Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κλυδωνισμοί στη Ν.Δ. από τους «Γκρούεζες» στο ΕΣΥ

Ο Κωνσταντίνος Πατέρας αγκαλιά με τον βουλευτή Καρδίτσας της Ν.Δ. και νυν υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κλυδωνισμοί στη Ν.Δ. από τους «Γκρούεζες» στο ΕΣΥ

  • A-
  • A+
Το φιάσκο Μητσοτάκη, που επιχείρησε να επιβάλει την πιο κομματικοποιημένη λίστα από καταβολής διοικήσεων στο ΕΣΥ, πριν από 19 χρόνια ● Να αποπέμψει τον υπουργό Υγείας για το όργιο ρουσφετιών, ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ ● Οι εκλεκτοί είναι ξεκάθαρα «ημέτεροι», κομματικά στελέχη, σύζυγοι, κουμπάροι, φίλοι και στενοί συνεργάτες κομματικών παραγόντων και βουλευτών, αποτυχημένοι υποψήφιοι βουλευτές, ευρωβουλευτές, δήμαρχοι, κοινοτάρχες και βέβαια, η τάξη των αποστράτων.

Πριν καν ξεκινήσει «ο πιο αδύναμος κρίκος στο ΕΣΥ», πριν καν βγει το ΦΕΚ και αναλάβουν καθήκοντα οι νέοι διοικητές, ο 80χρονος, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, Κωνσταντίνος Πατέρας, τον οποίο επέλεξε η Ν.Δ. για το Nοσοκομείο της Καρδίτσας, αποχώρησε. Τρεις μέρες μετά την ανακοίνωση της τοποθέτησής του στο Νοσοκομείο και αφού είχε κεράσει (σχεδόν) όλη την Καρδίτσα γλυκά για να γιορτάσει το γεγονός, υπέβαλε χθες την παραίτησή του στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, ο οποίος, όπως ενημέρωσε με μια λιτή ανακοίνωση, την έκανε αποδεκτή.

Το όλο έργο της επιλογής διοικητών και αναπληρωτών διοικητών από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι άκρως σουρεαλιστικό: Ξεκινώντας από την πεντάμηνη καθυστέρηση μέχρι να βγει λευκός καπνός από το υπουργείο Υγείας και να ανακοινωθούν οι 112 διοικητές και αναπληρωματικοί διοικητές των δημόσιων νοσοκομείων μετά από συσκέψεις επί συσκέψεων και την προσωπική εμπλοκή του Μαξίμου, που είχε τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο.

Συνεχίζοντας με τη δημοσιοποίηση μόνο των ονοματεπώνυμων των επιλεγέντων, χωρίς ίχνος βιογραφικού στοιχείου. Διαπιστώνοντας πως όχι απλώς δεν πρόκειται για «άριστους», όπως διατυμπάνιζε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά, αντιθέτως, για την πιο κομματικοποιημένη λίστα από καταβολής διοικήσεων στο ΕΣΥ, πριν από 19 χρόνια.

Εξειδικεύοντας ότι οι εκλεκτοί είναι ξεκάθαρα «ημέτεροι», κομματικά στελέχη της Ν.Δ., σύζυγοι, κουμπάροι, φίλοι και στενοί συνεργάτες κομματικών παραγόντων και βουλευτών, αποτυχημένοι υποψήφιοι βουλευτές, ευρωβουλευτές, δήμαρχοι, κοινοτάρχες. Και, βέβαια, η τάξη των αποστράτων!

Αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι έχει μετατρέψει τη Δημόσια Υγεία σε «πάρκινγκ κουμπάρων, συγγενών και αποτυχημένων πολιτευτών της Ν.Δ., τους οποίους έχρισε διοικητές νοσοκομείων». «Μιας και ο κ. Μητσοτάκης προεκλογικά έλεγε επί λέξει πως δεν πρόκειται να ανεχτεί “στις διοικήσεις των νοσοκομείων να τοποθετούνται αποτυχημένοι πολιτευτές που αναζητούν μια αργομισθία στο Δημόσιο”, περιμένουμε να αποπέμψει τον υπουργό Υγείας για το όργιο ρουσφετιών και να ακυρώσει τους προκλητικούς αυτούς διορισμούς», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Για την παραίτηση Πατέρα σχολιάζει πως «αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό της “αναξιοκρατίας” και του κράτους των “αρίστων” του ρουσφετιού που εγκαθιδρύει η Ν.Δ.» και διερωτάται ανοιχτά: «Αλήθεια, οι υπόλοιποι 111 αποτυχημένοι πολιτευτές, κουμπάροι, σύζυγοι και συγγενείς, που το μόνο κοινό που έχουν, εκτός από την κομματική ταυτότητα της Ν.Δ., είναι πως είναι παντελώς άσχετοι με τον χώρο της Υγείας, θα παραμείνουν στις θέσεις τους;».

Επικριτική ήταν και η ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής. «Η ανακοίνωση των νέων διοικητών των νοσοκομείων είναι άλλη μια απόδειξη για το πώς αντιλαμβάνεται παραδοσιακά η Ν.Δ. τη Δημόσια Διοίκηση. Πελατειακές σχέσεις, αδιαφάνεια, κομματικοί φίλοι και λοιποί συγγενείς...». «Αριστοι στις παλιές πρακτικές με τους αρεστούς!» σχολιάζει το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Γκρίνια και στο εσωτερικό της Ν.Δ.

Οι επιλογές των διοικητών του ΕΣΥ από την κυβέρνηση των «αρίστων» έχουν προκαλέσει γκρίνια και αντιδράσεις και στους τοπικούς πυρήνες της Ν.Δ. Ενδεικτική είναι η επιλογή του Κωνσταντίνου Πατέρα, ο οποίος επέστρεψε στη Νέα Δημοκρατία μετά το πέρασμά του από τον ΛΑΟΣ και πιο πρόσφατα από τους ΑΝ.ΕΛΛ.

Η ιστορία πάντως δείχνει ότι ο 80χρονος εκπαιδευτικός είχε από παλιά βλέψεις για το ΕΣΥ. Δήλωση της εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένας Παπαδοπούλου, για τον «πολιτευτή Κ. Πατέρα», όπως αναφέρεται στον τίτλο της, στις 14 Ιουνίου 2016, τον θέλει να αποχωρεί από το κόμμα «επικαλούμενος προσχηματικά διάφορους λόγους», ενώ οι πραγματικοί ήταν ότι «ζητούσε να διοριστεί διοικητής νοσοκομείου χωρίς να έχει τα προσόντα».

Η δήλωση είχε ως εξής: «Ο πολιτευτής Τρικάλων κ. Κώστας Πατέρας ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το Κίνημα επικαλούμενος προσχηματικά διάφορους λόγους. Εκείνο που δεν λέει ο κ. Πατέρας είναι ότι ζητούσε να διοριστεί διοικητής νοσοκομείου χωρίς να έχει τα προσόντα. Παρακαλούνται όσοι από τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ επιθυμούν κυβερνητικές θέσεις χωρίς να διαθέτουν τα προσόντα να αποχωρήσουν».

Στα Κύθηρα η πρόεδρος της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης της Ν.Δ. παραιτήθηκε -τόσο από την ηγεσία της τοπικής όσο και από σύνεδρος του κόμματος- με άμεση ισχύ, διαφωνώντας κάθετα, όπως τονίζει στη σχετική ανακοίνωσή της, με την τοποθέτηση του διοικητή του Τριφύλλειου Νοσοκομείου Κυθήρων.

Η απάντηση της Ν.Δ.

Η Ν.Δ., με ανακοίνωση, βγήκε στην αντεπίθεση απευθυνόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ «που διέλυσε τη Δημόσια Υγεία» και «δεν μπορεί να κουνάει το δάκτυλο στην κυβέρνηση». Θυμίζει τους ανθρώπους που διόρισε ως διοικητές νοσοκομείων η προηγούμενη κυβέρνηση «με τέσσερα (4) πλαστά πτυχία, όπως στο Κρατικό Νίκαιας, και ιδιοκτήτες βουλκανιζατέρ δίχως κανένα πτυχίο, όπως στο Νοσοκομείο Σαντορίνης».

Αναφέρει ακόμα πως οι διοικητές που διορίστηκαν τώρα στα νοσοκομεία «θα υπογράψουν συμβόλαια με ρήτρα αποδοτικότητας με ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους», καθώς και ότι «θα αξιολογούνται για το έργο τους κάθε 3 μήνες και από αυτό και μόνο θα κρίνονται». «Οποιος», λέει, «κρίνεται ανεπαρκής θα απολύεται και μάλιστα δίχως καμία απολύτως αποζημίωση».

Το υπουργείο απαντά στην «Εφ.Συν.»

Απαντώντας σε ερώτημα της «Εφ.Συν.» σχετικά με τα συμβόλαια που θα κληθούν να υπογράψουν οι νέοι διοικητές, το γραφείο Τύπου του υπουργού Υγείας δήλωσε πως το συμβόλαιο είναι ένα - κοινό για όλους τους διοικητές.

Σε δεύτερο ερώτημά μας για τα περί αξιολόγησης και ποιος θα την κάνει αλλά και για τους «ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους», ποιος θα τους θέτει και αν θα είναι κοινοί για τα 131 νοσοκομεία της χώρας (και πώς γίνεται αυτό), οι συνεργάτες του υπουργού δεν είχαν ενημέρωση. Μας υποσχέθηκαν να «δούμε το συμβόλαιο όταν θα είναι έτοιμο». Οψόμεθα.

ΥΓΕΙΑ
Το «γαλάζιο» σχέδιο για την Υγεία: Φροντίστε... να μην αρρωστήσετε
Ενα βασικό, ενιαίο για όλους, πακέτο παροχών υγείας θα έχει το ΕΣΥ επί Νέας Δημοκρατίας και πέραν τούτου... καλύτερα να μη χρειαστεί ο πολίτης πρόσθετες παροχές, καθώς την ώρα της ανάγκης οι επιβαρύνσεις θα...
Το «γαλάζιο» σχέδιο για την Υγεία: Φροντίστε... να μην αρρωστήσετε
Παρουσίαση του προγράμματος για την Υγεία της ΝΔ από τον Κ. Μητσοτάκη
ΥΓΕΙΑ
ΕΣΥ με στόχευση στην τσέπη του ασθενούς
Φαρμακερές συμμετοχές των πολιτών και επιβαρύνσεις την ώρα της ανάγκης... υπόσχεται το πρόγραμμα για την Υγεία που παρουσίασε το Σάββατο ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης ● Ορίζεται από την αρχή ως...
ΕΣΥ με στόχευση στην τσέπη του ασθενούς
ΥΓΕΙΑ
Προσωρινή λύση για τις ΜΕΘ
Με μετακινήσεις νοσηλευτών αμέσως και με συνοπτικές διαδικασίες ανοίγουν σήμερα κιόλας δεκαπέντε νέα κρεβάτια σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσοκομείων της Αττικής.
Προσωρινή λύση για τις ΜΕΘ
ΥΓΕΙΑ
Το ΕΣΥ ξεμένει από αναισθησιολόγους
Σήμα κινδύνου για τις ελλείψεις των αναισθησιολόγων στα δημόσια νοσοκομεία εκπέμπουν για πολλοστή φορά οι νοσοκομειακοί γιατροί επισημαίνοντας τα αδιέξοδα που προκύπτουν διαρκώς.
Το ΕΣΥ ξεμένει από αναισθησιολόγους
ΥΓΕΙΑ
Οι ΣΔΙΤ βλάπτουν σοβαρά την τσέπη των ασθενών
Η εμπειρία στις χώρες όπου έχουν εφαρμοστεί παρόμοια προγράμματα δείχνει αύξηση του κόστους υπηρεσιών υγείας, εκποίηση της περιουσίας των νοσοκομείων και επιβάρυνση των φορολογουμένων.
Οι ΣΔΙΤ βλάπτουν σοβαρά την τσέπη των ασθενών
ΥΓΕΙΑ
Παραιτήθηκε κι άλλος «άριστος» στο νοσοκομείο Θήβας
Τρεις μέρες μετά την τοποθέτησή του στη θέση του αναπληρωτή διοικητή ο Κωνσταντίνος Τυρηνόπουλος με επιστολή γνωστοποίησε την παραίτηση του από το νοσοκομείο Θήβας.
Παραιτήθηκε κι άλλος «άριστος» στο νοσοκομείο Θήβας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας