Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Παραχωρούν τη ΧΡΩΠΕΙ στα μεγάλα συμφέροντα;
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παραχωρούν τη ΧΡΩΠΕΙ στα μεγάλα συμφέροντα;

  • A-
  • A+

Με μια κίνηση πλήρους υποταγής στην κερδοσκοπία των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, η κυβέρνηση της Ν.Δ. ψήφισε, χθες, την παραχώρηση του ιστορικού κτιρίου της ΧΡΩΠΕΙ (Χρωματουργεία Πειραιώς) -μια έκταση φιλέτο-, ιδιοκτησίας του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Το τελευταίο, που ήταν αυτό το οποίο κατέθεσε το συγκεκριμένο άρθρο στο πολυνομοσχέδιο, με πρόσχημα ότι μέρος των σκοπών της παραχώρησης θα είναι η καινοτομία στο φάρμακο, με τη σειρά του θα το παραχωρήσει σε τρίτους, είτε φυσικά είτε νομικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων και ιδιωτών, ακόμα και χωρίς αντάλλαγμα!

Αντίθετοι στα σχέδια της κυβέρνησης, την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ καταγγέλλουν για ξεπούλημα, είναι οι εργαζόμενοι στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) και γι’ αυτό προχώρησαν, χθες, εκτάκτως, σε τρίωρη στάση εργασίας.

Παράλληλα, επιφυλάσσονται για συνέχιση των κινητοποιήσεών τους, με στόχο η ΧΡΩΠΕΙ να παραμείνει στην ιδιοκτησία του ΕΟΦ, ο οποίος έχει την ανάγκη, την τεχνογνωσία και τους πόρους να αξιοποιήσει το κτίριο.

Απέναντι στην «πρωτοφανή για τα χρονικά διάταξη», όπως τη χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, χθες, στη Βουλή, στάθηκε η αξιωματική αντιπολίτευση. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, μάλιστα, προκάλεσε την κυβέρνηση να αποκαλύψει τη συμφωνία που έχει κάνει, καθώς, όπως είπε, «η διάταξη πιθανότατα υποκρύπτει κάποιο επιχειρηματικό ντιλ».

Πέραν της αντισυνταγματικότητας (παραβίαση του δικαιώματος στην ιδιοκτησία) της διάταξης κατά το σκέλος που αφορά την απόδοση στον ΕΟΦ μόνο του 5% από τα όποια έσοδα προκύψουν από το ελληνικό Δημόσιο, προκύπτει και άλλο μείζον ζήτημα: παραχωρείται κτίριο του ΕΟΦ για την ανάπτυξη καινοτομίας στο φάρμακο, δηλαδή στις φαρμακευτικές εταιρείες ή επιχειρήσεις ιδιωτικού συμφέροντος (;), με τη δυνατότητα να μην καταβάλλεται αντάλλαγμα!

Το άρθρο 57 δεν προσδιορίζει ότι θα αφορά αποκλειστικά και μόνο φορείς της κεντρικής κυβέρνησης. Συνεπώς, συμπεραίνεται ότι θα μπορούσε να είναι οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο.

Η συγκεκριμένη απόφαση έχει προκαλέσει αναστάτωση και τεράστια απογοήτευση στους εργαζομένους του ΕΟΦ. Εάν η σημερινή κυβέρνηση επιθυμεί να φτιάξει, σύμφωνα με το άρθρο 57 πάντα, «Κέντρο Καινοτομίας - Πρότυπο Πάρκο Ερευνας και Τεχνολογίας», γιατί να μην το δημιουργήσει και να το διαχειρίζεται ο ΕΟΦ, που διαθέτει, πέρα από την τεχνογνωσία, και τους οικονομικούς πόρους; Από τη στιγμή που δεν θα επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός, με τον ΕΟΦ να αναλαμβάνει το έργο, γιατί να παραχωρηθεί σε τρίτους και μάλιστα άνευ ανταλλάγματος;

Οι προηγούμενοι

Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε έτοιμη τροπολογία, που όμως δεν πρόλαβε να περάσει, για την οποία είχε εργαστεί σκληρά η Κατερίνα Αντωνίου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Φαρμακολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και τέως πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Η τροπολογία πρότεινε αρχικά την αποδέσμευση του ακινήτου από το υπουργείο Δικαιοσύνης -στο οποίο είχε παραχωρηθεί με στόχο την ανέγερση του Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά- και στη συνέχεια την πολλαπλή αξιοποίησή του.

Προέβλεπε, δε, τη μεταφορά εκεί του αρχείου του Οργανισμού, για το οποίο μέχρι σήμερα ο ΕΟΦ πληρώνει ενοίκιο και φύλαξη σε άλλο χώρο, τη δημιουργία αιθουσών με άρτιες υλικοτεχνικές υποδοχές για τις επιτροπές του, αλλά και τη στέγαση προσωπικού στην κατεύθυνση της ανάπτυξης του ΕΟΦ, για τον οποίο το νέο οργανόγραμμα προβλέπει 400 άτομα.

Επιπλέον, σχεδιαζόταν η φιλοξενία ευρωπαϊκών συναντήσεων υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), εξέλιξη που θα σηματοδοτούσε την αναβάθμιση του ίδιου του Οργανισμού. Σημειώνεται ότι, μέχρι σήμερα, ο ΕΟΦ δεν έχει φιλοξενήσει καμία ανάλογη συνάντηση, καθώς δεν έχει τη δυνατότητα κάλυψης των αναγκών μιας τέτοιας διοργάνωσης.

Στον χώρο της ΧΡΩΠΕΙ, επίσης, ο ΕΟΦ θα κάλυπτε τις ανάγκες στέγασης των νέων μηχανισμών για τη θωράκιση του χώρου του φαρμάκου που θεσμοθέτησε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όπως είναι η Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (HTA) και η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, οι οποίες σήμερα συνωστίζονται στο κτίριο της Αριστοτέλους, με απόλυτη έλλειψη υλικοτεχνικών υποδομών.

Πιθανότερο ενδεχόμενο είναι πλέον, με αυτή την εξέλιξη, οι παραπάνω επιτροπές να μεταστεγαστούν σε νέους χώρους, έναντι ακριβών μισθωμάτων. Ακόμα, θα αξιοποιούνταν η περιοχή με τη δημιουργία ενός μουσείου ανάπτυξης φαρμάκου στην Ελλάδα, αναψυκτηρίου, παιδικής χαράς κ.λπ.

Δήλωση Αντωνίου

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.», η Κατερίνα Αντωνίου δήλωσε πως «μπροστά στα μεγάλα προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει ο Οργανισμός κατά την τελευταία τετραετία εργαστήκαμε σκληρά για την αναβάθμισή του και τη σταθεροποίηση και ουσιαστική ανάπτυξη των θυγατρικών του, με γνώμονα την προάσπιση της δημόσιας υγείας και την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος. Πάντα στοχευμένα για να λάβει ο ΕΟΦ το ευρωπαϊκό στίγμα και την επιστημονικότητα που του οφείλονται και με πρόταγμα την ανάπτυξη δικτύων και ουσιαστικών συνεργασιών μεταξύ των Οργανισμών και Επιτροπών που εποπτεύονται από το υπουργείο Υγείας».

Ο μνηστήρας

Τις υποψίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «επιχειρηματικό ντιλ» επιβεβαιώνουν και πληροφορίες της «Εφ.Συν.», που θέλουν τον υπουργό Ανάπτυξης, Αδωνι Γεωργιάδη, να στέλνει σε ανύποπτο χρόνο ανθρώπους του από το υπουργείο, οι οποίοι ζήτησαν τα κλειδιά της ΧΡΩΠΕΙ και μετέβησαν στον χώρο, προκειμένου να τον επιθεωρήσουν...

Την ίδια ώρα, από τα τέλη Σεπτέμβρη, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης δήλωνε στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Πειραιά πως «στα οικόπεδα της ΧΡΩΠΕΙ, όταν αυτά απαλλοτριωθούν και δοθούν στον Δήμο Πειραιά, θα κατασκευαστεί το νέο, υπερσύγχρονο κολυμβητήριο Πειραιά, το οποίο αποτελεί όνειρο δεκαετιών».

Ενα έργο, έλεγε, που «θα χρηματοδοτηθεί από τον διοικητικό ηγέτη του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη, και θα αποτελέσει πνεύμονα περαιτέρω ανάπτυξης των αθλημάτων υγρού στίβου».

Μόλις κατατέθηκε δε το νομοσχέδιο της Ν.Δ., ο δήμαρχος Πειραιά προέβη σε νέα δήλωση, στην οποία χαιρέτισε την πρωτοβουλία και δεσμεύτηκε πως από τη νέα χρονιά θα επιδιώξει συναντήσεις του δήμου με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, προκειμένου να συμβάλει, αλλά και να συμμετέχει στη λειτουργία του, ξεκαθαρίζοντας ότι ο δήμος Πειραιά «πρέπει να είναι και θα είναι αρωγός σε κάθε τέτοια καινοτόμα προσπάθεια που σχεδιάζεται ή υλοποιείται σε ιδιοκτησίες που ανήκουν στα διοικητικά του όρια».


 

ΥΓΕΙΑ
Παραδέχτηκε τις ελλείψεις φαρμάκων και πήρε μέτρα το υπουργείο Υγείας
Με μια ανακοίνωση το υπουργείο Υγείας παραδέχτηκε ότι εδώ και μια εβδομάδα αρνείται επίμονα κόντρα στις φωνές των φαρμακοποιών και των θεσμικών τους εκπροσώπων για τις ελλείψεις φαρμάκων.
Παραδέχτηκε τις ελλείψεις φαρμάκων και πήρε μέτρα το υπουργείο Υγείας
ΥΓΕΙΑ
«Φάρμακα υπάρχουν»... απλώς δεν τα βλέπουμε
Την ώρα που χιλιάδες ασθενείς -ορισμένοι με σοβαρότατες ή χρόνιες ασθένειες- ταλαιπωρούνται από την έλλειψη 400 διαφορετικών φαρμάκων, ο υπουργός Υγείας δηλώνει προκλητικά πως λείπουν μόνο 27 κωδικοί...
«Φάρμακα υπάρχουν»... απλώς δεν τα βλέπουμε
ΥΓΕΙΑ
Στον αέρα η αξιολόγηση και διαπραγμάτευση καινοτόμων φαρμάκων
Με παροιμιώδη ανευθυνότητα η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας τινάζει στον αέρα δύο επιτροπές που πραγματεύονται τον ευαίσθητο για τους ασθενείς τομέα των νέων καινοτόμων φαρμάκων.
Στον αέρα η αξιολόγηση και διαπραγμάτευση καινοτόμων φαρμάκων
ΥΓΕΙΑ
Δεν θα το βρεις, δεν θα το βρεις το φάρμακό σου που ζητείς
Κάθε προηγούμενο ρεκόρ έχουν σπάσει φέτος οι ελλείψεις φαρμάκων, που αφορούν πάνω από 400 κωδικούς και πολλές κατηγορίες ασθενειών, μεταξύ των οποίων ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες.
Δεν θα το βρεις, δεν θα το βρεις το φάρμακό σου που ζητείς
ΥΓΕΙΑ
Ο ΕΟΦ ανακάλεσε Zantac και Ranitidine/Mylan από την ελληνική αγορά
Ανακαλεί από την ελληνική αγορά όλες τις συσκευασίες του φαρμάκου Zantac, καθώς και παρτίδες του φαρμακευτικού προϊόντος Ranitidine/Mylan, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).
Ο ΕΟΦ ανακάλεσε Zantac και Ranitidine/Mylan από την ελληνική αγορά
ΥΓΕΙΑ
ΕΟΦ: Ανάκληση Ζαντάκ και γενόσημου Ζαντάκ
Ανακαλεί όλες τις παρτίδες των φαρμακευτικών προϊόντων ZANTAC EF.TAB 150MG/TAB, ZANTAC F.C.TAB 150MG/TAB και ZANTAC INJ.SOL 50MG/2ML AMP και RANITIDINE/MYLAN F.C.TAB 150MG/TAB με απόφασή του ο Εθνικός...
ΕΟΦ: Ανάκληση Ζαντάκ και γενόσημου Ζαντάκ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας