Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αναπόφευκτα τα πρώτα λάθη στη συνταγογράφηση
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αναπόφευκτα τα πρώτα λάθη στη συνταγογράφηση

  • A-
  • A+
Αδικα θεωρούν οι γιατροί τα υπέρογκα πρόστιμα για αστοχίες που έγιναν λόγω των αντικρουόμενων εγκυκλίων και της ανεπάρκειας του συστήματος κατά την αρχική εφαρμογή του ● ΙΣΑ: Να ανασταλούν οι κυρώσεις.

Την αναστολή των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στους γιατρούς που εκ παραδρομής έκαναν λάθη στη συνταγογράφηση τα πρώτα έτη εφαρμογής της ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ). Η κίνηση που φέρει την υπογραφή του προέδρου του Συλλόγου και ισχυρού άνδρα της Περιφέρειας Αττικής, νεοδημοκράτη Γιώργου Πατούλη, θα μπορούσε να παρεξηγηθεί για ρουσφέτι.

Ωστόσο ανατρέχοντας στην πρώτη αυτή περίοδο εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, 2013-2014, συναντά κανείς μια πληθώρα αντικρουόμενων εγκυκλίων και μια ρευστή νομοθεσία που άφηνε παντελώς ανοιχτό το ενδεχόμενο λάθους.

«Οι διαρκώς αντικρουόμενες, συνεχώς μεταβαλλόμενες εγκύκλιοι και η ανεπαρκής νομοθεσία είναι χαρακτηριστικά της πρώτης περιόδου εφαρμογής του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης», λέει ο Αλέξανδρος Αρδαβάνης, παθολόγος-ογκολόγος, διευθυντής Α’ Παθολογικού-Ογκολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου «Αγιος Σάββας», αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων-Παθολόγων Ελλάδας.

Σε αυτά οφείλονταν τα πολλά λάθη που παρατηρήθηκαν, επισημαίνει και προσθέτει πως αυτή την ανεπάρκεια του συστήματος δεν μπορούν να κληθούν να πληρώσουν οι γιατροί.

Η πλειονότητα των περιπτώσεων επιβολής κυρώσεων λόγω εκ παραδρομής λαθών στη συνταγογράφηση αφορά την υπέρβαση των ορίων της φαρμακευτικής δαπάνης από γιατρούς που υπηρετούν σε δημόσιες δομές και κυρίως μέλη του, σύμφωνα με τον ΙΣΑ.

Τα πρόστιμα δε που έχουν επιβληθεί είναι υπέρογκα, αναφέρει ο ΙΣΑ στην επιστολή του. Ο λόγος γίνεται για δεκάδες χιλιάδες ευρώ, σημειώνει ο Αλ. Αρδαβάνης. Οι επιστήμονες που έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις για τη συνταγογραφική τους συμπεριφορά τα πρώτα χρόνια εφαρμογής της ηλεκτρονικής διαδικασίας, προσθέτει, είναι χιλιάδες.

Ο ασθενής

Σημειώνεται ότι η συμπίεση της φαρμακευτικής δαπάνης είχε αποτέλεσμα τη συρρίκνωση και την απαξίωση της φαρμακευτικής κάλυψης στη χώρα μας κατά την τελευταία δεκαετία. Η δημόσια εξωνοσοκομειακή κρατική χρηματοδότηση παραμένει καθηλωμένη στο 1,945 δισ. ευρώ την τελευταία τετραετία. Η μείωσή της δε υπήρξε ραγδαία την περίοδο 2009-2018 κατά 61%!

Ο ασθενής αφέθηκε σχεδόν στην τύχη του, να πληρώνει συνεχώς από την τσέπη του για να καλύψει τις ανάγκες του σε φάρμακα. Το φάρμακο δεν αντιμετωπίζεται ως αγαθό αλλά ως εμπόρευμα σε ένα πλαίσιο συνολικής εμπορευματοποίησης της Υγείας.

Το ΣτΕ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας από την πλευρά του (Ε.Α. 274/2014) έκρινε ότι «…κατά την αληθή έννοια…, ως «υπέρβαση» των ορίων της φαρμακευτικής δαπάνης, εξαιτίας της οποίας καλείται ο ιατρός από τον ΕΟΠΥΥ προς δικαιολόγηση της συνταγογραφήσεώς του - εφ’ όσον συντρέχουν οι λοιπές προβλεπόμενες προϋποθέσεις και ειδικότερα εφ’ όσον δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό αλλά για «επανειλημμένη υπέρβαση» -, δεν νοείται κάθε υπέρβαση των ορίων ανεξαρτήτως… (ενώ υφίσταται) η αντίστοιχη υποχρέωση της Διοικήσεως να ελέγχει την τήρηση των διατάξεων αυτών και να επιβάλλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις (βλ. και Ε.Α. 59/2014, σκέψη 8)» και επιπλέον ότι «…η Διοίκηση (ο ΕΟΠΥΥ) δύναται να καλεί τον ιατρό προς δικαιολόγηση των συνταγογραφήσεων και ενδεχομένως επιβολή κυρώσεων μόνον υπό τις προϋποθέσεις, που τάσσονται στο σκεπτικό».

Σε άλλες αποφάσεις του το ΣτΕ αποφάνθηκε ότι η επιστημονική ελευθερία του γιατρού είναι ο κύριος και μοναδικός οδηγός του στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων του (ΣτΕ Ολομ. 1749/2016-σκ 17 και ΣτΕ 3802/14 ). Τέλος, σημειώνεται πως τους γιατρούς έχει δικαιώσει επανειλημμένα το αρμόδιο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών.

ΥΓΕΙΑ
Ο ΣΦΕΕ απέρριψε την πρόταση για ανακατανομή του clawback
Η ανεξέλεγκτη φετινή πορεία των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) έξω από κάθε ελληνικό και ευρωπαϊκό προηγούμενο είναι το πρόβλημα και όχι η ανακατονομή του απαντούν οι φαρμακοβιομήχανοι.
Ο ΣΦΕΕ απέρριψε την πρόταση για ανακατανομή του clawback
ΥΓΕΙΑ
Οι αρρώστιες δεν κάνουν διακοπές, η αιμοδοσία γιατί;
Κάθε Αύγουστο η συλλογή αίματος μειώνεται κατά 50% και το ΕΚΕΑ κρούει τον κώδωνα, προτρέποντας τους πολίτες να συνεχίσουν να δίνουν αίμα όπου κι αν βρίσκονται.
Οι αρρώστιες δεν κάνουν διακοπές, η αιμοδοσία γιατί;
ΥΓΕΙΑ
Κατεβάζει ρολά το μοναδικό δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο
Η μόνη μονάδα του ΕΣΥ που μπορεί να αντιμετωπίσει παιδοκαρδιοχειρουργικά περιστατικά, στο «Αγία Σοφία», κλείνει για τρεις μήνες, λόγω ξενοδοχειακής αναβάθμισης του με αποτέλεσμα αύξηση της λίστα αναμονής.
Κατεβάζει ρολά το μοναδικό δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο
ΥΓΕΙΑ
Η οδύσσεια της παθολόγου κινητοποίησε Εισαγγελία και υπουργείο
Δύο δίμηνες συμβάσεις έργου με παθολόγους για το Γενικό Νοσοκομείο Λήμνου ανακοίνωσε χθες ότι θα συνάψει το συντομότερο ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας και ακόμη ότι θα προκηρύξει τρεις μόνιμες θέσεις παθολόγων.
Η οδύσσεια της παθολόγου κινητοποίησε Εισαγγελία και υπουργείο
ΥΓΕΙΑ
Ο ΕΟΠΥΥ κατηγορεί για εκβιασμό τα Διαγνωστικά Κέντρα
Για εκβιασμό, τρεις μέρες πριν από τις εκλογές, τόσο των πολιτών όσο και του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) κατηγορεί τα Διαγνωστικά Κέντρα η διοίκηση του Οργανισμού.
Ο ΕΟΠΥΥ κατηγορεί για εκβιασμό τα Διαγνωστικά Κέντρα
ΥΓΕΙΑ
«Με τις νέες πολιτικές για το φάρμακο οι ασθενείς “εξοικονομούν” 120 εκατ. ευρώ»
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ξεδιπλώνει τη νέα πολιτική της κυβέρνησης για τη φαρμακευτική κάλυψη στη χώρα μας που συρρικνώθηκε και απαξιώθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
«Με τις νέες πολιτικές για το φάρμακο οι ασθενείς “εξοικονομούν” 120 εκατ. ευρώ»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας