• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.5°C / 24.1°C
  1 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.6°C / 21.7°C
  2 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.0°C / 21.5°C
  0 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 19.7°C
  0 BF
  67%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 17.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.4°C / 20.9°C
  2 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 17.3°C
  2 BF
  88%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.0°C / 19.9°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.1°C / 20.9°C
  1 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 21.8°C
  0 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  4 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.3°C / 20.3°C
  1 BF
  71%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  20°C 19.5°C / 19.9°C
  2 BF
  77%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 16.5°C / 23.3°C
  0 BF
  67%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 21.0°C
  3 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.8°C / 24.3°C
  0 BF
  76%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  1 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.7°C / 21.7°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  1 BF
  84%
DREAMSTIME

Δωρεάν γονιδιακή θεραπεία για καρκίνο σε δημόσια ιατρικά κέντρα

 • A-
 • A+
Μία πραγματική επανάσταση στον χώρο της Υγείας, με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας.

Την ώρα που η Νέα Δημοκρατία δημοσιοποιεί το ασφαλιστικό-κόλαση για τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους, μαζί με την ιδιωτικοποίηση-εφιάλτη τού προγράμματός της για το δημόσιο σύστημα Υγείας, το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία των Πέτρου Ξανθού και Κώστα Φωτάκη, ανακοινώνουν πως άρχισαν οι δωρεάν γενετικές εξετάσεις σε ασθενείς με καρκίνο με βάση τις Μονάδες του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας (ΜΙΑ), επιφέροντας μία πραγματική επανάσταση για τους φτωχούς.

Συγκεκριμένα η υψηλότερη τεχνολογία και έρευνα σε διεθνές επίπεδο τίθεται στην υπηρεσία της κοινωνίας εντελώς δωρεάν, στοιχείο το οποίο έχει εξοργίσει τα ιδιωτικά συμφέροντα που αναπτύσσονται στον κρίσιμο χώρο της Υγείας και λειτουργούν με άξονα το κέρδος.

Οι Μονάδες αυτές ήδη λειτουργούν στην Αθήνα στο (Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, Ερευνητικό Κέντρο Αλ. Φλέμινγκ, Εθνικό  Ίδρυμα Ερευνών ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής του ΕΚΠΑ), στη Θεσσαλονίκη (Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του ΕΚΕΤΑ),  στο Ηράκλειο Κρήτης (Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ).

Ταυτόχρονα το σημαντικό γεγονός για τον κόσμο είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες μας, παρόμοιες Μονάδες θα λειτουργήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα στη Λάρισα, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και στα Γιάννενα, πόλεις που έχει πραγματοποιηθεί η σχετική προεργασία.

Οι γενετικές δωρεάν εξετάσεις σχετίζονται με βιοδείκτες συμπαγών όγκων, αιματολογικές κακοήθειες και τα κληρονομικά σύνδρομα καρκίνου και αφορούν τόσο την πρόληψη όσο και τη θεραπεία του καρκίνου. Μάλιστα αυτές οι Μονάδες λόγω της υπερσύγχρονης τεχνολογίας που διαθέτουν θα μπορούν να εξετάζουν περίπου 96 γονίδια, δεκαπλάσια σε ποσότητα από αυτά που μπορούν να εξετάσουν τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Τα γονίδια αυτά αναφέρονται από το Υπουργείο Υγείας και η σχετική διαδικασία θα προωθείται μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Επιπρόσθετα έχει αναπτυχθεί μία διαδικασία πρότυπο αφού έχουν προηγηθεί ο διεργαστηριακός έλεγχος ποιότητας, ο οποίος διασφαλίζει την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων, ενώ προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών τα οποία δεν εξέρχονται από τη χώρα.

Γι’ αυτό το πρωτοποριακό εγχείρημα σε διεθνές επίπεδο, δωρεάν υποστήριξης των πολιτών, ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, τόνισε:  

«Σήμερα βρισκόμαστε στην τελική ευθεία ενός φιλόδοξου εγχειρήματος που εντάσσεται στις εμβληματικές δράσεις που υλοποιεί ο Τομέας Έρευνας και Καινοτομίας του ΥΠΠΕΘ, με στόχο την ανάδειξη της απήχησης της έρευνας και Καινοτομίας στην κοινωνία με τρόπο απτό, συγκεκριμένο και ορατό. Το εγχείρημα αυτό, η δημιουργία δηλαδή του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας, της Ιατρικής του μέλλοντος όπως πολλοί ειδικοί ισχυρίζονται, στην Ογκολογία υλοποιείται σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και φθάνει στο κομβικό στάδιο της παροχής διαγνωστικών υπηρεσιών υγείας στους πολίτες που τις έχουν ανάγκη.» 

»Οι υψηλού κόστους γενετικές εξετάσεις για τον καρκίνο καλύπτονται πλέον από το Δίκτυο και διενεργούνται στις Μονάδες Ιατρικής Ακριβείας που συστάθηκαν το 2018. Αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι με τη συνεπή στήριξη της Έρευνας τα τελευταία χρόνια, η κοινωνία ωφελείται άμεσα και ουσιαστικά. Η αγαστή συνεργασία και σύμπνοια μεταξύ των επιστημόνων και των συλλόγων ασθενών αποτελούν εχέγγυο για τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος. Η Πολιτεία από την πλευρά της έχει διασφαλίσει τη χρηματοδότηση του Δικτύου για τα επόμενα δύο χρόνια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.»

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
Παρέμβαση Ξανθού για τον «Αγιο Σάββα»
Σε υπολειτουργία τέθηκε χθες από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα, οπότε παρενέβη ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, το μεγαλύτερο ογκολογικό νοσοκομείο της χώρας «Ο Αγιος Σάββας» με ευθύνη της διοίκησής του.
Παρέμβαση Ξανθού για τον «Αγιο Σάββα»
ΥΓΕΙΑ
Βαριά ασθενής η παροχή Ανακουφιστικής Φροντίδας
Μόνο 600 από τους 120.000 έως 135.000 ασθενείς που χρειάζονται ανακουφιστική αγωγή στη χώρα μας εξυπηρετούνται ετησίως. Περισσότεροι από 95% από τους ασθενείς αυτούς θα μπορούσαν να στο λαμβάνουν στο σπίτι τους
Βαριά ασθενής η παροχή Ανακουφιστικής Φροντίδας
ΥΓΕΙΑ
Λόγο στη θεραπεία καρκίνου ζητούν οι ακτινοθεραπευτές
Θα συμπεριληφθεί η ακτινοθεραπεία στην ομάδα που θα αναλάβει να υλοποιήσει τα πρώτα βήματα συγκρότησης και λειτουργίας του Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών, διαμηνύει μέσω της «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Γιαννόπουλος,...
Λόγο στη θεραπεία καρκίνου ζητούν οι ακτινοθεραπευτές
ΥΓΕΙΑ
Χτυπάει πιο συχνά και πιο νεαρά άτομα
Το 2018 τα νέα κρούσματα καρκίνου έφτασαν παγκοσμίως τα 18 εκατ., ενώ για τη χώρα μας εκτιμάται ότι παρουσιάστηκαν περίπου 67.000 νέα κρούσματα και περίπου 32.000 θάνατοι.
Χτυπάει πιο συχνά και πιο νεαρά άτομα
ΥΓΕΙΑ
«Από ευρωπαϊκές πηγές για τέσσερα χρόνια η χρηματοδότησή τους»
Μέσα από την ανάπτυξη του νέου μοντέλου του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, «διευρύνεται ο δημόσιος χώρος», τόνισε το Σάββατο από το Ηράκλειο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Ο υπουργός ουσιαστικά έθεσε ζήτημα...
«Από ευρωπαϊκές πηγές για τέσσερα χρόνια η χρηματοδότησή τους»
ΥΓΕΙΑ
Εργαζόμενοι-λάστιχο στον «Αγιo Σάββα»
​Σε προειδοποιητική στάση εργασίας από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι της Παρασκευής προχωρά το σωματείο εργαζομένων στο αντικαρκινικό νοσοκομείο «Αγιος Σάββας», απόφαση που πάρθηκε κατά τη χθεσινή γενική...
Εργαζόμενοι-λάστιχο στον «Αγιo Σάββα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας