• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 14.0°C
  1 BF
  93%
 • Θεσσαλονίκη
  Ομίχλη
  10°C 7.6°C / 10.8°C
  0 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.0°C / 13.4°C
  2 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 10.2°C
  0 BF
  84%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.4°C / 6.1°C
  2 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  1 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 17.5°C
  2 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 17.9°C
  4 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 17.9°C
  6 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 12.6°C
  2 BF
  85%
 • Κεφαλονιά
  Θύελλα
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ομίχλη
  6°C 4.5°C / 5.9°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.5°C / 4.5°C
  1 BF
  86%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.9°C
  0 BF
  96%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 14.2°C
  0 BF
  95%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.2°C / 11.0°C
  1 BF
  97%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.7°C / 10.9°C
  2 BF
  91%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  0 BF
  88%
ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μετεκπαίδευση στο «ξέφραγο αμπέλι» του Ιπποκράτειου

 • A-
 • A+

Σοβαρά ερωτήματα για τον τρόπο λειτουργίας της Διεύθυνσης Υγειονομικού του Στρατού αλλά και του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου εγείρονται από τα έγγραφα, που φέρνει στο φως σήμερα η «Εφ.Συν.», σχετικά με τις μετεκπαιδεύσεις των στρατιωτικών γιατρών και τα έγγραφα πιστοποίησης που λαμβάνουν γι’ αυτές.

Πρόσφατα η «Εφ.Συν.» με δύο δημοσιεύματά της («Εδώ η καλή μετεκπαίδευση», 7.5.2019, «Πιάστηκε με τη... μετεκπαίδευση στην πλάτη», 21.5.2019) είχε αναφερθεί στην περίπτωση του θωρακοχειρουργού Χ.Κ., ο οποίος είναι αναπληρωτής διευθυντής στην Καρδιοχειρουργική Κλινική του 401 ΓΣΝΑ και βρέθηκε για τρίμηνη μετεκπαίδευση στην Α’ Καρδιολογική Κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, έχοντας κάνει... συμφωνία με τον εκεί διευθυντή, χωρίς να γνωρίζουν τίποτα η διοίκηση και το Επιστημονικό Συμβούλιο του νοσοκομείου.

Με απλά λόγια, ο Χ.Κ. μπορούσε να μπαινοβγαίνει στους χώρους της κλινικής ενός δημόσιου νοσοκομείου έχοντας μόνο την... έγκριση του διευθυντή της, σαν να ήταν καλεσμένος στον ιδιωτικό του χώρο.

Μπορεί σε κάποιους αυτά να φαίνονται λεπτομέρειες, ωστόσο δεν είναι. Οποιουδήποτε είδους εκπαίδευση γίνεται στους χώρους ενός δημόσιου νοσοκομείου οφείλει να έχει πρώτα από όλα την έγκριση του Επιστημονικού Συμβουλίου και στη συνέχεια της διοίκησης. Από τα έγγραφα που παρουσιάζουμε σήμερα αποδεικνύεται ότι για την εκπαίδευση γνώριζαν μόνο ο Χ.Κ. και ο διευθυντής Α’ Καρδιολογικής Κλινικής στο «Ιπποκράτειο».

Ειδικότερα:

■ Στις 19 Φεβρουαρίου ο Χ.Κ. καταθέτει μια αίτηση (χωρίς αριθμό πρωτοκόλλου) προς το «Ιπποκράτειο» και ζητά να γίνει δεκτός για «εκπαίδευση στις δομικές καρδιοπάθειες από τον καθηγητή κ. Τούσουλη για χρονικό διάστημα τριών μηνών, αρχής γενομένης από την 1η Απριλίου».

■ Στις 27 Φεβρουαρίου ο καθηγητής στέλνει επιστολή στον Χ.Κ. και του κάνει γνωστό ότι γίνεται δεκτός για εκπαίδευση στο αντικείμενο με ημερομηνία από 1η Απριλίου έως 30 Ιουνίου 2019.

■ Την ίδια μέρα, ο Χ.Κ. καταθέτει σχετική αίτηση προς το 401 ΓΣΝΑ και ενημερώνει ότι έγινε δεκτός για μετεκπαίδευση στο «Ιπποκράτειο» και ζητά να του εγκριθεί η αντίστοιχη εκπαιδευτική άδεια.

■ Ενα μήνα αργότερα, στις 28 Μαρτίου, η Διεύθυνση Δόγματος και Εκπαίδευσης του ΓΕΣ εγκρίνει την άδεια.

■ Στις 2 Απριλίου το 401 ΓΣΝΑ εκδίδει φύλλο μετάβασης στον Χ.Κ. προς το «Ιπποκράτειο».

Για όλα τα παραπάνω, η διοίκηση και το Επιστημονικό Συμβούλιο του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου δεν είχαν την παραμικρή ιδέα.

Η «Εφ.Συν.» έθετε στις 7 Μαΐου το ερώτημα αν είναι ξέφραγο αμπέλι το «Ιπποκράτειο» και αφήνει να κινούνται στους χώρους του παράνομα γιατροί που δεν έχουν καμία δουλειά να βρίσκονται εκεί. Στις 21 Μαΐου, η εφημερίδα μας επανήλθε στο θέμα, με δηλώσεις της διοικήτριας του νοσοκομείου, Αναστασίας Μπαλασοπούλου, η οποία μεταξύ άλλων μας ενημέρωνε ότι:

«Η εκπαίδευση του Χ.Κ. δεν ήταν σε γνώση ούτε της διοίκησης ούτε της διοικητικής υπηρεσίας του νοσοκομείου μας. Αυτό σημαίνει ότι δεν είχε ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη διαδικασία. Η διαδικασία είχε ξεκινήσει με έγγραφο του αρμόδιου διευθυντή της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής αλλά δεν ολοκληρώθηκε».

Απορρίφθηκε

Την επομένη, στις 22 Μαΐου, ο Χ.Κ., σχεδόν ένα μήνα πριν τελειώσει η άδειά του, καταθέτει εκ νέου αίτηση στο «Ιπποκράτειο» για να γίνει δεκτός! Αυτή τη φορά τουλάχιστον είχε φροντίσει να πάρει η αίτησή του αριθμό πρωτοκόλλου! Το Επιστημονικό Συμβούλιο του νοσοκομείου, ωστόσο, απέρριψε την αίτηση ως ετεροχρονισμένη! Με απλά λόγια, ο Χ.Κ. ήταν μετέωρος και χωρίς άδεια!

Παρ’ όλα αυτά, συνέχισε να επισκέπτεται τους χώρους του νοσοκομείου και ολοκλήρωσε τη... μετεκπαίδευση στις δομικές καρδιοπάθειες. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες της «Εφ.Συν.» πήρε και χαρτί βεβαίωσης, όχι από τη διοίκηση του «Ιπποκράτειου», αλλά από την Α’ Καρδιολογική Κλινική.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από αυτή τη διαδικασία είναι εύλογα για κάθε πολίτη και αφορούν τη δημόσια υγεία. Μένει να απαντηθεί από τους αρμόδιους φορείς, το υπουργείο Υγείας, αλλά και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, αφενός πώς επιτρέπουν να δίνονται έτσι οι εγκρίσεις σε άδειες για τις οποίες δεν έχει ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία (ενώ ο στρατιωτικός κανονισμός είναι σαφής), αφετέρου πώς ακριβώς μια κλινική δημόσιου νοσοκομείου μοιράζει βεβαιώσεις μετεκπαίδευσης. Αλήθεια, είναι πιστοποιημένη να το κάνει; Αναμένουμε απαντήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
Πιάστηκε με τη… μετεκπαίδευση στην πλάτη
Πλήρως επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» η διοικήτρια του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Αν. Μπαλουσοπούλου, αναφορικά με τα όσα είχαμε αποκαλύψει στις 7 Μαΐου για την παράνομη μετεκπαίδευση του στρατιωτικού...
Πιάστηκε με τη… μετεκπαίδευση στην πλάτη
ΥΓΕΙΑ
Ομολογία ενοχής για τις επεμβάσεις TAVI
Νέα, άκρως διαφωτιστικά στοιχεία, που επιβεβαιώνουν όσα εδώ και εννέα μήνες αποκαλύπτει η «Εφ.Συν.» για τις εξειδικευμένες καρδιολογικές επεμβάσεις TAVI, που διενεργούνται στο 401 ΓΣΝΑ με σκανδαλώδη ποσοστά...
Ομολογία ενοχής για τις επεμβάσεις TAVI
ΥΓΕΙΑ
Το μεγάλο «ξέπλυμα» του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας
Tην αυστηροποίηση του νόμου αναφορικά με τις πανάκριβες επεμβάσεις αντικατάστασης αορτικής βαλβίδας φαίνεται πως προτείνει το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, μετά και τις αποκαλύψεις έρευνας της «Εφ.Συν». Το...
Το μεγάλο «ξέπλυμα» του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας
ΥΓΕΙΑ
Με τις ευλογίες του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας το σκάνδαλο των επεμβάσεων TAVI
Το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) ως αρμόδιο εποπτικό όργανο ουδέποτε έχει ελέγξει τα πιστοποιημένα νοσοκομεία και κλινικές που εφαρμόζουν αυτή τη μέθοδο. Τουλάχιστον 10 από τα πιστοποιημένα κέντρα δεν έχουν...
Με τις ευλογίες του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας το σκάνδαλο των επεμβάσεων TAVI
ΥΓΕΙΑ
Σιγή ασυρμάτου για την Καρδιοχειρουργική Κλινική του 401
Δύο εβδομάδες έχουν περάσει από το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» για τα όσα φαίνεται να έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια στη Διακλαδική Καρδιοχειρουργική Κλινική του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών και...
Σιγή ασυρμάτου για την Καρδιοχειρουργική Κλινική του 401
ΥΓΕΙΑ
Μπαλάκι οι γονείς για τα βλαστοκύτταρα
Ασχημο τριήμερο πέρασαν χιλιάδες γονείς σε όλη τη χώρα οι οποίοι στο παρελθόν εμπιστεύτηκαν την τράπεζα φύλαξης βλαστοκυττάρων Stem-Health Hellas αλλά και τον όμιλο “Υγεία” (έως το 2013 ο όμιλος Υγεία είχε το...
Μπαλάκι οι γονείς για τα βλαστοκύτταρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας