• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.2°C / 30.7°C
  3 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.6°C / 28.3°C
  2 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 28.7°C
  3 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 24.7°C
  3 BF
  49%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  25°C 24.9°C / 27.4°C
  4 BF
  50%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 26.0°C
  2 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 22.4°C
  0 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  2 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 30.5°C / 32.8°C
  4 BF
  21%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.9°C
  3 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 28.4°C
  3 BF
  39%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 24.6°C
  2 BF
  41%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.1°C / 27.3°C
  0 BF
  57%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.5°C / 27.8°C
  2 BF
  48%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 29.8°C
  3 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.0°C / 30.4°C
  0 BF
  32%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.3°C / 24.9°C
  2 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 26.1°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.6°C / 18.6°C
  1 BF
  80%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ξηλώνουν» από το ΚΕΣΥ την αρμοδιότητα για τα ιατρικά συνέδρια

 • A-
 • A+
Ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Β. Κικίλια για το αν η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε κατάργηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας. Ηδη με τροπολογία απομάκρυνε τον πρόεδρο του ΚΕΣΥ από τη διαδικασία επιλογής διοικητών νοσοκομείων. Η έγκριση και ο έλεγχος των χορηγιών στα επιστημονικά συνέδρια επιστρέφουν στον ΕΟΦ.

Μια ακόμα πράξη κατάργησης μέτρων που έχουν θεσπιστεί με στόχο την προστασία του δημόσιου συμφέροντος μέσω της διαφάνειας ήρθε να προστεθεί στις κατεπείγουσες κυβερνητικές αλλαγές.

Με απόφαση του υφυπουργού Υγείας καταργήθηκε η εγκύκλιος του τέως υπουργού Ανδρέα Ξανθού που μετέφερε από τον ΕΟΦ στο ΚΕΣΥ την αρμοδιότητα έγκρισης και ελέγχου χορηγιών στα ιατρικά συνέδρια, προτάσσοντας την πιστοποίηση της επιστημονικής εγκυρότητας και τη διαφάνεια στη χρηματοδότησή τους.

Η δικαιολογία που δόθηκε για την ανάκληση και την επαναφορά της αρμοδιότητας για μερικούς μήνες (;) πίσω στον ΕΟΦ ήταν «προβλήματα τεχνικής φύσεως».

Σε ό,τι αφορά το επιστημονικό-συμβουλευτικό όργανο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ), η κυβέρνηση μάλλον δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει τι προτίθεται να κάνει. Ηδη προχώρησε με τροπολογία στην απομάκρυνση του προέδρου του ΚΕΣΥ από τη διαδικασία επιλογής διοικητών νοσοκομείων και μάλιστα με αντικατάστασή του από έναν από τους προϊσταμένους Διεύθυνσης του υπουργείου Υγείας.

Ο πρόεδρος του ΚΕΣΥ εκλέγεται από την ολομέλεια των επιστημόνων του οργάνου και αυτό διασφαλίζει, πλην της επιστημονικής κρίσης, και περισσότερη ανεξαρτησία στις επιλογές.

Τώρα, με την αφαίρεση άλλης μιας ουσιαστικής αρμοδιότητας από το ΚΕΣΥ, έναν αμιγώς επιστημονικό φορέα, και ειδικά όταν αυτή η αρμοδιότητα εκχωρήθηκε στο πλαίσιο της προσπάθειας να μπει μια τάξη στο αμαρτωλό φαινόμενο των εκατοντάδων ανεξέλεγκτων ιατρικών εταιρειών και των εκατοντάδων συνεδρίων, τότε ο πολίτης έχει κάθε λόγο να ανησυχεί. Πολύ περισσότερο όταν τα πάσης φύσεως ιατρικά συνέδρια ανθούν στην Ελλάδα σε αριθμούς πολλαπλάσιους από εκείνους άλλων, πολύ ανεπτυγμένων χωρών.

Ελεγχος

Η αρμοδιότητα αυτού του ελέγχου ανήκε στον ΕΟΦ και είναι αλήθεια ότι από πλευράς ΕΟΦ έγιναν τεράστιες προσπάθειες για να ξεπεραστεί το «μέτωπο προστασίας της αδιαφάνειας», που ήταν και ένας από τους βασικούς διαύλους ροής μαύρου χρήματος που σε τελική ανάλυση επιβάρυνε το Δημόσιο, δηλαδή τον ΕΟΠΥΥ. Πολλά συνέδρια ίσον πολλά φάρμακα, ίσον μεγάλη αφαίμαξη του ΕΟΠΥΥ, δίδαξε η πραγματικότητα.

Αυτός είναι προφανώς και ο λόγος που οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, Β. Κικίλια, διατυπώνοντας πέρα από τις εύλογες ανησυχίες για την αποδόμηση των προσπαθειών να σταματήσει η ανεξέλεγκτη ροή χρήματος φαρμακευτικών εταιρειών, μέσω ακόμα και αμφιλεγόμενης αξίας συνεδρίων, την απορία για το αν η κυβέρνηση «προτίθεται να προχωρήσει, όπως έχει διατυπωθεί ρητά στις προγραμματικές επεξεργασίες της Νέας Δημοκρατίας για την Υγεία, σε κατάργηση του ΚΕΣΥ ως θεσμοθετημένου επιστημονικού οργάνου που εισηγείται τεκμηριωμένα στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας επί θεμάτων οργάνωσης και λειτουργίας του Συστήματος Υγείας».

Η ανάκληση της επίμαχης εγκυκλίου έγινε με απόφαση του υφυπουργού Υγείας, κ. Κοντοζαμάνη, στις 13-8-2019 με τη μορφή τροπολογίας.

Εκπαίδευση

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι η εγκύκλιος που ανακλήθηκε υιοθετούσε την εισήγηση του ΚΕΣΥ και ρύθμιζε το τοπίο της συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης και των ιατρικών συνεδρίων στη χώρα. «Ενα τοπίο που όλοι αναγνωρίζουν ότι είχε πολλαπλές στρεβλώσεις και προβλήματα και ότι συνέβαλε στις γνωστές παθογένειες του συστήματος Υγείας (αδιαφανής διαχείριση κονδυλίων, προκλητή ζήτηση και κατευθυνόμενη συνταγογράφηση φαρμάκων, καταστρατήγηση των κανόνων της τεκμηριωμένης ιατρικής κ.λπ.)».

Αν μπει, πάντως, στον κόπο ένας πολίτης να διαβάσει από την ιστοσελίδα του ΕΟΦ το τι ξοδεύεται ετησίως για την πραγματοποίηση αυτών των συνεδρίων από τις φαρμακευτικές εταιρείες, θα κατανοήσει πλήρως και το γιατί η Ελλάδα μονοπωλεί τον αριθμό συνταγογραφήσεων φαρμάκων. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια προκύπτει ότι τα ποσά δεν δίνονται πλέον ατομικά σε γιατρούς, αλλά κυρίως σε επιστημονικές εταιρείες (καρδιολογικές, ογκολογικές κ.ά.)

Στο μικροσκόπιο τα χρυσά κονδύλια

Με απολύτως ακατανόητο τρόπο τα συνέδρια αρχικά είχαν διαχωριστεί από την Αρχή Προστασίας σε προωθητικά και επιστημονικά, με την υποχρέωση μόνο για τα πρώτα να δημοσιεύονται από τις φαρμακευτικές τα ποσά που λάμβαναν γιατροί και επιστημονικές εταιρείες, ενώ τα ακόμα πιο γενναία χρηματοδοτημένα επιστημονικά συνέδρια δεν όφειλαν να κάνουν το ίδιο.

«Ο νόμος 4136/2014 προέβλεπε την υποχρέωση από τις εταιρείες φαρμάκου της ονομαστικής δημοσιοποίησης του συνόλου της δαπάνης προς τους επιστήμονες υγείας. Ωστόσο, ένα θέμα λυμένο σε ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ενωση, Αυστραλία κ.λπ. προσέκρουσε στη συντηρητική απόφαση της Αρχής κατόπιν πιέσεων από το ιατρικό σώμα, εκπροσωπούμενο από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας» («Εφ.Συν.», 24.2.2017).

27,9 εκατ. ευρώ σε επιστημονικούς φορείς και 3,7 εκατ ευρώ σε επιστήμονες υγείας έδωσε η φαρμακο­βιομηχανία το 2016

35 εκατ. ευρώ σε επιστημονικούς φορείς και

13 εκατ ευρώ σε επιστήμονες υγείας έδωσε η φαρμακο­βιομηχανία το 2017

Σύμφωνα με τα ποσά που κατέγραφε το συγκεκριμένο δημοσίευμά μας για τα κουτσουρεμένα στοιχεία (λόγω του διαχωρισμού των συνεδρίων), το 2016 οι επιστημονικοί υγειονομικοί φορείς έλαβαν από τη φαρμακοβιομηχανία 27.966.225 ευρώ και οι επιστήμονες υγείας 3.704.005 ευρώ, σύνολο 31.670.230 ευρώ.

Φυσικά, πρώτη στις δαπάνες αυτές –και όπως αποδείχτηκε «με το αζημίωτο»– ήταν η Novartis. «Καθηγητές Πανεπιστημίου αλλά και γιατροί της διπλανής πόρτας είναι μεταξύ των επιστημόνων που έδωσαν τον όρκο του Ιπποκράτη αλλά δεν τον τήρησαν, με αντάλλαγμα το “φούσκωμα” των τραπεζικών τους λογαριασμών από τη Novartis.

To “Πρώτο Θέμα” αποκαλύπτει τις πρώτες περιπτώσεις γιατρών που ταυτοποίησε η εισαγγελική έρευνα με τις μίζες της φαρμακευτικής εταιρείας» («Οι πρώτοι γιατροί που πιάστηκαν με μίζα NOVARTIS», «Πρώτο Θέμα» 10/3/2018).

Σε ό,τι αφορά τα υποχρεωτικά και αναρτημένα στον ΕΟΦ στοιχεία για το έτος 2017, το σύνολο των χρημάτων που διατέθηκαν από τις φαρμακευτικές σε επιστημονικούς φορείς άγγιξε τα 35 εκατ. ευρώ, ενώ σε ιδιώτες γιατρούς δόθηκαν περίπου 13 εκατ. ευρώ.

Σε αυτά τα ποσά δεν συνυπολογίζονται όσα δίνουν οι εταιρείες που επίσης δραστηριοποιούνται στον χώρο και πωλούν, π.χ., παιδικά γάλατα, σκευάσματα, συμπληρώματα κ.λπ., χωρίς να είναι υποχρεωμένες να δημοσιεύουν τα στοιχεία.

Αν συνυπολογίσει κανείς και τα «διαφυγόντα» κονδύλια που πάντα βρίσκουν τρόπους να μοιράζονται, το σύνολο του ποσού μπορεί να αγγίζει μόνο για το 2017 τα 70 με 80 εκατομμύρια.

Με την απάντηση που θα δώσει ο Β. Κικίλιας θα αποδειχτεί αν είναι βάσιμο το επιχείρημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ότι «το πολιτικό “σήμα” από την ανάκληση της Εγκυκλίου για τα Ιατρικά Συνέδρια είναι σαφές: “Μην ανησυχείτε. Τίποτα δεν θα αλλάξει στο ευαίσθητο τοπίο της Υγείας και του Φαρμάκου. Καμιά μεταρρύθμιση, καμιά εξυγίανση, κανένας έλεγχος, καμιά παρέμβαση ηθικοποίησης σε έναν χώρο διαχρονικής σπατάλης, επιρροής συμφερόντων και διαφθοράς”. Η νέα κυβέρνηση των αρίστων φροντίζει για την αδιατάρακτη λειτουργία ενός ανυπόληπτου συστήματος που αφήνει την αγορά να ρυθμίσει, χωρίς παρέμβαση της Πολιτείας, την εκπαίδευση των γιατρών και των υπόλοιπων επαγγελματιών υγείας της χώρας μας».

Το μαύρο χρήμα και ο λογαριασμός στον ΕΟΠΥΥ

Από το 2014, οπότε ανεστάλη ουσιαστικά ο νόμος τού τότε υπουργού Υγείας Μ. Βορίδη από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων με το επιχείρημα ότι η υποχρέωση δημοσιοποίησης εκ μέρους των φαρμακευτικών βιομηχανιών των ποσών που δίνουν σε γιατρούς ώστε να πάρουν μέρος σε συνέδρια παραβιάζει το πλαίσιο προστασίας, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι.

Ακολούθησε και δεύτερη προσφυγή (η πρώτη έγινε από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας και συγκεκριμένα τον Γιώργο Πατούλη), αυτή τη φορά από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου, κατά της απόφασης της Αρχής που περιόριζε τη δυνατότητα διαφάνειας με τη δημοσίευση όλων των ποσών που δίνονταν στο σύνολο των ιατρικών συνεδρίων. Αυτή τη φορά στο πλευρό του ΕΟΦ ήταν και ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, υποστηρίζοντας επίσης ότι όλα τα συνέδρια είναι προφανώς επιστημονικά αλλά και προωθητικά και δεν μπορούν να διαχωρίζονται.

Η Αρχή Προστασίας τότε έκρινε ότι η σχετική νομοθετική διάταξη είχε πολλές ελλείψεις, όμως «Καθώς η σκοπούμενη επεξεργασία βασίζεται κατ’ αρχήν σε διάταξη τυπικού νόμου, δεν απαιτείται συγκατάθεση των υποκειμένων για τη δημοσιοποίηση των προσωπικών τους δεδομένων» (γνωμοδότηση της Αρχής).

Την επομένη της απόφασης «πανηγύριζε» νεοδημοκρατική εφημερίδα: «Για δεύτερη φορά η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων δικαιώνει τους γιατρούς για τη μη δημοσιοποίηση των ονομάτων τους όταν συμμετέχουν σε Ιατρικά Συνέδρια. Η νέα αυτή απόφασή ελήφθη μετά από αίτηση του ΕΟΦ, ο οποίος είχε προσφύγει κατά της πρώτης απόφασης της Αρχής, που επίσης δικαίωνε τους γιατρούς» («Φιλελεύθερος», 20.04.2017).

«Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα της Ευρώπης που δεν εφαρμόζει την υποχρέωση δημοσιοποίησης, αν και αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, για περισσότερα από 2,5 χρόνια» έγραφε σε άρθρο του στην «Καθημερινή» ο Τάσος Τέλλογλου (17/7/2017), σημειώνοντας:

«Οι αντιδράσεις των φαρμακευτικών εταιρειών δεν φαίνεται να εντυπωσίασαν τη διοίκηση του ΕΟΦ που με νεότερη ανακοίνωσή της καθιστούσε σαφές στους υπόχρεους με βάση τον νόμο: “Ο ΕΟΦ ενημερώνει κάθε ενδιαφερόμενο ότι η υποβολή όλων των στοιχείων γίνεται μόνο ηλεκτρονικά. Σημειώνεται ότι τυχόν παράβαση της υποχρέωσης δημοσιοποίησης των στοιχείων σχετικά με τις Επιστημονικές Εκδηλώσεις προώθησης πωλήσεων από εταιρείες προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ επισύρει την επιβολή των διοικητικών κυρώσεων”. Να σημειωθεί ότι ο νόμος του 2014 ήταν αποτέλεσμα διαβουλεύσεων της τότε ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Εταιρειών (EFPIA) στην οποία η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου είχε δεσμευθεί ότι το πρόβλημα της δημοσιοποίησης των δαπανών για τα συνέδρια θα αντιμετωπιζόταν και νομοθετικά» υποστήριζε ο συντάκτης του άρθρου.

Οπως εύστοχα είχε πει η πρόεδρος του ΕΟΦ Κατερίνα Αντωνίου, έπρεπε να σπάσει επιτέλους το τρίγωνο επιστημονικές εταιρείες - φαρμακοβιομηχανίες - γραφεία ταξιδίων!


 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
Επανέρχεται με λίφτινγκ το πλαφόν του Βορίδη
Επώνυμα γενόσημα φάρμακα και όχι δραστική ουσία ζητά από τους γιατρούς να συνταγογραφούν το υπουργείο Υγείας, με εξατομικευμένο στόχο ανά γιατρό, ποινές, αλλά και πρόστιμα (!) για όσους παρεκκλίνουν. Οταν ο...
Επανέρχεται με λίφτινγκ το πλαφόν του Βορίδη
ΥΓΕΙΑ
Στον αέρα η αξιολόγηση και διαπραγμάτευση καινοτόμων φαρμάκων
Με παροιμιώδη ανευθυνότητα η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας τινάζει στον αέρα δύο επιτροπές που πραγματεύονται τον ευαίσθητο για τους ασθενείς τομέα των νέων καινοτόμων φαρμάκων.
Στον αέρα η αξιολόγηση και διαπραγμάτευση καινοτόμων φαρμάκων
ΥΓΕΙΑ
Η Ν.Δ. βλέπει την Πρωτοβάθμια Υγεία ως αποτυχία
Μία ημέρα μετά τη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Υγείας για την αναδιάρθρωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ο τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών επιμένουν ότι...
Η Ν.Δ. βλέπει την Πρωτοβάθμια Υγεία ως αποτυχία
ΥΓΕΙΑ
Να αποσυρθεί ζητούν οι γιατροί, βελτιώσεις προτείνουν οι πολίτες
Εδώ και οκτώ μέρες βρίσκεται αναρτημένο στη Διαύγεια το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Οι πρώτες αντιδράσεις από φορείς είναι ήδη γεγονός και είναι...
Να αποσυρθεί ζητούν οι γιατροί, βελτιώσεις προτείνουν οι πολίτες
ΥΓΕΙΑ
Το Μνημόνιο έκανε μετάσταση στο νοσοκομείο «Μεταξά»
Στο μεγαλύτερο αντικαρκινικό νοσοκομείο της χώρας, η υπερπροσπάθεια του προσωπικού, που εργάζεται στα όρια της εργασιακής εξουθένωσης, δεν αρκεί για να καλύψει ούτε τις αυξανόμενες ανάγκες των ασθενών ούτε τις...
Το Μνημόνιο έκανε μετάσταση στο νοσοκομείο «Μεταξά»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας