Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Με λάσπη χτίζει ο Βασ. Κικίλιας το δικό του διορισμένο ΚΕΘΕΑ
EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με λάσπη χτίζει ο Βασ. Κικίλιας το δικό του διορισμένο ΚΕΘΕΑ

  • A-
  • A+

Με σκαιότατους χαρακτηρισμούς και πολλές ανακρίβειες εμφανίστηκε χθες σε φιλικό του κανάλι ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει την πραξικοπηματική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που καταργεί το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ, «αποκάλυψε» τελικά το βασικό κίνητρο αυτής της επίθεσης στον φορέα.

Η πρόταση εργαζομένων για την υποψηφιότητα της πρώην εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου στη θέση του προέδρου του ΚΕΘΕΑ ήταν το κόκκινο πανί για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η συγκεκριμένη πρόταση έγινε ασμένως δεκτή από τα όργανα του ΚΕΘΕΑ, ενώ ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα υπερψηφιζόταν και στη γενική συνέλευση των μελών.

Η Ξένη Δημητρίου ήταν άλλωστε για πολλά χρόνια «εθελόντρια» του φορέα, ενώ με πολλούς τρόπους υποστήριξε το έργο του. Ως πρώην εισαγγελέας ανηλίκων αλλά και βαθιά γνώστρια των θεμάτων απεξάρτησης, έχει σταθεί δίπλα στο ΚΕΘΕΑ και δίδαξε δικαστές και εισαγγελείς σε όλη την Ελλάδα για τον ειδικό τρόπο ορθής αντιμετώπισης της ευάλωτης κατηγορίας των εξαρτημένων.

Χωρίς στοιχειώδη σεβασμό απέναντι σε μια δικαστικό που σε όλη τη διάρκεια της θητείας της δεν έδωσε ποτέ αφορμή για οποιοδήποτε σχόλιο σχετικό με την ακεραιότητα και τη δικανική της κρίση, ο Βασ. Κικίλιας την κατηγόρησε χθες για σκόπιμη παράκαμψη της νομοθεσίας προκειμένου να «αποφυλακίσει τον Δημήτρη Κουφοντίνα».

Στην καλύτερη περίπτωση, ο υπουργός είναι εντελώς αδιάβαστος δεδομένου ότι, εκτός από την παρέμβαση της πρώην εισαγγελέως για το ενδεχόμενο παραβίασης από δικαστικό συμβούλιο του νόμου για τις άδειες -και όχι βεβαίως για την αποφυλάκιση-, ομόφωνα το τμήμα του Αρείου Πάγου γνωμοδότησε για το απαιτούμενο από τον νόμο σκεπτικό στην παροχή αδειών σε κρατουμένους.

Αγνοεί επίσης ο Βασ. Κικίλιας τη σειρά δικαστικών -μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χ. Σεβαστίδης- όπως και πολλών άλλων έγκριτων νομικών -μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του ΔΣΑ- που διατύπωσαν παρόμοια άποψη για το ποιες είναι οι νομικές και όχι υποκειμενικές προϋποθέσεις στον θεσμό των αδειών.

Ο Βασ. Κικίλιας υιοθέτησε στη συνέχεια όλα τα ψεύδη που εκτοξεύτηκαν από τα φιλικά του ΜΜΕ προκειμένου να σπιλώσουν το έργο της εισαγγελέως και, επιστρέφοντας στο ΚΕΘΕΑ, δήλωσε ότι είναι στο πλευρό των εργαζομένων, παραλείποντας το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται κυριολεκτικά στα κάγκελα, μαζί με τους γονείς και τα μέλη του ΚΕΘΕΑ.

Αλλη ανακρίβεια προφανούς σκοπιμότητας που εκστόμισε ο Βασ. Κικίλιας ήταν η αναφορά περί εναλλασσόμενης (!) προεδρίας στο ΚΕΘΕΑ μεταξύ Νίκου Παρασκευόπουλου και Γεράσιμου Νοταρά, «ξεχνώντας» την πανηγυρική κάθε φορά εκλογή τους από τα 800 μέλη του ΚΕΘΕΑ. Φυσικά κόλλησε εκεί και τη μιντιακή προπαγάνδα για τον νόμο Παρασκευόπουλου.

Ο πρώην υπουργός, στην απάντησή του, διευκρίνισε για χιλιοστή φορά ότι «η αποσυμφορητική διάταξη (που ακολούθησε δεκάδες ανάλογες διατάξεις δεκαετιών) δεν αφορούσε ισοβίτες, αλλά κρατουμένους που ούτως ή άλλως θα απολύονταν.

»Χάρη στις ρυθμίσεις αυτές βελτιώθηκαν οι συνθήκες κράτησης και έτσι αποκαταστάθηκε η διεθνής εικόνα της χώρας και απαλλάχθηκαν οι Ελληνες φορολογούμενοι από σημαντικά ποσά προστίμων που επέβαλλε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. [...] Βρίσκομαι δίπλα στο έργο του ΚΕΘΕΑ, λόγω ειδικότητας άλλωστε, από το έτος 1984. Ημουν μέλος του πρώτου Δ.Σ. και εκλεγόμουν πρόεδρος από το 1999 έως το 2005. Είμαι περήφανος που όχι μόνο κατά τη διάρκεια της θητείας μου, αλλά και διαχρονικά, το ΚΕΘΕΑ προσφέρει ένα σωτήριο έργο στην ελληνική κοινωνία. Η σοβαρή διακινδύνευσή του όμως δεν φαίνεται να απασχολεί τον σημερινό υπουργό Υγείας».

Ολοι αυτοί «λυμαίνονταν το ΚΕΘΕΑ;» ήταν η... αυθόρμητη ερώτηση του δημοσιογράφου του ΣΚΑΪ στον υπουργό.

Ο Βασ. Κικίλιας πήρε την πάσα λέγοντας ότι «από τη στιγμή που έγινε αυτή η διαδικασία άνοιξαν στόματα και εγώ έχω καταγγελίες για τις φυλακές στα Διαβατά, όπου κάποιοι νομιμοποιούσαν Αλβανούς ναρκέμπορους και τους έδιναν χαρτιά ότι ήταν ανήλικοι, δήθεν, ή απεξαρτημένοι κ.λπ. Μία καταγγελία η οποία οδήγησε σε εσωτερικό έλεγχο ο οποίος δεν έχει καταλήξει - έπρεπε να έχει μπει εισαγγελέας κανονικά εκεί πέρα μέσα. Εχει κρυφτεί αυτή η ιστορία, θα τη βρούμε».

Προς αποκατάσταση, λοιπόν, της αλήθειας τα πραγματικά στοιχεία για το συγκεκριμένο θέμα έχουν ως εξής: Το 2018 υπήρξαν καταγγελίες στο ΚΕΘΕΑ ότι κάτι δεν πάει καλά στην ολιγομελή κοινότητά του στις φυλακές των Διαβατών κι ότι δόθηκαν ψευδή πιστοποιητικά εξάρτησης σε κρατουμένους. Μετά τις καταγγελίες αυτές, αμέσως συγκροτήθηκε εσωτερική επιτροπή ελέγχου η οποία κατέληξε στο πόρισμα που δημοσιεύουμε σήμερα.

Το πόρισμα ήδη βρίσκεται από χθες στα χέρια του υπουργού, εκδόθηκε τον περασμένο Ιούνιο και παραδόθηκε στον διευθυντή του ΚΕΘΕΑ. Μεσολάβησε το καλοκαίρι και οι εκλογές και έτσι δεν πρόλαβε να διαβιβαστεί και να εξεταστεί από το Δ.Σ.

Πριν όμως ο υπουργός διαβάσει το πόρισμα, έσπευσε να συκοφαντήσει ολόκληρο το ΚΕΘΕΑ για κάτι που πράγματι συνέβη σε μία από τις περίπου 110 μονάδες του, το οποίο εντοπίστηκε και αντιμετωπίστηκε από τον εσωτερικό έλεγχο του φορέα. Αποτυχημένη προσπάθεια να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα, κύριε υπουργέ.

ΥΓΕΙΑ
Από τις αξιολογήσεις στις «αναθέσεις»
Πώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη «ξήλωσε» όλα όσα είχαν θεσμοθετηθεί προκειμένου να αποφεύγονται φαινόμενα κομματικού νεποτισμού, που είχαν οδηγήσει στο παρελθόν κυριολεκτικά μέχρι και στη διάλυση ή στη χρεοκοπία...
Από τις αξιολογήσεις στις «αναθέσεις»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξεσπάθωσαν οι εργαζόμενοι για τη διάλυση του ΚΕΘΕΑ
Με υπομνήματα και επιστολές και χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία του πρώην διευθυντή του ΚΕΘΕΑ, καθηγητή Χ. Πουλόπουλου, συνεδρίασε -ακούγοντας εργαζόμενους, γονείς και εκλεγμένη διοίκηση- η αρμόδια επιτροπή της...
Ξεσπάθωσαν οι εργαζόμενοι για τη διάλυση του ΚΕΘΕΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αυτοί είναι οι διορισμένοι του Κικίλια στο Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ
Η πλειονότητα των ανθρώπων που θέλει να επιβάλει στη διοίκηση του Κέντρου ο υπουργός Υγείας δεν έχει καμία σχέση με την απεξάρτηση και τις κοινότητες. Συνεχίζονται οι αντιδράσεις έως ότου διασφαλιστεί το...
Αυτοί είναι οι διορισμένοι του Κικίλια στο Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ
ΥΓΕΙΑ
Το πραξικόπημα Κικίλια ολοκληρώνει την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ
Το διορισμό της νέας διοίκησης του ΚΕΘΕΑ ανακοίνωσε… στα μουλωχτά ο υπουργός Υγείας αργά το απόγευμα της Παρασκευής.
Το πραξικόπημα Κικίλια ολοκληρώνει την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ
ΥΓΕΙΑ
Χρύσωσε το χάπι σε στεγνό πρόγραμμα
Σε μια προσπάθεια να χρυσώσει το χάπι, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μετά την προγραμματισμένη συνάντηση που είχαν στο γραφείο του μέλη των κομμάτων και εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ, κάλεσε εκ νέου αλλά μόνο του...
Χρύσωσε το χάπι σε στεγνό πρόγραμμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας