• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 20.6°C / 25.2°C
  1 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.4°C / 23.6°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.0°C / 22.0°C
  2 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 17.0°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.0°C / 21.6°C
  1 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.8°C / 16.4°C
  0 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 24.4°C
  2 BF
  45%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 21.2°C
  0 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 20.8°C / 23.4°C
  1 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  3 BF
  84%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  100%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 20.1°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.9°C / 22.2°C
  0 BF
  56%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  3 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 25.4°C
  0 BF
  65%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  0 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.7°C / 21.4°C
  1 BF
  69%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  1 BF
  90%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ζουν λιγότερο οι υπέρβαροι

 • A-
 • A+
Αλυσιδωτές παρενέργειες προκαλεί η παχυσαρκία στην υγεία. Ιδιαίτερα σοβαρό το πρόβλημα στα παιδιά. Σχεδόν το 1/3 του πληθυσμού της Γης έχει βάρος πάνω από το φυσιολογικό.

Ενα στα δύο παιδιά ηλικίας 6 έως 10 χρόνων στη χώρα μας έχει βάρος πάνω από το φυσιολογικό. «Είναι μύθος ότι τα χοντρά παιδιά θα ψηλώσουν περισσότερο. Αντίθετα, το πάχος μειώνει το ύψος» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας (ΕΙΕΠ) Ευθύμιος Καπάνταης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η ΕΙΕΠ σε συνεργασία με την Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία Παχυσαρκίας (ΕΧΕΠ) με αφορμή την αυριανή Ευρωπαϊκή Ημέρα Παχυσαρκίας.

Παράλληλα, μόνο 3 στους 10 άνδρες και οι μισές γυναίκες στην Ελλάδα έχουν φυσιολογικό βάρος, σύμφωνα με νέα μελέτη της εταιρείας στον ενήλικο πληθυσμό, με τα ποσοστά των παχύσαρκων να είναι 26% και 18%, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, η παχυσαρκία πυροδοτεί το φαινόμενο ντόμινο καθώς εμφανίζει αιτιολογική συσχέτιση με πλήθος νοσολογικών καταστάσεων του ανθρώπινου οργανισμού.

Οι σημαντικότερες επιπτώσεις της παχυσαρκίας είναι ο διαβήτης τύπου 2, η υπέρταση, η δυσλιπιδαιμία, η στεφανιαία νόσος, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, πολλοί τύποι καρκίνου (μαστού, ενδομητρίου, τραχήλου της μήτρας, παχέος εντέρου, οισοφάγου, παγκρέατος, νεφρών, προστάτη κ.λπ.). Το πλήθος των νοσηρών αλυσιδωτών αντιδράσεων που προκαλεί η παχυσαρκία έχει φυσική συνέπεια το άτομο να έχει εκτός από μειωμένη ποιότητα ζωής και μικρότερο προσδόκιμο.

Συγκεκριμένα, έχει προσδιοριστεί ότι γυναίκες στην ηλικία των 40 ετών που είναι παχύσαρκες θα ζήσουν κατά μέσο όρο 7,1 χρόνια λιγότερο από τις γυναίκες με φυσιολογικό βάρος, ενώ η αντίστοιχη μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης για τους άνδρες είναι 5,8 χρόνια.

Επίσης, βρέθηκε ότι 35χρονες γυναίκες, που είναι παχύσαρκες με μέσο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) 43 kg/m2, θα φτάσουν στην ηλικία των 70 ετών σε ποσοστό 72%, σε σχέση με αυτές που στην ίδια ηλικία είχαν μέσο ΔΜΣ 24 kg/m2 και το αντίστοιχο ποσοστό είναι 88%.

Για τους άνδρες η κατάσταση είναι δραματικότερη αφού μόνο το 49% με μέσο ΔΜΣ 43 kg/m2 στην ηλικία των 35 ετών θα φτάσει να γίνει 70 ετών, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των ανδρών με ΔΜΣ 24 kg/m2 είναι 77%. «Οσο νωρίτερα εγκαθίσταται η παχυσαρκία, τόσο περισσότερα είναι τα χρόνια μείωσης του προσδόκιμου επιβίωσης και στους άνδρες και στις γυναίκες» τόνισε ο Ευθ. Καπάνταης.

Εκρηκτική αύξηση

Η συχνότητα της παχυσαρκίας εμφανίζει εκρηκτική αύξηση σε παγκόσμια κλίμακα. Σήμερα, σχεδόν το 1/3 του πληθυσμού της Γης (συμπεριλαμβανομένων των αναπτυσσόμενων κρατών της Αφρικής, της Ινδίας, της Κίνας κ.λπ.) έχει βάρος πάνω από το φυσιολογικό. Στην Ελλάδα τα ευρήματα είναι εξίσου ανησυχητικά.

Μπορεί να ξενίζει ο όρος «νόσος» αναφορικά με την παχυσαρκία, όμως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την έχει ορίσει και την έχει συμπεριλάβει στις νοσολογικές οντότητες από εικοσαετίας.

Ως παχυσαρκία, λοιπόν, ορίζεται η νόσος του ενεργειακού μεταβολισμού, στην οποία υπάρχει παθολογικά αυξημένη συσσώρευση λίπους στο ανθρώπινο σώμα, σε σημείο ώστε να αποτελεί κίνδυνο για την υγεία. Εμφανίζεται όταν η προσλαμβανόμενη από τις τροφές ενέργεια είναι σταθερά μεγαλύτερη από την ενέργεια που καταναλώνεται με την κίνηση και την άσκηση.

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (που προκύπτει εάν διαιρεθεί το βάρος του ατόμου με το ύψος του και το αποτέλεσμα διαιρεθεί ξανά με το ύψος - ΔΜΣ) καθορίζει το φυσιολογικού βάρους άτομο όταν λαμβάνει τιμή έως 25 kg/m2, το υπέρβαρο εάν η τιμή του είναι 25-30 kg/m2 και το παχύσαρκο με τιμές πάνω από 30 kg/m2.

«Η παχυσαρκία είναι νόσος και ως νόσος θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με επιστημονική και κυρίως ιατρική προσέγγιση», εξήγησε ο πρόεδρος της ΕΙΕΠ. Από την πλευρά του ο Χαρίλαος Παππής, γενικός χειρουργός και πρόεδρος της ΕΧΕΠ, έκανε λόγο για «μάστιγα της εποχής μας απέναντι στην οποία πρέπει να στρατευθούν οι επαγγελματίες Υγείας, ώστε να αντιμετωπιστεί και σαν πρόληψη αλλά και σαν θεραπεία. Οσο περισσότερο διαδίδουμε το μήνυμα αυτό τόσο καλύτερο θα είναι το αύριο για όλη την ανθρωπότητα».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
Τα πιθανά αίτια της oξείας ηπατίτιδας που «χτυπά» νήπια
Μέχρι στιγμής περίπου 190 παιδιά παγκοσμίως έχουν νοσήσει από την οξεία ηπατική νόσο που δεν σχετίζεται με κανέναν από τους γνωστούς ιούς εκτιμά το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων.
Τα πιθανά αίτια της oξείας ηπατίτιδας που «χτυπά» νήπια
ΥΓΕΙΑ
Η γνωστή πλην πάντα επίκαιρη σημασία της πρόληψης
Υπάρχουν καρκίνοι που η πρόγνωσή τους βελτιώνεται σημαντικά αν η θεραπεία τους γίνει όταν αυτοί βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο ● Σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και τον έλεγχο του καρκίνου διαδραματίζουν και οι...
Η γνωστή πλην πάντα επίκαιρη σημασία της πρόληψης
ΥΓΕΙΑ
«Για τη διφθερίτιδα καλό είναι ο εμβολιασμός να επαναλαμβάνεται κάθε 10 χρόνια»
Δήλωση στην «Εφ.Συν.» του Σωτήρη Τσιόδρα, αναπληρωτή καθηγητή Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. «Κάθε χρόνο στην Ευρώπη 15-20 σποραδικά...
«Για τη διφθερίτιδα καλό είναι ο εμβολιασμός να επαναλαμβάνεται κάθε 10 χρόνια»
ΥΓΕΙΑ
Ολα έτοιμα για το ταξίδι του μικρού Παναγιώτη- Ραφαήλ
Με την αλληλεγγύη του κόσμου, που για ακόμα μία φορά ήταν εκεί, αλλά και τις αθόρυβες ενέργειες του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια ο μικρός Παναγιώτης-Ραφαήλ είναι έτοιμος, όποτε επιτραπεί να φύγει για Βοστόνη.
Ολα έτοιμα για το ταξίδι του μικρού Παναγιώτη- Ραφαήλ
ΥΓΕΙΑ
Κατεβάζει ρολά το μοναδικό δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο
Η μόνη μονάδα του ΕΣΥ που μπορεί να αντιμετωπίσει παιδοκαρδιοχειρουργικά περιστατικά, στο «Αγία Σοφία», κλείνει για τρεις μήνες, λόγω ξενοδοχειακής αναβάθμισης του με αποτέλεσμα αύξηση της λίστα αναμονής.
Κατεβάζει ρολά το μοναδικό δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο
ΥΓΕΙΑ
Βαριά ασθενής η παροχή Ανακουφιστικής Φροντίδας
Μόνο 600 από τους 120.000 έως 135.000 ασθενείς που χρειάζονται ανακουφιστική αγωγή στη χώρα μας εξυπηρετούνται ετησίως. Περισσότεροι από 95% από τους ασθενείς αυτούς θα μπορούσαν να στο λαμβάνουν στο σπίτι τους
Βαριά ασθενής η παροχή Ανακουφιστικής Φροντίδας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας