Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Καλοκαίρι και άσκηση: τι λένε οι επιστήμονες;
Pop Nukoonrat | Dreamstime.com

Καλοκαίρι και άσκηση: τι λένε οι επιστήμονες;

  • A-
  • A+

Κατά πόσο το καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες μάς επιτρέπει να θέσουμε σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα άσκησης, αυξάνοντας τη φυσική μας δραστηριότητα;

«Το καλοκαίρι που ως συνήθως έχουμε καλύτερη διάθεση και περισσότερο ελεύθερο χρόνο είναι μια ιδανική περίοδος του χρόνου για να αυξήσουμε την καθημερινή μας φυσική δραστηριότητα και να ξεκινήσουμε ένα πρόγραμμα άσκησης ώστε να βελτιώσουμε τη σωματική και ψυχική μας υγεία», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δρ. Βασίλειος Γεροδήμος, καθηγητής Προπονητικής και υπεύθυνος του εργαστηρίου Προπονητικής του ΚΕΑΦΑ του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και συνεχίζει:

«Ένα πρόγραμμα άσκησης, για να είναι αποτελεσματικό για την υγεία των ασκούμενων, θα πρέπει να έχει ως στόχο: τη βελτίωση της αερόβιας ικανότητας (αντοχής), καθώς και την ανάπτυξη της δύναμης, της κινητικότητας (ευλυγισία - ευκαμψία) και των συντονιστικών ικανοτήτων (κυρίως της ισορροπίας)».

H Αναστασία Μελισσοπούλου, διατροφολόγος - διαιτολόγος και μέλος του εργαστηρίου προπονητικής του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αναφέρει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «εκτός από την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας και της άσκησης, το καλοκαίρι είναι μια περίοδος του χρόνου όπου θα ήταν σημαντικό να βελτιώσουμε την ποιότητα της διατροφής μας και να εντάξουμε στο διαιτολόγιό μας περισσότερη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και ψαριών».

Το καλοκαίρι αν και ιδανική εποχή για άσκηση όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω έχει ως ιδιαιτερότητα τις υψηλές θερμοκρασίες και την έντονη ηλιοφάνεια.

Σύμφωνα με τον κ. Γεροδήμο, είναι σημαντικό να ακολουθούμε τις πιο κάτω οδηγίες έτσι ώστε τα προγράμματα άσκησης που εφαρμόζουμε αυτή την εποχή να είναι αποτελεσματικά και κυρίως ασφαλή. Αποφεύγουμε την άσκηση τις ώρες που έχει πολύ έντονη ηλιοφάνεια (προτιμούμε άσκηση τις πρωινές ή τις βραδινές ώρες). Επίσης, όταν είμαστε εκτεθειμένοι στον ήλιο για αρκετή ώρα φοράμε αντηλιακή κρέμα.

Απαραίτητη είναι η κατάλληλη ενυδάτωση με στόχο την αποφυγή φαινομένων αφυδάτωσης. Η ενυδάτωση του οργανισμού, σύμφωνα με τον ίδιο, ξεκινά πριν την εφαρμογή ενός προγράμματος άσκησης (περίπου 5-7ml/kg σωματικού βάρους 4 ώρες πριν την άσκηση και 3-5ml/kg σωματικού βάρους 2 ώρες πριν την άσκηση), συνεχίζει κατά τη διάρκεια (περίπου 200-250gr νερού κάθε 15-20min για άσκηση διαρκείας <60min και 250gr αθλητικού ποτού ανά ώρα για άσκηση διαρκείας >60min) και για αρκετές ώρες μετά τη λήξη του.

Μεγάλη προσοχή σε ομάδες του πληθυσμού που είναι περισσότερο επιρρεπείς σε φαινόμενα αφυδάτωσης όπως παιδιά, ηλικιωμένοι, παχύσαρκα άτομα κτλ. Επιβάλλεται κατάλληλη ενδυμασία (τα ρούχα που φοράμε θα πρέπει να αφήνουν το σώμα να ιδρώνει έτσι ώστε να αποβάλλεται η θερμότητα) και χρήση καπέλου.

Δραστηριότητες «φιλικές» στο καλοκαίρι, σύμφωνα με τον κ. Γεροδήμο, είναι η κολύμβηση και γενικά τα θαλάσσια σπορ, η άσκηση σε κλειστούς χώρους (καλή εσωτερική θερμοκρασία και υγρασία), δραστηριότητες χωρίς μεγάλη επιβάρυνση (tai chi, yoga, ασκήσεις κινητικότητας κ.α.). Γενικότερα, καταλήγει ο καθηγητής Προπονητικής στο ΤΕΦΑΑ, η άσκηση κάτω από υπερβολική ζέστη πρέπει να πραγματοποιείται με ιδιαίτερη προσοχή ή καλύτερα να αποφεύγεται κυρίως από άτομα που δεν είναι εγκλιματισμένα καθώς και από αρχάρια άτομα.

Τέλος η Δρ. Κωνσταντίνα Καρατράντου, ερευνήτρια και μέλος του εργαστηρίου προπονητικής του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι τόσο ένα πρόγραμμα άσκησης όσο και ένα πρόγραμμα διατροφής για να είναι ασφαλή και αποτελεσματικά θα πρέπει να σχεδιάζονται και να εφαρμόζονται από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό λαμβάνοντας υπόψη τις βασικές επιστημονικές αρχές αλλά και τις ιδιαιτερότητες του κάθε ατόμου (κατάσταση υγείας, επίπεδο φυσικής κατάστασης, είδος επαγγέλματος κ.α.).

Είναι σημαντικό επίσης να αναφερθεί ότι, όσον αφορά στα προγράμματα άσκησης, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια εφαρμογής τους, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και να τηρούνται αυστηρά διάφορες βασικές μεθοδικές αρχές όπως: εκτίμηση υγείας των ασκούμενων με ερωτηματολόγια, ιατρική παρακολούθηση, έλεγχος της επιβάρυνσης σε τακτά χρονικά διαστήματα, κατάλληλη επιλογή εξοπλισμού ανάλογα με τις απαιτήσεις της κάθε δραστηριότητας κ.;a.

ΥΓΕΙΑ
Προσοχή: άρχισαν τα τσιμπήματα των κουνουπιών
«Προφυλαχθείτε από τα κουνούπια – Προφυλαχθείτε από τον ιό του Δυτικού Νείλου», προειδοποιεί ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας αφού ξεκίνησε η περίοδος εμφάνισης των κουνουπιών.
Προσοχή: άρχισαν τα τσιμπήματα των κουνουπιών
ΥΓΕΙΑ
Αλλάζει η διάταξη για τα συμπληρώματα διατροφής
Θα αλλάξει η διάταξη που ανοίγει περαιτέρω την αγορά των συμπληρωμάτων διατροφής σε ιδιωτικά γυμναστήρια και ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων που περιλαμβάνεται στον υπό διαβούλευση νόμο του υπουργείου...
Αλλάζει η διάταξη για τα συμπληρώματα διατροφής
ΥΓΕΙΑ
Συμπληρώματα διατροφής... παντού
Το περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς των συμπληρωμάτων διατροφής σε ιδιωτικά γυμναστήρια και ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων -σημεία που δεν προβλέπονται από την κοινή υπουργική απόφαση, εναρμονισμένη με την...
Συμπληρώματα διατροφής... παντού
ΥΓΕΙΑ
Κίνδυνοι για την υγεία λόγω αλλαγής της ώρας
Αλλαγή της ώρας σε θερινή από 26 Μαρτίου, στο πλαίσιο της θεωρίας ότι με τον τρόπο αυτό γίνεται μεγαλύτερη οικονομία ενέργειας. Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτή η αλλαγή μπορεί να επιβαρύνει τον...
Κίνδυνοι για την υγεία λόγω αλλαγής της ώρας
ΥΓΕΙΑ
Η σωματική άσκηση κάνει πέρα την κατάθλιψη
Σύμφωνα με τρεις νέες επιστημονικές έρευνες, η σωματική άσκηση αποτελεί αποτελεσματική θεραπεία της κατάθλιψης. Μελέτες σε περισσότερο από ένα εκατομμύριo άτομα επιβεβαιώνουν ότι η τακτική άσκηση ασκεί τέτοια...
Η σωματική άσκηση κάνει πέρα την κατάθλιψη
ΥΓΕΙΑ
Ήλιος: Επτά μύθοι που μοιάζουν αλήθειες
Η σκιά και η συννεφιά προστατεύουν από το έγκαυμα; Αν δεν κοκκινίσεις, μπορείς να μαυρίσεις; Χρειάζεται αντηλιακό κάτω από τα ρούχα; Ποια αντηλιακά προστατεύουν αποτελεσματικά; Και άλλα ερωτήματα στα οποία...
Ήλιος: Επτά μύθοι που μοιάζουν αλήθειες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας