Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΕΟΦ: εφαρμογή για τις ελλείψεις στα φάρμακα
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΕΟΦ: εφαρμογή για τις ελλείψεις στα φάρμακα

  • A-
  • A+
Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου θα μπορεί πλέον ηλεκτρονικά να ενημερώνεται από τις φαρμακο­βιομηχανίες, τις φαρμακαποθήκες και τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους, ώστε να έχει μια άμεση και ξεκάθαρη εικόνα της αγοράς.

Μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για την παρακολούθηση των ελλείψεων φαρμάκων στην αγορά έθεσε πρόσφατα σε λειτουργία ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ). Η πλατφόρμα, που ξεκίνησε στις 26 Μαρτίου, ενημερώνεται για τις ελλείψεις από τις φαρμακοβιομηχανίες, τις φαρμακαποθήκες και τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους, αλλά και από τις ιατρικές εταιρείες, τους συλλόγους ασθενών και τα νοσοκομεία.

«Είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που διευκολύνει τον ΕΟΦ πρωτίστως στο να αξιολογήσει αν μια έλλειψη είναι πραγματική και στη συνέχεια τι αντίκτυπο έχει στους ασθενείς», τόνισε ο πρόεδρος του Οργανισμού, Γιάννης Μαλέμης.

Η πλατφόρμα δεν είναι ανοιχτή στο κοινό, εξήγησε ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού, Ηλίας Γιαννόγλου: «Η έλλειψη ενός φαρμάκου από ένα φαρμακείο που μπορεί να αναφέρει ένας πολίτης αλλά η ύπαρξή του σε δέκα γειτονικά δεν συνιστά έλλειψη, επομένως αυτή η πληροφορία είναι άχρηστη για τον ΕΟΦ, όσον αφορά τη συνολική εικόνα επάρκειας ενός φαρμάκου στην αγορά».

Μέχρι σήμερα η ενημέρωση του Οργανισμού γινόταν μέσω email και fax από την αλυσίδα εφοδιασμού της αγοράς (φαρμακοβιομηχανίες, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία), αλλά και από πολίτες, κάτι που θα συνεχίσει να υπάρχει ως δυνατότητα για τους τελευταίους.

Η ηλεκτρονική ωστόσο ενημέρωση του ΕΟΦ, που «ανοίγει» στους συλλόγους ασθενών, στα νοσοκομεία και στις ιατρικές εταιρείες, αναμένεται να παρέχει μια άμεση και ξεκάθαρη εικόνα της αγοράς, σημείωσε η Παντελία Γκούρα, διευθύντρια της Διεύθυνσης Ελέγχου, Παραγωγής και Κυκλοφορίας Προϊόντων του ΕΟΦ.

Η νέα εφαρμογή σε συνδυασμό με το σύστημα της παρακολούθησης των φαρμάκων μέσω της ταινίας γνησιότητας, το σύστημα παρακολούθησης των πωλήσεων από τις φαρμακευτικές εταιρείες και των εξαγωγών από τις φαρμακαποθήκες, αλλά και τα στοιχεία της συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ θα συμβάλει στη μείωση του αντίκτυπου των ελλείψεων. Οπως επισημάνθηκε, ο ΕΟΦ συνεργάζεται στενά όποτε χρειάζεται και με την Οικονομική Αστυνομία.

Γιατί δημιουργείται μια έλλειψη; Μεταξύ των παραγόντων που είναι πιθανό να συμβάλουν στην πρόκληση έλλειψης είναι οι φυσικές καταστροφές, οι αποτυχίες σε ένα σύνθετο σύστημα παραγωγής, η διαθεσιμότητα των πρώτων υλών, οι τιμές των φαρμάκων, οι οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ορισμένα τμήματα της αλυσίδας εφοδιασμού κ.ά., εξήγησε ο πρόεδρος του ΕΟΦ.

Διακοπή κυκλοφορίας

Επιπλέον, «ορισμένα κρίσιμα φάρμακα παύουν να παρουσιάζουν εμπορικό ενδιαφέρον στη διάρκεια ζωής τους, οδηγώντας τις επιχειρήσεις σε διακοπή της κυκλοφορίας τους και υποκατάστασή τους με νέο φάρμακο πολλαπλάσιας αξίας αλλά αμφιλεγόμενης προστιθέμενης θεραπευτικής αξίας, γεγονός που επιτείνει τον κίνδυνο διαταραχών στον εφοδιασμό και τις ελλείψεις», συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού. Σε αυτή την περίπτωση, πρόσθεσε, ο ΕΟΦ καταβάλλει προσπάθειες να κρατηθούν τα παλιά φάρμακα στην αγορά.

Και στην περίπτωση των παράλληλων εξαγωγών ο ΕΟΦ παρεμβαίνει με απαγόρευση μέχρι να ομαλοποιηθεί ο εφοδιασμός της αγοράς. Ο εντοπισμός πλέον, επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΟΦ, είναι πολύ εύκολος, δεδομένου ότι συνδυάζονται τα στοιχεία εισαγωγής ή κυκλοφορίας ενός φαρμάκου, τα οποία παρέχει η φαρμακοβιομηχανία, της συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ και των ελλείψεων που καταγράφονται στην αγορά.

Αν μια εταιρεία -ανέφερε ενδεικτικά- έχει φέρει 100 φάρμακα, η συνταγογράφηση είναι 40 και ο κόσμος δεν το βρίσκει, τότε υπάρχει πρόβλημα. Σε άλλη περίπτωση, εξήγησε, αν έχεις 100 φάρμακα και η συνταγογράφηση είναι 120, αντιμετωπίζεις άλλο πρόβλημα και ζητάς παραπάνω εφοδιασμό.

Κάθε αναφορά έλλειψης, όπως εξηγήθηκε, υπόκειται σε μια διαδικασία ελέγχου, αν αφορά πρωτότυπο φάρμακο ή εκτός πατέντας. Αν είναι πρωτότυπο, τότε άμεσα γίνονται όλες οι κινήσεις για να εισαχθεί μέσω ΙΦΕΤ, ενώ, αν είναι εκτός πατέντας, ελέγχεται η επάρκεια των γενόσημων στην αγορά.

ΥΓΕΙΑ
«Στέρεψαν» τα φαρμακεία
Bαριά άρρωστη η αγορά του φαρμάκου στην Ελλάδα, που για το κέρδος ορισμένων έχει οδηγήσει σε ελλείψεις δεκάδες σκευάσματα και σε απόγνωση χιλιάδες ασθενείς με χρόνια νοσήματα.
«Στέρεψαν» τα φαρμακεία
ΥΓΕΙΑ
Ο ΕΟΦ ανακάλεσε Zantac και Ranitidine/Mylan από την ελληνική αγορά
Ανακαλεί από την ελληνική αγορά όλες τις συσκευασίες του φαρμάκου Zantac, καθώς και παρτίδες του φαρμακευτικού προϊόντος Ranitidine/Mylan, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).
Ο ΕΟΦ ανακάλεσε Zantac και Ranitidine/Mylan από την ελληνική αγορά
ΥΓΕΙΑ
ΕΟΦ: Ανάκληση Ζαντάκ και γενόσημου Ζαντάκ
Ανακαλεί όλες τις παρτίδες των φαρμακευτικών προϊόντων ZANTAC EF.TAB 150MG/TAB, ZANTAC F.C.TAB 150MG/TAB και ZANTAC INJ.SOL 50MG/2ML AMP και RANITIDINE/MYLAN F.C.TAB 150MG/TAB με απόφασή του ο Εθνικός...
ΕΟΦ: Ανάκληση Ζαντάκ και γενόσημου Ζαντάκ
ΥΓΕΙΑ
Ανακαλούνται γνωστό σιρόπι και καλλυντικά από τον ΕΟΦ
Ανακαλούνται παρτίδες των φαρμακευτικών προϊόντων MUCOSOLVAN και ELCODROP Omeprazol, καθώς και καλλυντικά προϊόντα και ενισχυτικό σαμπουάν για την τριχόπτωση.
Ανακαλούνται γνωστό σιρόπι και καλλυντικά από τον ΕΟΦ
ΥΓΕΙΑ
Θα μειωθεί η συμμετοχή των ασθενών στα φάρμακα
Ανάσα θα δώσουν στους ασθενείς, που κατά την τελευταία δεκαετία πληρώνουν συνεχώς από την τσέπη τους για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε φάρμακα, δύο τροπολογίες του υπουργείου Υγείας που ψηφίστηκαν χθες.
Θα μειωθεί η συμμετοχή των ασθενών στα φάρμακα
ΥΓΕΙΑ
Ανάκληση δύο παρτίδων γνωστού αντιυπερτασικού φαρμάκου
Την ανάκληση δύο παρτίδων του γνωστού αντιυπερτασικού φαρμακευτικού προϊόντος και IRBESARTAN HYDROCHLOROTHIAZIDE/ACTAVIS (Ιρβεσαρτάνη Ιδρωχλωροθειαζιδη) αποφάσισε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).
Ανάκληση δύο παρτίδων γνωστού αντιυπερτασικού φαρμάκου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας