Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΠΟΥ: Αποτρέψατε τις αυτοκτονίες
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΟΥ: Αποτρέψατε τις αυτοκτονίες

  • A-
  • A+
Οι απαγχονισμοί, οι δηλητηριάσεις και οι αυτοπυροβολισμοί αποτελούν τους πιο συνηθισμένους τρόπους αυτοκτονίας, ενώ ο ΠΟΥ αναφέρει ότι η απαγόρευση της χρήσης επικίνδυνων παρασιτοκτόνων μπορεί να μειώσει τα απονενοημένα διαβήματα ● Οι αυτοκτονίες επηρεάζουν όλες τις ηλικίες, τα φύλα και τις χώρες, ωστόσο στον πρώτο κόσμο αυτοκτονούν τριπλάσιοι άντρες σε σύγκριση με τις γυναίκες. Επιπλέον, είναι περισσότερο πιθανό να οδηγηθούν στη συγκεκριμένη πράξη άτομα που ανήκουν σε μειονοτικές και ευάλωτες ομάδες.

Ο πόλεμος μέσα μας: κι όμως, οι άνθρωποι που αυτοκτονούν ετησίως ξεπερνούν τα θύματα του πολέμου, ακόμη και των ανθρωποκτονιών, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Ομως τα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) είναι σοκαριστικά: παγκοσμίως κάθε 40 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος βάζει τέλος στη ζωή του καθώς καταγράφονται σχεδόν 800.000 αυτοκτονίες ετησίως. Μάλιστα τα ποσοστά σημείωσαν μικρή κάμψη 9,8% μεταξύ του 2010 και του 2016 σχεδόν σε όλο τον κόσμο, πλην της αμερικανικής ηπείρου, όπου το ίδιο διάστημα παρατηρήθηκε αύξηση κατά 6%.

Ιδιαίτερα ευάλωτοι είναι οι νέοι: στις πλούσιες χώρες οι αυτοκτονίες αποτελούν τη δεύτερη αιτία θανάτου για τους νέους ηλικίας 15-29 ετών μετά τα τροχαία δυστυχήματα.

Αλλά και οι έφηβοι ηλικίας 15-19 ετών κινδυνεύουν καθώς αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου για τα κορίτσια μετά τους θανάτους στη γέννα, αλλά και τρίτη αιτία θανάτου για τα αγόρια μετά τα τροχαία και τη διαπροσωπική βία.

Οι αυτοκτονίες επηρεάζουν όλες τις χώρες, τα φύλα και τις ηλικίες: το 79% των αυτοκτονιών καταγράφεται στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, ωστόσο στις υψηλού εισοδήματος χώρες σημειώνονται υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών από τον παγκόσμιο μέσο όρο, που είναι 10,5 αυτοκτονίες ανά 100.000 ανθρώπους.

Τα ποσοστά

Επίσης στις πλούσιες χώρες αυτοκτονούν τριπλάσιοι άντρες σε σύγκριση με τις γυναίκες, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες όπου τα ποσοστά σε σχέση με το φύλο είναι πιο ισορροπημένα. Επιπλέον, είναι περισσότερο πιθανό να οδηγηθεί σε αυτήν την πράξη ένα άτομο που ανήκει σε μειονοτικές ομάδες (πρόσφυγες, φυλακισμένοι, με σεξουαλική συμπεριφορά διαφορετική της κυρίαρχης).

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα για την πρόληψη των αυτοκτονιών, το μήνυμα του ΠΟΥ είναι ότι η αυτοκτονία είναι κάτι που μπορεί να αποτραπεί, γεγονός για το οποίο απευθύνει κάλεσμα στις κυβερνήσεις να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, καθώς μόλις 38 χώρες στο σύνολο των 183 μελών του έχουν υιοθετήσει σχετικές στρατηγικές για την αποτροπή τους μέσω προγραμμάτων εκπαίδευσης και προαγωγής της υγείας που βοηθούν στην αντιμετώπιση του στρες και ελαχιστοποιούν τη δυνατότητα πρόσβασης σε μέσα αυτοκτονίας.

«Παρά την πρόοδο, ένα άτομο συνεχίζει να πεθαίνει κάθε 40 δευτερόλεπτα αυτοκτονώντας. Κάθε θάνατος είναι μια τραγωδία για την οικογένεια, τους φίλους, τους συναδέλφους. Κι όμως οι αυτοκτονίες μπορούν να εμποδιστούν» αναφέρει στο μήνυμά του ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ δρ Τέντρος Αντχάνομ Γκεμπρέισους.

Με τον απαγχονισμό, τη δηλητηρίαση και τον αυτοπυροβολισμό να αποτελούν τους πιο συνηθισμένους τρόπους αυτοκτονίας, ο ΠΟΥ αναφέρει ότι οι κανονισμοί που απαγορεύουν τη χρήση επικίνδυνων παρασιτοκτόνων μπορούν να επιτύχουν τη μείωση των αυτοκτονιών.

Εστιάζει, δε, στα παρασιτοκτόνα καθώς είναι τακτική η χρήση τους για αυτοδηλητηριάσεις, ενώ η τοξικότητά τους, η συνήθης έλλειψη αντίδοτου και ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές η έλλειψη ιατρικής βοήθειας καθιστούν τη λήψη τους θανατηφόρα.

Γι’ αυτά του τα συμπεράσματα βασίστηκε στη μελέτη της Σρι Λάνκα, όπου μια σειρά από απαγορεύσεις στα παρασιτοκτόνα οδήγησε σε μείωση κατά 70% στις αυτοκτονίες, εκτιμώντας ότι περίπου 93.000 ζωές διασώθηκαν την εικοσαετία 1995-2015.

Στη σχετική ενημέρωση αναφέρει ακόμη ότι η απαγόρευση ενός ζιζανιοκτόνου στη Δημοκρατία της Κορέας το 2011-12 είχε αποτέλεσμα να μειωθούν στο μισό οι αυτοκτονίες μεταξύ του 2011 και του 2013.

Πάντως, οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών παγκοσμίως βρίσκονται στην Ευρώπη: πρόκειται για τη Λιθουανία με 31,9 αυτοκτονίες ανά 100.000 κατοίκους και τη Ρωσική Ομοσπονδία με 31/100.000, όπου, όπως παρατηρεί στο σχετικό άρθρο του το ΑΠΕ, μάλλον η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ θεωρείται υπεύθυνη για το αυξημένο ποσοστό αυτοκτονιών.

ΥΓΕΙΑ
Κοροναϊός: Διευκρινίσεις από το Ινστιτούτο Παστέρ και το Παν. Αθηνών
Μία μέρα μετά την κήρυξη από τον ΠΟΥ του κοροναϊού σε παγκόσμια απειλή για τη δημόσια υγεία, ανακοίνωση εξέδωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, αλλά και η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ώστε να...
Κοροναϊός: Διευκρινίσεις από το Ινστιτούτο Παστέρ και το Παν. Αθηνών
ΥΓΕΙΑ
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το νέο κοροναϊό: 12 ερωταπαντήσεις
Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει το ξέσπασμα του νέου κοροναϊού. Η Κίνα είναι το επίκεντρο της νέας ασθένειας, η οποία, όμως έχει αρχίσει να...
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το νέο κοροναϊό: 12 ερωταπαντήσεις
ΥΓΕΙΑ
Εξαπλώνεται ο νέος κοροναϊός
Ενας νέος κοροναϊός προκαλεί σωρεία κρουσμάτων πνευμονίας στην επαρχία Hubei της κινεζικής πόλης Wuhan. Εξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό που έκανε την εμφάνισή του τον Δεκέμβριο.
Εξαπλώνεται ο νέος κοροναϊός
ΥΓΕΙΑ
Τραγικές ελλείψεις στις μονάδες HIV
Επί σχεδόν πέντε χρόνια δεν διενεργούνται ή διενεργούνται με μεγάλη καθυστέρηση οι απαραίτητες εξετάσεις με αποτέλεσμα την πλημμελή εργαστηριακή παρακολούθηση των ατόμων με HIV λοίμωξη.
Τραγικές ελλείψεις στις μονάδες HIV
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κι όμως μπορούν να προληφθούν οι αυτοκτονίες
Κάθε χρόνο «χάνουμε» ένα μικρό χωριό από αυτoχειρίες, καθώς οι αυτοκτονίες, σε κάποιες από τις τελευταίες χρονιές, ξεπέρασαν και τις 500. Συγκριτικά οι ανθρωποκτονίες αγγίζουν περίπου τις 90 ετησίως.
Κι όμως μπορούν να προληφθούν οι αυτοκτονίες
ΥΓΕΙΑ
ΠΟΥ: Έξαρση της ιλαράς σε τέσσερις χώρες της Ευρώπης
Σοβαρή έξαρση της ιλαράς διαπιστώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στην Ευρώπη, με επανεμφάνιση κρουσμάτων ακόμη και σε χώρες όπου είχε εξαλειφθεί, όπως η Ελλάδα, η Βρετανία, η Αλβανία και η Τσεχία. Στην...
ΠΟΥ: Έξαρση της ιλαράς σε τέσσερις χώρες της Ευρώπης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας