Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Συνέδριο για την ψυχική υγεία και το δικαίωμα στην ψυχοκοινωνική αποκατάσταση
© 9dreamstudio | Dreamstime.com

Συνέδριο για την ψυχική υγεία και το δικαίωμα στην ψυχοκοινωνική αποκατάσταση

  • A-
  • A+

Με στόχο να βάλουν αποφασιστικά στο κάδρο της ψυχικής υγείας το επιτακτικό ζήτημα της αποκατάστασης των ψυχικά ασθενών, ο ελληνικός κλάδος της WAPR σε συνεργασία με το ΕΠΙΨΥ, την Α’ Ψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, το Αιγινήτειο Νοσοκομείο και την ΕΠΑΨΥ διοργανώνουν διημερίδα στις 5 και 6 Νοεμβρίου 2019 με τίτλο: «Το δικαίωμα στην ψυχοκοινωνική αποκατάσταση: Σύγχρονες διεθνείς πρακτικές»

Όπως σημειώνουν οι διοργανωτές, δύο είναι τα ερωτήματα μετά τη διάγνωση της ψυχικής ασθένειας: «Μετά τη διάγνωση τι;» και «Μετά τη νοσηλεία πώς;».

Έγκριτοι και εξειδικευμένοι εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα επιχειρήσουν να δώσουν απαντήσεις κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του συνεδρίου, αναδεικνύοντας τα πλέον πρόσφατα επιστημονικά ευρήματα και τις καλές πρακτικές τόσο στη χώρα μας όσο και σε διεθνές επίπεδο. 

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας των εργασιών την Τρίτη 5 Νοεμβρίου από τις 9.30 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα θα συζητηθούν πυρηνικά ζητήματα και προβληματισμοί για τις προοπτικές της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης στην Ελλάδα, ενώ θα αναδειχθούν παραδείγματα καλών πρακτικών και εφαρμοσμένα μοντέλα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης στην Ελλάδα και το εξωτερικό από ειδικούς του χώρου της Ψυχιατρικής και της Ψυχιατρικής Αποκατάστασης που έχουν δραστηριοποιηθεί στην Παγκόσμια Εταιρεία για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση (WAPR), η οποία και αποτελεί τη διεθνή επιστημονική εταιρεία «ομπρέλα» που παράγει θεωρία στην Ψυχιατρική Αποκατάσταση και καλύπτει τις αντίστοιχες εφαρμογές της σε φορείς και υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε όλο τον κόσμο. 

Στο τέλος της πρώτης ημέρας θα προβληθεί η ταινία μικρού μήκους «Τα κακώς κείμενα» που είναι δημιουργία των μελών της Μονάδας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης του Κέντρου Κοινοτικής Ψυχικής Υγιεινής Βύρωνα - Καισαριανής του Αιγινητείου Νοσοκομείου και θα ακολουθήσει σχολιασμός-συζήτηση με επιφανείς ψυχιάτρους που έχουν ειδικά ασχοληθεί με θέματα σχετικά με την Τέχνη και την Ψυχιατρική.

Την επόμενη μέρα, Τετάρτη 6 Νοεμβρίου, θα ακολουθήσει μια σειρά συνολικά τεσσάρων εργαστηρίων- workshops, όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν τόσο μεταξύ τους όσο και με τους έμπειρους εισηγητές σε ένα ζωντανό διάλογο, με θεματικές όπως ανθρώπινα δικαιώματα και αποϊδρυματοποίηση, σύγχρονες οικογενειακές προσεγγίσεις στα ζητήματα της αποκατάστασης, θεσμική ψυχοδυναμική εποπτεία καθώς και το μοντέλο ανάκαμψης όπως εφαρμόζεται στο επίπεδο των ομότιμων θεραπευτών. 

Στη διάρκεια της διημερίδας θα εκτεθούν έργα ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Συγκεκριμένα, οι χώροι διεξαγωγής του συνεδρίου θα πλαισιώνονται από τις ακόλουθες παράλληλες δράσεις: 

 • Έκθεση φωτογραφίας - Δημιουργήματα από το Νοσοκομείο Ημέρας του Αιγινητείου Νοσοκομείου (Τμήμα ασθενών με οριακή διαταραχή και ψύχωση).

 • Έκθεση εικαστικών έργων από το Κέντρο Επαγγελματικής Προεργασίας (Κ.Ε.Π.) και Αποκατάστασης του Αιγινητείου Νοσοκομείου.

 • 45’ | Έκθεση τέχνης ληπτών ψυχικής υγείας, Καλλιτεχνικό εργαστήρι Κέντρου Ημέρας Αγίας Παρασκευής ΕΠΑΨΥ (επιμέλεια έκθεσης από Αριάδνη Καναβάκη, εμψυχώτρια μέσω τέχνης και συντονίστρια του εργαστηρίου)

 • Έκθεση έργων ζωγραφικής, αγιογραφιών και προϊόντων καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας- χρυσοτυπίας των μελών- ασθενών του Σωματείου Ενάντια στην Προκατάληψη για τις Ψυχικές Διαταραχές «Η Αναγέννηση» και της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας «ΙΑΣΩΝ».

 • Έκθεση φωτογραφικού υλικού από τις κοινωνικοθεραπευτικές δραστηριότητες του Νοσοκομείου Ημέρας του ΕΠΙΨΥ

Η διοργάνωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (ΕΨΕ), της Ομοσπονδίας Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩ», της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογενειών (ΠΟΣΟΨΥ), και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης (ΠΟΚΟΙΣΠΕ).

Θα πραγματοποιηθεί στο ΕΠΙΨΥ (Σωρανού του Εφεσίου 2, Παπάγου). Το κόστος παρακολούθησης είναι 50 ευρώ για επαγγελματίας, 30 ευρώ για φοιτητές, ενώ λήπτες υπηρεσιών και φροντιστές/συγγενείς μπορούν να το παρακολουθήσουν δωρεάν.
Στην τιμή περιλαμβάνονται η παρακολούθηση του συνεδρίου και των εργαστηρίων (10 ευρώ ανά εργαστήριο), βεβαίωση παρακολούθησης, διαλείμματα για καφέ και ελαφρύ γεύμα.

Το πλήρες πρόγραμμα του συνεδρίου: 

ΥΓΕΙΑ
Πρωτοβουλία Ψ: Μόνοι υπεύθυνοι το Υπουργείο και η διοίκηση του Δαφνίου για το θάνατο των 3 ασθενών
Η Πρωτοβουλία για ένα Πολύμορφο Κίνημα στην Ψυχική Υγεία με ανακοίνωσή της αναφέρεται στην εκδίκαση της υπόθεσης με την πυρκαγιά του 2015 στο Δαφνί, που κόστισε τη ζωή σε τρεις ασθενείς.
Πρωτοβουλία Ψ: Μόνοι υπεύθυνοι το Υπουργείο και η διοίκηση του Δαφνίου για το θάνατο των 3 ασθενών
ΥΓΕΙΑ
«Απαράδεκτες οι ακούσιες νοσηλείες και οι μηχανικές καθηλώσεις»
Την αντίθεση της στο να επιτρέπεται νομοθετικά η ακούσια ασυλία και η μηχανική καθήλωση στους εκούσια νοσηλευόμενους ασθενής εξέφρασε η Πρωτοβουλία για ένα Πολύμορφο Κίνημα στην Ψυχική Υγεία.
«Απαράδεκτες οι ακούσιες νοσηλείες και οι μηχανικές καθηλώσεις»
ΥΓΕΙΑ
Τέλος στις παράτυπες ακούσιες νοσηλείες σε ιδιωτικά ψυχιατρεία
Οι εισαγγελικές αρχές λύνουν τον γόρδιο δεσμό της πρακτικής των ιδιωτικών ψυχιατρικών κλινικών να νοσηλεύουν επί μακρό χρόνο παράτυπα, αν όχι παράνομα, ψυχικά ασθενείς κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας ● Η...
Τέλος στις παράτυπες ακούσιες νοσηλείες σε ιδιωτικά ψυχιατρεία
ΥΓΕΙΑ
Ο μεγάλος και δύσκολος δρόμος της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης
Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση που ξεκίνησε το 1985 εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να αποτελεί ένα σχεδόν ανέφικτο ζητούμενο. Η αποασυλοποίηση «οπισθοχωρεί» μπροστά στο τεράστιο ποσοστό των ακούσιων εγκλεισμών που...
Ο μεγάλος και δύσκολος δρόμος της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης
ΥΓΕΙΑ
Δέσμευση Ξανθού για νέες ψυχιατρικές κλινικές εντός του 2018
«Η επένδυση στην ψυχική Υγεία είναι επένδυση στην αξιοπρέπεια, την κοινωνική συνοχή, την άρση των ανισοτήτων και το κράτος δικαίου», τόνισε ο υπουργός Υγείας και έδωσε υπόσχεση για λειτουργία ακόμα 8 νέων...
Δέσμευση Ξανθού για νέες ψυχιατρικές κλινικές εντός του 2018
ΥΓΕΙΑ
Σε αντίσταση κατά των κυβερνητικών σχεδιασμών στην ψυχική υγεία καλεί η Πρωτοβουλία «Ψ»
Η «Πρωτοβουλία για ένα πολύμορφο κίνημα στην ψυχική υγεία», με ανακοίνωσή της, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιχειρεί «ένα διοικητικό ανακάτεμα του χυλού της ιδρυματικής ψυχιατρικής στην κατεύθυνση της...
Σε αντίσταση κατά των κυβερνητικών σχεδιασμών στην ψυχική υγεία καλεί η Πρωτοβουλία «Ψ»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας