• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.7°C / 32.9°C
  3 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.3°C / 32.7°C
  3 BF
  50%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.4°C / 33.2°C
  3 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 26.9°C
  3 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  61%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 29.6°C
  2 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  4 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  1 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 28.8°C
  1 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.8°C / 28.9°C
  1 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.4°C / 30.8°C
  2 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.0°C / 29.7°C
  2 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  0 BF
  74%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  36°C 31.8°C / 35.9°C
  2 BF
  21%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 29.5°C / 34.5°C
  2 BF
  34%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 28.2°C
  4 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.2°C / 32.7°C
  4 BF
  33%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 28.3°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.4°C / 31.7°C
  3 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 28.7°C / 28.7°C
  3 BF
  32%
EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κατεβάζει ρολά το μοναδικό δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο

 • A-
 • A+

Κλείνει για τρεις μήνες το μοναδικό δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο της χώρας στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Στο πλαίσιο ξενοδοχειακής ανάπλασης των χώρων του νοσοκομείου με χορηγία του ΟΠΑΠ, η κρίσιμη αυτή νοσοκομειακή μονάδα της χώρας δεν θα δέχεται νέα περιστατικά και έτσι η λίστα αναμονής χειρουργείου, που αριθμεί ήδη 60 καρδιοπαθή παιδιά, θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο.

Η απόφαση για το κλείσιμο του κέντρου από τις 16 Σεπτεμβρίου έως τις 20 Δεκεμβρίου έγινε γνωστή πριν από λίγες μέρες, δημιουργώντας αναστάτωση στους γονείς των παιδιών που αναμένουν μήνες για να χειρουργηθούν.

Η ανακαίνιση δεν γίνεται στο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο που βρίσκεται στον 1ο (Αιμοδυναμικό Εργαστήριο) και 2ο όροφο (Εντατική Παιδοκαρδιοχειρουργική Μονάδα) του νοσοκομείου, αλλά στον 3ο όροφο, ενώ οι αρμόδιοι θεωρούν ότι θα επηρεαστεί η λειτουργία των δομών του 2ου ορόφου.

Επομένως, το κέντρο αναμένεται να κλείσει για δεύτερη φορά μελλοντικά, όταν θα έρθει η ώρα να εκσυγχρονιστούν οι χώροι του, χωρίς να είναι γνωστό ακόμα το πότε.

Είναι απορίας άξιο αφ’ ενός για ποιο λόγο οι εργασίες δεν ξεκίνησαν κατά την περίοδο των θερινών διακοπών, ώστε να χαθεί ο λιγότερος δυνατός χρόνος, αλλά και γιατί δεν συγχρονίστηκαν οι δύο αναπλάσεις, ώστε να μην κλείσει δύο φορές το μοναδικό αυτό κέντρο στο ΕΣΥ.

Στο «Ωνάσειο»

Κατά το διάστημα αυτό, τα νέα έκτακτα καρδιοχειρουργικά περιστατικά, αλλά και όλα τα περιστατικά της λίστας του Παίδων «Αγία Σοφία» θα αναλάβει το «Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο» το οποίο από τον Νοέμβριο συμμετέχει στις εφημερίες για παιδοκαρδιοχειρουργικά περιστατικά.

Οπως, όμως, λένε στην «Εφ.Συν.» γονείς -δεν επιθυμούν να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία τους, αλλά βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας- το «Ωνάσειο», αν και δέχεται ετησίως γενναιόδωρη κρατική χρηματοδότηση, εν τούτοις δυστροπεί στην αποδοχή ανασφάλιστων παιδιών, τα οποία με διάφορους τρόπους αποφεύγει να χειρουργήσει και επαναπροωθεί στα παιδιατρικά νοσοκομεία «Αγλαΐα Κυριακού» και «Αγία Σοφία».

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι, ακόμα και από τα περιστατικά που χειρουργεί το «Ωνάσειο», κάποια επαναπροωθούνται μετά το χειρουργείο στα παιδιατρικά νοσοκομεία, διότι σε περίπτωση άλλων επιπλοκών το ίδιο δεν διαθέτει τις λοιπές υποστηρικτικές παιδιατρικές ειδικότητες.

Το Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο στο «Αγία Σοφία» είναι το μοναδικό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας μας, το οποίο λειτουργούσε μέχρι το τέλος του 2011 με σημαντικό έργο, πραγματοποιώντας ετησίως περί τις 180 υψηλού επιπέδου πολύπλοκες παιδοκαρδιοχειρουργικές επεμβάσεις.

Ομως αιφνίδια, τον Οκτώβριο του 2011, με αφορμή καταγγελία τού τότε υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου για «καβγάδες των γιατρών πάνω από ναρκωμένα παιδιά», η διοίκηση του νοσοκομείου αποφάσισε το κλείσιμο του κέντρου και την παραπομπή των νοσηλευόμενων και εν αναμονή χειρουργείου καρδιοπαθών παιδιών στο «Ωνάσειο», όπου κάθε χειρουργικό «πακέτο» κόστιζε τότε στα ασφαλιστικά ταμεία πάνω από 20.000 ευρώ, ενώ εκφραζόταν έντονος προβληματισμός για τα ανασφάλιστα παιδιά.

Επειτα από αγώνα και μαχητικές προσπάθειες γονέων των καρδιοπαθών παιδιών, εν τέλει ξεκίνησε η επαναλειτουργία του κέντρου τον Ιούνιο του 2013, όμως μέχρι σήμερα βρίσκεται σε μερική λειτουργία, με αποτέλεσμα να μην επωφελούνται πλήρως από τις υπηρεσίες του οι μικροί καρδιοπαθείς ασθενείς.

Oι ελλείψεις του κέντρου

ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

● Λόγω του ελλιπούς νοσηλευτικού προσωπικού που διατίθεται από τη διοίκηση του νοσοκομείου στην Παιδοκαρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα (ΚΕΜ), υπάρχουν μόνο τρεις διαθέσιμες κλίνες, με αποτέλεσμα να γίνονται μόνο 3-4 χειρουργεία τον μήνα, ελάχιστα για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των μικρών ασθενών.

Ετσι, αφ’ ενός υπολείπεται το χειρουργικό έργο που απαιτείται για τη διατήρηση της χειρουργικής ικανότητας των γιατρών, αφ’ ετέρου διατρέχουν άμεσο κίνδυνο τα παιδιά στη λίστα αναμονής και, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», έχουν ήδη χαθεί δύο ζωές σε αναμονή χειρουργείου, περιστατικά για τα οποία δεν έχει γίνει κανένας έλεγχος από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές (υπουργείο Υγείας) ούτε από τον Συνήγορο του Παιδιού ούτε από τον εισαγγελέα Ανηλίκων, παρά τις σχετικές καταγγελίες γονέων.

Ετσι, οι μεν έχοντες οδηγούνται στα ιδιωτικά για ταχύτερη αντιμετώπιση, ενώ οι μη έχοντες γονείς ή όσοι δεν επιθυμούν να αλλάξουν τον γιατρό τους στο Παίδων καταδικάζονται σε επικίνδυνη πολύμηνη αναμονή, με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία των παιδιών τους.

● Ενώ η Παιδοκαρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα έχει δυναμικότητα 10 κλινών και πριν από το κλείσιμο του κέντρου το 2011 λειτουργούσαν 6-7 κλίνες, η σημερινή κατάσταση με μόνο τρεις κλίνες καταδικάζει το μοναδικό Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο του ΕΣΥ σε ουσιαστική υπολειτουργία, παρά την ύπαρξη έμπειρων και άριστων παιδοκαρδιοχειρουργών.

● Η υποστελέχωση σε νοσηλευτές καθιστά προβληματική και τη δυνατότητα πραγματοποίησης καθετηριασμών καρδιάς στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, καθώς το προσωπικό επαρκεί μόνο για μία ημέρα, ήτοι γίνονται ελάχιστοι καθετηριασμοί τον μήνα, ενώ οι λίστες αναμονής όλο και αυξάνουν...

● Υπάρχει σοβαρότατη έλλειψη αναισθησιολόγων, δεδομένου ότι στο νοσοκομείο έχουν απομείνει μόνο 10, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πραγματοποιηθούν αρκετά χειρουργεία καρδιάς.

● Από το 2013, οπότε ξαναλειτούργησε το κέντρο, μέχρι σήμερα, ολόκληρη πτέρυγα του 3ου ορόφου, όπου στεγαζόταν το Καρδιολογικό Τμήμα, παραμένει κλειστή χωρίς καμία εξήγηση και το Καρδιολογικό Τμήμα έχει μεταφερθεί, λόγω της ανακαίνισης, σε άλλο χώρο, ακατάλληλο για νοσηλεία καρδιολογικών και καρδιοχειρουργικών ασθενών.

● Η θλιβερή κατάσταση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο αν ληφθεί υπόψη ότι ο αγγειογράφος του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου του «Αγία Σοφία» είναι απαρχαιωμένος και δεν συντηρείται πια από την εταιρεία κατασκευής του, ενώ όσον αφορά τον τελευταίας τεχνολογίας μαγνητικό τομογράφο, δωρεά του ΟΠΑΠ το 2013, παρ’ όλες τις διαβεβαιώσεις της διοίκησης, δεν μπορεί να αξιοποιηθεί για μαγνητικές τομογραφίες καρδιάς λόγω έλλειψης χειριστή, με αποτέλεσμα τα καρδιοπαθή παιδιά που χρειάζονται μαγνητική τομογραφία να παραπέμπονται σε ιδιωτικά κέντρα.

Επειδή το Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο του «Αγία Σοφία» είναι το μοναδικό στο ΕΣΥ, όλα τα καρδιοχειρουργικά περιστατικά διακομίζονται στην Αθήνα, ακόμα και τα πιο απλά, ακόμα κι αυτά που δεν χρειάζονται άμεσα χειρουργείο: Οι διακομιδές πολύ συχνά γίνονται με αεροπλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας (C-130), χωρίς αυτό να είναι πάντα απαραίτητο. Σημειώνεται ότι το κόστος μιας αεροδιακομιδής είναι περίπου όσο οι ετήσιες αποδοχές ενός επιμελητή του ΕΣΥ.

Τεράστιο κόστος

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε τον περασμένο Μάιο ο παιδοκαρδιολόγος Γεώργιος Παπαδόπουλος στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας Παίδων & Συγγενών Καρδιοπαθειών (AEPC), που διοργανώθηκε στη χώρα μας, στην Ελλάδα γεννιούνται κάθε χρόνο 800-1.000 παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες και από αυτά τουλάχιστον τα μισά θα χρειαστεί να χειρουργηθούν, συνεπώς το κόστος των αεροδιακομιδών ετησίως είναι τεράστιο, αφού τα μισά παιδιά γεννιούνται εκτός Αθήνας.

Είναι συνεπώς εύλογο το ερώτημα γιατί η πολιτεία να συντηρεί δύο Παιδοκαρδιοχειρουργικά Κέντρα («Αγία Σοφία» και «Ωνάσειο») στην Αθήνα και να ξοδεύει τεράστια ποσά σε αεροδιακομιδές, αντί να διατηρήσει μόνον ένα Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο στην Αθήνα και να δημιουργηθεί ένα δεύτερο στη Θεσσαλονίκη, για την κάλυψη των αναγκών στη Βόρεια και Βορειοδυτική Ελλάδα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
Τα πιθανά αίτια της oξείας ηπατίτιδας που «χτυπά» νήπια
Μέχρι στιγμής περίπου 190 παιδιά παγκοσμίως έχουν νοσήσει από την οξεία ηπατική νόσο που δεν σχετίζεται με κανέναν από τους γνωστούς ιούς εκτιμά το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων.
Τα πιθανά αίτια της oξείας ηπατίτιδας που «χτυπά» νήπια
ΥΓΕΙΑ
Η μάστιγα των θρομβώσεων και η σημασία της πρόληψης
Αμείλικτα είναι τα στατιστικά που συλλέγει η ιατρική κοινότητα παγκοσμίως για τους θανάτους από καρδιά: ένας στους τέσσερις ανθρώπους πεθαίνει από αιτία που σχετίζεται με τη θρόμβωση.
Η μάστιγα των θρομβώσεων και η σημασία της πρόληψης
ΥΓΕΙΑ
Οι αρρώστιες δεν κάνουν διακοπές, η αιμοδοσία γιατί;
Κάθε Αύγουστο η συλλογή αίματος μειώνεται κατά 50% και το ΕΚΕΑ κρούει τον κώδωνα, προτρέποντας τους πολίτες να συνεχίσουν να δίνουν αίμα όπου κι αν βρίσκονται.
Οι αρρώστιες δεν κάνουν διακοπές, η αιμοδοσία γιατί;
ΥΓΕΙΑ
Η οδύσσεια της παθολόγου κινητοποίησε Εισαγγελία και υπουργείο
Δύο δίμηνες συμβάσεις έργου με παθολόγους για το Γενικό Νοσοκομείο Λήμνου ανακοίνωσε χθες ότι θα συνάψει το συντομότερο ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας και ακόμη ότι θα προκηρύξει τρεις μόνιμες θέσεις παθολόγων.
Η οδύσσεια της παθολόγου κινητοποίησε Εισαγγελία και υπουργείο
ΥΓΕΙΑ
«Με τις νέες πολιτικές για το φάρμακο οι ασθενείς “εξοικονομούν” 120 εκατ. ευρώ»
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ξεδιπλώνει τη νέα πολιτική της κυβέρνησης για τη φαρμακευτική κάλυψη στη χώρα μας που συρρικνώθηκε και απαξιώθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
«Με τις νέες πολιτικές για το φάρμακο οι ασθενείς “εξοικονομούν” 120 εκατ. ευρώ»
ΥΓΕΙΑ
Βαριά ασθενής η παροχή Ανακουφιστικής Φροντίδας
Μόνο 600 από τους 120.000 έως 135.000 ασθενείς που χρειάζονται ανακουφιστική αγωγή στη χώρα μας εξυπηρετούνται ετησίως. Περισσότεροι από 95% από τους ασθενείς αυτούς θα μπορούσαν να στο λαμβάνουν στο σπίτι τους
Βαριά ασθενής η παροχή Ανακουφιστικής Φροντίδας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας