Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Επανεκκίνηση (;) στις διαγνωστικές

«Εγινε μια εποικοδομητική συζήτηση την οποία θα μεταφέρουμε στα μέλη μας και θα λάβουμε υπόψη μας και την περίοδο που διανύουμε», επισήμανε ο Γιώργος Πατούλης μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Ανδρέα Ξανθό στο υπουργείο Υγείας, παρουσία και των εκπροσώπων των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων.

EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επανεκκίνηση (;) στις διαγνωστικές

  • A-
  • A+
Τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια αποφάσισαν να βάλουν προεκλογικά λουκέτο διαρκείας μέχρι η κυβέρνηση -μέσω του ΕΟΠΥΥ– να τους εξοφλήσει χρέη που εκκρεμούν από το 2009 -περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ– και να μηδενίσει την υποχρεωτική επιστροφή (clawback) του δεύτερου εξαμήνου του 2018.

Ερμαιο των ιδιωτικών συμφερόντων στην Υγεία παραμένουν οι ασθενείς που από την περασμένη Δευτέρα δεν μπορούν να κάνουν τις απαραίτητες για την υγεία τους εξετάσεις.

Οι ιδιώτες πάροχοι επιμένουν να τους κρατούν ομήρους παρά την κίνηση καλής θέλησης του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, που ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ύστερα από πολύωρη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους τους την αύξηση κατά 30 εκατομμύρια ευρώ της δαπάνης για τις διαγνωστικές εξετάσεις στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για το 2019.

Οι ιδιώτες, με μπροστάρη τον νεοδημοκράτη πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, εξερχόμενοι από το υπουργείο Υγείας δήλωσαν πως θα λάβουν τις αποφάσεις τους σήμερα στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών στις 10 το πρωί.

Τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια αποφάσισαν να βάλουν προεκλογικά λουκέτο διαρκείας μέχρι η κυβέρνηση -μέσω του ΕΟΠΥΥ– να τους εξοφλήσει χρέη που ακόμα εκκρεμούν από το 2009 -περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ– και να μηδενίσει την υποχρεωτική επιστροφή (clawback) του δεύτερου εξαμήνου του 2018, με αποτέλεσμα εκατοντάδες ασθενείς σε ολόκληρη τη χώρα να αναβάλλουν επ’ αόριστον τις απαραίτητες για την υγεία τους εξετάσεις.

Οι ασθενείς βρίσκονται στη μέση μιας διαμάχης ιδιωτών παρόχων υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση των ιδιωτικών επιχειρήσεων λόγω των σημαντικών ελλείψεων στις δημόσιες δομές και της αδυναμίας κάλυψης των αναγκών των αρρώστων.

Μπορεί από τα μέτρα υποχρεωτικών επιστροφών και εκπτώσεων (clawback και rebate) να πλήττονται περισσότερο οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί των διαγνωστικών κέντρων στις γειτονιές και να ευνοούνται τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα, αλλά οι ασθενείς είναι εκείνοι που σε κάθε περίπτωση καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη, πληρώνοντας ως επί το πλείστον συμμετοχές 15% για τις εξετάσεις τους στον ιδιωτικό τομέα, εξαιτίας της αδυναμίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας να τους εξυπηρετήσει.

Η στοχευμένη προεκλογική πίεση που ασκούν συντεταγμένα οι ιδιώτες πάροχοι (ΠΟΣΙΠΥ - ΠΟΣΚΕ - ΠΑΣΙΔΙΚ - ΠΑΝΙΔΙ) για δεύτερη φορά –η πρώτη ήταν πριν από τις ευρωεκλογές με τριήμερη απεργία– προς την κυβέρνηση, εις βάρος των ασθενών, φαίνεται ότι εν μέρει έπιασε τόπο. Ο ήδη αυξημένος προϋπολογισμός για διαγνωστικές εξετάσεις για το 2019 του ΕΟΠΥΥ κατά 9 εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με το 2018 αυξήθηκε για δεύτερη φορά με απόφαση του Ανδρέα Ξανθού – επιπλέον 30 εκατομμύρια ευρώ, φτάνοντας τα 396 εκατ. ευρώ από 357 εκατ. ευρώ το 2018.

«Παρουσιάσαμε βελτιωμένη δέσμη προτάσεων για την άμβλυνση του προβλήματος. Εκτός από τα 9 εκατομμύρια ευρώ που έχουμε δώσει ως προσαύξηση για το 2019, θα ενισχύσουμε επιπλέον με 30 εκατ. ευρώ τον κλειστό προϋπολογισμό των διαγνωστικών εργαστηρίων», δήλωσε ο υπουργός Υγείας μετά τη συνάντηση.

Κατά τα άλλα, ο Ανδρέας Ξανθός επανέλαβε την αρχική πρότασή του που την είχε καταθέσει στην Ομάδα Εργασίας την οποία σύστησε την περασμένη εβδομάδα, μετά τον εκβιασμό για λουκέτο των ιδιωτών παρόχων, που αφορούσε την εξεύρεση ενός υπολογισμού για τη δικαιότερη κατανομή των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback).

Οπως είχε ανακοινώσει τότε ο υπουργός, η εφαρμογή του νέου συστήματος επιμερισμού του clawback που θα προέκυπτε θα είχε αναδρομική ισχύ από το δεύτερο εξάμηνο του 2018, το οποίο ζητούν να μηδενιστεί οι ιδιώτες. Οπως εξήγησε χθες ο Ανδρέας Ξανθός, λόγω της διάλυσης της παρούσας Βουλής και της ανάγκης για νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος, κάτι τέτοιο δεν είναι πλέον εφικτό.

Οι ιδιώτες δήλωσαν ότι αναγνωρίζουν την πρόθεση του υπουργού για εξεύρεση λύσης. «Εγινε μια εποικοδομητική συζήτηση την οποία θα μεταφέρουμε στα μέλη μας και θα λάβουμε υπόψη μας και την περίοδο που διανύουμε», επισήμανε ο Γιώργος Πατούλης κατά την έξοδο και πρόσθεσε ότι μπορεί να μην υπάρχει Βουλή ώστε να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα των ιδιωτών παρόχων, ωστόσο μπορούν «να γίνουν κάποιες κινήσεις και να ικανοποιηθούν ορισμένα αιτήματα».

Οι εργαζόμενοι

Την ίδια στιγμή που τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια παραμένουν κλειστά, οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική υγεία πραγματοποίησαν χθες 24ωρη πανελλαδική απεργία και διαμαρτυρήθηκαν μαζικά έξω από το υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα και μπροστά στο ΙΚΑ στην Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, καταγγέλλοντας τους εργοδότες τους για πλουτισμό και πληρωμές μισθών πείνας, αλλά και την κυβέρνηση ότι νίπτει τας χείρας της.

H Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) και τα κλαδικά σωματεία Αθήνας και Βόρειας Ελλάδας πραγματοποίησαν εξορμήσεις σε όλα τα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία καθώς και σε διαγνωστικά κέντρα. «Αντιμετωπίσαμε την τρομοκρατία που καλλιεργείται στους χώρους δουλειάς και τα εμπόδια που βάζει η εργοδοσία», τόνιζαν στην ανακοίνωσή τους που τη μοίρασαν σε περισσότερους από 3.500 εργαζόμενους στην ιδιωτική υγεία στην Αττική.

Οι εργαζόμενοι χαρακτηρίζουν τον εργασιακό τους χώρο ζούγκλα, όπου προσλαμβάνονται με κατώτατους μισθούς του ανειδίκευτου εργάτη, χωρίς επιδόματα, με δυσμενείς όρους και συνθήκες ανασφάλειας, και κάνουν λόγο για κροκοδείλια δάκρυα που χύνουν οι εργοδότες τους, δήθεν συμπαράστασης προς τους εργαζομένους τους, τους οποίους εκμεταλλεύονται και έτσι ενισχύουν «τον παράνομο πλουτισμό» τους.

Αίτημα αιχμής των εργαζομένων είναι η υπογραφή ενιαίας κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης στην ιδιωτική υγεία με τα εξής αιτήματα: αύξηση 15% στους βασικούς μισθούς, επαναφορά επιδομάτων, ειδικών αδειών, ωραρίων που καταργήθηκαν, ακύρωση του παγώματος των επιδομάτων τριετίας-πολυετίας, κατάργηση του μισθολογικού διαχωρισμού νέων - παλιών εργαζομένων, καμία πρόσληψη με μισθό κάτω από 751 ευρώ.

ΥΓΕΙΑ
Ερμαια των ιδιωτικών συμφερόντων οι ασθενείς
Βορά της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον χώρο της Υγείας γίνονται οι ασθενείς, καθώς από σήμερα δεν θα μπορούν να κάνουν τις προγραμματισμένες εξετάσεις τους στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια.
Ερμαια των ιδιωτικών συμφερόντων οι ασθενείς
ΥΓΕΙΑ
Ψάχνει λύσεις για τα διαγνωστικά κέντρα το υπ. Υγείας
Τη δικαιότερη κατανομή των υποχρεωτικών επιστροφών στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και την ενίσχυση του φετινού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Υγείας.
Ψάχνει λύσεις για τα διαγνωστικά κέντρα το υπ. Υγείας
ΥΓΕΙΑ
Ξεκινούν οι Τοπικές Μονάδες πρωτοβάθμιας Υγείας
​Τις πόρτες τους στους πολίτες θα ανοίξει το επόμενο δίμηνο το ένα τρίτο των Τοπικών Μονάδων Υγείας της νέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Ηδη το υπουργείο τρέχει να ολοκληρώσει τις...
Ξεκινούν οι Τοπικές Μονάδες πρωτοβάθμιας Υγείας
ΥΓΕΙΑ
Στον αέρα η αξιολόγηση και διαπραγμάτευση καινοτόμων φαρμάκων
Με παροιμιώδη ανευθυνότητα η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας τινάζει στον αέρα δύο επιτροπές που πραγματεύονται τον ευαίσθητο για τους ασθενείς τομέα των νέων καινοτόμων φαρμάκων.
Στον αέρα η αξιολόγηση και διαπραγμάτευση καινοτόμων φαρμάκων
ΥΓΕΙΑ
Ξανανοίγουν τα διαγνωστικά
Τέρμα στην ταλαιπωρία των ασθενών έδωσαν οι ιδιώτες πάροχοι υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που αποφάσισαν χθες αργά το απόγευμα την αναστολή των κινητοποιήσεών τους.
Ξανανοίγουν τα διαγνωστικά
ΥΓΕΙΑ
Οι ιδιώτες πάροχοι τζογάρουν με την υγεία των πολιτών
Δεν κάνουν πίσω οι ιδιώτες πάροχοι υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Αντιθέτως, σκληραίνουν τη στάση τους, καταγγέλλοντας στην ουσία τις συμβάσεις τους με τον ΕΟΠΥΥ. Και πετούν τους ασθενείς στην αρένα...
Οι ιδιώτες πάροχοι τζογάρουν με την υγεία των πολιτών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας