Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η κάλυψη των ανασφάλιστων έγινε «σημαία» της κυβέρνησης

Φωτογραφία αρχείου

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η κάλυψη των ανασφάλιστων έγινε «σημαία» της κυβέρνησης

  • A-
  • A+
Το πρόσφατο λοκ άουτ των επιχειρηματιών των διαγνωστικών κέντρων αποκάλυψε τη γύμνια του δημόσιου συστήματος υγείας, ανέδειξε τους κινδύνους που εγκυμονεί για την υγεία των ανθρώπων η διαχρονική πολιτική της εμπορευματοποίησης και της ενίσχυσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον χώρο της υγείας με τους «κλειστούς προϋπολογισμούς».

«Μέρα με τη μέρα, μήνα με τον μήνα θα οικοδομούμε ένα δημόσιο, δωρεάν ποιοτικό σύστημα υγείας για όλους τους πολίτες της χώρας με εργαλεία την ανάσχεση της ροής δημόσιων πόρων προς τον ιδιωτικό τομέα, την ουσιαστική στήριξη των δομών υγείας σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνικές υποδομές και τη δημοκρατική αναδιάρθρωση της διοίκησης του συστήματος».
Αλέξης Τσίπρας, ΔΕΘ 14.9.2014

Οι χρόνιες ελλείψεις σε προσωπικό, οι υψηλές ιδιωτικές δαπάνες υγείας, η αποεπένδυση στις υποδομές των δημόσιων νοσοκομείων, τα δειλά και ανεπαρκή βήματα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) και η μόνιμη υποχρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας είναι οι παρενέργειες των μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόστηκαν την τελευταία δεκαετία στον ευαίσθητο χώρο της υγείας.

Η πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας αλλά και οι παροχές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ασφαλώς και θα είναι ένα από τα κριτήρια ψήφου στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019.

Σχέδιο «έκτακτης ανάγκης»

Από την Υγεία ξεκίνησε «το εγχείρημα της νέας κυβέρνησης για ανατροπή των κοινωνικών ερειπίων του Μνημονίου», ανακοίνωνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το υπουργείο Υγείας την 1η Απριλίου 2015.

Με αυτήν του την κίνηση ο πρωθυπουργός έδειξε τη διάθεση της κυβέρνησης να ασχοληθεί και να λύσει τα σοβαρά προβλήματα της καθημερινότητας των ανθρώπων, και μάλιστα εν μέσω σκληρών διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.

Το ξήλωμα του κατοχυρωμένου κοινωνικού αγαθού της Υγείας-Πρόνοιας και οι συνθήκες γενικευμένης και απότομης όξυνσης των προβλημάτων των ανθρώπων, αποτέλεσμα των πολιτικών που προωθήθηκαν ενιαία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ στη χώρα μας, ήταν μια πραγματικότητα την οποία η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα καλούνταν να αντιμετωπίσει.

Το σχέδιο «έκτακτης ανάγκης» που ανακοίνωσε από την οδό Αριστοτέλους ο πρωθυπουργός δεν ήταν άλλο από το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο την ισότιμη και καθολική πρόσβαση στην υγεία όλων των ανθρώπων. Ενα σχέδιο με διαφορετικές πολιτικές προτεραιότητες: πρόσβαση-κάλυψη για τους ανθρώπους, ενίσχυση-αναβάθμιση για το σύστημα.

Ανασφάλιστοι, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και φαρμακευτική πολιτική ήταν οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη «βαριά τραυματισμένη» Υγεία της χώρας, που επανέλαβε και μετεκλογικά ο πρωθυπουργός.

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ:  Σε έναν πρόσφατο απολογισμό του έργου της κυβέρνησης ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός από το βήμα της Βουλής έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για αιμοδότηση του ΕΣΥ με πάνω 6.000 μόνιμους γιατρούς και λοιπό προσωπικό, από τους οποίους έχουν αναλάβει υπηρεσία 1.648 γιατροί ΕΣΥ και 4.075 νοσηλευτές, λοιπό παραϊατρικό προσωπικό, διοικητικοί, με περίπου 4.500 επικουρικούς εργαζόμενους (2.981 γιατροί και 1.445 λοιπό προσωπικό), καθώς και με 4.000 συμβασιούχους μέσω ΟΑΕΔ. Σύνολο περίπου 14.500 προσλήψεις.

Οι συνταξιοδοτήσεις-αποχωρήσεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού από το ΕΣΥ τον χρόνο είναι 1.550 -350 γιατροί και 1.200 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό- σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Την ίδια ώρα πολλοί νέοι γιατροί προστίθενται στους ήδη 18.000 γιατρούς που έχουν φύγει για το εξωτερικό.

Σε σύσκεψη στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης στις 5 Μαρτίου, η υπουργός Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν ήδη από φέτος με την πρόσληψη 2.500 για τον τομέα της Υγείας, 1.000 ιατρών και 1.500 νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού, με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό πρόσληψης 10.000 ατόμων στον χώρο της Υγείας.

ΕΣΥ:  Tα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά υγειονομικοί και ασθενείς είναι αδιάψευστος μάρτυρας της κατάστασης που επικρατεί στον πολύπαθο χώρο της υγείας. Οι γενικές εφημερίες στα νοσοκομεία θυμίζουν εμπόλεμη κατάσταση, με αναμονές 6-8 ωρών κατ’ ελάχιστο και ασθενείς να διαπληκτίζονται με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό για να εξυπηρετηθούν.

Η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη υπολογίζει ότι λείπουν 6.000 μόνιμοι γιατροί και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος μιλά για έλλειψη 25.000 μόνιμων νοσηλευτών.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ:  Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός στα νοσοκομεία χρήζει αναβάθμισης. Ολα τα μηχανήματα (αξονικοί, μαστογράφοι μαγνήτες) έχουν ημερομηνία λήξης, διότι είναι πάνω από δέκα χρόνων. Οι δωρεές ιδρυμάτων είναι σημαντικές, ωστόσο δεν λύνουν το πρόβλημα ούτε μπορούν να υποκαταστήσουν την κρατική χρηματοδότηση.

Την τελευταία τετραετία ο κρατικός προϋπολογισμός για τα δημόσια νοσοκομεία μειώθηκε κατά 860 εκατ. ευρώ. Οι δαπάνες για την Υγεία έχουν μπει για τα καλά στην προκρούστεια κλίνη του «εξορθολογισμού» και της «καταπολέμησης της σπατάλης».

Αποτέλεσμα ακριβώς αυτής της πολιτικής, εξηγεί η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), είναι, π.χ., η αναβολή συνεδριών χημειοθεραπείας ή η ελλιπής χορήγηση κατάλληλων φαρμάκων σε δεκάδες καρκινοπαθείς στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας, σε ολόκληρες περιοχές της χώρας να μην υπάρχει ούτε μια δημόσια μονάδα υγείας που να διαθέτει αξονικό τομογράφο, 100 κρεβάτια ΜΕΘ πλήρως εξοπλισμένα να μη λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού.

ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ:  Η πρόσβαση των ανασφάλιστων στο ΕΣΥ έγινε σημαία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, παρ’ όλο που ήταν η συγκυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ που το 2014 υποχρεώθηκε, κάτω από τις εκρηκτικές ανάγκες, να προχωρήσει σε επιμέρους ρυθμίσεις για τη δωρεάν νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψή τους. Εξαιτίας της ελλιπούς κρατικής χρηματοδότησης (1,35 εκατ. ευρώ το 2014), τα νοσοκομεία αναγκάστηκαν να καλύψουν τον πληθυσμό αυτόν από «ίδια έσοδα», ενώ συχνά ο λογαριασμός αποστελλόταν στο σπίτι του ασθενούς.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. που ήρθε το 2015 ήρε το παραπεμπτικό του θεράποντος γιατρού και τις τριμελείς επιτροπές προέγκρισης της εισαγωγής των ανασφάλιστων στο νοσοκομείο που προβλέπονταν από τους προηγούμενους και μετέθεσε τη δαπάνη στον ΕΟΠΥΥ.

Οι επιχορηγήσεις των δημόσιων νοσοκομείων για τους ανασφάλιστους τα τελευταία χρόνια ήταν: 2014 2 εκατ. ευρώ, 2015 1,265 εκατ. ευρώ, 2016 1,265 εκατ. ευρώ, 2017 1 εκατ. ευρώ. Οσον αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη, οι ανασφάλιστοι πληρώνουν και σήμερα κανονικά συμμετοχή στις δαπάνες ή και εξ ολοκλήρου, όπως και οι ασφαλισμένοι, εκτός από εκείνους με ατομικό εισόδημα έως 2.400 ευρώ τον χρόνο.

IATΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ:  Η συμμετοχή των ανθρώπων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αυξήθηκε από 31% το 2010 σε 38,92% το 2017 σύμφωνα με στοιχεία του ΙΟΒΕ. Η συμμετοχή αυτή αφορά το σύνολο των πληρωμών των ασθενών τόσο στον δημόσιο (απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων, συμμετοχές σε φάρμακα και εξετάσεις κ.λπ.) όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με τη μελέτη ΙΟΒΕ-ΣΦΕΕ, την περίοδο της κρίσης η δαπάνη των νοικοκυριών για την υγεία μετατοπίστηκε κυρίως στην κάλυψη της φαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης. Συγκεκριμένα, από τα 103 εκατομμύρια ευρώ μηνιαίας δαπάνης των νοικοκυριών για την υγεία, το 34,2% αφορά τη φαρμακευτική περίθαλψη και το 31,5% την κάλυψη νοσοκομειακών αναγκών.

Αυτές οι υψηλές ιδιωτικές δαπάνες υγείας έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον των ασφαλιστικών εταιρειών. Η προεκλογική αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. για το τριφασικό σύστημα στην ασφάλιση διαλαμβάνει, εκτός από τις συντάξεις, και την υγεία – και όχι μόνο. Το στίγμα έδωσε προ καιρού με ομιλία του (26/2/2019) σε εκδήλωση της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, λέγοντας ότι οι συντάξεις, η υγεία και οι φυσικές καταστροφές μπορούν να αποτελέσουν πηγή κερδών για την ασφαλιστική βιομηχανία!

Η δημόσια εξωνοσοκομειακή κρατική χρηματοδότηση κατά την τελευταία τετραετία παραμένει καθηλωμένη στο 1,945 δισ. ευρώ. Η μείωσή της υπήρξε ραγδαία την περίοδο 2009-2018 κατά 61%. Υπενθυμίζεται ότι το 2009 η συμμετοχή των ασθενών ήταν 9%, το 2014 ήταν 25% και το 2016 άγγιζε το 30%.

ΠΦΥ:  Η δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), με τις 1,8 εκατ. δωρεάν επισκέψεις πολιτών τον μήνα στις δημόσιες δομές, που διαλύθηκε από τον νόμο του Αδ. Γεωργιάδη (Ν. 4238/2014) με απολύσεις προσωπικού, κλείσιμο εργαστηρίων και μετακύλιση πόρων στον μεγαλοϊδιωτικό τομέα, σήμερα, πλήρως επανασχεδιασμένη, κάνει τα πρώτα της βήματα, χωρίς ωστόσο να έχει αναστρέψει τη διάλυση που επιτεύχθηκε τα πρώτα χρόνια των μνημονίων. Οι πολίτες εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται και να επιβαρύνονται, αφού οδηγούνται στον ιδιωτικό τομέα.

Παρά τη διπλή δέσμευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα (9 Μαΐου και 13 Δεκεμβρίου 2017) από τη Θεσσαλονίκη, ότι μέσα στο 2017 θα λειτουργήσουν 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), μέχρι στιγμής λειτουργούν μόνον 127, έχουν εγγραφεί σε αυτές λίγοι περισσότεροι από 1,9 εκατ. πολίτες, ενώ συνολικά από την έναρξη της λειτουργίας τους εκτιμάται ότι τα νοικοκυριά έχουν εξοικονομήσει 15 εκατ. ευρώ. Τα παραπάνω προκύπτουν από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πριν από λίγες μέρες το υπουργείο Υγείας.

Το πρόσφατο λοκ άουτ των επιχειρηματιών των διαγνωστικών κέντρων αποκάλυψε τη γύμνια του δημόσιου συστήματος υγείας, ανέδειξε τους κινδύνους που εγκυμονεί για την υγεία των ανθρώπων η διαχρονική πολιτική της εμπορευματοποίησης και της ενίσχυσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον χώρο της υγείας με τους «κλειστούς προϋπολογισμούς», δηλαδή το ανώτατο όριο δαπανών που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ τους επιχειρηματίες.

Οι ασθενείς στο μεν Δημόσιο δεν μπορούν να κάνουν μεγάλο μέρος των διαγνωστικών εξετάσεων, στον δε ιδιωτικό τομέα πληρώνουν 15% συμμετοχή και ενίοτε υπόκεινται στον εκβιασμό «πλήρωσε σε μετρητά, αλλιώς δεν έχει εξετάσεις» γιατί «καλύφθηκε το πλαφόν» ή «γιατί δεν πληρώνει ικανοποιητικά το κράτος».

Τέσσερα χρόνια μετά, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός τσεκάρει τι έχει γίνει απ’ όσα δεσμευόταν ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα κάνει στον χώρο της Υγείας παραμονές των εκλογών του 2015

✔ NAI

◼ Δωρεάν πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων στις δημόσιες δομές ΠΦΥ και στα νοσοκομεία, χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια.

◼ Κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ για τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας.

◼ Πλήρης εμβολιαστική κάλυψη όλων των ανασφάλιστων παιδιών και ενηλίκων, σύμφωνα με τις σύγχρονες επιστημονικές ενδείξεις.

✔ ΕΝ ΜΕΡΕΙ

◼ Κατάργηση του 1 ευρώ ανά συνταγή.

Εγινε κατά 30%. Συνολικά το μέτρο αποκόμιζε 70 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Κόπηκαν 20 εκατ. ευρώ, με την πρόβλεψη τον περασμένο Οκτώβριο της ενιαίας συνταγής / μια συνταγή για όλα τα φάρμακα.

◼ Μηδενική συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη για τους (ασφαλισμένους ή ανασφάλιστους) ανθρώπους που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας και για ειδικές κατηγορίες χρονίως πασχόντων. Επανεξέταση και μείωση του ποσοστού συμμετοχής των ασθενών στις υπόλοιπες κατηγορίες φαρμάκων.

● Από τους ανασφάλιστους έχουμε υπολογίσει ότι περίπου το 1/3 παίρνει τα φάρμακά του με μηδενική συμμετοχή.
● Ξεκινήσαμε τις μειώσεις συμμετοχών από 25% σε 10% σε χρόνιες νόσους (ψωρίαση και φλεγμονώδης νόσος του εντέρου).
● 40 εκατομμύρια μειώθηκαν γι’ αυτούς που έπαιρναν γενόσημο και ήταν στην κατηγορία του 10% συμμετοχή, που έγινε 0%.

✔ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ

◼ Ενίσχυση των δομών της ΠΦΥ στα αστικά κέντρα με βάση συγκεκριμένο πληθυσμό ευθύνης, με «πυρήνα» τον οικογενειακό γιατρό, τα ιατρεία γειτονιάς και την ομάδα υγείας. Αμεση στελέχωση με τις απαραίτητες ιατρικές ειδικότητες, με προτεραιότητα στις δομές που έχουν πλήρως αποστελεχωθεί μετά τη «μεταρρύθμιση» του ΠΕΔΥ, λειτουργική αναβάθμιση των εργαστηρίων, διασφάλιση παρακολούθησης και συνταγογράφησης για όλους τους χρόνιους ασθενείς στις δημόσιες δομές ΠΦΥ από ειδικούς γιατρούς.

◼ Εμφαση στην πρόληψη, προαγωγή υγείας.

✔ ΑΝΑΓΚΕΣ

● Μεγαλύτερη χρηματοδότηση για τα νοσοκομεία
● Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
● Αύξηση κρεβατιών ΜΕΘ
● Οργάνωση ΤΕΠ
● Ανανέωση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού
● Παραμονή νέων γιατρών στη χώρα μας

ΥΓΕΙΑ
Δεν είναι η λύση οι ΜΕΘ!
Τη σημασία της δημιουργίας Μονάδων Εντατικής Θεραπείας υποβάθμισε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ το δεύτερο κύμα του κορονοϊού σαρώνει τη χώρα.
Δεν είναι η λύση οι ΜΕΘ!
ΥΓΕΙΑ
Αφροδίτη Ρέτζιου: «Eπίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ, όχι μίσθωση “με το αζημίωτο”»
Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αφροδίτη Ρέτζιου μιλάει στην «Εφ.Συν.» για τα ρημαγμένα από προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή δημόσια νοσοκομεία που αντιμετωπίζουν συνθήκες πολέμου.
Αφροδίτη Ρέτζιου: «Eπίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ, όχι μίσθωση “με το αζημίωτο”»
ΥΓΕΙΑ
Νέα συνάντηση του Δικτύου για την Υγεία
Οι σύγχρονες προκλήσεις και προτεραιότητες για τη δημόσια υγεία είναι το θέμα της πρώτης συνάντησης εργασίας του «Δικτύου για την καθολική κάλυψη υγείας και την υπεράσπιση της δημόσιας περίθαλψης».
Νέα συνάντηση του Δικτύου για την Υγεία
ΥΓΕΙΑ
Στον αέρα η αξιολόγηση και διαπραγμάτευση καινοτόμων φαρμάκων
Με παροιμιώδη ανευθυνότητα η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας τινάζει στον αέρα δύο επιτροπές που πραγματεύονται τον ευαίσθητο για τους ασθενείς τομέα των νέων καινοτόμων φαρμάκων.
Στον αέρα η αξιολόγηση και διαπραγμάτευση καινοτόμων φαρμάκων
ΥΓΕΙΑ
Παραχωρούν τη ΧΡΩΠΕΙ στα μεγάλα συμφέροντα;
Με διάταξη στο πολυνομοσχέδιο η κυβέρνηση μεταβιβάζει το ιστορικό κτίριο-φιλέτο του Πειραιά, ιδιοκτησίας του ΕΟΦ, στο υπουργείο Ανάπτυξης για να το εκμεταλλευτεί με τρίτους.
Παραχωρούν τη ΧΡΩΠΕΙ στα μεγάλα συμφέροντα;
ΥΓΕΙΑ
Καθυστερήσεις μετ’ επαίνων
Αργησε πέντε μήνες η υπογραφή 175 διορισμών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων, δρομολογημένων επί ΣΥΡΙΖΑ, και ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας θριαμβολογεί.
Καθυστερήσεις μετ’ επαίνων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας