Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Γιατροί με ημερομηνία λήξεως
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γιατροί με ημερομηνία λήξεως

  • A-
  • A+

Τα τραγικά αδιέξοδα της εισαγωγής και στη συνέχεια της διατήρησης των ελαστικών σχέσεων εργασίας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις καλείται τώρα να αντιμετωπίσει και η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ.

 

Επικουρικοί γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία των οποίων οι συμβάσεις -διαφόρων τύπων- λήγουν απολύονται, με συνέπεια να απειλούνται με κλείσιμο ολόκληρα τμήματα και κλινικές, αφού σε αρκετές περιπτώσεις οι γιατροί αυτοί είναι οι μοναδικοί που υπηρετούν.

Το καμπανάκι έχει χτυπήσει πάμπολλες φορές η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), αλλά και η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Σειρά... απόλυσης πήραν 6 από τους 12 γιατρούς που εργάζονται στο μεγαλύτερο αντικαρκινικό νοσοκομείο της χώρας, το «Αγιος Σάββας». Οσοι καλούνται να φύγουν εργάζονται στο νοσοκομείο μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου, Κώστας Καταραχιάς.

Το ζήτημα έφτασε στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, το οποίο προχώρησε σε καταγγελία του διοικητή ότι αυθαίρετα, αγνοώντας τα αιτήματα των έξι συντονιστών διευθυντών για ανανέωση των επικουρικών τους γιατρών, χωρίς την έγκριση του Επιστημονικού Συμβουλίου, του διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας και των τομεαρχών, αποφάσισε, χωρίς κανένα επιστημονικό κριτήριο, ποιοι και πόσοι επικουρικοί γιατροί θα συνεχίσουν από τους 12 των οποίων λήγουν οι συμβάσεις.

«Είναι απαράδεκτο στο μεγαλύτερο αντικαρκινικό νοσοκομείο της Ελλάδας, με τα τεράστια κενά στις οργανικές θέσεις και τις συνταξιοδοτήσεις, να απολύει ο διοικητής και ουσιαστικά να κλείνει 6 θέσεις γιατρών!», επισημαίνει το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ και δηλώνει πως στηρίζει την κινητοποίηση του σωματείου σήμερα στις 9 το πρωί στο προαύλιο του νοσοκομείου για να μην περάσουν οι απολύσεις και διεκδικεί μαζικές και μόνιμες προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία.

Από την πλευρά του ο διοικητής του «Αγίου Σάββα», Γιώργος Δενδραμής, αναφέρει πως πρόκειται για επτά επικουρικούς γιατρούς για τους οποίους «το νοσοκομείο προέβη σε οικονομική εκτίμηση με βάση τον προϋπολογισμό του, αλλά και εκτίμηση των πραγματικών του αναγκών» και «δεν δύναται να καλύψει τις προσλήψεις πλην δύο μέχρι τέλους του 2019, εκ των υπαγομένων στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ των ειδικοτήτων ορθοπεδικής και παθολογίας-ογκολογίας».

Και ενώ τα κενά στη στελέχωση του ΕΣΥ και το πρόβλημα με τους επικουρικούς είναι γνωστά τοις πάσι, το υπουργείο Υγείας απέστειλε οδηγία στους νεοδιορισθέντες διοικητές των υγειονομικών περιφερειών ανά την Ελλάδα να ζητήσουν από τις διοικήσεις των νοσοκομείων να (ξανα)πουν (η πρώτη γύρα είχε γίνει το καλοκαίρι με το που ανέλαβε η νέα πολιτική ηγεσία καθήκοντα) ποιες θέσεις επικουρικών είναι απαραίτητες.

Οι κατηγορίες συμβασιούχων

Σήμερα υπηρετούν στο σύστημα 300 επικουρικοί γιατροί από τους 550 που είχαν προσληφθεί το 2016. Το 2017 οι συμβάσεις τους έληξαν, παρέμειναν με απόφαση του υπουργείου Υγείας και πληρώνονταν από το ειδικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ, με τη λήξη του οποίου η πληρωμή τους πέρασε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) που λήγει στις 30 Νοεμβρίου.

Υπολογίστε επιπλέον 1.500 γιατρούς με ετήσιες συμβάσεις οι οποίες αρχίζουν να λήγουν από τον Δεκέμβριο. Στην πλειονότητα αυτών των περιπτώσεων, όταν λήγουν οι συμβάσεις τα νοσοκομεία ζητούν την ίδια ειδικότητα και συνήθως παίρνουν τους ίδιους γιατρούς.

Τέλος, υπάρχουν ακόμα περίπου 600 εργαζόμενοι που είχαν προσληφθεί μέχρι το 2015 με συμβάσεις οι οποίες έχουν πάρει παρατάσεις και, λόγω του ότι έχουν υπερβεί το 24μηνο, το Ελεγκτικό Συνέδριο, βασιζόμενο στο Σύνταγμα, σε Προεδρικά Διατάγματα και ευρωπαϊκές οδηγίες, δεν εγκρίνει τα εντάλματα πληρωμής τους, με αποτέλεσμα να είναι απλήρωτοι και, βέβαια, να βρίσκονται στα πρόθυρα της απόλυσης.

Οι γιατροί ζητούν μόνιμες προσλήψεις και την κατάργηση του απαράδεκτου θεσμού του επικουρικού εργαζόμενου. Απόδειξη του πόσο άθλιος είναι ο θεσμός των επικουρικών στον τομέα της υγείας, μας λέει ο Πάνος Παπανικολάου, νευροχειρουργός, αντιπρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, είναι ότι σταθερά το σύστημα εφευρίσκει αυθόρμητα διάφορους τρόπους είτε να παρατείνει την παραμονή τους είτε να τους ξαναπροσλάβει στις ίδιες θέσεις.

Αυτή όμως «είναι και η απόδειξη ότι δεν υπάρχει άλλη ουσιαστική σχέση εργασίας από τη μόνιμη όσον αφορά τους ειδικευμένους γιατρούς», καταλήγει.

Η ΟΕΝΓΕ υπολογίζει τις ανάγκες σε γιατρούς επιμελητές στο ΕΣΥ σε πάνω από 6.500 με βάση τους σημερινούς ανεπαρκέστατους οργανισμούς των νοσοκομείων.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εξακολουθεί να δεσμεύεται γενικώς και αορίστως ότι προτίθεται να προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Από την πρώτη κιόλας συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας είχε επισημάνει πως η δαπάνη για τους επικουρικούς εργαζόμενους στο ΕΣΥ παρουσίασε αύξηση 65% την περίοδο 2015-2019, σημειώνοντας πως οι επικουρικοί χρειάζονται αλλά όχι σε αυτή την έκταση.

«Το ΕΣΥ χρειάζεται μόνιμες προσλήψεις», κατέληγε τον Σεπτέμβριο, χωρίς, πάντως, μέχρι σήμερα να έχει δώσει περισσότερες πληροφορίες. «Ετοιμάζονται προκηρύξεις μόνιμων θέσεων για το ΕΣΥ» απαντούσε χθες το γραφείο του υπουργού στην «Εφ.Συν.», χωρίς να διευκρινίζει πόσες θέσεις και για ποιους (γιατρούς, νοσηλευτές ή λοιπό προσωπικό).

Την ίδια ώρα, συμβασιούχοι παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες ή απολύονται ο ένας μετά τον άλλον καθώς λήγουν οι συμβάσεις τους χωρίς να ανανεώνονται.

«Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση κωλυσιεργεί και επιδεικνύει και ερασιτεχνισμό», λέει ο Πάνος Παπανικολάου, φέρνοντας το παράδειγμα της πρόσφατης ακύρωσης των διορισμών 208 μόνιμων γιατρών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) σε νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά από τη νέα ηγεσία του υπουργείου.

Θυμίζουμε ότι τρεις ολόκληρους μήνες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των κρίσεων και την έκδοση των τελικών αποτελεσμάτων, οι συγκεκριμένοι διορισμοί - παραπάνω από αναγκαίοι για την κάλυψη έστω ενός μικρού μέρους των τραγικών ελλείψεων- αναπέμφθηκαν στο σύνολό τους.

ΥΓΕΙΑ
ΟΕΝΓΕ: Καμία δέσμευση για θωρακιση του ΕΣΥ από το υπουργείο Υγείας
Καμία ουσιαστική δέσμευση ότι έστω και τώρα θα πάρει όλα εκείνα τα μέτρα που είναι επιβεβλημένα για την πραγματική «θωράκιση» του δημόσιου συστήματος υγείας και την αντιμετώπιση της πανδημίας δεν παρείχε στους...
ΟΕΝΓΕ: Καμία δέσμευση για θωρακιση του ΕΣΥ από το υπουργείο Υγείας
ΥΓΕΙΑ
Στον «αέρα» 2.000 επικουρικοί γιατροί και εργαζόμενοι
​Παρατείνεται η αγωνία περίπου δύο χιλιάδων επικουρικών γιατρών και εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς κινδυνεύουν με απόλυση, από τη στιγμή που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν δεσμεύεται...
Στον «αέρα» 2.000 επικουρικοί γιατροί και εργαζόμενοι
ΥΓΕΙΑ
Στον αέρα 1.200 επικουρικοί γιατροί
Στο αίτημα του μεγαλύτερου πρωτοβάθμιου σωματείου νοσοκομειακών γιατρών της χώρας, της ΕΙΝΑΠ, για καμία απόλυση επικουρικού γιατρού με αφορμή την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Υγείας αυτό απαντά...
Στον αέρα 1.200 επικουρικοί γιατροί
ΥΓΕΙΑ
ΕΙΝΑΠ: Κενά περιεχομένου τα επαινετικά σχόλια όταν συνοδεύονται από ανεπάρκειες
Το μεγαλύτερο πρωτοβάθμιο σωματείο νοσοκομειακών γιατρών καταγγέλει την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για περικοπές των αμοιβών των δεδουλευμένων εφημεριών και τεράστιες καθυστερήσεις στις καταβολές τους.
ΕΙΝΑΠ: Κενά περιεχομένου τα επαινετικά σχόλια όταν συνοδεύονται από ανεπάρκειες
ΥΓΕΙΑ
Αφροδίτη Ρέτζιου: «Eπίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ, όχι μίσθωση “με το αζημίωτο”»
Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αφροδίτη Ρέτζιου μιλάει στην «Εφ.Συν.» για τα ρημαγμένα από προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή δημόσια νοσοκομεία που αντιμετωπίζουν συνθήκες πολέμου.
Αφροδίτη Ρέτζιου: «Eπίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ, όχι μίσθωση “με το αζημίωτο”»
ΥΓΕΙΑ
Οργή νοσηλευτών: Μένουμε στη μάχη αλλά χωρίς όπλα
Υγειονομικοί του Νοσοκομείου Χίου κάνουν πατέντες με μάσκες στο ραφείο, αφού οι περιβόητες δωρεές ακόμα δεν έχουν φτάσει, ενώ στο Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών μιλούν για παντελή έλλειψη ενιαίου σχεδίου...
Οργή νοσηλευτών: Μένουμε στη μάχη αλλά χωρίς όπλα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας