Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Εκρηξη» οργής των νεφροπαθών της Σαντορίνης

Σε απόγνωση οι 18 ασθενείς, ζητούν να λειτουργήσει επιτέλους η έτοιμη μονάδα αιμοκάθαρσης στο Γενικό Νοσοκομείο Θήρας

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Εκρηξη» οργής των νεφροπαθών της Σαντορίνης

  • A-
  • A+

Στη Σαντορίνη των εκατομμυρίων τουριστών, των τεράστιων εσόδων, αλλά και του πανάκριβου κόστους διαβίωσης, δεκάδες οικογένειες νεφροπαθών βιώνουν επί χρόνια τις συνέπειες του τι συμβαίνει όταν αφήνεις την ελεύθερη αγορά να ρυθμίσει τα κοινωνικά προβλήματα.

Τις τελευταίες μέρες η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο για τους 18 νεφροπαθείς, μόνιμους κατοίκους, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, καθώς η ιδιωτική νεφρολογική κλινική στην οποία οι εν λόγω ασθενείς αναγκαστικά εξυπηρετούνται κλείνει, λόγω έξωσης από το κτίριο όπου στεγάζεται.

Τη Δευτέρα εκπνέει και η ολιγοήμερη παράταση που δόθηκε από τους ιδιοκτήτες του κτιρίου μετά τις παρακλήσεις των ασθενών, των συγγενών τους και τοπικών φορέων.

Το οξύμωρο είναι πως στο Γενικό Νοσοκομείο Θήρας υπάρχει εδώ και καιρό μια μονάδα αιμοκάθαρσης τεσσάρων θέσεων, η οποία όμως δεν λειτούργησε ποτέ, καθώς οι κατά καιρούς διαγωνισμοί για πρόσληψη νεφρολόγου απέβησαν άγονοι, λόγω του προβλήματος έλλειψης στέγης που αποτρέπει τους γιατρούς (αλλά και πολλούς δημόσιους υπαλλήλους) να στελεχώσουν επαρκώς τις μονάδες του Νοσοκομείου Θήρας.

Παρότι η διοίκηση του νοσοκομείου είχε από το περασμένο καλοκαίρι δρομολογήσει εξωτερική συνεργασία με ιδιώτη νεφρολόγο, ο εν λόγω γιατρός φέρεται να έφυγε και αυτός από τη Σαντορίνη.

Η έξωση

Την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου, οι ασθενείς της ιδιωτικής κλινικής στην περιοχή του Πύργου Σαντορίνης, χωρίς να έχουν καμία προηγούμενη ενημέρωση, ήρθαν ξαφνικά αντιμέτωποι με δικαστικό επιμελητή που κοινοποίησε τη διαδικασία της έξωσης στην ιδιοκτήτρια της κλινικής, η οποία φέρεται να μην είχε πληρώσει τα προβλεπόμενα ενοίκια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ιδιοκτήτρια της κλινικής αδυνατεί να αντεπεξέλθει στο λειτουργικό κόστος, ισχυριζόμενη ότι οι ασφαλιστικοί φορείς με τους οποίους συνεργάζεται δεν έχουν αποζημιώσει ακόμη το κέντρο για τις υπηρεσίες που παρέχει στους ασφαλισμένους.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις των ασθενών, δόθηκε μια παράταση 9 ημερών ως προς τη συνέχιση λειτουργίας της εν λόγω κλινικής.

Αφού ενημερώθηκε για την κατάσταση, επείγον υπόμνημα προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας απέστειλε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, αναδεικνύοντας το θέμα των 18 νεφροπαθών που αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο μη έχοντας δυνατότητα αιμοκάθαρσης.

«Οι οικογένειες των νεφροπαθών βρισκόμαστε σε τεράστια αναστάτωση, σχεδόν σε απόγνωση. Πολλοί είναι χαμηλοσυνταξιούχοι, δεν έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν για να κάνουν τις αιμοκαθάρσεις, ούτε φυσικά μπορούν να μετοικήσουν. Ζητάμε άμεσα να ξεκινήσει η λειτουργία της τεχνητής μονάδας νεφρού και να γίνει η πρόσληψη τουλάχιστον ενός νεφρολόγου και δύο νοσηλευτών» λένε στην «Εφ.Συν.» συγγενείς των νεφροπαθών.

Για να μπορέσει να εξυπηρετήσει και τους 18 ασθενείς αυτή τη στιγμή η συγκεκριμένη μονάδα θα πρέπει να λειτουργήσει σε τουλάχιστον δύο βάρδιες. Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με το υπουργείο Υγείας, το οποίο εξέφρασε «συγκρατημένη αισιοδοξία πως το θέμα θα λυθεί αίσια», βραχυπρόθεσμα με την απόσπαση νεφρολόγου στο νησί, μέχρι να δοθεί οριστική λύση.

Μετά την έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε με τον δήμαρχο Θήρας, τον έπαρχο Θήρας και τον υποδιοικητή της ΑΕΜΥ (Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας), ο δήμαρχος Αντώνης Σιγάλας υπογράμμισε πως «υπάρχει η διαβεβαίωση για υπουργική απόφαση απόσπασης ενός νεφρολόγου και εξειδικευμένης νοσηλεύτριας σε 3 ημέρες (σ.σ. δηλαδή αύριο...), συν τις 2 νοσηλεύτριες που υπάρχουν ήδη στη Σαντορίνη, για την άμεση αντιμετώπιση, καθώς και την προσπάθεια δημιουργίας προγραμματικής σύμβασης με το ιδιωτικό κέντρο, έτσι ώστε να λυθεί το θέμα στο άμεσο μέλλον».

Το πρώτο ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί είναι απαραίτητη η σύμπραξη μιας ιδιωτικής κλινικής (η οποία υφίσταται και έξωση) μέσω προγραμματικής σύμβασης με το δημόσιο νοσοκομείο, το οποίο έχει ήδη επαρκή, ανενεργό εξοπλισμό.

Το δεύτερο ερώτημα είναι πώς γίνεται ένας δήμος με αρκετά εκατομμύρια αποθεματικό να αδυνατεί διαχρονικά να παρέχει υλική βοήθεια στους δημόσιους υπαλλήλους (εκπαιδευτικούς, γιατρούς, νοσηλευτές κτλ) που εργάζονται στο νησί.

Οι νεφροπαθείς στη Σαντορίνη, που έχουν χορτάσει από υποσχέσεις και... τουρίστες, δεν ξεχνούν πως πριν από την έναρξη λειτουργίας του νοσοκομείου το 2016 οι περισσότερες δημοτικές παρατάξεις υπόσχονταν χιλιάδες ευρώ βοήθειας για τις ανάγκες του νοσοκομείου από την αύξηση του εισιτηρίου στην ημιδημοτική επιχείρηση του τελεφερίκ της Σαντορίνης. Η αύξηση πραγματοποιήθηκε, τα έσοδα αυξήθηκαν, οι γιατροί ακόμα αναζητούνται.

● Τελευταία ενημέρωση: Το μεσημέρι της Παρασκευής δόθηκε υπόσχεση στους ασθενείς ότι μέσα στην εβδομάδα θα φτάσει στο νησί νεφρολόγος και ότι θα παραμείνει για κάποιο διάστημα ανοιχτή η ιδιωτική μονάδα.

ΥΓΕΙΑ
Η κυβέρνηση βάζει τους ιδιώτες στο ΕΣΥ από την κύρια είσοδο
Το πιλοτικό πρόγραμμα Συμπράξεων Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) σε τρία νοσοκομεία, που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγει την κεντρική πύλη του συστήματος Υγείας στο επιχειρηματικό κεφάλαιο.
Η κυβέρνηση βάζει τους ιδιώτες στο ΕΣΥ από την κύρια είσοδο
ΥΓΕΙΑ
«Η υποχρηματοδότηση, “δούρειος ίππος” των ΣΔΙΤ»
Η κυβέρνηση μας καλεί να συνδέσουμε την κάλυψη των αναγκών των ασθενών με τα προσδοκώμενα κέρδη των επιχειρηματιών και να ξεγράψουμε οποιαδήποτε σκέψη για δωρεάν υπηρεσίες υγείας για όλους.
«Η υποχρηματοδότηση, “δούρειος ίππος” των ΣΔΙΤ»
ΥΓΕΙΑ
Η μάστιγα των θρομβώσεων και η σημασία της πρόληψης
Αμείλικτα είναι τα στατιστικά που συλλέγει η ιατρική κοινότητα παγκοσμίως για τους θανάτους από καρδιά: ένας στους τέσσερις ανθρώπους πεθαίνει από αιτία που σχετίζεται με τη θρόμβωση.
Η μάστιγα των θρομβώσεων και η σημασία της πρόληψης
ΥΓΕΙΑ
Οι αρρώστιες δεν κάνουν διακοπές, η αιμοδοσία γιατί;
Κάθε Αύγουστο η συλλογή αίματος μειώνεται κατά 50% και το ΕΚΕΑ κρούει τον κώδωνα, προτρέποντας τους πολίτες να συνεχίσουν να δίνουν αίμα όπου κι αν βρίσκονται.
Οι αρρώστιες δεν κάνουν διακοπές, η αιμοδοσία γιατί;
ΥΓΕΙΑ
Κατεβάζει ρολά το μοναδικό δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο
Η μόνη μονάδα του ΕΣΥ που μπορεί να αντιμετωπίσει παιδοκαρδιοχειρουργικά περιστατικά, στο «Αγία Σοφία», κλείνει για τρεις μήνες, λόγω ξενοδοχειακής αναβάθμισης του με αποτέλεσμα αύξηση της λίστα αναμονής.
Κατεβάζει ρολά το μοναδικό δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο
ΥΓΕΙΑ
Η οδύσσεια της παθολόγου κινητοποίησε Εισαγγελία και υπουργείο
Δύο δίμηνες συμβάσεις έργου με παθολόγους για το Γενικό Νοσοκομείο Λήμνου ανακοίνωσε χθες ότι θα συνάψει το συντομότερο ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας και ακόμη ότι θα προκηρύξει τρεις μόνιμες θέσεις παθολόγων.
Η οδύσσεια της παθολόγου κινητοποίησε Εισαγγελία και υπουργείο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας