• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 14.1°C
  0 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 2.5°C / 6.3°C
  3 BF
  56%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 12.9°C
  3 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 7.0°C
  0 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 1.9°C / 4.6°C
  2 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -2°C -2.6°C / 0.6°C
  4 BF
  86%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 11.6°C
  1 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 13.8°C
  3 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 12.9°C
  3 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.1°C / 15.7°C
  6 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 11.6°C
  6 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  7°C 6.6°C / 11.5°C
  2 BF
  72%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.4°C / 11.7°C
  1 BF
  79%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 13.8°C
  0 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.4°C / 14.3°C
  2 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.3°C / 6.6°C
  0 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 2.6°C / 6.4°C
  3 BF
  64%
 • Καστοριά
  Χιονοπτώσεις
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  3 BF
  90%

Εργαζόμενοι στο νοσοκομείο «Αγιος Σάββας» αλλά και συνάδελφοί τους από άλλα νοσοκομεία της Αττικής διεκδικούν την παραμονή του συνόλου των επικουρικών γιατρών στο νοσοκομείο

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συλλογική απάντηση και νίκη των γιατρών

 • A-
 • A+

Ο Χρίστος είναι επικουρικός γιατρός στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς». Ξεκίνησε να εργάζεται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του νοσοκομείου στον αξονικό τομογράφο στις 10 Σεπτεμβρίου 2018 με δωδεκάμηνη σύμβαση.

Πριν από δύο μήνες απολύθηκε. Δύο μήνες ήταν άνεργος. Την περασμένη Παρασκευή 24 Οκτωβρίου, ξαναπροσλήφθηκε, πάλι με 12μηνη σύμβαση, «με καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και μηνιαίες αποδοχές πρωτοδιόριστου γιατρού ΕΣΥ με βαθμό επιμελητή Β’». Πριν κλείσει μήνας τον έβαλαν εφημερία 12ωρη βραδινή. «Με θέλουν για να βγάζω τις νύχτες», μας λέει, γιατί οι υπόλοιποι γιατροί, παλιότεροι και ανώτεροί του, είναι πάνω από 60 χρόνων και «δεν μπορούν να τις κάνουν».

Αλλοι, σαν τον Χρίστο, εργάζονται 4 ή 7 χρόνια με τον ίδιο τρόπο. Οσοι, δε, είναι πέντε χρόνια στο σύστημα θα έπρεπε να γίνονται επιμελητές Α’. Ωστόσο απολύονται και ξαναμπαίνουν στο σύστημα με τον μισθό του πρωτοδιοριζόμενου επιμελητή Β’. «Θα είναι Β’ και πάλι Β’ μέχρι να πεθάνουν. Δεν είναι ζωή αυτή», μας λέει.

Τον Χρίστο Αργύρη τον συναντήσαμε στον «Αγιο Σάββα» χθες το πρωί. Μόλις είχε σχολάσει από μια 12ωρη εφημερία στο νοσοκομείο του.

Ηταν εκεί από τους πρώτους για την παράσταση διαμαρτυρίας στις 9 το πρωί, όπως και άλλοι δεκάδες εργαζόμενοι σε νοσοκομεία της Αττικής, για να συμπαρασταθεί στους 6 από τους 12 επικουρικούς γιατρούς του μεγαλύτερου ογκολογικού νοσοκομείου της χώρας, για τους οποίους επιλεκτικά ο διοικητής δήλωσε εγγράφως προς το υπουργείο Υγείας ότι οι θέσεις τους περισσεύουν.

Τη στιγμή που το Εθνικό Σύστημα Υγείας στενάζει από τις ελλείψεις προσωπικού και όλοι οι διοικητές νοσοκομείων ανά την Ελλάδα έχουν δηλώσει ότι χρειάζονται τους επικουρικούς τους γιατρούς και άλλους τόσους για να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών, ο διοικητής του «Αγίου Σάββα», Γιώργος Δενδραμής, πρωτοτύπησε και αυθαίρετα ζήτησε από το υπουργείο Υγείας να παραμείνουν οι μισοί.

Παρακάμπτοντας ακόμα και το καθ’ ύλην αρμόδιο Επιστημονικό Συμβούλιο του νοσοκομείου, ο διοικητής αποφάσισε και διέταξε.

Σε επιστολή του στον Σύλλογο Εργαζομένων του νοσοκομείου, το Συμβούλιο «επισημαίνει πως δεν ζητήθηκε μέχρι τούδε (σ.σ. 29.10.2019) η γνώμη του περί πλήρωσης κενών και κενουμένων θέσεων». Πάγια θέση του, σημειώνει, είναι ότι πρέπει να προκηρύσσονται εγκαίρως οι κενωθείσες θέσεις και να καλύπτονται με μόνιμους γιατρούς.

Διευκρινίζει δε ότι «στη δυσχερή θέση στην οποία έχουμε περιέλθει λόγω μη κάλυψης των κενών οργανικών θέσεων και των τεράστιων αναγκών που δημιουργούνται ως επακόλουθο αυτών», οι επικουρικοί γιατροί «καλύπτουν μέρος των πάγιων αναγκών, συμβάλλοντας στην εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου». Επομένως, «η μη πλήρωση τουλάχιστον των ήδη υπαρχουσών και κενουμένων προσεχώς θέσεων επικουρικών ιατρών θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία προβλημάτων στην εύρυθμη λειτουργία ορισμένων Τμημάτων του Νοσοκομείου».

Κατά συνέπεια, τονίζει το Συμβούλιο, «αιτούμεθα την κατά το δυνατόν διατήρηση τουλάχιστον των υπαρχουσών θέσεων των επικουρικών γιατρών» και προσθέτει πως θεωρεί ότι «σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ζητείται η γνώμη των Συντονιστών Διευθυντών είτε των Επιστημονικά Υπευθύνων των Τμημάτων για τις ανάγκες εκάστου Τμήματος».

Οι συναντήσεις

Από δεξιά: ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, και η Ολγα Κοσμοπούλου, εκπρόσωπος της ΕΙΝΑΠ, ζητούν από τον Γιώργο Δενδραμή, διοικητή του νοσοκομείου «Αγιος Σάββας», να ανακαλέσει την απόφασή του και να ζητήσει από το υπουργείο Υγείας το σύνολο των θέσεων των επικουρικών γιατρών του νοσοκομείου

Μετά τη μαζική παράσταση διαμαρτυρίας το πρωί στον αύλειο χώρο του νοσοκομείου, εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ, της ΠΟΕΔΗΝ και της ΕΙΝΑΠ που έδωσαν το «παρών» επιδίωξαν συνάντηση με τον διοικητή, κατά την οποία ξεκαθάρισαν πως η επιλεκτική διατήρηση των μισών θέσεων γίνεται εκδικητικά στο πρόσωπο του Κώστα Καταραχιά, ενός από τους έξι απολυόμενους, που είναι και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου.

«Είναι κρίμα να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς σε ένα κρίσιμο νοσοκομείο για μια τέτοια απόφαση που δεν έχει καμία λογική. Ζητήστε από την Υγειονομική Περιφέρεια και το υπουργείο τη διατήρηση και των 12 θέσεων επικουρικών γιατρών», είπε στον διοικητή του νοσοκομείου ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Η Ολγα Κοσμοπούλου, εκπρόσωπος του μεγαλύτερου πρωτοβάθμιου σωματείου νοσοκομειακών γιατρών της χώρας, της ΕΙΝΑΠ, ζήτησε από τον διοικητή να συγκαλέσει εκτάκτως το Επιστημονικό Συμβούλιο του νοσοκομείου προκειμένου να διαπιστώσει αν χρειάζονται οι επικουρικοί γιατροί, να ανακαλέσει το προηγούμενο έγγραφό του και να αιτηθεί για τις 12 θέσεις επικουρικών γιατρών.

Ο Μιχάλης Μιλτσακάκης, εκπροσωπώντας την Εκτελεστική Γραμματεία της ΑΔΕΔΥ, διάβασε το ομόφωνο προχθεσινό ψήφισμα της Ενωσης για την παραμονή όλων των γιατρών στο νοσοκομείο.

Στη διάρκεια της παρέμβασης των εκπροσώπων των συνδικαλιστικών φορέων ο διοικητής του νοσοκομείου δέχτηκε τηλεφώνημα από τον διοικητή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, Παναγιώτη Στάθη.

Ο -και αντιστράτηγος εν αποστρατεία της Ελληνικής Αστυνομίας- διοικητής ζήτησε από τον Γιώργο Δενδραμή να μεταβεί άμεσα στο γραφείο του στην 1η ΥΠΕ. Τον διοικητή συνόδευσαν το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου, εργαζόμενοι του «Αγ. Σάββα», αλλά και άλλων νοσοκομείων που βρίσκονταν στη διαμαρτυρία.

Με συνοπτικές διαδικασίες, μην αφήνοντας τον διοικητή να εξηγήσει το παραμικρό, ο Παναγιώτης Στάθης τον διέταξε: «Πήγαινε στο νοσοκομείο τώρα να στείλεις το αίτημα για τους 12 γιατρούς και θα βρούμε εμείς -ΥΠΕ και υπουργείο- τα χρήματα». Ο διοικητής αποχώρησε και το αίτημα εστάλη μέσα στην επόμενη ώρα.

Κι ενώ ο διοικητής έλειπε, μέλη του «Ρουβίκωνα» πραγματοποίησαν παρέμβαση στο γραφείο του, στο οποίο βρισκόταν η αναπληρώτρια διοικήτρια, φωνάζοντας συνθήματα και καταγγέλλοντας τις σχεδιαζόμενες απολύσεις και την υποβάθμιση της δημόσιας υγείας, ενώ στη συνέχεια αποχώρησαν.

Το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου, μετά από γενική συνέλευση νωρίς το απόγευμα, αποφάσισε να πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας την Παρασκευή στις 12.30 το μεσημέρι.

«Δεν θα δεχτούμε να χάσουμε κανέναν γιατρό από τα νοσοκομεία», δήλωσε ο Κώστας Καταραχιάς στην «Εφ.Συν.», προσθέτοντας ότι ελπίζει το παράδειγμα του «Αγ. Σάββα», «που όσο και αν επιχειρήθηκε να αποσιωπηθεί υπάρχει ένα δίκτυο ενημέρωσης και ο κόσμος μαθαίνει τι συμβαίνει, να είναι ένα δυνατό μήνυμα προς την κυβέρνηση».

 


 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
Την ώρα της μεγάλης μάχης απολύουν γιατρό από το ΕΣΥ!
Ο γιατρός, ακτινολόγος Κώστας Καταραχιάς με πενταετή εμπειρία στον «Αγιο Σάββα» και τώρα στο «Σωτηρία», μιλάει για «έγκλημα να απολύεις γιατρό αυτήν τη στιγμή και μάλιστα από τη ΜΕΘ Covid».
Την ώρα της μεγάλης μάχης απολύουν γιατρό από το ΕΣΥ!
ΥΓΕΙΑ
Τρία νοσοκομεία εκπέμπουν SOS
Κινητοποιήσεις εξαγγέλθηκαν σε «Ευαγγελισμό», Θριάσιο και ΠΑΓΝΗ με κοινά αιτήματα το σταμάτημα των απολύσεων και την κάλυψη των δραματικών ελλείψεων προσωπικού με μόνιμες προσλήψεις.
Τρία νοσοκομεία εκπέμπουν SOS
ΥΓΕΙΑ
Καταγγέλλουν την αστυνομική αυθαιρεσία στο Θριάσιο
Σωματεία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία και η ΑΔΕΔΥ καταδικάζουν με μπαράζ ανακοινώσεων την εισβολή ένοπλων ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. σε ψυχιατρική κλινική με σκοπό να συλλάβουν την εφημερεύουσα γιατρό.
Καταγγέλλουν την αστυνομική αυθαιρεσία στο Θριάσιο
ΥΓΕΙΑ
Και οι γιατροί του Δημοσίου συμμετέχουν στην απεργία της ΑΔΕΔΥ
Συμμετέχουν στην απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 14 Νοεμβρίου οι γιατροί και οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά και οι γιατροί των Μονάδων και των Κέντρων Υγείας της Πρωτοβάθμιας...
Και οι γιατροί του Δημοσίου συμμετέχουν στην απεργία της ΑΔΕΔΥ
ΥΓΕΙΑ
Η ΕΙΝΑΠ απαντά στον Ρουβίκωνα για την εισβολή στο «Μεταξά»
«Ο δρόμος της αυτοδικίας που έχει επιλέξει η συγκεκριμένη συλλογικότητα είναι ολισθηρός και επικίνδυνος», απαντά το πρωτοβάθμιο σωματείο νοσοκομειακών γιατρών, στην εισβολή του Ρουβίκωνα στο νοσοκομείο Μεταξά....
Η ΕΙΝΑΠ απαντά στον Ρουβίκωνα για την εισβολή στο «Μεταξά»
ΥΓΕΙΑ
Στον αέρα 1.200 επικουρικοί γιατροί
Στο αίτημα του μεγαλύτερου πρωτοβάθμιου σωματείου νοσοκομειακών γιατρών της χώρας, της ΕΙΝΑΠ, για καμία απόλυση επικουρικού γιατρού με αφορμή την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Υγείας αυτό απαντά...
Στον αέρα 1.200 επικουρικοί γιατροί

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας