της Covid-19.
Θανατηφόρα η εγκατάλειψη του δημόσιου συστήματος υγείας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας