Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ιδρύουν δίκτυο για καθολική κάλυψη Υγείας

Την ανάγκη αντίστασης σε κινήσεις ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο τ. υπουργός Υγείας και τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός που θα είναι ομιλητής στην πρώτη ανοιχτή εκδήλωση του Δικτύου

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ιδρύουν δίκτυο για καθολική κάλυψη Υγείας

  • A-
  • A+

Την ανάγκη να δημιουργήσει ένα «Δίκτυο για την καθολική κάλυψη Υγείας και την υπεράσπιση της δημόσιας περίθαλψης» εντοπίζει ο Τομέας Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και καλεί υγειονομικούς και πολίτες να συμμετέχουν.

Οπως σημειώνει στην «Εφ.Συν.» ο Ανδρέας Ξανθός, τέως υπουργός Υγείας, τομεάρχης Υγείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, το δίκτυο μπορεί να λειτουργήσει ως χώρος διαλόγου, αμφίδρομης ενημέρωσης και κοινής δράσης, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να συμβάλει στη συγκρότηση ενός δημόσιου «ολοποιητικού» (και όχι αποσπασματικού-συντεχνιακού) πολιτικού λόγου για την Υγεία και για τις νέες ανάγκες που πρέπει να ενσωματωθούν σε ένα αριστερό-προοδευτικό πρόγραμμα υγείας, στην Ελλάδα της μεταμνημονιακής εποχής.

Η νέα πολιτική συγκυρία και τα δείγματα γραφής της κυβέρνησης της Ν.Δ., μας λέει ο Ανδρέας Ξανθός, αναδεικνύουν την ανάγκη συστηματικής δικτύωσης και επικοινωνίας του Τομέα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ με τους εργαζόμενους του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, καθώς και με αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες που στήριξαν με διάφορους τρόπους τα προηγούμενα χρόνια το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Υγεία, δηλαδή την καθολική και ισότιμη κάλυψη των υγειονομικών αναγκών της κοινωνίας μέσα από ένα αναβαθμισμένο και «ηθικοποιημένο» ΕΣΥ.

«Οφείλουμε», υπογραμμίζει, «από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπερασπιστούμε το τεράστιας κοινωνικής σημασίας έργο της επιβίωσης, ενδυνάμωσης και προσβασιμότητας της δημόσιας περίθαλψης σε συνθήκες Μνημονίου και λιτότητας. Οφείλουμε επίσης, μαζί με το έντιμο και αξιοπρεπές ανθρώπινο δυναμικό του συστήματος Υγείας, να υπερασπιστούμε όχι μόνο τα θετικά βήματα και τις μεταρρυθμιστικές τομές που έγιναν στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυρίως την Υγεία ως καθολικό κοινωνικό δικαίωμα καθώς και τη διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ, που έχει αρχίσει να τίθεται σε διακινδύνευση με βάση την ατζέντα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου».

Οπως σημειώνει, απέναντι στην προοπτική μιας ακραίας νεοφιλελεύθερης μετάλλαξης του ΕΣΥ είναι κρίσιμης σημασίας η προάσπιση των βασικών στρατηγικών επιλογών του ΣΥΡΙΖΑ όπως η άρση των ανισοτήτων πρόσβασης με το ν. 4368/2016 για την κάλυψη ανασφάλιστων πολιτών, η υγειονομική φροντίδα προσφύγων-μεταναστών, η επένδυση περισσότερων ανθρώπινων και υλικών πόρων στο ΕΣΥ, οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και η θεσμική εξυγίανση του Συστήματος Υγείας (Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, φάρμακο, προμήθειες, Ψυχική Υγεία, Εξαρτήσεις, Επείγουσα Ιατρική, Ιατρική Εκπαίδευση, Αποκατάσταση, πολιτική για τον Καρκίνο, μετασχηματισμός του ΚΕΕΛΠΝΟ σε ΕΟΔΥ κ.λπ.), η έμφαση στα δικαιώματα των ασθενών, η σταδιακή υπέρβαση της λιτότητας και η μείωση των ιδιωτικών δαπανών υγείας.

Στη «νέα μεταμνημονιακή περίοδο», αναφέρει, «οφείλουμε, εκτός από την υπεράσπιση της γραμμής “καθολική κάλυψη Υγείας - ενίσχυση του ΕΣΥ”, εκτός από τον κυβερνητικό έλεγχο για την πορεία υλοποίησης των εθνικών στόχων που διαμορφώσαμε στην Πολιτική Υγείας, εκτός από τη σθεναρή αντίσταση σε κινήσεις ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ, να συγκροτήσουμε ένα νέο πολιτικό αφήγημα για την Υγεία, για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και για το κοινωνικό κράτος. Το νέο αυτό αφήγημα πρέπει να επικεντρώνεται όχι μόνο στην αντιμετώπιση δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων και των επαγγελματιών υγείας (αύξηση αποδοχών, δικαιότερη κατανομή επιβαρύνσεων όπως το clawback των εργαστηρίων κ.λπ.), αλλά, κυρίως, στην εγγυημένη και αποτελεσματική κάλυψη μέσα από δημόσιες πολιτικές των διευρυμένων υγειονομικών αναγκών της κοινωνίας».

«Υπόθεση ισότητας»

Το Δίκτυο απευθύνεται λοιπόν, καταλήγει, σε πολίτες που μπορεί να είναι είτε υγειονομικοί του δημόσιου ή του ιδιωτικού Τομέα, είτε προσωπικό που εργάζεται στο υπουργείο Υγείας, στις Υγειονομικές Περιφέρειες ή σε εποπτευόμενους φορείς, πανεπιστημιακοί, οικονομολόγοι υγείας, κοινωνικοί επιστήμονες, νομικοί, ασθενείς κ.λπ., που ως «ταυτοτικό στοιχείο» έχουν την ιδέα ότι η Υγεία είναι υπόθεση Ισότητας και Κοινωνικής Δικαιοσύνης και είναι διαθέσιμοι να συμμετέχουν μέσω του Δικτύου σε μια οργανωμένη προσπάθεια υπεράσπισης - ενδυνάμωσης της Δημόσιας Περίθαλψης και των πολιτικών Δημόσιας Υγείας.

■ Η πρώτη ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση του Δικτύου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου στις 6 το απόγευμα στο αμφιθέατρο της Σχολής Δημόσιας Υγείας (πρώην ΕΣΔΥ) του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (λ. Αλεξάνδρας 196). Εισηγητές θα είναι ο Ανδρέας Ξανθός, τέως υπουργός Υγείας, τομεάρχης Υγείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, και ο Δημήτρης Πλουμπίδης, ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και εκπρόσωπος της Ελλάδας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

ΥΓΕΙΑ
Νέα συνάντηση του Δικτύου για την Υγεία
Οι σύγχρονες προκλήσεις και προτεραιότητες για τη δημόσια υγεία είναι το θέμα της πρώτης συνάντησης εργασίας του «Δικτύου για την καθολική κάλυψη υγείας και την υπεράσπιση της δημόσιας περίθαλψης».
Νέα συνάντηση του Δικτύου για την Υγεία
ΥΓΕΙΑ
Στον αέρα η αξιολόγηση και διαπραγμάτευση καινοτόμων φαρμάκων
Με παροιμιώδη ανευθυνότητα η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας τινάζει στον αέρα δύο επιτροπές που πραγματεύονται τον ευαίσθητο για τους ασθενείς τομέα των νέων καινοτόμων φαρμάκων.
Στον αέρα η αξιολόγηση και διαπραγμάτευση καινοτόμων φαρμάκων
ΥΓΕΙΑ
«Με τις νέες πολιτικές για το φάρμακο οι ασθενείς “εξοικονομούν” 120 εκατ. ευρώ»
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ξεδιπλώνει τη νέα πολιτική της κυβέρνησης για τη φαρμακευτική κάλυψη στη χώρα μας που συρρικνώθηκε και απαξιώθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
«Με τις νέες πολιτικές για το φάρμακο οι ασθενείς “εξοικονομούν” 120 εκατ. ευρώ»
ΥΓΕΙΑ
Η Ν.Δ. βλέπει την Πρωτοβάθμια Υγεία ως αποτυχία
Μία ημέρα μετά τη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Υγείας για την αναδιάρθρωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ο τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών επιμένουν ότι...
Η Ν.Δ. βλέπει την Πρωτοβάθμια Υγεία ως αποτυχία
ΥΓΕΙΑ
Επανέρχεται με λίφτινγκ το πλαφόν του Βορίδη
Επώνυμα γενόσημα φάρμακα και όχι δραστική ουσία ζητά από τους γιατρούς να συνταγογραφούν το υπουργείο Υγείας, με εξατομικευμένο στόχο ανά γιατρό, ποινές, αλλά και πρόστιμα (!) για όσους παρεκκλίνουν. Οταν ο...
Επανέρχεται με λίφτινγκ το πλαφόν του Βορίδη
ΥΓΕΙΑ
«Δεν τελειώσαμε με την πανδημία»
Yπαρκτός και κοντινός παραμένει ο κίνδυνος νέας έξαρσης κρουσμάτων του κορονοϊού, όπως τόνισε ο Ανδρέας Ξανθός, πρώην υπουργός Υγείας, τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, στην πρώτη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που...
«Δεν τελειώσαμε με την πανδημία»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας