Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Καθυστερήσεις μετ’ επαίνων
EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καθυστερήσεις μετ’ επαίνων

  • A-
  • A+

Πανηγυρίζει για την καθυστερημένη κατά πέντε μήνες υπογραφή 175 διορισμών -από τους συνολικά 208- μόνιμων γιατρών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) σε νοσοκομεία της Αθήνας, του Πειραιά και νησιών, τους οποίους, πάντως, είχε επιχειρήσει να ακυρώσει η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Πανηγυρίζει και για την επίσης αργοπορημένη ολοκλήρωση της κατανομής 1.300 θέσεων νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, που παρέλαβε από την προηγούμενη κυβέρνηση, για τη στελέχωση των νοσοκομείων όλης της χώρας, η οποία τώρα φεύγει για το ΑΣΕΠ, που σημαίνει ότι οι νέοι εργαζόμενοι θα βρίσκονται στη θέση τους του χρόνου το φθινόπωρο...

«Στο υπουργείο Υγείας εργαζόμαστε για τη στήριξη των συνανθρώπων μας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, ειδικά των πιο αδύναμων και των ευπαθών ομάδων. Αυτή ήταν, είναι και θα είναι η πρώτη μας προτεραιότητα», καμάρωνε χθες το πρωί ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Θυμίζουμε ότι στις αρχές Ιουλίου είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία των κρίσεων και της έκδοσης των τελικών αποτελεσμάτων των συνολικά 208 -44 θέσεις επιμελητών Α’ και 164 επιμελητών Β’- διορισμών μόνιμων γιατρών στα ΤΕΠ σε νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά.

Τρεις μήνες μετά, δηλαδή στις αρχές Οκτωβρίου, η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αποφάσισε να αναπέμψει στο σύνολό τους τους διορισμούς αυτούς που είχε τρέξει η προηγούμενη κυβέρνηση και που είναι μια σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων - ξεπερνούν τις 6.500 με βάση τους σημερινούς ανεπαρκέστατους οργανισμούς των νοσοκομείων.

Ο Βασ. Κικίλιας, επικαλούμενος τότε παρατυπίες, αλλά χωρίς να μπαίνει σε λεπτομέρειες, αποφάσισε στην ουσία να ακυρώσει τις προσλήψεις, προκαλώντας την έντονη διαμαρτυρία της ΟΕΝΓΕ.

Χθες όμως υπέγραψε τους 175 διορισμούς στα ΤΕΠ -113 στην Αθήνα και 62 στον Πειραιά- που, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», είναι ακριβώς τα ίδια πρόσωπα με τα αρχικά, αφού το Συμβούλιο Κρίσεων επέστρεψε χωρίς καμία αλλαγή το πρακτικό των κρίσεων στο υπουργείο Υγείας!

Οσον αφορά τις 1.300 θέσεις λοιπού προσωπικού που βρήκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και είναι κυρίως νοσηλευτές -σε ποσοστό 45%- και ειδικότητες όπως τραυματιοφορείς, προσωπικό ιατρικών εργαστηρίων, διοικητικό προσωπικό και άλλες, καλοδεχούμενες αλλά λίγες.

Μαζί με αυτές τις θέσεις ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προκηρύξει 904 θέσεις γιατρών, που είναι έτοιμες, εγκεκριμένες με πράξη υπουργικού συμβουλίου και απολύτως καλυμμένες δημοσιονομικά για το 2019, οι οποίες αγνοούνται...

Επειτα από σχεδόν δέκα χρόνια μνημονίων (από 1/1/2010 μέχρι σήμερα), όταν το ΕΣΥ μετράει 25.000 συνταξιοδοτήσεις και αποχωρήσεις γιατρών και λοιπού προσωπικού, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, γίνεται αντιληπτή η υποβάθμιση που έχουν υποστεί τα δημόσια νοσοκομεία.

«Για να πανηγυρίσει η σημερινή κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει την αναλογία 1 προς 1 (μία πρόσληψη για κάθε 1 αποχώρηση) και να προχωρήσει σε επιπλέον 2.000 προσλήψεις κατ’ έτος ώστε σε βάθος πενταετίας να υπάρξει μία αποκατάσταση των απωλειών», λέει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Αλλιώς, προσθέτει, «συντηρείται η σημερινή κακή κατάσταση».

Κατά τα άλλα, ο υπουργός Υγείας στη χθεσινή δήλωσή του μίλησε και για «ίδρυση αυτόνομων ΤΕΠ και αλλαγή του τρόπου εφημέρευσης των νοσοκομείων», που «είναι τα επόμενα βήματα που σχεδιάζουμε. Διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται, ώστε το σύστημα υγείας να παρέχει αποτελεσματικότερες υπηρεσίες, χωρίς ώρες αναμονής και ταλαιπωρία για τον πολίτη».

Οσον αφορά την ίδρυση των αυτόνομων ΤΕΠ, είναι γνωστό έργο της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, επί ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο των οποίων πραγματοποιούνται οι τελευταίες προσλήψεις σε Αθήνα, Πειραιά και νησιά αφού προηγουμένως έχουν διοριστεί γιατροί στην υπόλοιπη χώρα.

Για τη γενική δήλωση περί «αλλαγής του τρόπου εφημέρευσης των νοσοκομείων», αναμένουμε με αγωνία να αποκαλύψει ο υπουργός Υγείας το σχέδιό του.


 

ΥΓΕΙΑ
«Με τις νέες πολιτικές για το φάρμακο οι ασθενείς “εξοικονομούν” 120 εκατ. ευρώ»
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ξεδιπλώνει τη νέα πολιτική της κυβέρνησης για τη φαρμακευτική κάλυψη στη χώρα μας που συρρικνώθηκε και απαξιώθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
«Με τις νέες πολιτικές για το φάρμακο οι ασθενείς “εξοικονομούν” 120 εκατ. ευρώ»
ΥΓΕΙΑ
Ενισχύεται με 455 μόνιμες θέσεις το Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας
Εγκρίθηκε η προκήρυξη 455 μόνιμων θέσεων ειδικευμένων γιατρών, διαφόρων ειδικοτήτων, κλάδου ΕΣΥ σε Κέντρα Υγείας και Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία και παράλληλα ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων η...
Ενισχύεται με 455 μόνιμες θέσεις το Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας
ΥΓΕΙΑ
Νέα προκήρυξη για 953 θέσεις γιατρών σε ΤΟΜΥ
Νέα προκήρυξη για 953 θέσεις γενικών γιατρών, παθολόγων και παιδιάτρων, οι οποίοι θα στελεχώσουν Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) σε ολόκληρη τη χώρα, εξέδωσε το υπουργείο Υγείας. Είναι η δεύτερη μεγάλη προκήρυξη...
Νέα προκήρυξη για 953 θέσεις γιατρών σε ΤΟΜΥ
ΥΓΕΙΑ
Η Ν.Δ. βλέπει την Πρωτοβάθμια Υγεία ως αποτυχία
Μία ημέρα μετά τη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Υγείας για την αναδιάρθρωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ο τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών επιμένουν ότι...
Η Ν.Δ. βλέπει την Πρωτοβάθμια Υγεία ως αποτυχία
ΥΓΕΙΑ
Λάρισα: έκκληση για τα Κέντρα Υγείας του νομού
Κραυγή αγωνίας για το λειτουργικό χάος που επικρατεί στα Κέντρα Υγείας του νομού Λάρισας από τους εργαζόμενους σε επιστολή τους προς τον υπουργό Υγείας, με την ευκαιρία της επίσκεψης του τελευταίου στον νομό...
Λάρισα: έκκληση για τα Κέντρα Υγείας του νομού
ΥΓΕΙΑ
Ανοίγουν έως αρχές Μαρτίου όλα τα κρεβάτια στις ΜΕΘ
Προσλήψεις 400 νοσηλευτών και 100 γιατρών -με διετείς συμβάσεις- μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, τα κρεβάτια των οποίων είναι δυσεύρετα. «Εδώ και πλέον δεκαπέντε χρόνια φωνάζουμε ότι οι κλίνες...
Ανοίγουν έως αρχές Μαρτίου όλα τα κρεβάτια στις ΜΕΘ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας