Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι ιδιώτες... κατέφτασαν οι ασθενείς πού θα πάνε;
EUROKINISSI/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι ιδιώτες... κατέφτασαν οι ασθενείς πού θα πάνε;

  • A-
  • A+
Παίζοντας τον ρόλο κυβερνητικού λαγού, η ηγετική ομάδα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου παρουσίασε τις δήθεν ρηξικέλευθες προτάσεις της, ανοίγοντας διάπλατα τον δρόμο άλωσης του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας και περικόπτοντας κάθετα τις παροχές και τα δικαιώματα πρόσβασης των ασφαλισμένων ασθενών. Εντονη αντίδραση από την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας

Τις πλέον αντιδραστικές αλλαγές στη δημόσια υγεία, που διαχρονικά οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. -συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής- έχουν εξαγγείλει αλλά δεν έχουν τολμήσει να εφαρμόσουν, συγκέντρωσε και παρουσίασε σε ρόλο λαγού η ηγετική ομάδα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ). Αλλαγές που περιλαμβάνουν τη μετατροπή των νοσοκομείων από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, τη συνένωση τμημάτων και κλινικών, τη συγχώνευση νοσοκομείων, τη σύναψη συμβάσεων των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, την πρόσβαση ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία για να μπορούν να νοσηλεύουν ασθενείς που παρακολουθούν, τη σύναψη συμβάσεων των νοσοκομείων με ιδιώτες γιατρούς.

Οι «ρηξικέλευθες» δήθεν προτάσεις της ηγετικής ομάδας του ΠΙΣ δεν είναι τίποτε άλλο παρά αντιγραφή του προγράμματος της κυβέρνησης της Ν.Δ. που προάγει την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ηγετική ομάδα του ΠΙΣ, που υιοθέτησε τις ακραία νεοφιλελεύθερες προτάσεις, είναι ένα διευρυμένο όργανο που θεσμοθέτησε με νόμο η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αποτελείται από το δεκαπενταμελές διοικητικό συμβούλιο του ΠΙΣ και τους 55 προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων ανά τη χώρα, σύνθεση που αλλοιώνει την αναλογικότητα, αφού οι αναλογίες των αντιπροσώπων στη Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ δεν τηρούνται σε αυτό το όργανο.

«Θα μας βρουν απέναντί τους»

«Η ηγετική ομάδα του ΠΙΣ, σε ρόλο κυβερνητικού λαγού, αναλαμβάνει πρόθυμα να ζυμώσει τις αντιδραστικές αλλαγές στους νοσοκομειακούς γιατρούς. Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο. Θα μας βρουν απέναντί τους», απαντούν οι νοσοκομειακοί γιατροί μέσω της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Οι νοσοκομειακοί γιατροί θυμίζουν τις αρνητικές συνέπειες, σε υγειονομικούς και ασθενείς, της εμπορευματικής λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, που γνωρίζουν από πρώτο χέρι: τραγική υποστελέχωση, γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων ομηρίας και ανακύκλωση της ανεργίας, εντατικοποίηση, χτύπημα των μισθολογικών και επιστημονικών δικαιωμάτων, ακριβοπληρωμένες, υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας για τους ασθενείς.

Μία μέρα μετά την παρουσίαση των προτάσεων του ΠΙΣ στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρός του Αθ. Εξαδάκτυλος και ο γενικός γραμματέας Γ. Ελευθερίου έσπευσαν να συναντήσουν τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια προκειμένου να του παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για το ΕΣΥ.

Ο υπουργός τούς δέχθηκε χθες στο γραφείο του και μετά το πέρας της παρουσίασης τόνισε ότι «θα μελετήσει τις προτάσεις και θα τοποθετηθεί επ’ αυτών στο προσεχές χρονικό διάστημα».

Η ζοφερή πραγματικότητα

Οι χρόνιες ελλείψεις σε προσωπικό, οι υψηλές ιδιωτικές δαπάνες υγείας, η αποεπένδυση στις υποδομές των δημόσιων νοσοκομείων, η νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που κάνει τα πρώτα βήματά της (μετά τη διάλυση της προηγούμενης από τον Αδ. Γεωργιάδη) και η μόνιμη υποχρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας είναι το εκρηκτικό μείγμα που έχει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση.

Στη δύσκολη αυτή συνθήκη για τους πολίτες, η Ν.Δ. έρχεται να εφαρμόσει το πρόγραμμά της για την Υγεία που, όπως το παρουσίασε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης προεκλογικά, σε ειδική εκδήλωση τον περασμένο Φεβρουάριο, έχει δύο άξονες: την περαιτέρω εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας με την παράδοσή τους στο επιχειρηματικό κεφάλαιο και τις περικοπές των παροχών για τους ασθενείς.

ΥΓΕΙΑ
Ερμαια των ιδιωτικών συμφερόντων οι ασθενείς
Βορά της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον χώρο της Υγείας γίνονται οι ασθενείς, καθώς από σήμερα δεν θα μπορούν να κάνουν τις προγραμματισμένες εξετάσεις τους στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια.
Ερμαια των ιδιωτικών συμφερόντων οι ασθενείς
ΥΓΕΙΑ
Προεκλογικός εκβιασμός των ιδιωτών παρόχων με θύματα τους ασθενείς
Φαρμακερό τελεσίγραφο προς την κυβέρνηση -με θύματα πρωτίστως τους ασθενείς- παραδίδουν τα ιδιωτικά ιατρικά εργαστήρια και τα πολυϊατρεία.
Προεκλογικός εκβιασμός των ιδιωτών παρόχων με θύματα τους ασθενείς
ΥΓΕΙΑ
«Λήξη συναγερμού» στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας για το θέμα της σύφιλης
Αρνητικά στη σύφιλη είναι τα αποτελέσματα των εξετάσεων γιατρών και νοσηλευτών του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. 
«Λήξη συναγερμού» στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας για το θέμα της σύφιλης
ΥΓΕΙΑ
Η τελευταία παιδίατρος «έκλεισε» την πόρτα
Αιφνίδια και «εν κρυπτώ» αποφάσισε η διοίκηση του νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» να κλείσει την Γ΄ Παιδιατρική Κλινική, στο παράρτημα του νοσοκομείου της Καλλιθέας.
Η τελευταία παιδίατρος «έκλεισε» την πόρτα
ΥΓΕΙΑ
Οι ΣΔΙΤ βλάπτουν σοβαρά την τσέπη των ασθενών
Η εμπειρία στις χώρες όπου έχουν εφαρμοστεί παρόμοια προγράμματα δείχνει αύξηση του κόστους υπηρεσιών υγείας, εκποίηση της περιουσίας των νοσοκομείων και επιβάρυνση των φορολογουμένων.
Οι ΣΔΙΤ βλάπτουν σοβαρά την τσέπη των ασθενών
ΥΓΕΙΑ
Η κυβέρνηση βάζει τους ιδιώτες στο ΕΣΥ από την κύρια είσοδο
Το πιλοτικό πρόγραμμα Συμπράξεων Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) σε τρία νοσοκομεία, που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγει την κεντρική πύλη του συστήματος Υγείας στο επιχειρηματικό κεφάλαιο.
Η κυβέρνηση βάζει τους ιδιώτες στο ΕΣΥ από την κύρια είσοδο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας