Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οδηγίες ΕΦΕΤ για όσους πρέπει να αποφεύγουν τη γλουτένη

Σπόροι και τροφές που δεν περιέχουν γλουτένη

© Oksana Slepko | Dreamstime.com

Οδηγίες ΕΦΕΤ για όσους πρέπει να αποφεύγουν τη γλουτένη

  • A-
  • A+

Ενημερωτικές πληροφορίες προς όσους καταναλωτές πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση γλουτένης εξέδωσε ο ΕΦΕΤ. Αφορά κυρίως πρόσωπα που πάσχουν από κοιλιοκάκη, μια φλεγμονώδη κατάσταση του λεπτού εντέρου λόγω μόνιμης δυσανεξίας στη γλουτένη.

Η γλουτένη είναι ένα πρωτεϊνικό συστατικό που βρίσκεται σε δημητριακά όπως το σιτάρι, η σίκαλη, το κριθάρι, η βρώμη, το καμούτ και προϊόντα που παράγονται από αυτά.

Τροφές που περιέχουν γλουτένη

• Σιτάρι, Κριθάρι, Σίκαλη, Βρώμη*, άλευρα ή / και προϊόντα από άλευρα αυτών όπως : ψωμί, ζυμαρικά, φρυγανιές, παξιμάδια, δημητριακά πρωινού, μούσλι, κέικ, μπισκότα, κουλουράκια

    • Καμούτ

    • Αλεύρι από μονόκοκκο σιτάρι (Einkorn)

    • Σιμιγδάλι

    • Αλεύρι από δίκοκκο σιτάρι (Ζέα / Emmer)

    • Κουσκούς

    • Αλεύρι Ντίνκελ (Dinkel / Spelt)

    • Πλιγούρι

    • Αλεύρι ολικής άλεσης τύπου Graham

    • Βύνη (πχ μπύρα)

    • Αλεύρι τύπου Φαρίνα

    * λόγω επιμόλυνσης με γλουτένη κατά το στάδιο της συγκομιδής, μεταφοράς, αποθήκευσης ή / και της μεταποίησης

    Τροφές που δεν περιέχουν γλουτένη

    • Ρύζι

    • Ταπιόκα

    • Πατάτα

    • Αμάρανθος

    • Καλαμπόκι (αραβόσιτος)

    • Teff (είδος σιταριού)

    • Χαρούπι

    • Σπόροι λιναριού

    • Σόργος

    • Σόγια

    • Φαγόπυρο

    • Κινόα

    • Κεχρί

    • Κάστανο

    • Σουσάμι

    • Ρεβίθι

    Σύμφωνα με την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία, λαμβάνοντας υπόψη τις διατροφικές ιδιαιτερότητες των ατόμων που πάσχουν από κοιλιοκάκη, υπάρχουν ειδικές απαιτήσεις για τα τρόφιμα που προορίζονται για την ειδική αυτή κατηγορία πληθυσμού ώστε να μπορούν να τα καταναλώνουν με ασφάλεια.

    Αυτό επιτυγχάνεται υποβάλλοντας σε ειδική επεξεργασία τα τρόφιμα που αποτελούνται ή περιέχουν ένα ή περισσότερα συστατικά από σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη ή διασταυρούμενες ποικιλίες τους για τη μείωση της γλουτένης ή και αντικαθιστώντας το σιτάρι, τη σίκαλη, το κριθάρι, τη βρώμη ή τις διασταυρούμενες ποικιλίες τους με άλλα συστατικά που δεν περιέχουν γλουτένη.

    Τα τρόφιμα αυτά πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν την ένδειξη «χωρίς γλουτένη» ή «πολύ χαμηλή ποσότητα γλουτένης», εφόσον η περιεκτικότητα σε γλουτένη στο τελικό προϊόν δεν υπερβαίνει τα 20 mg/Kg ή τα 100 mg/Kg προϊόντος αντίστοιχα.

    Όσον αφορά στα συσκευασμένα τρόφιμα, ο καταναλωτής οφείλει να διαβάζει προσεχτικά τη λίστα συστατικών στις ετικέτες των τροφίμων, καθώς το τρόφιμο μπορεί να περιέχει γλουτένη ή ακόμη και ίχνη αυτής. Όσον αφορά στα μη προ-συσκευασμένα τρόφιμα που διατίθενται απευθείας στον τελικό καταναλωτή, η πληροφορία για την παρουσία γλουτένης πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμη και προσβάσιμη στο χώρο πώλησης – προσφοράς των μη προ-συσκευασμένων τροφίμων ή στις περιπτώσεις της πώλησης εξ αποστάσεως πριν την πραγματοποίηση της αγοράς.

    Ωστόσο, όπως τονίζει ο ΕΦΕΤ, η δυσανεξία στη γλουτένη δεν πρέπει να αποτελεί άλλοθι για την αποφυγή αμυλούχων τροφών, οι οποίες αποτελούν τη βάση της Μεσογειακής Διατροφής και έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

    Στα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη συστήνεται προσοχή τόσο ως προς την επιλογή προϊόντων απαλλαγμένων από τη γλουτένη όσο και ως προς την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών επιλογών. Επικεντρωθείτε στα τρόφιμα που μπορείτε να καταναλώσετε και όχι σε αυτά που δεν μπορείτε.

    ΥΓΕΙΑ
    Η ζωή σε μεγάλο υψόμετρο, προστασία για την υγεία
    Σε όσο μεγαλύτερο υψόμετρο ζει κανείς, τόσο λιγότερο κινδυνεύει από μεταβολικό σύνδρομο, σύμφωνα με έρευνα Ισπανών επιστημόνων. Μεταβολικό σύνδρομο είναι ένας συνδυασμός υψηλών τιμών αρτηριακής πίεσης,...
    Η ζωή σε μεγάλο υψόμετρο, προστασία για την υγεία
    ΥΓΕΙΑ
    Τρώτε φρούτα, προλαμβάνουν τον πρόωρο θάνατο
    Η αξία της κατανάλωση φρούτων και λαχανικών για την προαγωγή της υγείας είναι γνωστή. Ωστόσο, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα Βρετανών και Κινέζων επιστημόνων, τα πολλά φρούτα μειώνουν τον κίνδυνο για έμφραγμα,...
    Τρώτε φρούτα, προλαμβάνουν τον πρόωρο θάνατο
    ΥΓΕΙΑ
    Βαριά ασθενής η παροχή Ανακουφιστικής Φροντίδας
    Μόνο 600 από τους 120.000 έως 135.000 ασθενείς που χρειάζονται ανακουφιστική αγωγή στη χώρα μας εξυπηρετούνται ετησίως. Περισσότεροι από 95% από τους ασθενείς αυτούς θα μπορούσαν να στο λαμβάνουν στο σπίτι τους
    Βαριά ασθενής η παροχή Ανακουφιστικής Φροντίδας
    ΥΓΕΙΑ
    Δεν είναι αποτελεσματικά στην προστασία της καρδιάς τα ωμέγα-3 λιπαρά
    Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) επιβεβαιώνει ότι τα σκευάσματα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα δεν είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη περαιτέρω προβλημάτων καρδιάς μετά από καρδιακή προσβολή, σύμφωνα με τον...
    Δεν είναι αποτελεσματικά στην προστασία της καρδιάς τα ωμέγα-3 λιπαρά
    ΥΓΕΙΑ
    ΕΟΦ: Προσοχή στη δοσολογία του Xeljanz για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα
    Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων συμβουλεύει επαγγελματίες υγείας και ασθενείς να μην υπερβαίνουν τη συνιστώμενη δόση του Xeljanz (τοφασιτινίμπη) για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, σύμφωνα με τον...
    ΕΟΦ: Προσοχή στη δοσολογία του Xeljanz για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

    Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

    Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

    Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

    Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

    Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας