Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ολοι στον αγώνα για να σωθεί η Υγεία από τις ΣΔΙΤ

Από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία

EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ολοι στον αγώνα για να σωθεί η Υγεία από τις ΣΔΙΤ

  • A-
  • A+
Γιατροί και νοσηλευτές έδωσαν μάχη (στον δρόμο) για να κρατηθεί στη ζωή ο δημόσιος χαρακτήρας της Υγείας ● Η διαμαρτυρία για το σχεδιαζόμενο ξεπούλημα στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα συνοδεύτηκε από συμπλοκές με τα ΜΑΤ, που επιχείρησαν με τη βία αλλά και με τη χρήση χημικών να σταματήσουν τους διαμαρτυρόμενους χωρίς αποτέλεσμα.

Μια μικρή νίκη σημείωσαν χθες οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι εργαζόμενοι στην Υγεία απέναντι στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Υγείας, παρά την προσπάθεια καταστολής και τρομοκράτησής τους από δυνάμεις των ΜΑΤ.

Οι αεικίνητοι πρωταγωνιστές -γιατροί και νοσηλευτές- του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που όλοι έχουμε συναντήσει σε κάποια εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείου, αυτή τη φορά έδωσαν τη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή ο δημόσιος χαρακτήρας της Υγείας. Και κατάφεραν να ακυρωθεί ημερίδα «ενημέρωσης και διαλόγου για τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στην παροχή υπηρεσιών υγείας» που διοργάνωνε η ηγετική ομάδα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, σε ρόλο κυβερνητικού λαγού, στην Αίγλη Ζαππείου.

«Κάτω τα χέρια από τα νοσοκομεία. Θέλουμε δημόσια και δωρεάν υγεία», φώναζαν από τις 10 το πρωί χθες, οπότε είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει η ημερίδα του ΠΙΣ, δεκάδες γιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι στην Υγεία, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί έξω από την Αίγλη Ζαππείου, διαμαρτυρόμενοι για το σχεδιαζόμενο ξεπούλημα της δημόσιας υγείας στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

«Κικίλια - Εξαδάκτυλε: Τα σχέδιά σας θα μείνουν στα χαρτιά - Οχι στα δημόσια νοσοκομεία επιχειρήσεις - Δωρεάν Υγεία για όλο τον λαό», έγραφε το γιγαντιαίο πανό που κρατούσαν οι νοσοκομειακοί γιατροί. Απέναντι στους λειτουργούς της δημόσιας υγείας και στην είσοδο του χώρου που φιλοξενούσε την ημερίδα, παρατεταγμένη μια διμοιρία ΜΑΤ.

«Εχουν φέρει διμοιρία ΜΑΤ, για να αποκλείσουν από την... καταπληκτική ημερίδα τους τους πραγματικούς λειτουργούς της Υγείας, τους μαχόμενους και έντιμους νοσοκομειακούς γιατρούς και τους υπόλοιπους υγειονομικούς των δημόσιων νοσοκομείων, και να συζητήσουν με την ησυχία τους με διάφορους κρατικοδίαιτους τραπεζίτες και λοιπούς επιχειρηματίες για το τι μερτικό θα πάρει ο καθένας τους από την εκποίηση της δημόσιας υγείας», τόνισε στη διάρκεια της παρέμβασής του έξω από την «Αίγλη» ο Πάνος Παπανικολάου, νευροχειρουργός, γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ.

«Αν νομίζουν ότι έτσι θα συνεχίσουν και θα εφαρμόσουν αυτά που θέλουν, είναι πολύ βαθιά γελασμένοι», σημείωσε και διερωτήθηκε: «Τι θα κάνουν, δηλαδή, θα φέρνουν από μία διμοιρία ΜΑΤ σε κάθε νοσοκομείο της χώρας»;

Μετά τη διαμαρτυρία, γιατροί και εργαζόμενοι κινήθηκαν προς την είσοδο του χώρου όπου διεξαγόταν η ημερίδα. Αψυχολόγητα και απρόκλητα, για μία ακόμα φορά, τα ΜΑΤ επιχείρησαν με τη βία αλλά και με τη χρήση χημικών να τους σταματήσουν, αλλά ο όγκος των διαμαρτυρομένων ήταν μεγάλος, ψύχραιμος και ασταμάτητος και κατάφερε να εισέλθει στον συνεδριακό χώρο με σύνθημα: «Με ΜΑΤ και βία δεν γίνεται Υγεία».

«Δεν ντρέπεστε λίγο, για την υγεία σας το κάνουμε», ακούστηκε να λέει στις δυνάμεις καταστολής ο Ηλίας Σιώρας, καρδιολόγος αντιπρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του «Ευαγγελισμού». Ο ίδιος είχε μείνει πίσω, λαμβάνοντας τις πρώτες βοήθειες, αφού τα χημικά έσκασαν μπροστά του, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στα μάτια. Μέσα στην αίθουσα, οι γιατροί και οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε κατάληψη του χώρου, ανάρτησαν τα πανό τους και πήραν τον λόγο. Οι ομιλητές και οι σύνεδροι, μεταξύ των οποίων βουλευτές της κυβέρνησης όπως ο Βασίλης Οικονόμου, αποχώρησαν, ενώ ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, που θα απηύθυνε χαιρετισμό, δεν εμφανίστηκε ποτέ. Ούτε φυσικά ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, που είχε δώσει την αιγίδα στη διοργάνωση.

Η Αφροδίτη Ρέτζιου, ψυχίατρος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), κατήγγειλε την ηγεσία του ΠΙΣ, η οποία έστειλε τα ΜΑΤ να υποδεχτούν την ΟΕΝΓΕ, λες και είναι κοινοί εγκληματίες. «Εκαναν την προσπάθειά τους να μας φιμώσουν για να περάσουν τα σχέδιά τους για την πλήρη άλωση της δημόσιας υγείας από τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Οι κύριοι που έβαλαν σήμερα την ιατρική ποδιά και μετατράπηκαν σε ντίλερ των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων που ακονίζουν τα μαχαίρια τους και διεκδικούν μερίδιο από την πίτα της αγοράς...», είπε και τόνισε: «Σήμερα επιβάλαμε το δίκαιό μας. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουμε προς κάθε κατεύθυνση».

«Η ημερίδα αυτή έλαβε τέλος και αλλάζει θεματική. Το μόνο αντικείμενο που επιβάλλουμε αγωνιζόμενοι οι γιατροί, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί είναι το πώς θα υποτάξουμε την επιστήμη μας στις ανάγκες των ασθενών μας και στα δικά μας δίκαια αιτήματα», επισήμανε ο Χρήστος Παπάζογλου, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΠΙΣ, εκλεγμένος με τη Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ). «Οι επιχειρήσεις στην υγεία δεν χωράνε. Δεν μπορεί να γίνεται εμπόριο στον πόνο των ασθενών μας», σημείωσε.

«Αγωνιζόμαστε διαχρονικά για τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της Υγείας», είπε παίρνοντας τον λόγο ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). «Την ώρα που τα νοσοκομεία έχουν ανάγκη από χρηματοδότηση και προσωπικό, σήμερα εδώ ο ΠΙΣ ήρθε να διαπραγματευτεί την πραμάτεια του για το δημόσιο σύστημα υγείας. Δεν πρόκειται να περάσει αυτό. Θα είμαστε κάθε μέρα στον δρόμο».

Στο πλευρό των γιατρών και των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, η ΑΔΕΔΥ, με τον γενικό γραμματέα της Σταύρο Κουτσιουμπέλη και το ΚΚΕ με τον βουλευτή Χρήστο Κατσώτη.

● Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σε δηλώσεις του μετά την ακύρωση της διοργάνωσης έκανε λόγο για «βίαιη διακοπή της ημερίδας», με την οποία ο ΠΙΣ, «παρουσία Ελλήνων και ξένων ομιλητών εγνωσμένου κύρους, επιδίωξε να ανοίξει για πρώτη φορά τον διάλογο εκ μέρους των γιατρών, επιχειρώντας να προηγηθεί των εξελίξεων, ώστε να θέσει τον ιατρικό κόσμο στην πρώτη γραμμή των αποφάσεων».

ΥΓΕΙΑ
Οι ΣΔΙΤ βλάπτουν σοβαρά την τσέπη των ασθενών
Η εμπειρία στις χώρες όπου έχουν εφαρμοστεί παρόμοια προγράμματα δείχνει αύξηση του κόστους υπηρεσιών υγείας, εκποίηση της περιουσίας των νοσοκομείων και επιβάρυνση των φορολογουμένων.
Οι ΣΔΙΤ βλάπτουν σοβαρά την τσέπη των ασθενών
ΥΓΕΙΑ
Η κυβέρνηση βάζει τους ιδιώτες στο ΕΣΥ από την κύρια είσοδο
Το πιλοτικό πρόγραμμα Συμπράξεων Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) σε τρία νοσοκομεία, που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγει την κεντρική πύλη του συστήματος Υγείας στο επιχειρηματικό κεφάλαιο.
Η κυβέρνηση βάζει τους ιδιώτες στο ΕΣΥ από την κύρια είσοδο
ΥΓΕΙΑ
«Η υποχρηματοδότηση, “δούρειος ίππος” των ΣΔΙΤ»
Η κυβέρνηση μας καλεί να συνδέσουμε την κάλυψη των αναγκών των ασθενών με τα προσδοκώμενα κέρδη των επιχειρηματιών και να ξεγράψουμε οποιαδήποτε σκέψη για δωρεάν υπηρεσίες υγείας για όλους.
«Η υποχρηματοδότηση, “δούρειος ίππος” των ΣΔΙΤ»
ΥΓΕΙΑ
Καταγγέλλουν την αστυνομική αυθαιρεσία στο Θριάσιο
Σωματεία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία και η ΑΔΕΔΥ καταδικάζουν με μπαράζ ανακοινώσεων την εισβολή ένοπλων ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. σε ψυχιατρική κλινική με σκοπό να συλλάβουν την εφημερεύουσα γιατρό.
Καταγγέλλουν την αστυνομική αυθαιρεσία στο Θριάσιο
ΥΓΕΙΑ
Κινητοποίηση γιατρών για την υποχρηματοδότηση στην Υγεία
Στο υπουργείο Υγείας κατέληξε η σημερινή πορεία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία που διαμαρτύρονται για την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση στην υγεία. Αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔΗΝ συνάντησε τον...
Κινητοποίηση γιατρών για την υποχρηματοδότηση στην Υγεία
ΥΓΕΙΑ
Πληρωμένες... ερωτήσεις, απλήρωτες απαντήσεις
Λύση στο πρόβλημα με τη μισθοδοσία και την ίδια την εργασία των μισών επικουρικών γιατρών που υπηρετούν στο ΕΣΥ και βρίσκονται στον αέρα δεν προβλέπεται σύντομα, όπως προέκυψε από τη συνάντηση των γιατρών και...
Πληρωμένες... ερωτήσεις, απλήρωτες απαντήσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας