Βορά της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον χώρο της Υγείας γίνονται οι ασθενείς, καθώς από σήμερα δεν θα μπορούν να κάνουν τις προγραμματισμένες εξετάσεις τους στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια.
Και αυτό γιατί οι ιδιοκτήτες τους αποφάσισαν να βάλουν λουκέτο επ’ αόριστον, επειδή η κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε στο τελεσίγραφο που της παρέδωσαν στις αρχές της περασμένης εβδομάδας.
Οι ιδιώτες ζητούσαν, για να παραμείνουν ανοιχτά τα κέντρα και τα εργαστήρια, να τους εξοφλήσει ο ΕΟΠΥΥ χρέη που εκκρεμούν ακόμα από το 2009 -περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ- και να μηδενιστεί η υποχρεωτική επιστροφή (clawback) του δεύτερου εξαμήνου του 2018 -περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ.

| EUROKINISSI
Οπως είναι γνωστό, η δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η οποία «χτυπήθηκε» από τον νόμο του Αδωνη Γεωργιάδη (ν. 4238/2014) με απολύσεις προσωπικού, απαξίωση και κλείσιμο εργαστηρίων και μετακύλιση πόρων στον μεγαλοϊδιωτικό, κρατικοδίαιτο φορέα, σήμερα, πλήρως επανασχεδιασμένη, προσπαθεί να κάνει τα πρώτα της βήματα, χωρίς όμως να μπορεί να καλύψει όλους τους πολίτες και τις ανάγκες τους.
Ετσι, με δεδομένη και τη μεγάλη αναμονή στα δημόσια νοσοκομεία, οι ασθενείς καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα για διαγνωστικές και εργαστηριακές εξετάσεις πληρώνοντας -εκτός ορισμένων ομάδων που εξαιρέθηκαν πρόσφατα- 15% συμμετοχή.
Οσοι πάλι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, εγκαταλείπουν την υγεία τους, με συνέπειες σε άλλες περιπτώσεις άμεσες και σε άλλες μακροπρόθεσμες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από τη διαλυτική παρέμβαση του νόμου Γεωργιάδη καταγράφονταν περισσότερες από 1,8 εκατ. δωρεάν επισκέψεις πολιτών τον μήνα στις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Προεκλογική πίεση

| EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Εν τω μεταξύ η πρωτοβουλία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας της περασμένης εβδομάδας για σύσταση Ομάδας Εργασίας στην οποία θα συμμετείχε η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και οι ιδιώτες σκόνταψε πριν καν ξεκινήσει στον φιλόδοξο νεοδημοκράτη πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, ο οποίος μπήκε μπροστάρης στη στοχευμένη προεκλογική πίεση που ασκούν συντεταγμένα οι ιδιώτες πάροχοι (ΠΟΣΙΠΥ - ΠΟΣΚΕ - ΠΑΣΙΔΙΚ - ΠΑΝΙΔΙ) για δεύτερη φορά -η πρώτη ήταν πριν από τις ευρωεκλογές με τριήμερη απεργία- προς την κυβέρνηση εις βάρος των ασθενών.
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός έχει καλέσει τους ιδιώτες παρόχους Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε νέα συνάντηση αύριο στις 2 το μεσημέρι προκειμένου να βρεθεί μια λύση.
«Δεν υπάρχει θέση για νικητές και νικημένους, υπάρχει θέση για διάλογο. Υπάρχει διάθεση να βρεθεί λύση αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες» ανέφερε μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιριών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ), Δημήτρης Φασίτσας.
Για την επιλογή της προεκλογικής χρονικής στιγμής για την παράδοση του τελεσίγραφου εκ μέρους των ιδιωτών προς την κυβέρνηση, με τους ασθενείς ομήρους, ο πρόεδρος της ΠΑΝΙΔΙ εξήγησε ότι δεν υπήρχε σκοπιμότητα, αλλά ήρθε αμέσως μόλις ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ, πριν από 15-20 μέρες, οι υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) του κλάδου για το δεύτερο εξάμηνο του 2018.
«Αυτό δημιούργησε μια ανάφλεξη. Βρεθήκαμε να χρωστάμε από 50.000-100.000 ο καθένας», μας λέει.
Απαντώντας στην ερώτηση γιατί τέθηκε ο Γιώργος Πατούλης επικεφαλής της πολιτικής πίεσης, ο Δημήτρης Φασίτσας μάς ανέφερε με νόημα ότι «κάποιοι θέλουν να εκφράσουν τις δικιές τους φιλοδοξίες» και πρόσθεσε πως «οποιαδήποτε θετικά και αρνητικά σχόλια αυτή τη στιγμή εξυπηρετούν σκοπιμότητες που δεν σχετίζονται με το πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν τα διαγνωστικά εργαστήρια, που αυτή τη στιγμή απειλούνται με λουκέτο», εκφράζοντας την ελπίδα στην αυριανή συνάντηση να «εκτονωθεί η κρίση».
«Αλλωστε» -όπως μας είπε- «η πρώτη συνάντηση με τους υπουργούς Υγείας Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε σε συναδελφικό κλίμα» και «άφησε τη γεύση ότι κάποια στοιχειώδης βελτίωση θα επιτευχθεί».
Παρά τις... καλές προθέσεις και από τις δυο πλευρές πάντως, το πρόβλημα παραμένει: οι ασθενείς που κρατούν παραπεμπτικά για τις απαραίτητες για την υγεία τους εξετάσεις από αύριο και μέχρι νεωτέρας είναι ξεκρέμαστοι.
Ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ προβλέπει για διαγνωστικές εξετάσεις για το 2019 δαπάνη αυξημένη κατά 9 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 366 εκατομμύρια ευρώ από 357 εκατομμύρια το 2018.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ICAP, η αγορά των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας βρίσκεται σε ανάκαμψη.
Συγκεκριμένα «τα συνολικά έσοδα των επιχειρήσεων παροχής ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα το 2018 σε σχέση με το 2017 κινήθηκαν ανοδικά, καταγράφοντας αύξηση σε ποσοστό της τάξης του 1,5%, παρόλο που τα έσοδα των ιδιωτών παρόχων υπηρεσιών υγείας τα τελευταία χρόνια έχουν επιβαρυνθεί αρνητικά από την επιβολή του νόμου 4172/2013 (μηχανισμός clawback / rebate), βάσει του οποίου οι επιχειρήσεις του κλάδου υποχρεώθηκαν σε «απομείωση» των απαιτήσεών τους για τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ».
Ειδικότερα η κλαδική μελέτη «Ιδιωτικές Υπηρεσίες Υγείας» που εκπόνησε η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ICAP καταδεικνύει πως, κατά κατηγορία, η αγορά των διαγνωστικών κέντρων, κέντρων αιμοκάθαρσης και λοιπών κέντρων εκτιμάται ότι θα κυμανθεί σε ελαφρά υψηλότερα επίπεδα εμφανίζοντας άνοδο της τάξης του 3% την περίοδο 2018/17.
Καταγγέλλουν εργασιακή ζούγκλα στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια
Την ίδια στιγμή που τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια βάζουν λουκέτο, οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική υγεία προκηρύσσουν 24ωρη πανελλαδική απεργία για αύριο (Τρίτη 11/6) και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας στις 11 το πρωί καταγγέλλοντας τους εργοδότες τους για πλουτισμό και πληρωμές μισθών πείνας.
H Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) και το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικής Υγείας Αθήνας καλεί σε μαζική συμμετοχή προτάσσοντας ως αίτημα αιχμής την υπογραφή ενιαίας κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης στην ιδιωτική υγεία με τα εξής αιτήματα: αύξηση 15% στους βασικούς μισθούς, επαναφορά επιδομάτων, ειδικών αδειών, ωραρίων που καταργήθηκαν, ακύρωση του παγώματος των επιδομάτων τριετίας-πολυετίας, κατάργηση του μισθολογικού διαχωρισμού νέων - παλιών εργαζομένων, καμία πρόσληψη με μισθό κάτω από 751 ευρώ.
Οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική υγεία καταγγέλλουν ότι οι εργοδότες τους «έχουν επιβάλει μισθολογικές μειώσεις, με τις αυθαίρετες μονομοερείς αποφάσεις τους, που φτωχοποιούν ακόμη περαιτέρω τους εργαζόμενους του κλάδου», αλλά και την κυβέρνηση ότι «παίζει τον Πόντιο Πιλάτο».
Τα «χορτάτα αφεντικά μας στα Διαγνωστικά Κέντρα, Ιατρικά Εργαστήρια και το δίκτυο των Ιδιωτών Ιατρών» -σημειώνει η ΟΣΝΙΕ σε ανακοίνωσή της- «κήρυξαν απεργία αορίστου διαρκείας που αρχίζει στις 10-6-2019, γιατί έχουν υψηλές κρατήσεις από τον ΕΟΠΥΥ λόγω της μεγάλης παραγωγής τους ιατρικών διαγνωστικών εξετάσεων και της υπερβολικής κερδοφορίας τους!»
Οι εργαζόμενοι χαρακτηρίζουν τον εργασιακό τους χώρο ζούγκλα όπου προσλαμβάνονται εργαζόμενοι με κατώτατους μισθούς του ανειδίκευτου εργάτη, χωρίς επιδόματα, με δυσμενείς όρους και συνθήκες ανασφάλειας, και κάνουν λόγο για κροκοδείλεια δάκρυα που χύνουν οι εργοδότες τους δήθεν συμπαράστασης προς τους εργαζόμενούς τους που εκμεταλλεύονται και ενισχύουν «τον παράνομο πλουτισμό» τους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας