Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ενας υπουργός Υγείας... βαριά αλλεργικός στη δημόσια υγεία
EUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενας υπουργός Υγείας... βαριά αλλεργικός στη δημόσια υγεία

  • A-
  • A+
Αντί προτάσεων για την ανακούφιση του πολύπαθου ΕΣΥ, ο Βασίλης Κικίλιας στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου από τη θέση του υπουργού κατέθεσε μόνο ένα τυφλό κατηγορητήριο ενάντια στους προκατόχους του αλλά και ουσιαστικά στην ίδια τη δημόσια υγεία, την οποία κατασυκοφάντησε και απαξίωσε.

Με επιθετικά φάουλ, θυμίζοντας εκείνα που έκανε παλιά ως παίκτης του μπάσκετ, συνεχίζει να κινείται στο... παρκέ της δημόσιας υγείας ο Βασίλης Κικίλιας. Μαρκάροντας άτσαλα τον «αντίπαλό» του, στη θέση του οποίου έχει τοποθετήσει την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αλλά και το ίδιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Χωρίς να μας διαφωτίσει ως προς το τι θα κάνει ο ίδιος στον ευαίσθητο και πολύπαθο χώρο της Υγείας, ο υπουργός παραχώρησε χθες την πρώτη συνέντευξη Τύπου στη διάρκεια της οποίας επιχείρησε να μηδενίσει το έργο των προκατόχων του, να αποδώσει τις αδυναμίες και τα κενά του ΕΣΥ αποκλειστικά στην τετραετία ΣΥΡΙΖΑ καθώς και να απαξιώσει τον δημόσιο τομέα της Υγείας.

Οσον αφορά το τελευταίο, είναι γνωστό πως η προπαγάνδα της Ν.Δ. στηρίζεται διαχρονικά στην ανάδειξη των αδυναμιών του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ, αλλά και στην περαιτέρω δυσφήμηση του δημόσιου τομέα, που ορισμένες στιγμές γίνεται μέχρι και μακάβρια: «Τα νοσοκομεία μας καταναλώνουν πολλούς πόρους, δείχνουν όμως συχνά τριτοκοσμικά, με απαρχαιωμένο εξοπλισμό και με πάνω από 1.500 συμπολίτες μας που χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από νοσοκομειακές λοιμώξεις. Με ράντζα στους διαδρόμους –είχα την ευκαιρία να τα δω στην τελευταία μου επίσκεψη στο Αττικό Νοσοκομείο–, καθυστερήσεις στα χειρουργεία, λίγες μονάδες εντατικής. Με ταλαιπωρία, με παράπονα, αλλά και με έξοδα», τόνιζε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον περασμένο Φεβρουάριο κατά την παρουσίαση του προγράμματος για την Υγεία, σε ειδική εκδήλωση του κόμματός του.

Και αυτό προκειμένου να διευκολυνθεί το πρόγραμμα της Ν.Δ. που ορίζεται από την αρχή «καλύτερο αποτέλεσμα με το μικρότερο κόστος», δηλαδή μεταφορά της λογικής κόστους - οφέλους της ελεύθερης αγοράς και στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας.

Περαιτέρω εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας και μείωση της συνταγματικά επιβεβλημένης υποχρέωσής του για την προστασία της δημόσιας υγείας, συνοψίζουν το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, μέσω της πιο έντονης εμπλοκής των ασφαλιστικών εταιρειών και της διεύρυνσης της αγοράς των υπηρεσιών υγείας μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μετά από τέσσερα και μισό χρόνια διακυβέρνησης παρέδωσε τη Δημόσια Υγεία διαλυμένη και σε πολύ χειρότερη κατάσταση απ’ ό,τι την είχε παραλάβει στις αρχές του 2015», είπε ο υπουργός Υγείας, χωρίς να παρέχει στοιχεία, επιδεικνύοντας επιλεκτική μνήμη για το πολυετές έργο των προηγούμενων νεοδημοκρατών υπουργών της Υγείας.

Με επίκεντρο την υποβάθμιση του ΕΣΥ, το οποίο «νοσεί, τόσο ως προς την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών όσο και στην οικονομική του διαχείριση», η συνέντευξη Τύπου του Β. Κικίλια περιλάμβανε και επαναλήψεις της διαφήμισης του σωτηρίου ρόλου που ήρθε να αναλάβει η σημερινή κυβέρνηση: «Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν θα αφήσει τα νοσοκομεία μας να βουλιάξουν. Το οφείλουμε στον μέσο Ελληνα πολίτη, σε όλους όσοι στηρίζονται στο ΕΣΥ».

Ο υπουργός Υγείας μίλησε και για τις προσλήψεις στο ΕΣΥ –που είχαν μπει στον πάγο επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. από το πρώτο μνημόνιο– κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ πως «από τους 8.577 αποχωρήσαντες, καλύφθηκαν μόνο οι 7.205 θέσεις» και παράλληλα ότι «το μόνο που πέτυχαν ήταν να αυξήσουν τη δαπάνη για πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, αντί να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό. Συγκεκριμένα, είχαμε 65% αύξηση της δαπάνης επικουρικού προσωπικού από το 2015 (335 εκατ. από το 2015 έως το 2019)».

Ο υπουργός Υγείας περιέγραψε τη γνωστή σε όλους τους Ελληνες κατάσταση στον δημόσιο χώρο της Υγείας. Χωρίς σχεδιασμό για το πώς θα λύσει τα υπάρχοντα προβλήματα, απόρροια κυρίως των κυβερνήσεων της δικής του παράταξης, εμφανίστηκε ιδιαίτερα αυστηρός με τη διακυβέρνηση της τελευταίας τετραετίας, αποδίδοντας ούτε λίγο ούτε πολύ όλα τα κακά του ΕΣΥ στον ΣΥΡΙΖΑ.

Με αμετροέπεια ο Βασ. Κικίλιας μίλησε και για το μεγάλο αγκάθι του ΕΣΥ, τη διαχρονική αδιαφάνεια στα οικονομικά της Υγείας, αναφερόμενος ενδεικτικά στην έλλειψη συστήματος κεντρικών προμηθειών, που πάντως εγκατέστησε το 2017 ο ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο εγκάλεσε γιατί «στα δύο χρόνια λειτουργίας της ΕΚΑΠΥ έχουν προκηρυχθεί μόνο δύο κεντρικοί διαγωνισμοί. Μιλάμε για τον φορέα που έχει ως αποστολή την εξοικονόμηση πόρων μέσα από διαυγείς και καθαρές διαδικασίες», είπε.

Ακόμα και για τους ανασφάλιστους μίλησε, λέγοντας πως κοστίζουν 250 εκατ. ευρώ (!), αλλά και για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας –την οποία, παρεμπιπτόντως, διέλυσε ο σημερινός υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης–, επαναλαμβάνοντας την αυτοκριτική του ΣΥΡΙΖΑ, ότι κατάφερε να λειτουργήσει 127 Τοπικές Μονάδες Υγείας αντί 239 για τις οποίες είχε δεσμευτεί.

Οι αριθμοί του Β. Κικίλια

● 4 στα 10 νοσοκομεία αναφέρουν ότι δεν είναι εφικτή η κατάρτιση ασφαλούς προγράμματος εφημεριών.
● 1 στα 2 νοσοκομεία δεν διαθέτει σύστημα διαλογής στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.
● 3 στα 4 νοσοκομεία δεν έχουν σύστημα καταγραφής του χρόνου αναμονής στο ΤΕΠ. Συνέπεια: τα επείγοντα να «μπουκώνουν» από κόσμο, ο οποίος δεν ξέρει πόσο πρέπει να περιμένει, και να μην εξυπηρετούνται τα πιο βαριά περιστατικά.
● 4 στα 10 νοσοκομεία αναφέρουν ότι υπάρχει πρόβλημα με την ασφάλεια των ασθενών, καθώς δεν υπάρχει έκθεση της Επιτροπής Λοιμώξεων.
● 1 στα 2 νοσοκομεία δεν έχει σε λειτουργία Ηλεκτρονικό Φάκελο Ασθενούς.
● 8 στα 10 νοσοκομεία κρίνουν ανεπαρκή τη στελέχωση των κλινικών του Παθολογικού Τομέα, εκεί δηλαδή που πηγαίνει η μεγάλη πλειονότητα των ασθενών.
● 9 στα 10 νοσοκομεία κρίνουν ανεπαρκή τη στελέχωση των κλινικών του χειρουργικού τομέα και τη στελέχωση των κλινικών του διαγνωστικού και εργαστηριακού τομέα.
● 1 στα 2 νοσοκομεία αναφέρει ότι υπάρχει βιοϊατρικός εξοπλισμός εκτός λειτουργίας.

Αντίδραση Ξανθού

«Οι “σαν έτοιμοι από καιρό” εμφανίζονται τελείως απροετοίμαστοι και χωρίς συγκεκριμένη δυνατότητα να επιλύσουν τα προβλήματα του συστήματος υγείας και των πολιτών», απάντησε με δήλωσή του ο Ανδρέας Ξανθός, τέως υπουργός Υγείας, τομεάρχης Υγείας ΣΥΡΙΖΑ.

«Δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και στην πρώτη συνέντευξη Τύπου ο νέος υπουργός Υγείας το μόνο που είχε να παρουσιάσει είναι μια έκθεση δυσκολιών, προβλημάτων και διαχρονικών ελλείψεων και ανεπαρκειών του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Κανένα σχέδιο, καμία συγκεκριμένη και εφαρμόσιμη πολιτική, καμία ιδέα για το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν τα όντως σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν ακόμα στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας», σημείωσε ο Ανδρέας Ξανθός.

Ο τομεάρχης Υγείας ΣΥΡΙΖΑ αποσαφηνίζει ότι «είναι ψέμα ότι η δημόσια περίθαλψη και το ΕΣΥ είναι σε χειρότερη θέση σε σύγκριση με το 2015. Αυτό το ξέρει όλος ο κόσμος, το ξέρουν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και νομίζω ότι το έχουν αντιληφθεί με πολύ αισθητό τρόπο τα τελευταία χρόνια και οι πολίτες που προσφεύγουν στα δημόσια νοσοκομεία και, παρά την ταλαιπωρία που υπάρχει πολλές φορές, στο τέλος έχουν μια αξιοπρεπή και αξιόπιστη δημόσια περίθαλψη».

Κλείνοντας, συμβουλεύει τον νέο υπουργό «να εγκαταλείψει την επικοινωνιακή πολιτική και την προσπάθεια αποδόμησης του έργου του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της Υγείας και να ασχοληθεί με σοβαρότητα, αθόρυβα και συστηματικά με τα ουσιαστικά προβλήματα της δημόσιας περίθαλψης και των πολιτών».

ΥΓΕΙΑ
ΟΕΝΓΕ: Δεν θέλουμε χειροκρότημα αλλά λήψη μέτρων
Δεν θέλουν χειροκρότημα, αλλά τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, ώστε να μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους σωστά οι νοσοκομειακοί γιατροί, που ζητούν έκτακτη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας.
ΟΕΝΓΕ: Δεν θέλουμε χειροκρότημα αλλά λήψη μέτρων
ΥΓΕΙΑ
Κικίλιας: Ούτε πανικό, ούτε εφησυχασμό
Επίσκεψη του υπουργού Υγείας στο «Σωτηρία» όπου νοσηλεύονται δύο από τα τρία νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19. Σύσκεψη της Επιτροπής Εκτάκτων Συμβάντων στην Αριστοτέλους.
Κικίλιας: Ούτε πανικό, ούτε εφησυχασμό
ΥΓΕΙΑ
Προσωρινή λύση για τις ΜΕΘ
Με μετακινήσεις νοσηλευτών αμέσως και με συνοπτικές διαδικασίες ανοίγουν σήμερα κιόλας δεκαπέντε νέα κρεβάτια σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσοκομείων της Αττικής.
Προσωρινή λύση για τις ΜΕΘ
ΥΓΕΙΑ
Συμφωνία για 38 κρεβάτια στις ΜΕΘ
Η συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα αφορά 29 κρεβάτια για την Αττική και 9 για την υπόλοιπη Ελλάδα, που θα συντονίζει το ΕΚΑΒ μέσω της λίστας διαχείρισης αιτημάτων που τηρεί. Oι ασφαλισμένοι δεν θα καταβάλλουν...
Συμφωνία για 38 κρεβάτια στις ΜΕΘ
ΥΓΕΙΑ
Φόβοι για λουκέτο στην ΩΡΛ κλινική του Παίδων Πεντέλης
Κραυγή αγωνίας απευθύνουν εκ νέου οι γονείς της βορειοανατολικής Αττικής προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για το επικείμενο κλείσιμο της ΩΡΛ κλινικής του Παίδων Πεντέλης,που καλύπτει ολόκληρη την...
Φόβοι για λουκέτο στην ΩΡΛ κλινική του Παίδων Πεντέλης
ΥΓΕΙΑ
Ζητούνται άμεσες λύσεις στα σοβαρά προβλήματα των νοσοκομείων
Tα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν διαχρονικά, καθημερινά υγειονομικοί και ασθενείς, αδιάψευστος μάρτυρας της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στον πολύπαθο χώρο της υγείας καλείται να δει κατάματα...
Ζητούνται άμεσες λύσεις στα σοβαρά προβλήματα των νοσοκομείων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας